İçeriğe atla

Meçhul Dünya

Meçhul Dünya
Forbidden Planet
Filmin posteri (Robot ve Altaira)
YönetmenFred M. Wilcox
Oyuncular
DağıtıcıMetro Goldwyn Mayer
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı1956, ABD
Süre98 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$1,968,000[1]
Hasılat$2,765,000[1]
Anne Francis ve Leslie Nielsen filmin bir sahnesinde (1956)

Meçhul Dünya (Forbidden Planet) 1956 yılı Amerikan yapımı bir bilimkurgu filmidir. Bu tur filmlerin öncüsü olarak bilinir. Ayrıca konu kısmen de insan psikolojisi ile ilgilidir. Fred M. Wilcox tarafından yönetilen filmde dönemin ünlü oyuncuları vardır. Bir kült film olduğu için 1972 yılında yeniden gösterime girmiştir.

Eastmancolor ve CinemaScope'ta çekilen film, 1950'lerin en iyi bilimkurgu filmlerinden biri olarak kabul ediliyor[2] ve ɡünümüz bilimkurgu sinemasının öncüsü olarak görülmektedir.

Meçhul Dünya, bilimkurgu sinemasının birçok yönüne öncülük etti. İnsan yapımı, ışıktan hızlı bir yıldız gemisinde seyahat eden insanları tasvir eden ilk bilimkurgu filmiydi.[3] Ayrıca, Dünya'dan ve Güneş Sistemi'nden çok uzakta, başka bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegende tamamen geçen ilk filmdi.[4][5] Robby the Robot karakteri, bacakları olan mekanik bir "teneke kutu"dan daha fazlası olan ilk film robotlarından biriydi; Robby belirgin bir kişiliğe sahipti ve filmde önemli bir yardımcı karakterdi.[6] Bilimkurgu dışında, film, Bebe ve Louis Barron'un nezaketiyle tamamen elektronik müzik notası kullanan ilk tür olarak çığır açıcıydı.

Meçhul Dünya'nın efekt ekibi, 29. Akademi Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Tony Magistrale, filmi erken dönem tekno-korku türünün en iyi örneklerinden biri olarak tanımlıyor.[7] 2013 yılında film, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" olarak ABD Ulusal Film Arşivi'nde saklanmak üzere seçildi.[8][9]

Konu

23. yüzyılda Dünya'dan Altair yıldızı çevresinde dolaşan gezegenlerden birine bir bilim ekibi gönderilmiştir. Bu ekipten haber alınamayınca, 20 yıl sonra aynı gezegene John J.Adams yönetiminde ikinci bir uzay aracı gönderilir. Bu araç ışıktan hızlı gitmektedir. Uzay aracı gezegene yaklaşınca yavaşlar ve gezegenle iletişim kurulur. İlk ekipten gezegende kalan Dr. Edward Morbius telsizle gelen ekibe gezegene inmemelerini, inmeleri halinde güvenliklerini sağlayamayacağı uyarısında bulunur. Ama Adams gezegene inmeye kararlıdır. Gezegende Morbius ile bir araya gelirler. Morbius önceki ekibin gezegende bilinmeyen bir güç tarafından öldürüldüğünü, sadece kendisinin ve kızı Altaira'nın yaşayabildiğini anlatır. Morbius ve kızı tek başlarına gezegende rahat bir yaşam kurmuşlardır. Çok yetenekli ve güçlü olan robotları Robby her istediklerini karşılayabilmektedir. Gezegende yıllar boyu araştırmalar yapıp bir de laboratuvar kurmuş olan Morbius gezegende 200.000 yıl önce çok ileri bir uygarlık olan Krell uygarlığının yaşadığını, fakat daha sonra bu uygarlığın bilinmeyen bir nedenle ortadan kalktığını belirtir. Bu uygarlık insan zekasını iki misline çıkaran bir araç ta geliştirmiştir.

