İçeriğe atla

Meerkat (uygulama)

Meerkat
Geliştirici(ler)Life On Air, Inc.
İlk yayınlanmaŞubat 2015
Güncel sürüm. / iOS: 1.3 / 2 Mayıs 2015 (9 yıl önce) (2015-05-02)
Android: 0.9.6 / 10 Mayıs 2015 (9 yıl önce) (2015-05-10)
Geliştirme durumu4 Ekim 2016'da kapatıldı
İşletim sistemiiOS, Android
Erişilebilirlikİngilizce
TürVideo streaming,
sosyal ağ servisi
Resmî sitesimeerkatapp.co

Meerkat mobil cihazlar üzerinden canlı video yayın yapma ve paylaşma uygulaması. Ben Rubin'in önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan Meerkat, iOS ve Android destekli cihazlar üzerinden kullanılabilmektedir.[1][2] Kayıt olduktan sonra Meerkat kullanıcıları, canlı oldukları anda takipçilerine doğrudan akış yapmak için Facebook ve Twitter hesaplarını bağlama seçeneğine sahipti.

Uygulama Şubat 2015'te piyasaya sürüldü ve hem Mart 2015'te South by Southwest Festivali tarafından Güney'de yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra, Product Hunt web sitesinde yer aldığı andan itibaren popülaritesini hızla bulmuştur. 4 Ekim 2016'da Meerkat kapatıldı.[3]

Gelişim

Meerkat işlevleri

Meerkat, kurucusu ve CEO'su Ben Rubin'in başını çektiği bir ekip olan Life On Air, Inc. tarafından geliştirildi. Uygulamaya güç katan arka uç, onların önceki bir video ürünü için iki yıl boyunca geliştirildi.[4]

Şirket, Mart 2015'te Greylock Partners'tan 12 milyon dolarlık girişim sermayesi finansmanı sağlamıştır. 4 Ekim 2016'da uygulama App Store ve Google Play'dan çekildi ve tüm hizmetler durduruldu. Meerkat web sitesi şimdi yaratıcının yeni uygulamasına, Houseparty'ye yön veriyor. Yaratıcılar yeni uygulamanın "10 ay boyunca geliştirildiğini ve özel sohbetler lehine kamu yayınlarından uzaklaştığını" söyledi.

Meerkat'ın piyasaya sürülmesinden haftalar sonra Mart 2015'te Twitter, Meerkat'ın sosyal grafik erişimini kesti ve ardından Perşembe günü Periscope ile rekabet halindeki uygulamayı satın aldığını duyurdu. Twitter, 26 Mart 2015'te Periscope'u açık bir şekilde piyasaya sundu. Periscope, kullanıcıların Twitter takipçilerine canlı akışın benzer işlevselliğini sağlamanın yanı sıra, kullanıcıların akışın herkes tarafından oynatılmasına izin verme seçeneği de sağlıyor.

Meerkat'ı kullanan çeşitli ek hizmetler ve araçlar geliştirildi. Bunlar, 22 Nisan 2016 tarihine kadar kullanıcıların Meerkat akışını bulut yoluyla kaydetmesine izin veren ve Meerkat'ta doğrudan tarayıcılarından görüntülemesine ve sohbet etmesine olanak tanıyan Katch.me ve #lookats'i içeriyordu.[5]

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Meerkat, canlı yayın uygulamasıyla Twitter'ı kalbinden vuruyor". webrazzi.com. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Android uygulamasını yayınlayan Meerkat yüzünü Facebook'a döndü". webrazzi.com. 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 5</span>

Nexus 5, LG Electronics şirketi tarafından Google Inc. ile ortak olarak tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ve piyasada Nexus adını taşıyan beşinci nesil Android™ işletim sistemli akıllı telefondur. Google Inc ile ortaklaşa geliştirilen ve Nexus'un amiral gemisi cihazlarının bulunduğu Nexus serisinin bir parçası olarak pazarlanan ve 31 Ekim 2013'te açıklanan bu cihaz, Nexus 4'ün bir devamı niteliğindedir. Nexus 5, yenilenmiş bir arabirim, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu, daha iyi pil ömrü ve diğer özellikler getirdi. Ekim 2015 yılında yeni bir sürümü olan Nexus 5X tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Periscope (uygulama)</span> mobil canlı yayın uygulaması

Periscope veya Türkiye'de Scope, iOS ve Android platformları için geliştirilen görüntülü canlı yayın uygulamasıdır.Uygulama, Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein tarafından geliştirildi.Yayın hayatına başlamadan 2015 yılında Twitter tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Android Marshmallow</span> Android işletim sisteminin 6. ana sürümü

