İçeriğe atla

Medun

Medun
Медун
Ülke Karadağ
BelediyePodgorica

Medun (Karadağlıca: Medun) Karadağ'ın kuzeydoğusunda bulunan bir yerleşim yeridir. Başkent Podgorica'ya yakındır. Medeon adlı antik şehrin arkeolojik kalıntılarının bulunduğu yerdir. Yayla kabilelerinden biri olan Yukarı Kučilerin aşiret bölgesinde yer almaktadır. 2003 nüfus sayımında Medun'da 108 kişi yaşıyordu.

Coğrafya

Mariano Bolizza'nın 1614'te anlattığı gibi iki dağ arasında, çok geniş bir vadiye bakan güzel bir tepe üzerinde yer almaktadır.[1]

Tarihçe

Antik ve Roma zamanları

Meteon (Labeatidis terrae), Roma dönemi

Medun, Karadağ'ın Podgorica kentinin 13 kilometre kuzeydoğusunda bulunan antik bir şehir ve kaledir. İlk başta bir kale olarak, daha sonra bir kasaba olarak, M.Ö. 4. ve 3. yüzyıllar arasında bölgede yaşayan İliryalılar tarafından yapılmıştır. Medeon, Meteon veya Modunense olarak biliniyordu (GrekçeΜεδεών).[2]

ekropol, üst kasaba'nın kanuzeyinde lunur. ır, ancak henüz çalışılmamıştır. Medeon'da Ardiaei kralı Gentius, eşi Teuta ve ailesi yaşamış. Ancak Roma ordusu tarafından esir alındıklarında Illyria'nın bağımsızlığı sona ermiş ve Roma eyaleti olan Illyricum oluşmuş.[3]

Livy (59BC-17AD) Medun'un Labeates'ın bir bir civitası olduğundan bahsetiyor. Labeates o zamanlar Lake Skadar etrafında yaşamış İliryalı bir idi. Lacus Labeatis olarak biliniyorlardı.[4] Roma lejyonları III. Savaşı sırasında Medun'u fethettiğınde Ardiaei kralı Gentius ve ailesi esır alındı. İlirya ise Illyricum oldu.[3]

Orta Çağ

Ortaçağ Yukarı Zeta'da Medun

Daha sonra 7. yüzyılda Ravenna Coğrafyacısı tarafından Medion olarak bahsetilmiştir.[5] Orta Çağ tahkimatı Roma kentinin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Slavlar ise Slavların Avrupa ve Balkanlara göçleri sırasında bölgeye göç ettiler.

Erken modern

Kotorlu Mariano Bolizza Venedik Cumhuriyet'inin bir kulu 1614 yılında yazdığı bir raporda Karadağ ve kuzey Arnavutluk'taki kasabaların ve köylerin çok ayrıntılı bir şekilde anlatmış, şefler ve kollar olan adamlar ve demografik özellikler hakkında bilgiler dahil olmak üzere. Yaylalarda yaşayanlar Osmanlı yetkililerine gelirlerinin bir kısmını ödüyorlardı.[6] Medun bir tepe üzerinde küçük bir kasaba olarak tanımlandı.[1] İşkodra Sancağı'nın 8 şehrinden biriydi.[7]