Komutanın yardımcılarından Teğmen Farrel Morbius'un kızı ile flöt etmeye çalışmaktadır. Bu günlerde uzay aracına bilinmeyen bir güç bazı sabotajlar yapmaya başlar. Bu sabotajlar sonunda Farrel ve uzay gemisinin diğer iki personeli ölürler. Bunun sebebini araştıran Adams'ın yardıcılarından Teğmen Ostrow zeka geliştirme aracını dener. Aracın aşırı gücü karşısında yaşamını kaybeden Ostrow ölmeden önce öğrendiği gerçeği açıklar. Krell uygarlığı insan düşüncesi ile çalışan çok büyük bir güç üretmiş, ancak insan zekasında ki id unsurunu dikkate almamış ve o yüzden yok olmuştur. Böylelikle şu anda bu gücün gezegende sürekli olarak yaşayan Morbius ‘un zekasına bağlı olduğu da açığa çıkar.

O sırada hiçbir silahın zarar veremediği büyük bir güç Morbius laboratuvarına egemen olur ve Morbius ile konuklarını ele geçirir. Morbius sabotajlar yapan bu gücün kendi zekasının eseri olduğunu anlamıştır. Kendini bu güce kurban verince, güç te kendiliğinden kaybolur. Ancak gezegenin de bir gün içinde patlayacağı anlaşılır. Ekip Morbius’un kızını da alarak gezegenden ayrılır.

Oyuncular

  • Walter Pidgeon - Dr. Edward Morbius
  • Anne Francis - Altaira "Alta" Morbius
  • Leslie Nielsen - Komutan John J. Adams
  • Warren Stevens - Teğmen "Doc" Ostrow
  • Jack Kelly - Teğmen Jerry Farman
  • Richard Anderson - Şef Quinn
  • Earl Holliman - Aşçı
  • George Wallace - Bosun
  • Robert Dix - Mürettebat Grey
  • Jimmy Thompson - Mürettebat Youngerford
  • James Drury - Mürettebat Strong
  • Harry Harvey Jr. - Mürettebat Randall
  • Roger McGee - Mürettebat Lindstrom
  • Peter Miller - Mürettebat Moran
  • Morgan Jones - Mürettebat Nichols
  • Richard Grant - Mürettebat Silvers
  • Robby the Robot - Robby The Robot
  • Frankie Darro - Robby the Robot (adı geçmiyor)
  • Marvin Miller - Robby the Robot'un sesi (adı geçmiyor)
  • Les Tremayne - Anlatıcı (adı geçmiyor)
  • James Best - Mürettebat (adı geçmiyor)
  • William Boyett - Mürettebat[10]

Kaynakça

  1. ^ a b "The Eddie Mannix Ledger". Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study, Los Angeles. Retrieved: January 16, 2015.
  2. ^ Booker 2010, p. 126.
  3. ^ "Imagining Faster-Than-Light Travel". 28 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 
  4. ^ Ring 2011, p. 22.
  5. ^ Sydney Finkelstein. Superbosses. Portfolio/Penguin. 2016. Chapter 4 12 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  6. ^ "Robby, the Robot" 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Robot Hall of Fame (Carnegie Mellon University). Retrieved: January 16, 2015.
  7. ^ Tony Magistrale, Abject Terrors: Surveying the Modern and Postmodern Horror Film, 2005 p. 82 11 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "Library of Congress announces 2013 National Film Registry selection" 18 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Washington Post, December 18, 2013. Retrieved: January 16, 2015.
  9. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  10. ^ Laura Wagner (2011). Anne Francis: The Life and Career. McFarland. ss. 135-6. ISBN 978-0-7864-8600-7. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Uzay Yolu: Orijinal Seri</i> Amerikan bilim kurgu televizyon dizisi

Uzay Yolu, Gene Roddenberry tarafından yapılmış, 8 Eylül 1966'dan 3 Haziran 1969'a kadar yayınlanmıştır. 80 bölüm hazırlanmış bunlardan 79'u gösterilmiştir. Üç sezon kadar kısa süren bir yayın hayatından sonra sendikasyona geçmiş ve orada kendine geniş bir hayran kitlesi edinmiştir. Programın başarısı kendisinden sonra beş seriye ve on televizyon filmine olanak vermiştir. Guinness Rekorlar Kitabı tarafından en çok yan ürünü olan program olarak listelenmektedir. Program resmi olarak sadece Uzay Yolu olarak isimlendirilmiş olsa da kendisinden sonra gelen diğer ürünlerle karıştırılmaması için Uzay Yolu: Orijinal Seri olarak adlandırılmıştır.

