İçeriğe atla

Mecid Mecidi

Mecid Mecidi

مجید مجیدی
Mecid Mecidi, 2020
Doğum17 Nisan 1959 (65 yaşında)
Tahran, Pehlevî İran Devleti
İkametTahran, İran
Vatandaşlık İran
EğitimTahran Dramatik Sanatlar Enstitüsü
MeslekFilm yönetmeni, yapımcı, senarist, oyuncu
Etkin yıllar1981–günümüz
Önemli eser(ler)Cennetin Çocukları (1997)
Cennetin Rengi (1999)
Serçelerin Şarkısı (2008)
Muhammed: Allah'ın Elçisi (2015)
Dinİslam
Çocuk(lar)2

Mecid Mecidi (Farsça: مجید مجیدی, İngilizce: Majid Majidi; d. 17 Nisan 1959, Tahran), İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir.[1] Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

Yaşamı ve kariyeri

Mecid Mecidi, 17 Nisan 1959 tarihinde Tahran'da İranlı orta sınıf bir ailede doğdu ve büyüdü. 14 yaşında amatör tiyatro gruplarında oyunculuğa başladı. Daha sonra Tahran'da Dramatik Sanatlar Enstitüsü'nde eğitim gördü.[2] 1979'daki İran Devrimi'nden sonra sinemaya duyduğu ilgi, onu 1985 yılında Mohsen Makhmalbaf'ın ''Boykot'' adlı filmiyle ortaya çıkardı.[2]

1998'de Mecidi, "Cennetin Çocukları" adlı filmdeki yönetmenliği ile "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar Ödülü'ne aday gösterildi.[3][4] Dram türündeki bu filmin senaryosunu da yazmış olan Mecidi, filmde yoksul bir ailenin çocukları olan iki küçük kardeşin öyküsünü anlatmıştır. Cennetin Çocukları, İtalyan yönetmen Roberto Benigni'nin Hayat Güzeldir filmine yenilmesine rağmen Oscar Ödülleri'ne aday gösterilen ilk İran filmi oldu.[5]

2008'de Mecidi'nin "Serçelerin Şarkısı" filmi, Hindistan'daki Visakhapatnam Uluslararası Film Festivali'nin açılış filmi oldu.[6]

Mecidi, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na hazırlık olarak Pekin şehrini tanıtmak için bir belgesel film hazırladı. Ayrıca Mecidi, Pekin hükûmeti tarafından davet edilen beş uluslararası film yönetmeninden biriydi.

Müslüman olan ve Müslüman ile İslam kimliğine vurgu yapmaktan çekinmeyen yönetmen, 2006'da Danimarka'daki Peygamber Muhammed'e yönelik yayımlanan karikatür krizinden sonra, bu durumu protesto etmek için orada yapılan Danimarka Film Festivali'nden filmini çekmiştir. Daha sonra yaptığı ropörtajlarda, bu karikatür krizinden sonra, İslam peygamberi Muhammed'in yaşamını anlatacak olan yoğun bir film projesi çekmeye karar verdiğini söylemiştir.[7] Mecidi'nin yaklaşık 7 senelik yoğun uğraşı, 2015'te sona erdi.

Mecid Mecidi, en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilen Muhammed: Allah'ın Elçisi filminin bir konferansında konuşurken; 2015.
Mecidi, İran İslam Cumhuriyeti'nde yılın kültürel insanı töreninde; 2016.

Mecidi'nin en son çıkan filmi, aynı zamanda en ünlü ve en başarılı filmlerinden birisi olarak da görülen, 2015 yılında gösterime giren ve İslam peygamberi Muhammed'in 12 yaşına kadarki çocukluk yaşamını konu alan "Muhammed: Allah'ın Elçisi" filmidir. Yaklaşık yedi senelik bir uğraşın ardından tamamlanan bu film, İran sinemasının en yüksek bütçeli filmi olmasının yanı sıra, en başarılı filmlerinden birisi olarak görülmekle beraber yabancı ülkelerde de yankı uyandıran bir filmdir.[8]

Filmografisi

Yıl Film
1992 Baduk
1996 Pedar
1997 Cennetin Çocukları (Bacheha-Ye Aseman)
1999 Cennetin Rengi (Rang-e Khoda)
2001 Baran
2005 Beed-e Majnoon
2008 Serçelerin Şarkısı (Avaze Gonjeshk-ha)
2015 Muhammed: Allah'ın Elçisi (Muhammad: The Messenger of God)

Kazandığı ödüller

Mecid Mecidi pek çok ödül almıştır. Bunlardan birkaçı şöyledir:

  • Ekümenik Jüri Özel Ödülü, 25. Montreal Film Festivali, 2001.
  • Grand Prix Des Amériques, 25. Montreal Film Festivali, 2001.
  • Akademi Ödülü için En İyi Yabancı Film Adayı, 1998.
  • Amerika Grand Prix En İyi Film, 21. Montreal Festivali, 1999.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Majid Majidi". SinemaTürk. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Mecid Mecidi | Sinema+". TRT 2. 21 Nisan 2021. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023 – YouTube vasıtasıyla. 
  3. ^ Yoksu, Eyüp Kaan (27 Eylül 2020). "İran Sineması'ndan izleyenleri dumura uğratacak 15 film". Independent Türkçe. 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  4. ^ Terzi, Ömer; Nuhoğlu, Mehmet (2021). "İran Sinemasında Çocuğun İnşası: Bu Bağlamda Mecid Mecidi Sinemasında Cennetin Çocukları ve Cennetin Rengi Filminin İncelenmesi". International Journal of Social Science Research. 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  5. ^ "Cennetin Çocukları". SinemaTürk. 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  6. ^ "Art news in brief" (İngilizce). Tehran Times. 23 Ekim 2009. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  7. ^ "İran sinemasına damga vurmuş yönetmen Mecid Mecidi'nin Muhammed'i için nefesler tutuldu!". Gzt. 26 Ekim 2016. 15 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  8. ^ Mecid Mecidi, ''Muhammed: Allah'ın Elçisi'' Filmini Habertürk TV'ye Anlattı (Erişim tarihi: 15 Ocak 2022)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunç Başaran</span> Türk film yönetmeni (1938–2019)

Tunç Başaran, Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Kavur</span> Türk film yönetmeni (1944-2005)

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<i>Cennetin Rengi</i> (film)

Cennetin Rengi 1999 İran yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rang-e khoda dır. İngilizce konuşulan ülkelerde The Color of Paradise adı ile gösterime sunulmuştur. Özgün ismi Tanrı'nın Rengi anlamına gelmektedir. Majid Majidi'nin senaryosu yazıp yönettiği filmin önemli rollerinde Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani ve Salameh Feyzi oynamışlardır. Film, çevresini sadece dokunarak ve duyarak anlamaya çalışan görme engelli küçük bir çocuğun dünyasını masalsı bir üslupla anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

Muammer Özer,, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

<i>Cennetin Çocukları</i> (film, 1997)

Cennetin Çocukları 1997 İran yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Bacheha-Ye Aseman olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde ve uluslararası gösterimlerde Children of Heaven adıyla gösterime sunulmuştur.

Cemal Şan, Türk yönetmen ve senarist.

<i>Cennet Sineması</i> İtalyan sinema filmi

Cennet Sineması, 1988 yapımı İtalyan filmi. Giuseppe Tornatore'nin ikinci filmi olan Cinema Paradiso, yayınlandığı günden bu yana İtalya ve dünyada sinema klasikleri arasındaki yerini almıştır. Yapımcılığını Franco Cristaldi ve Giovanna Romagnoli'nin üstlediği filmin müziklerini, yaklaşık 500'den fazla filmin müziklerini yapan Ennio Morricone üstlenmiştir.

Faysal Soysal yönetmen, şair ve yazardır.

<i>Serçelerin Şarkısı</i> 2008 yapımı İran filmi

Serçelerin Şarkısı,, yönetmenliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı 2008 yapımı İran filmi.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Naci</span> İranlı aktör

Rıza Naci, İranlı Azeri oyuncu ve İran sinemasının ikonik figürlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Peyman Muadi</span> İranlı-Amerikalı sinema oyuncusu

Peyman Muadi İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly ve Jodaeiye Nader az Simin filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir.

<i>Muhammed: Allahın Elçisi</i> 2015 yılında gösterime giren İran filmi

Muhammed: Allah'ın Elçisi, 2015 yılında gösterime giren, yönetmenliğini ve senaristliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı dram, dinî ve biyografi türündeki İran filmidir. Film, 6. yüzyılda Arap Yarımadası'nın Mekke şehrinde İslam peygamberi Muhammed'in çocukluk döneminde gelişen olayları konu edinmektedir. Film, ilk olarak 12 Şubat 2015'te İran'da gösterime girdi. 27 Ağustos'ta Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya galasını yaptı ve 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Ödülü için İran'ın aday adayı oldu. İran sinemasının bugüne kadarki en yüksek bütçeli yapımı olan bu film, 28 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'de 350 salonda gösterime girdi. Filmi, Türkiye'de vizyona girmesinin hemen ardından ilk üç günde 183.524 kişi izledi.

Ali Utku, Türk görüntü yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kambuzia Partovi</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Kambuzia Partovi ya da Kambozia Partovi,, İranlı film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Lars Vilks</span> İsveçli çizer ve karikatürist

Lars Vilks, İsveçli çizer, karikatürist, heykeltıraş ve sanat tarihçisidir. İslam peygamberi Muhammed'i çizmiş olduğu karikatürlerle ve İslam dinine karşı muhalif tavırlarla adı duyulmuştur.

<i>Kertenkele</i> (film) 2004 yapımı İran filmi

Kertenkele, yönetmenliğini Kemal Tebrizi'nin yaptığı, senaryosu Peyman Kasımhani tarafından yazılan, başrolünde Perviz Perestuyi'nin küçük çaplı bir hırsızı oynadığı 2004 yıllı İran komedi-dram filmidir. Mollalar üzerinden espri yapılan ilk filmdir. Filmin hikâyesi, We're No Angels ve The Pilgrim filmlerinin uyarlamasıdır.