Modern

Hersek'te bir isyan (1875-1878), Avrupa'daki Osmanlı kuvvetlerine karşı ayaklanmalara yol açtı. Karadağ ve Sırbistan 18 Haziran 1876'da Osmanlılara karşı savaş ilan ettiler. Nichola I'in kuzeni Osmanlıları Medun'da iki kere bozguna uğratmışdı. Zeta'daki Danilograd'da bir Karadağlı zafer ve Medun'un teslim edilmesi Karadağ-Osmanlı Savaşının ilk yılını tamamladı.[8] 13 Ocak 1878'de Nicholas I ve Ahmed Muhtar Paşa çatışmaların sona ermesi için ateşkes anlaşması yapıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b Elsie, p. 155
  2. ^ Wilkes, 1992, p. 133, "... fortress has remained in use until modern times. Similarly few traces are now to be seen of Illyrian defenses at Meteon (Medun), Olcinium (Ulcinj) and Rhizon ..."
  3. ^ a b Arthur Evans (2006). Ancient Illyria: An Archaeological Exploration. I.B.Tauris. s. 84. ISBN 978-1-84511-167-0. 
  4. ^ Livy. Ab Urbe Condita Libri (History of Rome). 44.32
  5. ^ Smith, William, ed. (1854–1857). "Meteon". Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.
  6. ^ Elsie, p. 152
  7. ^ Elsie, p. 169
  8. ^ the cambridge modern history, 1934, p. 387; Miller, 1966, p. 370

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gagra</span> gürcistandaki kasaba

Gagra, Gürcistan/Abhazya’da bir kent. Kafkas Dağları eteklerinde, Karadeniz'in kuzeydoğu kıyısında 5 km’lik bir alana yayılır. Gagra, yarı tropikal iklimi nedeniyle Çarlık Rusya'sı ve Sovyet dönemlerinde ünlü dinlenme ve sağlık merkezlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Karabiga, Biga</span> Biganın bir beldesi

Karabiga, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Split</span> Hırvatistanda İspelet-Dalmaçya iline bağlı şehir

Split, Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idarî merkezidir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split Hırvatistan'ın 2. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar tarihi</span> Balkanlar Bölgesinin Tarihi

Balkanlar, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge, sarsıntılı ve hareketli bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Prensliği</span> 1852-1910 arası var olan Balkan devleti

Karadağ Prensliği, Güneydoğu Avrupa'da 13 Mart 1852 - 28 Ağustos 1910 tarihleri arasında var olan eski bir prenslikti. Daha sonra Prens olan I. Nikola tarafından krallık ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahtopol</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı kent

Ahtabolu veya Ahtenbolu, Güney Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında konumlanmış bir sahil kasabasıdır. Burgaz ilinin güneydoğusundaki bir burunda yer alan Ahtapol, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakındır. Bulgaristan'ın en güneyindeki kasabalardan biridir. Istranca Doğa Parkı burada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Kongresi</span> 1878de büyük Avrupa güçlerinin temsilcilerinin toplantısı

Berlin Kongresi, dönemin Avrupa'daki altı büyük gücünün, Osmanlı İmparatorluğu ve dört Balkan devletinin temsilcilerinin bir araya geldiği bir toplantıdır. 93 Harbi sonrası Balkan Yarımadası'ndaki devletlerin topraklarını belirlemeyi amaçlayan ve Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında üç ay önce imzalanan Ayastefanos Antlaşması'nın yerini alan Berlin Antlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Bjelopavlići</span>

Bjelopavlići, ayrıca Zeta Nehri vadisi olarak da bilinir, Karadağ'da yer alan verimli bir ovadır. Zeta nehri boyunca, nehrin alt ucunda daha geniş olan Podgorica yakınlarındaki Morača Nehri ile birleştiği yere kadar uzanır. Bjelopavlići klanının kökeni bu vadiye dayanmaktadır. Bjelopavlići, Vasojevići, Piperi, Kuči, Bratonožići, Moračani ve Rovčani ile birlikte "yedi tepenin" bir parçası olan Tepeler (Brda) bölgesinin bir parçasıydı. Bölge Danilovgrad yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plav</span>

Plav kuzeydoğu Karadağ'da bir kasabadır. 3.717 kişiden oluşan bir nüfusa sahiptir. Plav, Plav Belediyesi'nin merkezidir.

Kosova, 1455'ten 1912'ye kadar, başlangıçta Rumeli Eyaleti'nin bir parçası olarak ve 1864'ten ayrı bir Kosova Vilayeti olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in erken tarihi</span>

Bugünkü Bosna Hersek sınırları içinde, tarih öncesi kültürlerin birçok katmanı var olmuştur.