Matrix serisi, temel olarak Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions ve Matrix Resurrections olmak üzere 4 sinema filminden oluşur. Tüm filmler aynı sanal dünyada geçer.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Nielsen</span> Kanadalı-Amerikalı sinema oyuncusu (1926 – 2010)

Leslie William Nielsen, Amerikalı ve Kanadalı oyuncu, komedyen.

<i>Maymunlar Cehennemi</i> (film, 1968)

Maymunlar Cehennemi, 1968 yapımı bir bilimkurgu gerilim filmidir. Yazar Pierre Boulle'in Fransızca La planète des singes adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Franklin Schaffner yapmıştır.

<i>Futurama</i> Amerikalı sitcomu

Futurama, Fox için Matt Groening tarafından yaratılmış, Groening ve David X Cohen tarafından geliştirilmiş Emmy Ödülü kazanmış bir Amerikalı sitcomu. Dizi New Yorklu pizza dağıtıcısı Philip J. Fry'ın, 21. yüzyılın başlangıcından saniyeler sonra dondurulup, 3000 yılında uyanmasıyla başlayan maceralarını konu eder.

<span class="mw-page-title-main">Meka</span>

Meka , bilimkurgu veya fantastik/gelecekçi türlerde sıklıkla rastlanan, bir pilot tarafından kontrol edilen, yürüyen araçlardır. Mecha genellikle, gerekli olmamasına rağmen, iki tekerleklidir. Göründükleri birçok kurguda mechalar, savaş makinalarıdır: vidaları ve tekerlekleri yerine bacakları olan zırhlı dövüş araçlarıdır. Ayrıca, manga Patlabor ve Amerikan minyatürleri oyunu Battletech gibi bazı hikâyeler; ağır inşaat işi, polis görevleri veya itfaiyecilik gibi sivil amaçlar için kullanılan mecha içerir.

<i>Superman II</i>

Superman II, 1978 yılında çıkan ilk Superman filminin başarısı üzerine sadece Christopher Reeve'in değil, Gene Hackman, Susannah York gibi isimlerin de geri döndüğü 1979 İngiltere yapımı ikinci Superman filmidir. 1980 yılının Aralık ayında Avustralya'da ve çeşitli Avrupa ülkelerinde piyasaya sürülmüştür. Süper-kötüleri canlandıran Terence Stamp, Sarah Douglas ve Jack O'Halloran'ın oyunculukları beğenilmiştir.

Fermi paradoksu, dünya dışı uygarlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığı ile bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder.

Gene Roddenberry'nin Andromeda eseri Kanada / Amerika ortak yapımı bir bilimkurgu televizyon dizisidir. Uzay Yolu dizisinde kullanılmayan malzemeler kullanılarak Robert Hewitt Wolfe tarafından geliştirilmiş ve yapımcılığını Roddenberry'nin dul eşi Majel Roddenberry üstlenmiştir.

<i>Maymunlar Cehennemine Dönüş</i>

Maymunlar Cehennemine Dönüş 1970 yapımı Ted Post'un yönettiği bilimkurgu filmi. 1968 yapımı ilk Maymunlar Cehennemi filminden sonraki serinin ikinci filmidir. Filmin başrollerinde James Franciscus ve Kim Hunter oynarken, Charlton Heston yardımcı oyuncu olarak rol almıştır.

<i>Maymunlar Cehenneminden Kaçış</i>

Maymunlar Cehenneminden Kaçış (Özgün adı: Escape from The Planet of the Apes), Don Taylor'ın yönettiği 1971 yapımı bir bilimkurgu filmi. 1970 yapımı Maymunlar Cehenneminin Altında filminden sonraki, serinin üçüncü filmidir. Filmin başrollerinde Roddy McDowall ve Kim Hunter oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi UFO'lar</span>

Bilimkurgu, komplo teorilerinde ve yeraltı çizgi romanlarda, UFO'lar ve nazileri birbirine bağlayan hikâyeler ya da iddialar dolaşmaktadır. Nazi UFO teorilerine göre, II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde gelişmiş uçak veya uzay araçları geliştirmek için sözde başarılı girişimler olduğu ve daha da ötesi bu araçların savaş sonrasında korunarak Antarktika, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gizli yeraltı üslerinde yaratıcılarıyla beraber muhafaza edildikleri ileri sürülmektedir. Medya kanununda UFO araçları için çeşitli kod adları ya da alt sınıflandırmalar tanımlamıştır: Rundflugzeug, Feuerball, Diskus, Haunebu, Hauneburg-Geräte, V7, VRIL, Kugelblitz, Andromeda-Geräte, Flugkreisel, Kugelwaffen, Reichsflugscheiben.

