İçeriğe atla

Mecidiye Çeşmesi

Koordinatlar: 39°56′39″K 32°51′20″D / 39.94417°K 32.85556°D / 39.94417; 32.85556
Mecidiye Çeşmesi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürÇeşme
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
AdresTelgraf Sokak No:11, Hacıbayram, Altındağ
ŞehirAnkara
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar39°56′39″K 32°51′20″D / 39.94417°K 32.85556°D / 39.94417; 32.85556
Tamamlanma19. yüzyıl
Teknik ayrıntılar
MalzemeAnkara taşı

Mecidiye Çeşmesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir çeşmedir.[1] Orijinalinde Hacı Bayram Camii'nin bitişiğindeki İsmail Fazıl Paşa Türbesi'nin yanında bulunduğu bilinen çeşme, günümüzde Ankara Valiliği'nin karşısındaki bir binanın duvarına bitişik haldedir. Neden ve ne zaman taşındığına dair bir bilgi yoktur. Kitabesi bulunmayan çeşmenin 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.[2]

Özellikleri

Çeşme Ankara taşından yapılmıştır. Şehir genelindeki diğer çeşmelere oranla daha büyük olması ayırt edici özelliğidir. Ortasında üçgen formda bir alınlık vardır ve her iki yanında başlıklı, yivli sütunlar yükselir. Üzerinde ay-yıldız motifi ve kabartmalı yaprak işlemeleri bulunur. Yalağı oval biçimli ve küçüktür.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Kozanoğlu, Hülagu, (Ed.) (2013). "Ankara'daki Su Yapıları" (PDF). Anadolu'da Suyun İzi. 4 (7). Ankara: ASKİ Genel Müdürlüğü Yayınları. s. 76. ISBN 978-9944-473-60-6. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  2. ^ Avşaroğlu, Nadir (Şubat 2020). "Ankara Taşı'nın Tarihsel ve Mimari Kullanımı". Anadolu'nun Binlerce Yıllık Doğaltaşları. s. 57. 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  3. ^ Gürson, Poyraz ((Ed.)). "Ankara Markasının Oluşturulması". s. 49. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  4. ^ Ateş, Hazal (21 Temmuz 2020). "Tılsımlı Çeşmeler". Sabah. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çeşme, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Çeşme, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Urla ilçesi; kuzeyinde, batısında ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Nüfusu 2020 yılı itibarıyla 46.093 kişidir. Tarihteki on iki İyon kolonisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Oltu</span> Erzurum ilçesi

Oltu, Erzurum ilinin bir ilçesidir. Nüfusu 2021 yılı itibarıyla 30.316 kişidir. 72 adet mahallesi vardır. Coğrafi olarak Erzurum ilinin kuzeydoğusunda, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin kesişim noktasında yer alır. Yusufeli, Olur, Şenkaya, Narman, Tortum ve Uzundere ilçeleri ile çevrilidir. İlçe merkezi Oltu Çayı vadisine kurulmuştur. Erzurum il merkezine 117 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara</span> Türkiyenin başkenti ve en kalabalık ikinci şehri

Ankara (/ˈaŋkaɾa/), Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir. Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Etnografya Müzesi</span> Ankara, Türkiyede bir müze

Ankara Etnografya Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgâh Tepesi olan yerde kuruldu. Önceleri Arkeoloji Müzesi olarak kullanılması düşünülmüş, sonra Resim Heykel Müzesi olmasına karar verilmiş, açılış töreninden sonra bugünkü işlevine kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Çulhalar, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Çulhalar, Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Altındağ</span> Ankarada bir merkez ilçe

Altındağ, Ankara ilinin metropol ilçelerinden biridir. İlçenin nüfusu, TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 412.267'tür.

<span class="mw-page-title-main">Augustus Tapınağı</span> Ankarada tarihi bir tapınak

Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.

<span class="mw-page-title-main">Akşehir Ulu Camii</span> Cami

Akşehir Ulu Cami Akşehir'de tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir İsfahani Mescidi</span> Ankarada bulanan tarihi bir mescit

Abdülkadir İsfahani Mescidi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir mescittir. Kısaca İsfahani Mescidi veya bulunduğu mahalleden dolayı Tabakhane Mescidi olarak da anılır.

<i>Derman Çeşmesi</i> Ankarada bir çeşme

Derman Çeşmesi; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış bir çeşmedir. Günümüzde, kamuya açık alanlarda sergilenen çağdaş seramik eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nohutalan, Urla</span>

Nohutalan, İzmir ilinin Urla içesinde bağlı bir mahalledir. İzmir büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanı il mülki sınırlarına genişletilmeden önce köy statüsüne sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Ulu Camii</span> Tarihî cami

Kayseri Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinde şehir merkezinde bulunan, 12. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilmiş camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sineperver Valide Sultan Çeşmesi (Fatih)</span> İstanbulun Fatih ilçesindeki bir çeşme

Sineperver Valide Sultan Çeşmesi ya da Kanlı Çeşme, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmedir. Ayşe Sineperver Sultan tarafından 1825 ya da 1826'da yaptırıldı. 1994 yılı itibarıyla suyu akmayan çeşme, 2009'daki restorasyonu sonucunda işlevsel hâle getirildi. Musluğunun tahrip edilmesinin ardından 2015 itibarıyla bir kez daha işlevini yitirse de 2018'deki restorasyonuyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Rıza Paşa Çeşmesi (Osmanağa)</span> İstanbul, Kadıköyde yer alan tarihî bir çeşme

Hasan Rıza Paşa Çeşmesi ya da Rıza Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir çeşmedir. Hasan Rıza Paşa tarafından 1845 ya da 1846 yılında yaptırıldı. 1970'lerden itibaren tahrip edilmeye başlayan çeşme, işlevini de yitirdi. 2014'te tamamlanan restorasyon çalışmasıyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Horhor Çeşmesi (Kırma Tulumba Sokağı)</span> Fatihteki bir çeşme

Horhor Çeşmesi ya da Horhor Acı Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Kaynaklar, I. Süleyman tarafından yaptırıldığı ya da daha öncesindeki döneme ait olduğuna dair farklı görüşler öne sürer. Üzerindeki onarım kitabesine göre 27 Mart 1876 tarihi civarında onarım gördü. Muslukları olmasa da 1966'ya kadar suyu akan çeşmenin tepesinde 2008 yılında yıkılana kadar ahşap bir ev vardı.

Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Osmanpaşa, Yozgat</span>

Osmanpaşa, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. 2023 yılı itibarıyla nüfusu 402 kişidir. Coğrafi olarak İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Merkez ilçeye 33 kilometre uzaklıkta olup Büyükincirli, Çalılı, Tekkeyenicesi, Yeşilova, Yudan, Esenli, Sarınınören, Karabıyık köyleriyle çevrilidir. Merkez ilçenin güneyinde 66.25 numaralı Yozgat-Boğazlıyan il yolunun 1 kilometre içerisinde yer almaktadır.

Acı Çeşme; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir çeşmedir. Kitabesi olmadığı için ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Günümüzde Şengül Hamamı'nın kadınlar bölümündeki bir duvarda yer alan çeşmenin aslında hamamın bulunduğu sokağa inşa edildiği ve sonraki dönemlerde şimdiki yerine taşındığı tahmin edilmektedir. Sokağın isminin "Acı Çeşme Sokak" olması da bu yöndeki iddiaları güçlendirir.