İçeriğe atla

Meda dau doka

Meda Dau Doka
Türkçe: Tanrı Fiji'yi Korusun
Millî marş

Fiji Fiji
Ulusal Marşı

Kabul tarihi1970
noicon

Meda Dau Doka (Türkçe: Tanrı, Fiji'yi Korusun), Okyanusya ada ülkesi Fiji'nin millî marşıdır. Marşın melodisinde eski bir geleneksel halk türküsü baz alınmıştır. Millî marş 1970 yılında elde edilen bağımsızlık vesilesiyle tanıtıldı.

Fiji millî marşında orijinal metnin İngilizce çevirisi ile marşın İngilizce versiyonunda metinler birbirini tutmamaktadır.

Orijinal metin ve İngilizce çeviri


Meda dau doka ka vinakata na vanua
E ra sa dau tiko kina na savasava
Rawa tu na gauna ni sautu na veilomani
Biu na i tovo tawa savasava

Nakarat:
Me bula ga ko Viti
Ka me toro ga ki liu
Me ra turaga vinaka ko ira na i liuliu
Me ra liutaki na tamata
E na veika vinaka
Me oti kina na i tovo ca

Me da dau doka ka vinakata na vanua
E ra sa dau tiko kina na savasava
Rawa tu na gauna ni sautu na veilomani
Me sa biu na i tovo tawa yaga

Bale ga vei kemuni na cauravou e Viti
Ni yavala me savasava na vanua
Ni kakua ni vosota na dukadukali
Ka me da sa qai biuta vakadua


Let us show pride and honour our nation
Where righteous people reside
Where prosperity and fellowship may persevere
Abandon deeds that are immoral

Nakarat:
Let Fiji live on
And progress onwards
May our leaders be honourable men
Let them lead our people
To great things
And bring an end to all things immoral

Let us show pride and honour our nation
Where righteous people reside
Where prosperity and fellowship may persevere
Abandon deeds that are immoral

The burden of change lie on your shoulders youth of Fiji
Be the strength to cleanse our nation
Be wary and not harbour malice
For we must abandon such sentiments forever


Marşın İngilizce metin sürümü

Fiji adalarında ulusların Tanrısı
Asil afiş mavisi altında birleştikçe
Ve biz özgürlüğü her yerde onurlandırıyor ve savunuyoruz
İleriye birlikte yürüyelim, Tanrı Fiji'yi kutsasın.

Nakarat:

Fiji için, Fiji için, seslerimiz gururla çalsın.
Fiji için Fiji'nin adı çok uzak ve geniş,
Saldırıya katlanmak için özgürlük, umut ve şeref ülkesi.
Tanrı Fiji'yi kutsasın
Sonsuza kadar daha fazla!
Fiji adalarında ulusların tanrısı
Altın kum ve güneş ışığı, mutluluk ve şarkı kıyıları
Bir olun, biz Fiji, şöhret ve şan
İleriye birlikte yürüyelim, Tanrı Fiji'yi kutsasın.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fiji</span> Okyanusyada bulunan bir ada devleti

Fiji ya da resmî adıyla Fiji Cumhuriyeti, Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesidir. Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşan ülke, 215'i ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan oluşur. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin %87'sini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">God Save the King</span> Birleşik Krallıkın ulusal marşı ve birçok Commonwealth bölgelerin kraliyet marşı

God Save the King veya hükümdar kadın ise God Save the Queen, Büyük Britanya'nın ulusal marşı. Dünyanın ilk ulusal marşı kabul edilir. Resmî olarak ulusal marş ilan edilmemiştir ancak geleneksel olarak 1745 yılından beri bu marş ulusal marş olarak kullanılmaktadır. Resmî törenlerde sadece ilk kıta söylenir. Sözler, yerine göre "Tanrı Kralı Korusun" veya "Tanrı Kraliçeyi Korusun" şeklinde değişir. Eskiden kullanılan adı (1952-2022) God Save The Queen'dir (Tanrı Kraliçeyi Korusun).

Gençlik Marşı ya da bilinen ilk mısrasıyla Dağ başını duman almış, gençliğe atfedilen bir marştır.

