İçeriğe atla

Meşedi İsi

Meşedi İsi
Doğum1840'lar
Ölüm1905
Ağdam, Yelizavetpol Guberniyası, Azerbaycan, Rus İmparatorluğu
MesleklerHanende

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

Hayat ve yaratıcılığı

Meşedi İsi ilk müzik eğitimini Şuşa'da Harrat Kulu'nun okulunda aldı. Hanende, Hacı Hus'un "Hanendeler meclisinin" aktif üyelerinden biriydi.

Meşedi İsi, klasik Doğu, özellikle Azerbaycan muğamlarının uzmanıydı ve bilgisini ve sanatsal becerilerini "Hanendeler Meclisi" nin genç şarkıcılarına öğretti. "Rast", "Şur", "Hümayun", özellikle "Mahur" makamını kendine has bir şekilde seslendirdi. Azerbaycan şairlerinin gazel ve şiirlerinin yanı sıra Hafız ve Sadi Şirazi'nin eserlerini de okumuştur. Müzikolog Celil Bagdadbeyov'a göre, meclislerde Azerbaycan şairlerinin şiirlerini ilk okuyan Meşedi İsi olmuştur.[1]

Meşedi İsi, sadece Karabağ'da değil, Azerbaycan'ın birçok şehrinde - Gence, Ağdaş, Şamahı ve Baküde farklı meclislerde birçok kez sahne aldı. Şamahılı Mahmud ağanın meclislerinde aylarca okumuştur. İranl Şahı Nasreddin Şah tarafından birkaç kez Tahran'a davet edilmiş, Şah'ın sarayında İranlı şarkıcılarla girdiği yarışmayı kazanmış ve İran Şahı tarafından "Şiri-Hurşidı" nişanı ile ödüllendirilmiştir.[1]

1890'larda Meşedi İs, Tarzen Sadıkcan ile birlikte Aşkabat, Semerkant, Taşkent ve Orta Asya'nın diğer şehirlerinde halk şenliklerine katılmıştır.[1] Muğam okuyan ve ustası olmasının yanı sıra tasnifçi kimliğiyle de tanınır. Başta “Rast” ve “Mahur” olmak üzere tasniflerinin birçoğu popülerlik kazanmıştır. Meşedi İsi, Ağırlıklı olarak Molla Penah Vakif ve Kasım Bey Zakir'in birçok muhammesi ve beyti için tasnifler yazmıştır.[2]

Meşedi İsi, 1905'te Ağdam şehrinde öldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Firidun Şuşinski. Meşedi İsi. Bakü: Yazıçı. 
  2. ^ Firidun Şuşinski (2015). Azərbaycanın musiqi xəzinəsi. Bakü. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Muğam</span>

Muğam,, esas Azerbaycan müziğidir. Tasnif ve âşık ile tezat oluşturur. Muğam sözü, Arapçadaki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır. Asli muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz; kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Şuşinski</span>

Seyid Şuşinski, Azerbaycan hanendesi, Şuşa hanendelik okulunun en parlak temsilcisiydi. Cabbar Qaryağdıoğlu ona "Doğu müziğinin incisi" adını vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Sara Kadimova</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Sara Bebiş kızı Kadimova, Azeri hanende, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Almaxanım</span> Azerbaycanlı sanatçı

Almaxanım, Azeri bir şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Peri</span>

Aşık Peri - Azerbaycanlı aşık, şair.

<span class="mw-page-title-main">Keçeçioğlu Muhammed</span>

Keçeçioğlu Muhammed Azerbaycanlı hanende.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali bey Mekhfi</span>

Muhammed Ali bey Meşedi Asadulla bey oğlu Valiyev Azerbaycanlı şair, meclisi-ünsün üyesi. Ehvalati-Karabağ eserin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Alikulu Kemküsar</span>

Alikulu Kemküsar veya Alikulu Alekper oğlu Necefov Azerbaycanlı şair, gazeteci, yayıncı ve yazardır. Azerbaycan edebiyatının devrimci-hiciv yönünün önde gelen temsilcisi olmuştur.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.

Növres İman (1903-1932) — Azerbaycan saz üstadlarının temsilcisi.

Meşedi Zeynal Hagverdiyev, Azerbaycan müzik tarihindeki ilk solo tarzenlerden biri olan 19.-20. yüzyıl Azerbaycan tarzeni.

Abdül İbn Hüseyn Ali İbn Meşedi Murat veya Meşedi Abdül Muratlı Azerbaycanlı bir şair ve Meclis-Faramuşan'ın üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muğam üçlüsü</span>

Muğam üçlüsü - Azerbaycan'ın ulusal müzik aletleri olan tar, kamança ve gaval ile performans gösteren klasik bir muğam üçlüsü, Azerbaycan muğam destgahını seslendiren geleneksel bir müzisyen topluluğu; şarkıcı ve sazende grubu.

Mirzeyev Baba Mahmud oğlu şarkıcı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin halk sanatçısı (1992).