İçeriğe atla

Meşedi Mirza Gafar İsmailov

Meşedi Mirza Gafar İsmailov
DoğumBakü, Rus İmparatorluğu
ÖlümBakü, Rus İmparatorluğu
MeslekMimar
Meşedi Mirza Gafar İsmailov tarafından yapılan ve bir dönem ünlü Azerbaycanlı devrimci Neriman Nerimanovun yaşadığı bina.
Kasımbey Camii

Meşedi Mirza Gafar İsmailov (Azerbaycanca:Məşədi Mirzə Qafar İsmayılov) yüzden fazla tek ve iki katlı konut binası, çok sayıda mağaza, cami ve hamam inşaatıyla tanınan, çalışmalarının çoğunu 19. yüzyılın sonlarında ait önemli bir Azerbaycanlı mimar.[1]

Hayatı

İsmayilov, ünlü Azerbaycanlı mimar Kasım bey Hacıbababeyov'un öğrencisiydi. İsmayilov, 1868'den 1898'e kadar mimar olarak çalışmış. Aynı zamanda, bu süreçte yetenekli bir ressam olarak da tanınırlık kazanmıştır.[2] İsmayilov, Bakü'nün İçerişehir'ndeki 25'ten fazla evin mimarıdır.[3]

Hanlar Camii

İsmayilov'un planı esasında 1898 yılında Karantina Caddesi'nde (şimdi Aziz Aslanov) inşa edilen Kasım Bey Camii, ufak yapısal farklılıklara sahip olsa da dıştan İçerişehir'deki Beyler Camii'ne benzemektedir.[4] Bundan başka, Hanlar Camii de Meşedi Mirza Gafar İsmayilov'un planına göre inşa edilmiştir.[5]

Diğer bazı mimari eserleri:[6]

Tazepir sokakında ev (1885) Surahanı sokağında iki katlı ev (1886) Kolyubakinskaya sokağında iki katlı ev (1887) Gubernskaya sokağında iki katlı ev (1887) Persidskaya sokağında bir katlı ev (1887) Tazepir sokakında iki katlı ev (1898) Nikolayevskaya sokakında iki katlı ev (1890)

Kaynakça

  1. ^ Эфендизаде 1986, s. 50.
  2. ^ Фатуллаев 1978, s. 215.
  3. ^ "Məşədi Mirzə Qafar İsmayılov". Azərbaycan Arxeologiyası. 16 Kasım 2017. 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  4. ^ Fətullayev-Fiqarov 2013, s. 251.
  5. ^ "Список старых мечетей Баку | Баку | Энциклопедия | Религия и культовые сооружения. Мечети". www.bakupages.com. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Архитекторы Азербайджана 19 и начала 20-го века". ourbaku.com. 2010. 15 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 

Kaynaklar

  • Эфендизаде, Р. М. (1986). Архитектура Советского Азербайджана. Moskow. 
  • Фатуллаев, Ш. (1978). Градостроительство Баку XIX—начала XX веков. Leningrad. 
  • Fətullayev-Fiqarov, Ş. (2013). XIX-XX əsrin əvəllərində Azərbaycanda şəhərsalma və memarlıq. Baku. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şefi Vazeh</span>

Mirza Şefi Vazeh - Azerbaycanlı şair, eserlerini Azerbaycan Türkçesinde ve Farsça yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Türbesi</span>

Şirvanşahlar Türbesi, Şirvanşahlar Sarayı'nın alt avlusunda bulunan üç binadan biridir. Mezarın tepesinden bakıldığında, kesme yıldızlarla süslenmiş ve altıgen kubbeyle tamamlanan dikdörtgen gibi görünüyor. Orta Çağ'da kubbe üzerindeki yıldız şeklindeki eğimlere mavi renkli bir taş yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Ulu Camii</span>

Şamahı Ulu Camii veya Şamahı Cuma Camii Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımov kardeşleri</span>

Kasımov kardeşleri, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Bakü'deki binaların çoğunun inşaatını gerçekleştiren "Kasımov kardeşleri ve K." inşaat şirketinin ortak sahipleriydi. Kardeşler İsmailiye Sarayı, Saadet Sarayı, Yeni Avrupa Oteli ve Mitrofanov'un evi gibi anıtsal yapılar inşa etmiştir. Fuat Ahundov'a göre, Musa Nağıyev'in Bakü'deki evlerinin çoğunu inşa eden Kasımovlar, günümüz İstiklaliyet ve 28 Mayıs caddelerinde yükseltilmiş tüm binaların inşaat işlerini yürütmüştür. Ayrıca kardeşler hayır işleri ile de meşgul olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Safi Bey'in Evi</span>

Safi Bey'in Evi, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi ve mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimhalil Han Sarayı</span>

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Panah Han Makinski'nin evi</span>

Panah Han Makinski'nin evi — İrevan şehrinde mevcut olmuş ünlü evlerden biri. Sovyetler döneminde ev dağıtılan ev Nalbendyan sokakığında yerleşmekteydi. Ev veya diğer bilinen ismiyle konak Azerbaycan Türkleri'nin ünlü bey Han ailelerinden olan Makinskiler ailesinin üyesi Panah Han Makinski'ye ait olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tağıyev'in Tiyatrosu</span>

Hacı Zeynelabidin Tağıyev Tiyatrosu veya Tağıyev'in Tiyatrosu Bakü şehrinin ilk tiyatrosudur. 1883 yılında sanayici ve hayırsever Hacı Zeynelabidin Tağıyev tarafından yaptırılmıştır. Bu tiyatronun sahnesinde ulusal oyunlar, operalar ve dünya klasiklerinden eserler sahnelenmiştir. Ocak 1908'de Üzeyir Hacıbeyov'un ilk Azerbaycan milli operası "Leyla ve Mecnun" Tağıyev Tiyatrosu'nda prömiyeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mitrofanov'un evi</span>

Mitrofanov'un evi, petrol sanayicisi Dmitri Mitrofanov emriyle mimar Johann Edel tarafından 1898-1902'de inşa edilen bir binadır. Bina Fransız Neo-Rönesansının klasik tarzında inşa edilmiştir. Mart soykırımından sonra bina Bakü Komünü tarafından kullanıldı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra binada Fransız büyükelçiliği yer aldı. Nisan 1920 işgalinden sonra bina farklı dairelere bölündü.

<span class="mw-page-title-main">Gani Memmedov'un evi</span>

Gani Memmedov'un evi, Baküde, İçerişehir de Asaf Zeynalli 45 adresinde 1908 yılında inşa edilmiş 3 katlı bir konut evidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nahcivânî</span>

Ahmed Nahçıvani XIV yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Camii (Bakü)</span>

İmam Hüseyin Camii veya Aşumov Camii, 19. yüzyıldan kalma tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunmaktadır.