İçeriğe atla

Medea (Charpentier)

Medea
Marc-Antoine Charpentier
Özgün isimMédée
MüzikMarc-Antoine Charpentier
LibrettoThomas Corneille
Gala4 Aralık 1693
İlk gösterim yeriThéâtre du Palais-Royal, Paris, Fransa
Oyuncular
  • Medea, Kolchis'te Argos şehri prensesi - soprano
  • Nérine, Medea'nin sırdaşı - soprano
  • İason, Teselya prensi, Argonotlar önderi - "haute-contre"
  • Arcas, İason'un sırdaşı - tenör
  • Kral Creon, Korint şehri kralı - bas
  • Oronte, Argos sehri prensi- bariton
  • Glauce, Kral Creon'un kızı - soprano
  • Cleone, Clauce'nin sırdaşı - soprano
  • Koro: Korintliler, Argoslular, Eros'un esirleri, cinler ve hayaletler

Medea (Fransizca:Médée) operası Fransiz saray bestecisi olan Marc-Antoine Charpentier tarafından hazırlanan 5 perde ve 1 prologdan oluşan "trajedi-lirik " janrında bir opera eseridir. Eserin orijinal librettosu kendi Medea adli bir trajedi oyunundan uyarlama ile ünlü Fransız trajedi yazarı Pierre Corneille tarafından hazırlanmıştır. Eserin prömiyer temsili Fransızca olarak 4 Aralik 1693'te Paris'te "Théâtre du Palais-Royal"'da sahnelenmiştir.

Roller

Rol Ses tipi Prömiyerde roller, 4 Aralık 1693
(Orkestra şefi: Bilinmiyor )
Medea, Kolchis'te Argos şehri prensesi sopranoMarthe Le Rochois
Nérine, Medea'nn sırdaşı soprano
Iason, Teselya prensi, Argonotlar önderi haute-contre Louis Gaulard Dumesny
Arcas, İason'un sırdaşı tenör
Creon, Korint şehri kralı basJean Dun
Oronte, Argos şehri prensi Bariton
Glauce, Creon'un kızı sopranoFanchon Moreau
Cleone, Clauce'nin sırdaşı soprano
Korintliler, Argoslular, Eros'un esirleri, cinler ve hayaletler

Konu özeti

Prolog

Fransız Kralı XIV. Louis için methiye.

Perde I

Medea'nın suçları dolayısıyla Teselya halkı tarafından oradan kovulan ve arkasından takip edilen İason ve Medea iki çocuklarıyla birlikte Korint şehrine sığınırlar. Medea İason'un kendinden gittikçe soğuduğunu hissedip tedirgin olmaktadır. İason kendilerini, takip edenlerden savunacağını düşündüğü Korint Kralı Creon'a yakınlaşmak için onun çok sevdiği kızı olan Glauce'ye gayet iyi davranmaları gerektiğini Medea'ya söyler. Medea'nın Glauce'ye çok güzel bir elbise hediye etmesini ister. Ama Medea oradan ayrıldıktan sonra gerçekte kendisinin Glauce'ye aşık olduğunu itiraf eder ama buna Meada'nın gayet fena bir reaksiyon göstereceğinden korktuğunu bildirir. Glauce Argos prensi Oronte'yle evlenmek üzere nişanlanmıştır ve Oronte büyük bir askerî birlik eşliği ile Korint'e gelir. Kral Creon kızının Oronte ile evlenmesi yerine İason ile evlenmesini daha uygun olacağını İason'la bir konuşmasında açıklar. İason gelen Argos birliği ile Korint şehir güçlerinden oluşan bir kuvvetin başına geçerek kendini takip edip gelmiş olan Teselyalılar gücüne karşı bir çatışmaya girişir ve bunda galip gelir.

Perde II

Creon Medea'ya kendini düşmanları eline veremeyeceğini bildirmiştir ama bundan sonra Medea'nın da Korint şehrinde kalmamasını ve şehirden hemen ayrılmasını istediğini bildirir. İason ve çocuklarının şehirde kalmasına hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Medea kendine yüklenen suçları sırf kendi menfaaatı için işlemediğini, bu suçları İason'a derin aşkı yüzünden onu korumak için işlediğini itiraf eder. Kral Creon'un bunlar için sadece kendini şehirden atmak istemesine protesto eder. Fakat Kral Creon fikrinin değiştirmez ve Korint halkının Medea'nın şehirlerinde barınmasını istemediklerini ona çok kesin bir şekilde belirtir. Medea bakımını Glauce'nin yapması için çocuklarını ona teslim eder. Fakat bu arada Glauce kendinin İason'a aşık olduğunu itiraf etmiştir.

Perde III

Oronte kendinin Glauce ile evlenmesini sağlayabilirse Medea'nın Argos şehrinde sığınıp orada barınmasına izin vereceğini Medea'a bildirir. Medea Oronte'ye sadece kendinin Korint'ten atılmasının asıl nedenin bunun Iason ile Glauce arasında bir evliliğe imkân sağlaması olduğunu iddia eder. Oronte'ye birlikte hareket etmelerini teklif eder. İason Medea'ya gelip yaptığı her hareketin sırf çocuklarının menfaatini düşünmesi hedefiyle olduğunu iddia eder ve Medea'nın kendisinin de çocuklarını düşünmesini ister ve sahneden ayrılır. Medea büyücülük bilgisini kullanarak yeraltında bulunan cinleri çağırır ve onlardan kendisine Glauce'ye hediye etmek için özel bir süslü elbise getirmeleri ister. Bu elbisenin zehirle kaplı olmasını ve bu giyen Glauce'nin bu zehirden ölmesini de istemektedir.

Perde IV

İason yeni elbisesi ile gelen Glauce'nin ve yeni elbisesinin güzelliğine hayran kaldığını ifade eder. Oronte o zaman Medea'nın dediklerinin doğru olduğunu ve Glauce'nin kendisi ile hiç evlenmek istemediğini ve gönlünün sadece İason'da olduğunu anlar. Medea ise Glauce'nin İason'a evlenmemesi için elinden gelen her şeyi yapmaya kararlıdır ve bu iki kişinin hiçbir zaman evlenmemesi için yeminler vermiştir. Kral Creon gelir ve Medea'nın Korint şehrinden ayrılmadığını görüp çok kızar ve muhafız askerlerine onun tutup şehir dışına atmalarına emir verir. Fakat Medea büyücülüğünü kullanır ve kendini şehirden atmak için gelen askerler çok güzel görünüşlü hayalet kadınlar tarafından baştan çıkartılırlar ve kendilerine verilen emirleri yerine getirmezler. Medea sonra büyücülük gücünü kullanarak Kral Creaon'un aklını kaybedip deli olmasını sağlar.

Perde V

Medea Korintlilere karşı hareketlerinin başarısından çok memnundur. Şimdi sıra İason'la uğraşmaya gelmiştir. Ondan çok acı ve çok trajik bir intikam almaya karar verir ve ondan olan iki çocuğunu katledecektir. Glauce Medea'dan Korint şehrine ve halkına zarar vermemesi için yalvarmaktadır; eğer Medea şehri ve halkı bağışlarsa İason'la evlenmekten vazgeçeceğini de bildirir. Kral Creon'un aklını kaybettiğini ve sonra da öldüğü haberi gelir. Medea Glauce'ye vermiş olduğu zehirli hediye elbiseye elinde bulunan bir asa ile dokunur ve elbise birden tümüyle yanmaya başlar. Glauce, İason'un kolları arasında hayata gözlerini kapar. İason Medea'dan intikam almaya yemin eder. Medea tekrar ejderhaların çektiği bir uçan savaş arabasında görünür. İki çocuğunu bıçaklayıp öldürdüğünü bağırarak ilan eder. Korint'te saray mevkinden bu uçan savaş arabası ile ayrılırken arkasında bıraktığı Korint şehrinin de alev alev yanmakta olduğu görülür.

Seçilmiş disk kayıtları

Yil Roller
Medea, Nerine, Iason, Creon
Orkestra Şefi ve Orkestra Kayıt tipi ve marka
1986 Jill Feldman, Jacques Bona, Sophie Boulin, Philippe Cantor, Agnès Mellon, Gilles Ragon. William Christie
Les Arts Florissants Ensemble
CD: Harmonia Mundi (901139.41)
1995 Sophie Daneman, Lorraine Hunt Lieberson, Mark Padmore, Bernard Deletré, Monique Zanetti. William Christie
Les Arts Florissants Ensemble
CD: Erato Records
2004 Stéphanie d'Oustrac, Gaëlle Mechaly, Bertrand Chuberre, Renaud Delaigue, Anders J. Dahlin, Hanna Bayodi, Caroline Mutel. Hervé Niquet
Le Concert Spirituel
DVD: Vox Lucida - Armide

Ayrıca bakınız

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oedipus</span>

Oedipus veya Œdipus. Thebai'nin mitolojik kralı, Laios ve İokaste'nın oğlu. Babasını öldürüp, annesiyle evlenmiştir. Antigone, İsmene, Eteokles ve Polyneikes'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Argonautika</span>

Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.

<i>Othello</i>

Othello, William Shakespeare'in yazdığı trajedilerden biri ve aynı zamanda oyunun baş erkek kahramanıdır. Shakespeare'in bu oyunu Cinthio tarafından yazılan "Moor of Venice" adlı kısa hikâyesine dayanarak, yaklaşık 1603 yılında yazdığı sanılıyor.

<i>Macbeth</i> (oyun) William Shakespeare tarafından yazılan tiyatro eseri

Macbeth tam adıyla Macbeth'in Trajedisi , William Shakespeare'in en kısası olmasının yanında en önemli trajedilerinden biridir. Tüm dünyadaki hem profesyonel hem de amatör tiyatrolar tarafından sıkça sahneye konulur.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<i>Kısasa Kısas</i> Ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur

Kısasa kısas ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Kesin olarak ne zaman yazıldığı belgelenememekle beraber 1603 veya 1604 yıllarında yazıldığına dair ipuçları bulunmaktadır. Önce bir komedi olarak sınıflandırılmıştır fakat çağımızda ne komedi ne de trajedi olarak görüldüğü için problem oyunlar sınıfına konulmaktadır. İlk defa basılması Birinci Folyo içinde 1623'tedir. Bu oyunun belgelenen ilk sahneye konulması 1604'tedir. Oyunun ele aldığı önemli temalar merhamet ile gerçek ve bunların gurur ile alçak gönüllükle ilişkileridir. "Bazıları günahla yükselir ve bazıları faziletle yere düşer."

<i>İki Soylu Akraba</i>

İki Soylu Akraba İngiliz Kralı I. James çağında 1613-1614'te yazılmış, 1634'te basılmış bir trajedi-komedi oyunudur. Bu oyunun zamanın İngiliz yazarlarından John Flecther ile daha ünlü William Shakespeare tarafından birlikte yazıldığı edebiyat otoriteleri tarafından genel olarak kabul edilmektedir. Araştırmacılar çok geniş kapsamlı testler ve teknikler uygulayarak hangi kısımların Shakespeare hangilerinin Fletcher tarafından yazıldığını şöyle tahmin etmektedirler: Shakespeare -

I.Perde, 1.-3.Sahneler;
II.Perde, 1.Sahne;
III.Perde, 1.Sahne;
V.Perde, 1.Sahne 34-173 satirlar ve 3.-4. Sahneler
Fletcher -
Prolog;
II.Perde, 2.-6. sahneler;
III.Perde, 2.-6. sahneler;
IV.Perde, 1. ve 3.sahneler;
V.Perde: 1.Sahne, 1-33 satırlar, 2.Sahne ;
Epilog.
Bilinmeyen-
I.Perde, 4.-5. sahneler;
IV.Perde 2.Sahne
<span class="mw-page-title-main">Maskeli Balo</span> Giuseppe Verdi tarafından yazılmış bir opera eseri

Festival ve karnaval türü için Maskeli balo sayfasına bakın

<span class="mw-page-title-main">Simon Boccanegra</span>

Simon Boccanegra İtalyan besteci Giuseppe Verdi tarafından hazırlanmış 1 prolog ve 3 perdeden oluşan bir operadır. Eserin librettosu, "Antonio García Gutiérrez"'nin yazmış olduğu Simon Bocanegra adlı tiyatro oyunundan uyarlanarak Francesco Maria Piave tarafından hazırlanmıştır. Eserin prömiyeri 12 Mart 1857'de Venedik, La Fenice tiyatrosunda sahnelenmiştir. Fakat bu birinci versiyon şekli ile eserin sahnelenmesinde zorluklar çıkmakta devam etmiştir. Bu nedenle Verdi sonradan bir "revize versiyon" hazırlamıştır. Bu "revize versiyon" için libretto değişikliklerini "Arrigo Boito" yapmıştır. Bu "revize versiyon"da ilk versiyonun I. Perdedeki Konsey Salonu sahnesi finale konulmuştur. Bu "revize versiyon" 20. ve 21. yüzyılda opera evi repertuvarlarında bulunan standart bir eser olmuştur. Bu "revize versiyon"un birçok ses kaydı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

<i>Medea</i> (film, 1969)

Medea, 1969 İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı fantastik dramatik filmdir.

