İçeriğe atla

Meşru müdafaa

Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması.[1] Saldırıyı durdurmak veya saldırının etkilerini azaltmak amacıyla orantılı güç ile gerçekleştirilen karşı saldırı da meşru müdafaaya dahildir. Örneğin üzerine silahla ateş açılan bir kişinin, kendi silahını kullanarak saldırganı etkisiz hale getirmek için ateşle karşılık vermesi meşru müdafaa kapsamındadır; ancak yumrukla saldıran bir kişiye ateşli silah ile karşılık vermek, orantısız güç kapsamındadır ve meşru müdafaa değildir. Meşru savunmanın amacı cezalandırmak değildir. Saldırıyı def etmeye yetecek kadar güç kullanılmalı ve saldırı bitince savunma da sona ermelidir. Bazı kişiler sınırlı pasifist bir yanıtı tercih ederken başkaları silah veya mücadele sanatlarından öğrendikleri teknikleri kullanmayı tercih edebilmektedirler.

Meşru müdafaa biçimleri

Savaş sanatları, meşru müdafaa stratejilerinde kullanılabilmektedir; ancak Batı ülkelerinde özellikle şiddetin dozunun fazla yaşandığı ülkelerde geleneksel savaş sanatlarının öğrenimlerinin uzun olduğu ve fazla tecrübe gerektirdiği, pratik olmadığı gibi gerekçelerle modern, savaş sanatlarından belirli tekniklerin bir araya getirildiği kendini savunma stratejileri geliştirilmektedir.

Meşru müdafaada en temel ilke fiziksel karşılaşmadan kaçınmaya çalışmak ve ancak mecbur kalındığı takdirde gösterişe kaçmadan, güç ispatına girişmeden olabilecek en hızlı şekilde saldırganı bertaraf etmektir.

Savaş sanatları içinde müdafaa açısından en pratik olduğu düşünülen[] teknikler çalışmalarını tam temaslı (İng: full contact) gerçekleştiren dövüş sanatlarıdır. Bunlardan bazıları; Muay Thai, Boks, Kick Boks, Güreş, Judo, Brezilya Jiujitsusu ve Tam temaslı Karate stilleri olan Kyokushin kaikan, Ashihara ve Enshin gelmektedir. Buna rağmen tam temaslı dövüş sporları, beyin sağlığı ve beyin gelişimi açısından oldukça risklidir. Örneğin Muay Thai yapan çocuk dövüşçüler, testlere, yaşıtlarına göre 10 puan düşük IQ göstermiştir.[2] Kafaya alınan darbeler, nakavt oluşturacak kadar güçlü olmasa bile (subkonküssif), tedavisi olmayan Kronik Travmatik Ensefalopati (KTE) hastalığına sebep olmaktadır.[3] Eldiven ve koruyucu kask kullanmanın beyni korumaya bir faydası olduğu gösterilememiştir. Ayrıca Vacón,, Jieishudan, Pars Tactic Defence, Krav Maga, Wakazamurai, Sayokan gibi Melez savaş sanatları, kategorisi içerisinde değerlendirilen ve doğrudan gerçek dövüş ve tehdit ortamında kişinin müdafaası için geliştirilen yeni savaş sanatları da bu amaçla kullanılmaktadır.

Bu dalların çoğu gerçek bir dövüş ortamında kişinin kendisini savunması amacıyla öğretildiğinden fair play kuralları gözetilmemekte ve bu yüzden de olimpik spor dalları içerisine alınmamaktadırlar. Yine de söz konusu dalların bazılarında -bazılarında müsabaka sistemi yoktur- belirli kuralların, hakemlerin varlığı sebebiyle tam bir sokak ortamı oluşturulamamaktadır ve bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde herhangi bir teknik sistem içinde kalınmadan da doğrudan insanların sokakta kullanabilecekleri kendini koruma tekniklerini öğreten okullar bulunmaktadır.

Sokakta meşru müdafaa teknikleri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Türk Dil Kurumu - Büyük Türkçe Sözlük". 28 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  2. ^ https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1383386/doctors-call-for-crackdown-on-child-boxing []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karate</span>

Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir. Japon dövüş sanatları, Çin dövüş sanatları ve Kore dövüş sanatları'nda önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Krav Maga</span> İsrail dövüş sanatı

Krav Maga, İsrail askerî güçleri tarafından geliştirilen ve kullanılan savaş sanatları tekniğidir. Kişisel savunma (self-defense) için daha basitleştirilip askeriyede kullanılan “öldürme teknikleri çıkarılmış bir versiyonu”, sivil hayatta açılan kurslarla öğretilmektedir. Bu kurslarda gündelik hayatta karşılaşılabilecek tehditler ve bu tehditlerden korunma yöntemleri öğretilir. Herhangi bir ring-müsabaka kurallarına bağlı olmayan, bu nedenle tekniklerinde herhangi bir kısıtlama barındırmayan krav maganın amacı dövüşmeyi değil, hayatta kalmayı öğretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Karma dövüş sanatları</span>

Karma dövüş sanatları, tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. Grappling, karate, boks, kick boks, Brezilya Jiujitsusu, güreş, hapkido, judo, sambo, sumo, tekvando, jujutsu, pankration, capoeira, Muay Thai gibi popüler dövüş sanatlarını birleştirir. En çok tanınan karma savaş sanatları organizasyonları; Ultimate Fighting Championship ve Pride Fighting Championships'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kick boks</span> eldivenli yarışmacıların çıplak ayakla yumruk ve tekme atabilecekleri tam temaslı dövüş sporu

Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir yakın dövüş stili ve dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının küresel federasyonu WAKO'dur.