<span class="mw-page-title-main">Das Lied der Deutschen</span> Almanyanın ulusal marşı

Das Lied der Deutschen, Almanya'nın ulusal marşıdır. Ünlü Alman şair August Heinrich Hoffmann von Fallersleben'in 1841'de besteci Franz Joseph Haydn'in bir melodisinden ilham alarak Helgoland adasında dizdiği şiir, cumhuriyetçi ve liberal geleneği desteklemek amacıyla, şarkı Weimar Cumhuriyeti döneminde, 1922 yılında Almanya'nın millî marşı için seçildi. Nazi Almanyası döneminde (1933-1945) şiirin sadece ilk kıtası okunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yakub</span> İbrani din büyüğü ve atası, İsrailoğullarının babası

Yakub, Yakov veya İsrail, İsrailoğullarının üç önemli büyüğünden biri olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu olan İsrail, özellikle Yahudilikte çok yüksek bir manevî konuma sahiptir. Hristiyanlıkta önemli bir din büyüğü olarak; İslam'da ise bir peygamber olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Mulungu dalitsa Malaŵi</span> Malavinin ulusal marşı

Mulungu dalitsa Malaŵi, Afrika ülkesi Malavi'nin ulusal marşıdır. Sözleri ve bestesi 1934'te doğan Michael-Fredrick Paul Sauka'ya aittir. Bir deneme sonucu 1964'te yeniden uyarlanmıştır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1964 yılından kısa bir süre önce kabul edilerek ülkenin ulusal marşı olmuştur.

Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fiji millî futbol takımı</span>

Fiji millî futbol takımı, Fiji adasının millî futbol takımıdır ve Fiji Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. OFC Erkekler Uluslar Kupası'ndaki en iyi dereceleri, 1998 yılındaki üçüncülüktür.

2004 OFC Uluslar Kupası, 29 Mayıs ile 12 Ekim 2004 tarihleri arasında düzenlenen yedinci OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Turnuvanın ilk iki aşaması, aynı zamanda 2006 FIFA Dünya Kupası Okyanusya elemeleri olarak düzenlendi. Avustralya ile Solomon Adaları'nın karşılaştığı final ise elemelerden ayrı olarak, kupayı kazanan takımı belirlemek amacıyla yapıldı. İki ayaklı oynanan finalde, rakibini 1-5 ve 6-0'lık skorlarla yenen Avustralya, dördüncü kez kupanın sahibi oldu.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

2012 OFC Uluslar Kupası, Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) tarafından düzenlenen tarihteki dokuzuncu OFC Erkekler Uluslar Kupası.

<span class="mw-page-title-main">Ee Mungu Nguvu Yetu</span>

Ee Mungu Nguvu Yetu, Afrika ülkesi Kenya'nın ulusal marşıdır. Ülkede 1963 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cântico da Liberdade</span>

Cântico da Liberdade, Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nın ulusal marşıdır. Ülke 1996 yılından önce Gine-Bissau ile birlikte Gine-Bissau ulusal marşı'nı kullanmaktaydı. Ulusal marşın sözleri Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Mungu ibariki Afrika</span> Tanzanyanın ulusal marşı

Mungu ibariki Afrika, Afrika ülkesi Tanzanya'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını Tanganika ismi ile kazandığında günümüzde de geçerli olan marşın neredeyse tamamen aynısını kullanmaya başlamıştır. Ülkenin Zanzibar adası ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan yeni ülke Tanzanya 1961 yılından itibaren yeni marşı kabul etmiştir. Bu yeni marşta bir önceki marşa göre ikinci dörtlükte geçen Tanganika ismi Tanzanya olarak güncellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arise, O Compatriots</span> Nijeryanın ulusal marşı

Arise, O Compatriots, Afrika ülkesi Nijerya'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında Nigeria We Hail Thee marşını kullanmaya başlayan ülke, 1978 yılında bu marşı kabul ederek kullanmaya başlamıştır. Ülke çapında düzenlenen yarışma ile elde edilen gönderiler sonucunda kabul edilen bu marş, ülkenin yeni ulusal marşı olmuştur.

Majulah Singapura Singapur'un milli marşıdır. 1958'de Zubir Said tarafından Singapur Belediye Meclisinin resmi işlevleri için bir tema şarkısı olarak bestelenmiştir. Singapur'un kendini yönetme hakkını elde ettiği 1959'da millî marş olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Te Atua Mou E</span>

Te Atua Mou E, Okyanusya ada ülkesi Cook Adaları'nın milli marşıdır. 1982 Anayasasında resmî millî marşı olarak kabul edilerek, o ana kadar yürürlükte olan Yeni Zelanda marşı Tanrı Yeni Zelanda'yı korusun kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">God Save Our Solomon Islands</span>

God Save Our Solomon Islands,, Okyanusya ada ülkesi Solomon Adaları'nın millî marşıdır. Ada, millî marşı 1978 yılından bu yana kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samoa Tula’i</span>

The Banner of Freedom, Okyanusya ada ülkesi Samoa'nın millî marşı. Marş, ülkenin bayrağına atıfta bulunmaktadır. Marşın hem müziği hem de sözleri Sauni Iiga Kuresa'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Te Atua o Tokelau</span>

Te Atua o Tokelau ya da Tokelau mo te Atua, Okyanusya'da bulunan ve Yeni Zelanda Krallığı içerisinde yer alan Tokelau adasının millî marşıdır.