<span class="mw-page-title-main">Anne Francis</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1930 – 2011)

Anne Francis, Amerikalı oyuncu.

<i>Yıldızlararası</i> Christopher Nolanın 2014 yapımı filmi

Yıldızlararası, Christopher Nolan tarafından yönetilen, epik bilimkurgu türündeki 2014 yapımı bir ABD filmidir. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Matt Damon ve Michael Caine yer almaktadır. İnsanlığın felaket boyutunda bir salgın hastalık ve kıtlıkla boğuştuğu distopik bir gelecekte geçen film, insanlık için yeni bir yuva arayışıyla Satürn yakınlarındaki solucan deliğinden geçen bir grup astronotu konu ediyor.

<i>Prometheus</i> (film, 2012) Prometheus 2012 yılında yapılan bir hollywood filmi

Prometheus, yönetmenliğini Ridley Scott'ın, senaristliğini Jon Spaihts ve Damon Lindelof'un yaptığı, başrollerinde Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, İdris Elba, Logan Marshall-Green ve Charlize Theron gibi isimlerin oynadığı 2012 yapımı bilimkurgu filmi. 21. yüzyıl sonlarında doğru, birkaç antik kültürün eserleri arasında keşfedilen yıldız haritaları Prometheus mürettebatının ilgisini çekmektedir. İnsanlığın kökeni arayan mürettebat farklı bir gezegene gelerek insan ırkının yok olmasına neden olabilecek bir tehdidi keşfeder.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız Programı</span> NASA’nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programı

Takımyıldız Programı, Amerika Birleşik Devletleri uzay ajansı NASA'nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programıydı. Programın büyük hedefleri arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bitirilmesi ve "2020 yılına kadar Ay'a geri dönüş" vardı. En büyük hedefi ise Mars'a ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmekti. Bu programın logosu hedeflenen 3 önemli görevi temsil eder: Dünya, Ay ve son olarak Mars. Mars görevinde kullanılacak itici roketlere Ares ismi verilmiştir. Bu programın teknolojik hedefleri, alçak Dünya yörüngesi ötesinde astronotların tecrübe edinmesi ve diğer gezegenlerde sürekli insan varlığını sağlamak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesini içeriyordu.

<i>Tumannost Andromedi</i>

Tumannost Andromedi, 1967 Sovyet yapımı bir bilimkurgu filmidir. Başrolünde Sergei Stolyarov oynamış ve Yevgeni Sherstobitov tarafından Dovzhenko Film Stüdyosu'nda üretilmiştir. Film, aslında serinin ilk filmi olarak yönetilmişti ama geriye kalan bölümler Sergei Stolyarov'un ölümünden dolayı yapılamadı, The Andromeda Nebula: Episode I. Prisoners of the Iron Star filmin asıl ismi olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Çöl gezegeni</span>

Çöl gezegeni, yüzey tutarlılığı açısından Dünya'nın sıcak çöllerine benzeyen bir karasal gezegen türüdür. Mars, muhtemelen bir çöl gezegeninin tek mevcut örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">William Malone</span> Amerikalı film yönetmeni

William Malone, 1999 yapımı House on Haunted Hill, Scared to Death, Creature ve FeardotCom gibi çeşitli filmleri yöneten Amerikalı korku filmi yapımcısıdır.

Ortakyaşam (mutualizm), kurguda, özellikle bilimkurguda bir olay örgüsü aracı olarak görünür. Benzer bir tema olan kurgudaki asalaklıktan şu şekilde ayrılır; mutualizmde dahil olan organizmalar karşılıklı yarar sağlarken, asalaklıkta parazit ev sahibine zarar verir.