İçeriğe atla

Meçhul Asker Anıtı (Moskova)

Koordinatlar: 55°45′17″K 37°36′58″D / 55.75472°K 37.61611°D / 55.75472; 37.61611
Meçhul Asker Anıtı
Harita
Genel bilgiler
TürAnıt heykel
KonumMoskova, Rusya
Koordinatlar55°45′17″K 37°36′58″D / 55.75472°K 37.61611°D / 55.75472; 37.61611
Açılış8 Mayıs 1967 (57 yıl önce) (1967-05-08)

Meçhul Asker Anıtı (Rusça: Могила Неизвестного Солдата) ya da Bilinmeyen Askerin Mezarı, II. Dünya Savaşı sırasında öldürülen Sovyet askerlerine has bir savaş anıtı. Moskova'daki Alexander bahçesi'ndeki Kremlin Duvarı'nda yer almaktadır.[1]

Moskova'da Bilinmeyen Askerin Mezarı'nda Korumanın Değiştirilmesi

1941'de Moskova Muharebesi'nde öldürülen bilinmeyen askerlerin kalıntıları başlangıçta Zelenograd kentindeki Leningrad karayolunun 40. km'sindeki Süngü Anıtı'nın toplu bir mezarı içinde gömüldü. Bu, savaş sırasında Alman ordularının Moskova'ya en yakın yaklaşımının yeriydi. Savaşın 25. yıldönümünü anmak için Aralık 1966'da bu kalıntılar Kremlin Duvarı'na yerleştirildi.[2]

Bilinmeyen Askerin Mezarı mimar D. I. Burdin, V. A. Klimov, Yu. R. Rabayev ve heykeltıraş Nikolai Tomsky tarafından yapılmış ve 8 Mayıs 1967'de halka tanıtıldı. Koyu kırmızı porfir anıt, bir defne şeridi bronz heykeli ve bir afiş üzerine koyulmuş bir asker kaskıyla süslenmiştir. Anıtın önünde, ortasından Sonsuz Alev yayan labradoritin kare alanında beş köşeli bir yıldız var. Alev, bronz bir yazıt "Имя твоё неизвестно, подвиг твой бессмертен" ı aydınlatıyor (çevirmen: "Adınız bilinmiyor, şahadetiniz ölümsüz").[3] Anıtın Ebedi Alev meşalesi Mars Alanındaki Ebedi Alev'den aydınlatılarak Leningrad'dan taşındı.

Türbenin solunda, "1941 - Anavatana Düşenlere - 1945" ifadesini içeren bir granit duvar bulunuyor. Mezarın sağında, geçidin astarlanması kahraman kentlerden Leningrad, Kiev, Stalingrad, Odessa, Sevastopol, Minsk, Kerç, Novorossiysk, Tula ve Brest, Murmansk ve Smolensk'ten kapsüllenmiş topraklarla kaplı koyu kırmızı porfir blokları vardır.[4] "Stalingrad" plakası Eylül 2004'e kadar "Volgograd" ı okudu. Bu anıtların sağında kırmızı granitte, 40 "Askeri Şöhret Kentleri" nin adlarını dörtlü gruplara bölünmüş olarak gösteren bir dikilitaş var. Bu anıt 8 Mayıs 2010'da görevlendirildi.[5]

1997'de, Kremlin Alayı'nın (Lenin Mozolesi'ni koruyan) bir Onur Belgesi, 8 Aralık 1997 tarihli federal kanunla "1941-1945 Büyük Vatansever Savaşında Sovyet Halkının Zaferini Ölümsüzleştirmek" için Bilinmeyen Asker Mezarı'nda restore edildi; Koruma Töreni Değişikliği her saat başlıyor.[6]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Jukov</span> Sovyet mareşal

Georgi Jukov, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun başlıca komutanlarından biri, Sovyet Mareşal (1943), Savunma Bakanı (1955-1957). Stalingrad Muharebesi'nin kaderini değiştiren en önemli komutan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Meydan</span> Rusya, Moskovada yer alan meydan

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lenin'in Mozolesi</span>

Lenin Mozolesi, Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezindeki Kızıl Meydan'da Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'in tahnit edilmiş naaşının bulunduğu ve halka ziyarete açık olan yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin Duvarı Mezarlığı</span>

