İçeriğe atla

Medhi Ehevan Salis

Medhi Ehevan Salis
Doğum17 Mart 1928(1928-03-17)
Ölüm16 Ağustos 1990 (62 yaşında)
Milliyetİranlı
MeslekŞair

Mehdi Ehevan Salis (Farsça: مهدی اخوان ثالث, Mehdi Ahkavan Sales) (17 Mart 1928 - 16 Ağustos 1990) 20. yüzyılın önde gelen İranlı şairlerinden biridir. Yeni şiir tarzına öncülük eden şairlerden biri olduğu halde klasik üslupta da eserler vermiştir. Şiirlerinde eski İran medeniyetine ait kavramlar nostaljik bir bakış açısıyla ele alınmıştır.[1]

Şiir kitapları

  • Org (ارغنون, 1951)
  • Kış (زمستان, 1956)
  • Şahname'nin Sonu (آخر شاهنامه, 1959)
  • Bu Avesta'dan (1965, از اين اوستا)
  • Hapiste Küçük Güz Bahçesinde (در حياط کوچک پاييز در زندان, 1976)
  • Cehennem Ama Soğuk (1978,دوزخ اما سرد)
  • Hayat Diyor Ki Yine De Yaşamak Lazım (زندگي مي گويد: اما بايد زيست, 1978)
  • Seni Seviyorum Ey Kadim Memleket (تو را اي کهن بوم و بر دوست دارم, 1989)

Kaynakça

  1. ^ Özyurt G. M. "Mehdî-i Ehevân-i Sâlis'in Şiirinin Gelişme Safhaları ve Ayırt Edici Yönleri". Turkish Studies. Vol. 14 Issue 3, 2019, s. 1497-1520

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Şair</span> şiir yazan ve yayımlayan kimse

Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapçadan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.

Coşkun Ertepınar, Türk şair ve eğitimci. Türk edebiyatında Egzotik Şair olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Türkiye'de genel olarak tüm alanlarda batılılaşma süreci, 1839 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. 1838 - 1860 yılları arasında yetişmiş gençler 1860 yılında sonra Edebiyat alanında batılaşmayı sağlamışlardır. Bu dönem edebiyatına Tanzimat Edebiyatı denmektedir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Metin Eloğlu</span> Türk şair ve ressam

Metin Eloğlu,, Türk şair ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Selçuk İlkan</span> Türk şair, söz yazarı, müzisyen

Ahmet Selçuk İlkan, Türk şair ve şarkı sözü yazarı.

Hisarcılar, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şiir ekolüne bağlı olan şair ve yazarlar topluluğudur. Hisarcılar ilk şiirlerini Çınaraltı dergisinde, Garip akımına karşı bir duruş sergileyerek yayınladılar. Daha sonra 1950 yılında çıkarılmaya başlayan ve 1980 yılına kadar aralıklı olarak 277 sayı çıkarılan Hisar dergisi etrafında toplandılar.

<span class="mw-page-title-main">Hâfıziye</span>

Hâfıziye veya Hâfız'ın Kabri, İranlı şair Hâfız'ın Şiraz kentinde bulunan kabridir.

<span class="mw-page-title-main">Çeşnigir Camii</span> Manisa, Türkiyede bir cami

Çeşnigir Camii, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir camidir. 1474 yılında II. Mehmed'in azat etmiş olduğu bir köle olan Çeşnigir Sinan Bey tarafından yapılan cami, şehrin en eski camilerinden biridir. Caminin bir de kütüphanesi bulunmaktaydı.

Feyzi Halıcı, Türk şair ve siyasetçi.

İsmail Uyaroğlu, Türk şair.

Kerb'îyye; Muhammed bin el-Hânifîyye'nin ölmediğine, fakat Medine'nin batısındaki Radva Dağı'nda yaşamakta olduğuna, yanında bulunan bir aslan ve bir de kaplan tarafından korunmakta olduğuna ve yiyeceğinin sabah akşam kendisine ulaştırılmakta olduğuna inanılan Ebû Kerb’ed-Darîr ve ona tâbi olanların oluşturduğu Keysân’îyye'nin kollarından ve Ghulat-i Şîʿa'dan olan bir fırka.