Android Marshmallow veya Android 6.0-6.0.1 Marshmallow, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 13. versiyonudur. Yeni sürüm hakkında bilgileri Google şirketinin CEO'su Sundar Pichai 28 Mayıs 2015 yılında Google I/O konferansında açıkladı. Genel olarak Google yeni sürümünün kod ismini "L" harfinden sonra "Android M" olarak isimlendirdi. Sürüm Android Lollipopun geliştirilmiş versiyonu olarak yeni izinler mimarisi, bağlamsal asistanları için yeni API'ler, arka plan aktivitesini azaltan yeni bir güç yönetim sistemi, Parmak izi tanıma ve USB-C desteği, verileri ve uygulamaları SD karta taşıma ve onları birincil depolama şeklinde kullanma özelliği gibi özellikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

iPad Mini 3 Tablet

iPad Mini 3 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan üçüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 2'nin yerini alan iPad Mini 3 modeli 16 Ekim 2014'te iPad Air 2'nin yanında açıklandı ve ardından 22 Ekim'de piyasaya çıktı. Temelde onunla aynı tasarım ve donanım kullanıyor. Yeni özellikleri, Apple Pay ile uyumlu Touch ID sensörünün, farklı depolama boyutlarının yanı sıra altın rengin yanı sıra önceki renklerde de mevcut. 9 Eylül 2015'te iPad Mini 3 durduruldu ve yerini iPad Mini 4 aldı.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Skype Qik</span>

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır. Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Garage</span>

Microsoft Garage, Microsoft'un proje bölümüdür. Çalışanların şirket içindeki temel görevleriyle ilişkisi olmayan projelerde çalışmasını sağlar. Google'ın "%20 time" girişimi ile kıyaslanabilir. Özgün Microsoft Garage'in fiziksel konumu, Eski Microsoft Kampüsündeki Bill Gates'in eski ofisidir. Microsoft'un tüm bölümlerindeki çalışanlar, görev dışı oldukları zamanlarda Microsoft Garage'a katılmakta özgürdürler. Bölüm bir "donanım atölyesi" ve gerçek bir "çalışan garaj kapısı" içerir. Microsoft Garage, 2014'ten beri tüm dünyaya yayılmış pek çok "Garaj" yeriyle global bir bölümdür.

Windows Uygulama Stüdyosu veya Windows Phone App Studio Windows uygulaması geliştirme için Microsoft tarafından sağlanan bir web uygulamasıdır. Kullanıcıların Windows Mağaza'ya ve Windows Phone Store'ye yükleyebilecekleri veya yayınlayabilecekleri uygulamalar oluşturmasına, ek olarak bir Microsoft Visual Studio çözümü biçiminde tam kaynak kodunu sağlar. Araç, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.

Nokia Asha 310, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup cep telefonudur. Mart 2013'te serbest bırakıldı. Çift abone kimlik modülü (SIM) yuvaları ve Wi-Fi bağlantısı ile Asha telefon serisinde ilk oldu. Yeni Android cihazlarla rekabet edebilmek için Asha serisinin yenilenmesi oldu. Dokunmatik ekrana sahip, 2 veya 4 GB'lık bir mikro SD kartı ile birlikte geldi, 64 MB RAM, 2 MP kamera ve bekleme modunda 600 saate kadar sürebilen bir pille çalışıyor. Telefon 54 saate kadar müzik çalabilir veya 9 saate kadar video oynatabilir ve maksimum 17 saat konuşma süresi (2G) gösterebilir. Nokia Asha 205 modelinin ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın</span>

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Home</span>

Facebook Home, Android akıllı telefonlar için bir kullanıcı arayüzü katmanıydı. Facebook tarafından geliştirilen yazılım, cihazın mevcut ana ekranının ("başlatıcı") yerine geçecek şekilde tasarlandı. Microsoft Launcher, Z Launcher, Yandex.Launcher ile benzer idi. Kullanıcıların uygulamaları başlatmanın yanı sıra Facebook'taki içeriği kolayca görüntülemesine ve yayınlamasına olanak tanıdı. Facebook ve diğer uygulamalardan gelen bildirimler, kullanıcıların herhangi bir uygulamadan Facebook mesajları veya SMS yoluyla sohbet etmesine izin veren bir yer paylaşımı görüntülendi. Facebook Home, 4 Nisan 2013 tarihinde bir basın etkinliğinde tanıtıldı ve 12 Nisan 2013 tarihinde, HTC ve Samsung Electronics'in sınırlı bir cihaz seçimi için piyasaya sürüldü. Yazılıma önceden yüklenmiş yeni bir akıllı telefon olan HTC First de dahil idi. Facebook artık Facebook ana sayfası için güncelleme sağlamıyor veya desteklemiyor.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.