<i>İl Giasone</i>

İl Giasone (Türkçe:İason) Venedik'li besteci Francesco Cavalli tarafından "Giacinto Andrea Cicognini"'nin, Yunan mitolojisinde Altın Postu arayan Argonotlar'ın önderi olan İason'un mitinden uyarlanan librettosuna göre hazırlanmış 1 prolog ve 3 perdeden oluşan "Drama musicale" janrında olan opera eseridir. Prömiyer temsili 5 Ocak 1649'da Teatro San Cassiano, Venedik'te o yilki geleneksel Karnaval dōneminde verilmiştir. Bu operada ilk defa müziksel şarkılar ve resitatifler görülmektedir. Bazı kritikler bu eseri İtalyan popüler tiyatro seyircisinin "Commedia dell'Arte" oyunlarından müziksel operaya geçmesini sağlayan ilk eser olduğunu kabul ederler. Bu opera eserinde klasik dramatik sahneler yanında resitatifler veren tanrılar ve hizmetkarlar şeklindeki komedi karakterleri de bulunmaktadır. Bu eser 17. yüzyılda en popüler olan opera eseriydi. Başrolü günümüzde bulunmayan kastrato bir şarkıcı oynaması istenmekle beraber, bu rol bir kadın kontralto veya nadiren bir erkek kontr-tenor kullanılarak, hala günümüzde operaevi repertuvarlarında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Medea (Cherubini)</span>

Medea, operası Paris'te yaşayıp çalışan ama İtalyan asıllı besteci olan Luigi Cherubini tarafından hazırlanan 3 perdelik "opera-comique" janrında opera eseridir. Eserin orijinal librettosu antik Yunan tiyatro yazarı Euripides'in Medae adlı trajedisi ile Fransız Pierre Corneille'in " Médé" oyunlarından François-Benoît Hoffmann tarafından uyarlanarak Fransızca olarak yazılmıştır. Eserin prömiyer temsili Fransızca olarak 13 Mart 1797'da Paris'te "Théâtre Feydeau,"'da sahnelenmiştir. Bu eser 19. yüzyılda 1802 ve 1809'da İtalyancaya çevrilmiş bu İtalyanca versiyonun, başta Viyana olmak üzere, Avrupa şehirlerinde prömiyerleri yapılmıştır. 1855'te Larchner tarafından Almancaya çevrilmiştir. 1909'da ise Larchenr'ın Almanca versiyonu İtalyancaya çevrilmiş bu çifte çeviri libretto bazı önemli sahnelenmelerde kullanılmıştır.

Orontea, İtalyan besteci Antonio Cesti tarafından hazırlanmış, bir prolog ve üç perdeden oluşan "dramma per musica" janrinda bir opera eseridir. Bu eseri librettosu "Giacinto Andrea Cicognini" ve "Giovanni Filippo Apolloni" tarafından İtalyanca yazılmıştır. Eserin prömiyer temsili 19 Şubat 1656'da Innsbruck, Avusturya'da "Hof-Saales Theater"'da yapılmıştır.

<i>Antigone</i> (Sofokles) Sofokles trajedisi

Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440'larda yazılmış tek perdelik tragedyadır. Sofokles’in günümüze ulaşan yedi tragedyasından en eskisidir. İlk defa M.Ö. 442 senesinde oynanmıştır. Olayların gelişim sırası açısında Oidipus ve Oidipus Kolonos’ta oyunlarından sonraki zamanda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semiramide</span>

Semiramis, Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 2-perdelik melodramo tragico janrında bir operadır. Gaetano Rossi tarafından İtalyanca olarak yazılan opera librettosu, orijinal Voltaire tarafından Fransızca olarak hazırlanmış Semiramis trajedi oyunundan uyandırılmıştır ve bu trajedi ise "Asurlu Semiramis" mitine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Pelias</span> Yunan mitolojisinde bir kral

Pelias, Yunan mitolojisinde, Teselya'nın Magnesia yöresindeki Iolkos kentinin kralıydı. Üvey kardeşi Aeson'un oğlu İason'un krallıkta hak iddia etmesini önlemek için öleceği beklentisiyle onu tehlikelerle dolu bir deniz yolculuğuna sürükleyen kişidir. Bu deniz yolculuğunun öyküsünü Rodoslu Apollonios, Argonautika isimli kitabında anlatır.