İçeriğe atla

Medicus curat, natura sanat

Medicus curat, natura sanat, "hekim tedavi eder, doğa iyileştirir" anlamına gelen eski bir Latince özdeyiştir.

Latince "Natura sanat, medicus curat morbus'' ve Benjamin Franklin'in mizahi "God heals, and the Doctor takes the Fees" (Tanrı iyileştirir doktor ücretini alır) bu sözün varyasyonlarından bazılarıdır.[1][2][3] Bu deyiş Orta Çağ'da kullanılmıştır ve fikrin kökeni Galen ve Aristoteles gibi klasik yazarlara kadar uzanmaktadır.[2][4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Strauss, Emanuel (2013), Concise Dictionary of European Proverbs (1055), Routledge, s. 243, ISBN 9781136789717 
  2. ^ a b Beaven, Alfred (22 Temmuz 1832), "Medicus Curat", Notes and Queries, 131, s. 35 
  3. ^ Finger, Stanley (2012), Doctor Franklin's Medicine, University of Pennsylvania Press, s. 34, ISBN 9780812201918 
  4. ^ Riha, Ortrun (2010), Peter Dilg (Ed.), "Mikrokosmos Mensch. Der Naturbegriff in der mittelalterlichen Medizin", Natur im Mittelalter, Walter de Gruyter, s. 122, ISBN 9783050050065 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Franklin</span> Amerikalı diplomat ve siyasetçi; Amerika Birleşik Devletleri kurucu üyesi (1706 – 1790)

Benjamin Franklin, Amerikalı yayımcı, yazar, mucit, filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomattır. Döneminin önde gelen entelektüelleri arasında yer alan Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kurucu Babalarından biri, Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlayıcısı ve imzacısı ve ilk posta genel müdürüydü.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<i>Çığlık</i> (tablo)

Çığlık, Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılan 1893 tarihli tablo. Eserin Norveççe adı Skrik (Çığlık), ilk kez sergilendiği Almanca adı ise Der Schrei der Natur'dur. Tablodaki ıstırap çeken yüz, sanatın en ikonik imgelerinden biri haline gelmiştir ve insanın kaygısını sembolize ettiği düşünülmektedir. Çığlık da dahil olmak üzere Munch'un eserleri dışavurumcu hareket üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj İmparatorluğu</span>

Karolenj İmparatorluğu, 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş ve başkenti Metz olan bir imparatorluktur. Hanedanın en tanınmış üyesi olan Şarlman döneminde Karolenj İmparatorluğunun sınırları günümüzdeki Fransa, Almanya, Kuzey İtalya, Hollanda, Belçika ve İsviçre dahil Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü kapsamaktaydı. Karolenj İmparatorluğu daha sonra kurulacak olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başlangıcı sayılabilir. Karolenj döneminin simgesi Aachen Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Titus Lucretius Carus</span> Romalı şair ve filozof

Lukretius, MÖ 95 - MÖ 55 yılları arasında yaşamış Romalı şair ve filozof. Felsefenin Latince yayılmasında Lucretius'un Cumhuriyet döneminin sonlarında Epikourosçuluğun yayılmasında belirleyici bir rol oynayan De rerum natura eseri büyük katkı sağlamıştır. Epikouros'un Peri Physeos'ta açıkladığı doktrini anlatırken Romalı Epikourosçulann geleneğine uyarak Latince yazmıştır. Empedokles'in kozmolojik şiirinin edebi modelinden ilham alarak ve şiirini zarif heksametron (altılı) ölçüsüyle yazmıştır. Epikourosçuluğa fazla sempati duymayan Cicero bile kardeşi Ouintus'a yazdığı bir mektupta Lucretius'un edebi dehasına ve sanatına duyduğu hayranlığı ifade eder. Lucretius Epikourosçu doktrinin belli başlı argümanlannı ele alırken Yunan kaynağına tamamen sadık kalır. Yunan olduğuna şüphe olmayan bir felsefe doktrinini sunarsa da, anlatımının tonu ve etkisi tamamıyla kendine özgü bir retorik ve duygu gücüne sahiptir, Yunan ve Roma uygarlıklarının dilsel ve kültürel sınırlarını aşar. Mahareti, dünya konusunda yeni bir kuramı tasvir ederken Latincede hem yeni kelimeler türetmesinde hem de mos maiorum'un anlamlı terimlerini içeriden değiştirmesinde yatar.Religio kavramını eleştirirken "iğrenç suçları yaratanın din olduğu"nu, İphigenia örneğinde olduğu üzere, insanları siyasi nedenlerle tanrılara insan kurban etmeye ittiğini gösterir. Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî</span> Türk tasavvuf âlimi ve şair (1207–1273)

