Kıraat-ı Aşere, Kıraet Arapçada okumak anlamına gelen karae (قرأ) fiilinden semai bir mastardır. Kur'an terminolojisinde ise kıraet, Kur'an'ı okuma konusunda önder sayılan imamlardan her birinin okuyuşta takip ettikleri yoldur. Kur'an'ın kendisinde, kıraet imamları arasında ittifak bulunmakla beraber, okunuş tarzında ihtilaf vardır. Bu ihtilaf harflerin söylenmesinde veya çıkarılış şekillerinde görülmektedir.

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

İslam dininde Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her zaman örtüşmez. Bazen hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlendiğinden 1-2 günlük farklılıklar olabilir.
İşârâtü'l-İ'câz, yazıldığı dönemin I. Dünya Savaşı Pasinler Cephesinde Milis Albay olan Said Nursî'ye ait İslami kitap, 1918 yılında ilk baskısı yapılmıştır.
Fî Zılâl'il Kur'an, Seyyid Kutub tarafından yazılan Kur'an tefsiri. Mısırlı lider Cemal Abdünnasır'ın suikastından sonra Müslüman Kardeşler birliği ile beraber tutuklanan Kutub, hapishanede geçirdiği dönemde yazmıştır. Bazıları tarafından Kur'an'ın kapsamlı ve birçok kişiyi etkileyen, kolay anlaşılır bir yorum olduğu düşünülür. Buna rağmen bazı gelenekçi ve modernist ulema, tefsirden daha ziyade kişisel düşünce ve deneme olarak bu kitap için kusur bulurlar. Tefsir İslam dünyasınca çok önemli bir etkiye sahiptir.
Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

Celâleddîn Süyûtî, Fars asıllı, Mısırlı Sünni din bilgini, polimat ve filozof.
Bu liste, Kur'an'ın indirilmeye başladığı 7. yüzyıl'dan günümüze kadar literatürdeki müfessirleri ve varsa eserlerini toplu halde içermektedir. Müfessirin yaşadığı yüzyıl için, ölüm tarihi esas alınmıştır.

El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an,, Şii din alimi Muhammed Hüseyin Tabatabai'nin Kur'an tefsiri kitabıdır.
Ruhu'l Meani, Iraklı âlim Alûsî'nin meşhur Kur'an tefsiri kitabıdır.

Muhammed Hüseyin Tebatebayi, İranlı Şii din alimi, müfessir, filozof ve islam ilahiyatçı.

Tefhimu'l Kur'an, İslâm âlimi Ebu'l A'lâ el-Mevdudî tarafından yazılmış altı ciltlik Kur'an'ın çevirisi ve tefsiri. Eser 1942 yılında yazılmaya başlandı ve 1972 yılında tamamlandı. Kitap Urduca olarak yazılmıştır ancak birçok dilde çevirisi mevcuttur.

El-Müfredat fî Gharib el-Kur'an, Kur'ânî terimlerin bir sözlüğüdür ve İslâm âlimi Râgıb el-İsfahânî tarafından yazılmıştır.

Fazl b. Hasan Tabersi, “Eminu-l İslam” lakabıyla tanınmış İranlı Şii fakih, müfessir, yazar, şair ve bilim adamıdır. Şeyh Tabersi hicrî 460-470 yılları arasında Meşhed şehrinde dünyaya göz açtı. Kendi asrında büyük dinî eserler yazmıştır. Şeyh Tabersi tarafından kaleme alınan Kur’an tefsiri en önemli Kur’an tefsirlerinden biridir. Arap edebiyatı, matematik ve cebir, tefsir, hadis, fıkıh ve usul gibi alanlara son derece vakıftı.

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.
Meveddet Ayeti ; Şura Suresi'nin 23. ayetinin bir bölümünü. Bu ayete göre, Muhammed'in tebliğe karşılık ücreti, akrabalarına meveddet ve sevgidir.
Velayet Ayeti ; Maide Suresinin 55. ayeti. Ayet, müslümanlara Allah, Muhammed, namaz kılan ve rüku ederken zekat veren kişilerin velayetine işaret eder.

İhsan Şenocak, Türk Vaiz, ilahiyatçı, araştırmacı, yazar.

Ebubekir Muhammed Zekeriya Bangladeşli bir İslam alimi, medya kişiliği, profesör, yazar, vaiz ve İslami konuşmacıdır. Kushtia İslam Üniversitesi'nde Fıkıh ve Hukuk Çalışmaları profesörü olarak çalışmaktadır. Çeşitli gazete ve dergilerde, çeşitli Bangladeş televizyon kanallarında İslami programlar yapmakta ve İslam'ı tartışmaktadır. Ayrıca çeşitli İslami toplantılarda vaaz vermekte ve çeşitli yerlerde Cuma öncesi namaz hutbesi vermektedir. Tefsir Zekeriya isimli kitabı Kral Fahd Matbaası tarafından yayımlandı. Kitap Bengal'deki Müslüman okuyucular tarafından takdirle karşılandığı vurgulanmıştır. Hindusiyat wa Tasoor adlı kitabı Ve Shirk Fil Kadhim Wal Hadisîn Arap dünyasında popüler olduğu söylenir. Kitapları aynı zamanda Bangladeş'teki kamu yüksek öğreniminin müfredatında da yer almaktadır. 2023 Hac'ında Suudi Arabistan'dan yayınladığı iki ciltlik Bengalce tefsiri, Suudi hükûmeti tarafından tüm Bengalli hacılara hediye edildi.