Kremlin Duvarı Mezarlığı, Moskova'daki Kızıl Meydan'da Kremlin Duvarının yanında bulunan Sovyetler Birliği'nin eski ulusal mezarlığıdır. Buradaki mezarlar, Ekim Devrimi sırasında ölen 240 Bolşevik yanlısının toplu mezarlara gömüldüğü Kasım 1917'de başladı. Doğaçlama mezar yeri, İkinci Dünya Savaşı sırasında kademeli olarak askeri ve sivil onurun merkezine dönüştü. İlk olarak 1924'te ahşaptan inşa edilen ve 1929-30'da granitten yeniden inşa edilen Lenin'in Mozolesi'nin merkezinde yer almaktadır. 1921'de Kızıl Meydan'daki son toplu cenaze töreninden sonra, oradaki cenazeler genellikle devlet törenleri olarak yapıldı ve çok saygı duyulan politikacılar, askeri liderler, kozmonotlar ve bilim adamları için son onur olarak ayrıldı. 1925-1927'de toprağa gömüler durduruldu. Cenazeler artık yakılmış kül mezarları olarak yapılıyordu. Mikhail Kalinin'in 1946'daki cenazesi ile toprağa gömülmeler yeniden başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi</span>

Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi ya da eski adıyla Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Savunması Madalyası</span>

"Moskova Savunması" Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. Moskova Muharebesi'ne katılan ve Moskova'yı koruyan askerlere ve sivillere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span> Sovyetler Birliğinde bir anma madalyası

Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, 16 Mayıs 1957'de Leningrad şehrinin 250. yıldönümünü anmak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin hatıra madalyasıydı. Büyük Yurtsever Savaş gazileri de dahil olmak üzere Sovyet toplumunun önde gelen üyelerine ödül verilmiş, savaş zamanı ve barış zamanında Leningrad Şehri'ne silahlı kuvvetler mensuplarına hizmet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Askerî Mezarlığı (Varşova)</span>

Sovyet Askeri Mezarlığı, Varşova'nın Mokotów semtinde yer alan, Polonya'nın Nazi Almanyası işgalinden kurtuluşu sırasında ölen 21.468 Kızıl Ordu mensubu askeri anmak için inşa edilen anıt mezar.

<span class="mw-page-title-main">Süngü Anıtı</span>

Süngü Anıtı ya da Moskova Savunucuları Anıtı, Moskova Muharebesi'nde Moskova'yı savunan askerlerin anısına Zelenograd'da inşa edilen 42 metre yüksekliğinde süngü şeklinde dikilitaş anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki Heykeli</span>

Yuri Dolgoruki Heykeli, Moskova'da Vladimir-Suzdal Knezliğinin "şehrin kurucusu Yuri Dolgoruki'nin şerefine" yapılan anıtsal bir heykeldir. 1954'te Tverskaya Meydanı'nda Moskova Belediye Başkanı'nın önünde kurulmuştur. General Skobelev'in binicilik heykelinin yerini alan heykel SSCB ve Moskova'nın simgelerinden biri haline geldi. Bu heykel hakkında yeterince Moskova şehrin folklor hikâyesi var.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Schönholzer Heide)</span>

Sovyet Savaş Anıtı Pankow, Berlin'de bulunan anıt, Mayıs 1947 ile Kasım 1949 tarihleri arasındaki dönemde inşa edilmiş olup 30 000 m²'lik bir alanı kaplamaktadır. Anıt, Berlin'deki en büyük Sovyet mezarlığını içerir. Mezarlık, aynı zamanda Rusya'nın dışında Avrupa'da bulunan en büyük Sovyet mezarlığıdır.

Leningrad Kahraman Muhafızları Anıt, 1941-1944 yılları arasındaki Leningrad Kuşatması anısına kuşatma sırasında şehri savunan kişiler anısına dikilen anıt kompleksi.

<span class="mw-page-title-main">Neva Nehri köprübaşı</span>

Neva Nehri köprübaşı II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması sırasında 19 Eylül 1941 - 29 Nisan 1942 ve 26 Eylül 1942 - 17 Şubat 1943 tarihleri arasında Leningrad Cephesindeki Kızıl Ordu birlikleri tarafından tutulan Neva Nehri'nin doğu yakasında, Dubrovka köyünün karşısındaki bölge. Bölge işgalci Nazi Almanyası birliklerine saldırıların gerçekleştirilip Leningrad Kuşatmasının kırılması için kullanılmıştır. Çok şiddetli ve kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge sürekli olarak el değiştirmiştir. Dar bir bölgede çok sayıda asker hayatını kaybettiği için günümüzdeki inşaat kazılarında hala naaş kalıntılarına rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz alev</span>

Sonsuz alev veya Ebedi alev, belirsiz bir süre yanan bir alev, lamba veya meşaledir. Ebedi alevlerin çoğu kasıtlı olarak ateşlenir. Ancak bazıları doğal gaz sızıntıları, turba yangınları ve kömür damarı yangınlarının neden olduğu doğal olaylardır ve bunların tümü başlangıçta yıldırım, piezoelektrik veya insan faaliyetleriyle ateşlenebilir ve bazıları yüzlerce veya binlerce yıl yanmıştır.