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi, ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. Mevlana'nın etkisi ulusal sınırları ve etnik ayrımları aşar: onun manevi mirası son yedi yüzyıldır İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları tarafından büyük ölçüde takdir edilmektedir. Şiirleri dünya dillerinin çoğuna geniş çapta çevrilmiş ve çeşitli biçimlere aktarılmıştır. Mevlana, Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler şair" ve "en çok satan şair" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aretha Franklin</span>

Aretha Louise Franklin, Amerikalı şarkıcı ve müzisyen. Franklin, kariyerine rahip babası C. L. Franklin'e kilisede gospel müzik söyleyerek başladı. 1960'ta 18 yaşındayken Columbia Records için kayıtlar yaptı. Ancak bu dönemde sınırlı başarılar elde edebildi. 1967'de Atlantic Records'la anlaşan Franklin, "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ve "Think" gibi şarkılarla beraber ticari başarılar elde etti. Bu hit şarkılar neticesinde 1960'ların sonuna doğru "Soul Müziğin Kraliçesi" unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Svyatoslav (Kiev büyük knezi)</span>

I. Svyatoslav ; savaşçı Kiev knezi, I. İgor ve Olga'nın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Colin Baker</span> İngiliz aktör

Colin Baker, 1974-1976 yılları arasında BBC drama dizisi The Brothers'ta Paul Merroney karakterini canlandıran ve 1984-1986 yılları arasında uzun soluklu bilimkurgu televizyon dizisi Doctor Who'da Doktor'un altıncı enkarnasyonunu oynayan İngiliz oyuncudur. Baker'ın Doktor olarak görev yaptığı dönem dizi için tartışmalı bir dönem olmuş, yapımına ara verilmiş ve BBC yöneticisi Michael Grade'in emriyle değiştirilmiştir.

Yol arkadaşı, Doctor Who adlı BBC yapımı İngiliz bilimkurgu televizyon dizisinde Doktor ile maceraları geçen karakter olarak geçer. Doktorun yardımcısı olarak sayılabilir. Genellikle Doktor'u kurtardıkları zamanlar olmuştur.

İngiliz Bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin on ikinci sezonu. 28 Aralık 1974 tarihinde Tom Baker'ın ilk bölümü Robot ile başlamış ve 10 Mayıs 1975 tarihinde Revenge of the Cybermen bölümüyle sona ermiştir.

Sara Kingdom, Birleşik Krallık yapımı kült bilimkurgu dizisi Doctor Who'da Jean Marsh tarafından canlandırılan hayali bir karakter. 40. yüzyılda Mavic Chen'den bir güvenlik görevlisidir. Birinci Doktor ve Steven ile Chen için çalışmıştır. Birinci Doktor'un yol arkadaşı olarak sayılsa da BBC'nin resmî Doctor Who sayfasında yol arkadaşlarının listesinde yer almamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ravenna Eksarhlığı</span> Doğu Roma İmparatorluğunun idari bölgesi (MS 584-751)

İtalya Ravenna Eksarhlığı, 6. yüzyılın sonundan son Eksarhın Lombardlar tarafından öldürüldüğü 751 yılına kadar İtalya'da Bizans İmparatorluğu gücünün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Silvester</span>

II. Silvester 2 Nisan 999'dan 1003'teki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır. Aslen Gerbert of Aurillac, Silvester, üretken bir bilim insanı ve öğretmendi. Arap ve Greko-Arjantin aritmetiğini, matematik ve astronomi alanındaki çalışmaları desteklemiş ve Avrupa'ya Greko-Romen döneminin sonundan bu yana olmayan abaküs ve çemberli küreyi geri getirmiştir.. Avrupa'da ondalık rakam sistemini, Arap rakamları kullanarak ilk kez tanıtan kişi olduğu söylenmektedir. İlk Fransız papaydı.

Sidonlu Zeno, Fenike şehri Sidon'dan Epikürcü bir filozof ve matematikçi. Yazıları günümüze ulaşamamıştır, ancak öğrencisi Philodemus'un yazıları arasında derslerinin bazı özetleri korunmuştur.

Philonides Suriye Laodikeia'lı, Antiochos Epiphanes ve Demetrius I. Soter'in hükümdarlığı sırasında Seleukos sarayında yaşayan Epikürcü bir filozof ve matematikçi.

"Talk to the Animals", İngiliz besteci Leslie Bricusse tarafından yazılmış bir şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halk egemenliği</span>

Halk egemenliği, bir devletin otoritesinin ve hükûmetinin, tüm siyasi gücün kaynağı olan halkının rızasıyla oluşturulması ve sürdürülmesi ilkesidir. Bir ilke olan halk egemenliği, herhangi bir özel siyasi uygulama anlamına gelmez.