İçeriğe atla

Mecidiye Camii

Mecidiye Camii ile aşağıdakiler kastediliyor olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Beşiktaş)</span> İstanbulda cami

Sinan Paşa Camisi İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Levent Camii</span> İstanbulda bulunan bir camii

Levent Camii ya da Afet Yolal Camii İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Levent Semtinde Levent Caddesi üzerinde, Levent Mektep Sokağı ile Sümbül Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan yeni tarihli bir camidir. İbrahim Yolal tarafından genç yaşta kaybettiği kızı Afet Yolal adına yaptırılmıştır. 1945’te Mimar Vasfi Egeli tarafından projesi çizilip yapımına başlanan cami 1954’te ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teşvikiye</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Teşvikiye, İstanbul'un Şişli İlçesi'ne bağlı bir semt ve mahalle. 1930'da Beşiktaş'ın Beyoğlu ilçesinden ayrılarak ilçe olmasıyla buraya bağlandı. 1954'e kadar Beşiktaş ilçesinin bir mahallesi olan Teşvikiye, o tarihte bir ilçe olarak ayrılan Şişli ilçesine bağlanmıştır. Güneyinde Beşiktaş ilçesine bağlı Vişnezade ve Muradiye mahalleleri, batısında Şişli'ye bağlı Harbiye mahallesi, kuzeyinde ise Meşrutiyet mahallesi ile çevrilidir. Gerek kuruluşu ve tarihi, gerekse coğrafi ve idari sınırları Nişantaşı ile büyük ölçüde iç içe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Camii</span>

Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çırağan Caddesi</span>

Çırağan Caddesi, İstanbul, Beşiktaş ilçesinde bulunan, Beşiktaş Meydanı'ndan Ortaköy'e kadar uzanan cadde.

Draman Yunus Camii ya da Tercüman Yunus Camii İstanbul'da Fatih ilçesinde Draman'da Derviş Ali mahallesinde bir camidir. Caminin mimarı Mimar Sinan'dır. Eskiden külliye olan cami imaretinden geriye sadece cami kalmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın tercümanlarından Drağman Yunus Bey tarafından yaptırılmıştır. Tekke ve medreseli ilk cami Sünbüli tekkesi merkezlerindendi.

Mecidiye mahallesi İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalledir. Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in sahilde yaptırdığı Büyük Mecidiye Camii'den adını alan Mahallede yaklaşık 13.000 kişi yaşamaktadır. Doğusunda Dereboyu Caddesi, batısında Merkez Komutanlığı, kuzeyinde Levazım-Balmumcu Mahalleleri yer alan Mecidiye Mahallesi'nin güneyinde ise İstanbul Boğazı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mecidiye Camii</span>

Küçük Mecidiye Camii ya da Teşrifiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından, 1848 yılında saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı'nın arkasında, Çırağan Caddesi ile Yıldız Parkı'nı bağlayan kısa yol üzerinde bulunan cami, mimari olarak barok üslubunda yapılmış olup, tek minarelidir. Caminin genel mimarisi gibi, minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farkılıklar göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müderris Abdülbaki Efendi Camii</span> camii

Müderris Abdülbaki Efendi Camii ya da Baki Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Aziz Mahmud Hüdayi'nın damadı ve Tiryaki Hasan Paşa'nın oğlu olan İzmir ve Halep kadısı Müderris Abdülbaki Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1644 yılında başlanan cami aynı yılda ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfikiye Camii</span>

Tevfikiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi, Arnavutköy semti sahilyolunda yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. “Arnavutköy Camii” ve “Akıntı Burnu Camii” olarak da bilinmektedir. Mülkiyeti Vakıflar İdaresine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serhazin Süleyman Amber Ağa Camii</span>

Serhazin Süleyman Amber Ağa Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan camii.Serencebey yokuşu ile Muhtarıevvel Sokağının birleşiminde yer almaktadır. Banisi adından da belli olduğu üzere Serhazin Süleyman Ağa fakat mimarı bilinmemektedir. Camii girişindeki tabelada imal tarihi 1704'ü gösterse de ibadete açılış beratında bu tarih 1701 olarak belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Tekke Camii</span>

Ertuğrul Tekke Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Cihannüma Mahallesi, Serencebey Yokuşu'nda yer alan Osmanlı İmparatorluğu'nun bir camisidir. Geç Osmanlı dönemi camisi, kendisine ek olarak tekke, misafirhane, türbe, çeşme ve kütüphane'den oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayrettin Paşa Camii</span>

Barbaros Hayrettin Paşa Camii ya da Levent Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Levent'teki Büyükdere Caddesi, Levent Caddesi, Hacı Adil Caddesi ile Karanfil Caddesi üzerinde, Çayırçimen Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alan yeni tarihli bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy İskelesi</span> İstanbul, Beşiktaşta bir iskele

Ortaköy İskelesi, İstanbul'un Avrupa Yakasında, Beşiktaş ilçesinde bulunan bir iskeledir. Beşiktaş'ın Ortaköy mahallesinde bulunan iskele Şehir Hatları tarafından işletilmektedir. hat dışında İskeleden kısa boğaz turları düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilköy Mecidiye Camii</span> İstanbul, Bakırköy ilçesinde cami

Yeşilköy Mecidiye Camii ya da Yeşilköy Camii, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde, Yeşilköy mahallesinde 1911 tarihli Mimar Kemaleddin eseri camidir.