Kyokushin Kaikan, Masutatsu Oyama tarafından 1964 yılında geliştirilen tam temaslı karate stili. Japoncadaki anlamı "nihai hakikat için toplum"dur.

Kyuk Too Ki, son zamanlarda Kore'de gelişen ve Kick boksu andıran dövüş sanatı.

Kore karma dövüş sanatı. "Kun" yumruk, "Gek" atak "do" sanat veya yol demektir. Anlamı atakda bulunma ve yumruk sanatı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pencak Silat</span>

Pencak Silat, Endonezya, Malezya, Brunei, Singapur ve Güney Tayland gibi Malay dünyasında uygulanan bir savaş sanatı. Güney Filipinler ve Vietnam'da da kullanılmaktadır. Kısaca Silat olarak da bilinir. Tam temaslı (full-contact) karşılaşmaları olduğu gibi gösteri ve spor olarak da uygulanabilmektedir. Sistem Hollanda'da yaygın olarak uygulanmaktadır. Endonezya'da 1965 yılında komünistler ve yandaşlarına karşı Müslümanlar tarafından etkin biçimde kullanılmıştır.

Melez dövüş sanatları, çeşitli dövüş sanatlarından teorileri ve teknikleri bir araya getirerek oluşturulmuş dövüş sanatları.

İngiltere'de geliştirilmiş kendini savunma sistemi; Jieishudan Japoncada "kendini savunmak için ölçüler" anlamına gelmektedir. Jieishudan yer dövüşü, boks gibi savaş sanatlarından unsurları içine alan melez bir savaş sanatı olarak sınıflandırılır.

Hapkido (Korece: 합기도) Kore kökenli bir dövüş sanatıdır.

Sip Kwon Do, Keith Sipmann tarafından Tekvando, Aikido, Shotokan, Muay Thai, Kickboxing, Jeet Kune Do, Judo, Jujitsu, Capoeira, Hung Gar, Five Animals ve diğer stillerin karışımıyla oluşturulmuş melez bir savaş sanatı. Sip "on", Kwon "yumruk veya el" Do "sanat" veya "yol" anlamına gelir. İfade "On yumruk yolu veya sanatı" şeklinde tercüme edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

Tuba Akgül, Türk profesyonel kick boks sporcusu. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) spor kulübünde mücadele eden Akgül'ün 9 Türkiye Şampiyonluğu, Avrupa Kick Boks Şampiyonluğu, 2013'te Polonya'da düzenlenen Kickboks Avrupa Şampiyonası'nda Point Fighting Avrupa üçüncülüğü ve 2014 yılı İtalya'da yapılan Kick Boks Dünya Şampiyonası'nda Dünya dördüncülüğü unvanları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakın dövüş</span>

Yakın dövüş, menzilli silah, doğaçlama silah ve ateşli silahların veya diğer mesafe silahlarının kullanılmasını gerektirmeyen, çok kısa mesafedeki iki veya daha fazla kişi arasındaki fiziksel bir çatışmadır. Rakibe vücutla saldırmak veya yakın dövüş silahı içerir.

Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, ilk kez 20. yüzyılın başlarında Takeda Sōkaku tarafından yaygın bir şekilde tanınan bir Japon dövüş sanatıdır. Kökeni 900 yıl öncesine kadar uzanmakta olup Minamoto no Yoshimitsu tarafından kurulmuştur.

<i>Street Fighter</i> (video oyunu)

Street Fighter, 1987 yılında Capcom tarafından geliştirilen bir dövüş video oyunudur. Oyun, Street Fighter serisinin ilk oyunu olup 30 Ağustos 1987 tarihinde arcade oyunu olarak piyasaya sürüldü. Oyun, başarısı üzerine diğer platformlar için de piyasaya sürülmüş olup PC Engine/TurboGrafx CD versiyonu Fighting Street adıyla bilinmektedir.

Meskûn mahal savaşı (CQC/CQB) olan meskûn mahallerde gerçekleşen oldukça kısa mesafeden birden fazla asker veya paramiliter grup arasında yer alan ateşli silahlarla fiziksel bir mücadeleyi içeren taktik bir durumdur. Askeri birimler, polis / cezaevi görevlileri ve suç unsurları arasında ve diğer benzer durumlarda meydana gelebilir. Savaşta, genellikle 100 metreye kadar yakın mesafede, yakın el-göğüste çatışmadan yakın mesafe hedef müzakerelerine kadar, hedefe ateşli silahlarla saldıran personelce çeşitli büyüklükteki birimler veya ekiplerden oluşur. genellikle 5.56 mm çapındaki silahlar tercih edilir. Tipik yakın dövüş senaryosunda, saldırganlar, genellikle geri çekilmeleri için kolay bir yöntemi olmayan, savunanlar tarafından kontrol edilen bir aracı veya yapıyı çok hızlı, şiddetli bir şekilde ele geçirmeye çalışırlar. Saldırmak ve savunmak personele, rehinelere / sivile ve dost personele yakın bir şekilde birbirine karıştırılabildiğinden, yakın mesafeli muharebe, hızlı bir saldırı ve kesin bir ölümcül kuvvet uygulanmasını gerektirir. Operatörlerin silahları konusunda açık, yeterli uzmanlığa ve dost canlısı kayıpları sınırlandırmak ve operasyonel başarı olasılığını artırmak için hızlı kararlar alma yeteneğine ihtiyaçları vardır.

Kumite, kata ve kihon ile birlikte karate eğitiminin üç ana bölümünden biridir. Kumite, bir kişinin kihon ve kata'dan öğrenilen teknikleri kullanarak bir düşmana karşı antrenman yaptığı karate bölümüdür.