İçeriğe atla

Medeniyetler İttifakı

Medeniyetler İttifakı sembolü

Medeniyetler İttifakı fikri ilk olarak İspanya Başbakanı Luis Rodríguez Zapatero'nun 21 Ekim 2004'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ortaya atıldı. Başbakan Luis Rodriguez Zapatero ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı, BM'nin desteğini alan Medeniyetler İttifakı projesi çerçevesinde ilk toplantısını 27-29 Kasım 2005 tarihlerinde İspanya'nın Palma de Mallorca kentinde gerçekleştirdi.

Eylül 2005'te inisiyatifin çerçevesini belirlemeleri amacıyla çeşitli ülkelerden bilim insanı ve devlet adamlarından oluşan Üst-Düzey Akil Adamlar Grubu oluşturuldu.[1] 25-28 Şubat 2006 tarihleri arasında Katar'ın Doha kentinde ikinci toplantı yapıldı. Üçüncü toplantısını ise Mayıs 2006'da Dakar'da gerçekleştirdi. Medeniyetler İttifakı girişiminin nihai taslağının kamuoyuna açıklandığı dördünücü toplantı 13-15 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul'da yapıldı.[2] Raporda Batı ve İslam dünyası arasındaki gerilimin dini değil politik olduğunun altı çizildi.[3]

Katılan devletler

Avrupa
Amerika
Afrika
Asya ve Okyanusya

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2006. 
  2. ^ "Medeniyetler İttifakı ve AKP" http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=r2&haberno=6425 30 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 13 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Kasım 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti</span> 1. Dünya Savaşından sonra barışı sağlamak için kurulan kurum

Milletler Cemiyeti, günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ölmüşlerin Ormanı</span>

Ölmüşlerin Ormanı adıyla bilinen, sonradan ismi Anma Ormanı olarak değiştirilen İspanya Madrid'de Retiro Parkında bulunan anıt bahçedir. 2004 Madrid tren saldırılarında ölen 191 kurbanın ve 3 Nisan 2004'te yedi intihar bombacısının kendilerini patlatmaları üzerine ölen özel kuvvetler ajanının anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği</span> Asya-Pasifik ülkeleri ekonomik forumu

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği ya da APEC Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin %60'ını temsil eden ve bölgesel ekonomik, iş birliği, ticaret ve yatırım konularının paylaşıldığı uluslararası bir örgüttür. Üye ülkelerin bakanlarının yıllık toplantıları da dahil olmak üzere örgütün tüm eylemleri APEC Sekreterliği tarafından yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">2000'ler</span> onyıl

2000'ler, 1 Ocak 2000'de başlayıp 31 Aralık 2009'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan, 20. yüzyılın son yılını ve 21. yüzyılın ilk 9 yılını kapsayan 10 yıllık dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Saski Baskonia</span>

Saski Baskonia, İspanya'nın Bask bölgesinden bir İspanyol basketbol kulübüdür. Kulüp, İspanya sınırları dışında çoğu zaman kulübe 1987'den beri sponsor olan Ceramica'nın adıyla anılır. Baskonia, TAU Baskonia, Tau Vittoria ve TAU da kulübe yönelik olarak kullanılır. İspanya'nın ve Avrupa'nın en önemli basketbol kulüplerinden biridir. Maçlarını 15.554 bin kişi kapasiteli Fernando Buesa Arena'da oynamaktadır.

İspanya'da eşcinsel evlilik, 2004'te İspanya'nın yeni seçilen sosyalist hükûmetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaştı. Birçok tartışmadan sonra, 30 Haziran 2005'te İspanya Parlamentosu'nda eşcinsel evliliğine izin veren bir yasa hazırlandı ve 2 Temmuz 2005'te yayımlandı. 3 Temmuz 2005'te eşcinsel evlilik İspanya'da resmîleşti.

<span class="mw-page-title-main">Juan Fernando López Aguilar</span>

Juan Fernando López Aguilar, İspanyol Halk Partisi siyasetçisidir ve José Luis Rodríguez Zapatero'nun hükûmetinde eski Adalet Bakanıdı. Ayrıca 2000'den 2004'e kadar İspanya Kongresi'nde Las Palmas'ı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Taro Aso</span> Japon siyasetçi

Tarō Asō , Japon siyasetçi. 2008-2009 yılları arasında Japonya Başbakanlığı yapmıştır. 2005-2007 yılları arasında, eski başbakanlar Shinzo Abe ve Junichiro Koizumi hükûmetlerinde dışişleri bakanlığı görevini yürüttü.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan küresel ısınmaya yönelik hükûmetlerarası ilk çevre sözleşmesidir. Sözleşme; insan kaynaklı çevresel kirliliklerin iklim üzerinde tehlikeli etkileri olduğunu kabul ederek atmosferdeki sera gazı oranlarını düşürmeyi ve bu gazların olumsuz etkilerini en aza indirerek belli bir seviyede tutmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda genel ilkeler, eylem stratejileri ve ülkelerin yükümlülüklerini düzenlemektedir. Sözleşme; hükûmetlerarası düzeyde iklim değişikliğine yönelik ilk çevre mutabakatı olmasıyla önemli olsa da yaptırım gücü zayıftır, taraf ülkeler iyi niyet düzeyinde sözleşmeyi desteklemişlerdir. Bu sözleşme kapsamında 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü daha somut hedefler içermektedir.

<i>El País</i>

El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çok Uluslu Güç - Irak</span>

Çokuluslu Güç (Irak) Irak Savaşı’nın ardından Irak’ın işgal edilmesinde görev alan ve komutasının ABD’de olduğu silahlı kuvvet. Kuvvet, 15 Mayıs 2004 tarihinde ülkedeki işgalin denetimini Combined Joint Task Force 7 adlı yapıdan almış ve 1 Ocak 2010 tarihinde de ABD Silahlı Kuvvetlerine teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan başbakanlık ziyaretleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye Cumhuriyeti'nin 25. başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan başbakanlık ziyaretlerini içermektedir. 14 Mart 2003 tarihinde göreve başlayan Erdoğan, 17 Mart 2011'e kadar 6 kıtada 87 ülkeye 259 ziyaret gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mariano Rajoy</span>

Mariano Rajoy Brey, 2011'den 2018'e kadar İspanya Başbakanı olarak görev yapan ve güvensizlik oylamasıyla hükûmeti düşürülen İspanyol siyasetçidir. 5 Haziran 2018'de Halk Partisi liderliğinden istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

İspanya-Türkiye ilişkileri, tarihten itibaren süregelen Türkiye-İspanya ve Türk-İspanyol ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Unicaja Málaga</span>

CB Málaga Daha çok bilinen adıyla Unicaja Málaga 1992'de İspanya'nın Málaga kentinde kurulmuş İspanya Basketbol Ligi ve EuroLeague'de mücadele eden ispanyol profesyonel Basketbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">El Sueño de Morfeo</span>

El Sueño de Morfeo, üç üyeden oluşan İspanyol müzik grubu. Grubun üyeleri Raquel del Rosario, David Feito ve Juan Luis Suárez'dir. 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı temsil etmiş ve 8 puanla yirmibeşinci olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">José Antonio Alonso</span>

José Antonio Alonso Suárez İspanyol sosyalist siyasetçi, eski bakan.

Annus horribilis, "korkunç yıl" anlamına gelen Latince bir ifadedir. Kötü geçen yıllar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin-İspanya ilişkileri</span> ikili diplomatik ilişkiler

Filistin–İspanya ilişkileri, bu iki ülkenin karşılıklı diplomatik ilişkileridir.