İçeriğe atla

McMillan Tac-50

McMillan Tac-50

Kanada Ordusu'na ait McMillan TAC-50 (C15) uzun menzilli keskin nişancı silahı (LRSW)
Çeşidi Keskin Nişancı Tüfeği, Anti-Tank Tüfeği
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Bakınız: Kullanıcı Ülkeler
Kullanıldığı savaşlar Afganistan Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı McMillan Brothers Rifle Company
Tasarlandığı tarih 1980
Üretici McMillan Brothers Rifle Company
Üretildiği tarih 1980+Günümüz
Çeşitleri Mk 15, Tac-50A1, Tac-50A1-R2
Özellikler
Ağırlık 11.8 kg (26.0) Ib
Uzunluk 1448 mm (57.0) inç
Namlu uzunluğu 737 mm (29.0) inç

Mühimmat50.BMG
Kalibre.50 (12.7) mm
Atış hızı - (Tek-atış sistemi ile çalişır.)
Etkili menzil 1800 m
Azami menzil 7000 m
Nişangah Özelleştirilebilir; 5-25 Teleskobik Görüş Dürbün


Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

McMilllan Tac-50,12.7x99mm BMG (.50 BMG) mühimmatı kullanan, şarjörle beslemeli olan ve tek-atış sistemi ile çalışan bir tüfektir. Bu tüfek atışlarında çok isabetli bir performansa sahiptir. Uzunluğu 1448 mm, namlu uzunluğu 736 mm'dir. Ağırlığı 11.8 kg'dır. Tek şarjörüne 5 adet 12.7x99mm'lik fişek alabilir. Eğer iyi nişan alınırsa bir uçak pilotu bile vurulabilir.

Bu keskin nişancı tüfeğinin etkili menzili +2 km olup azami menzili +7 km'dir. Attığı mermi çekirdeğinin çıkış hızı 824 m/s hızdadır. Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada,Fransa ve Türkiye'nin ordusunda bulundurduğu bu silahın tetik gribine sahip olması ve şarjör ile doldurulması, onun pratik özelliklerinden birkaçıdır.

Başarıları

Bilinen En Uzun Mesafeden Mermi İle Öldürme Rekoru

Afganistan Savaşı sırasında iki Kanadalı keskin nişancı, en uzun mesafeden öldürme rekorunu kırdı. 2002 yılının Mart ayının bir öğle vaktinde Arron Perry adındaki bir kıdemli onbaşı, bir düşman askerini 2310 metreden (1509 kara mili) öldürdü. En iyisini ise Rob Furlong adındaki bir onbaşı, 750 Grain Hornady A-MAX very-low-drag mermi çekirdeği tipinde özel 12.7x99mm'lik bir mermi ile 2430 metreden (1509 kara mili) bir düşman askerini öldürmeyi başardı. Bu vuruş, şu andaki en büyük "En uzun mesafeden öldürme" rekoruydu. Bu iki rekordan önceki rekortmen, Birleşik Devletler Denizci Makineli Çavuşu Carlos Hathcock'tu.Bu rekoru ise Vietnam Savaşı sırasında, 1967 yılında bir Vietkong gerillasını 12.7x99mm'lik M2 Browning adlı ağır makineli tüfek ile öldürmüştü.

2009'un kasım ayında Britanya Ordusu'ndan uzman çavuş Craig Harrison, Musa Qala'nın güneyi, Helmend Vilayeti - Afganistan'daki iki Taliban makineli tüfekçilerine 2,475 metreden (2,707 yard) bir L115A3 (Accuracy International Arctic Warfare Magnum'un Britanya ordusu versiyonu) ile yaptığı 3 atışla (biri makineli tüfeğe) dünya rekorunu eline geçirdi.[1] Raporlara göre atış yapıldığı zaman keskin bir atış için çok iyi koşullar vardı; rüzgarsız ve ılık hava, keskin görüş açısı. Bu olayın üstüne Accuracy International yöneticilerinden Tom Irwin, "1,500 metre civarında silah çok isabetlidir, ama bu uzaklıktan şans, tüm etkenlerden daha fazla rol oynar." şeklinde konuşmuştur.

Kullanıcı ülkeler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

<span class="mw-page-title-main">FAMAS</span> Fransız yapımı bir saldırı ve piyade tüfeği

FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">MKEK JNG-90</span> Türk yapımı keskin nişancı tüfeği

MKEK JNG-90 veya Bora 12, 7.62mm çapında, 1000m nokta hedefi ve 1200m tesirli hedefi olan Türkiye uyruklu bir keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Genel Komutanlığı ve MKEK'nın çalışmalarıyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir, Türkiye'nin ilk milli keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Lojistik Komutanlığı'nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 sonrasında MKEK'yla yapılan müşterek çalışmaların sonucunda günümüzdeki halini almış ve seri üretime geçilmiştir. Komando ve Jandarma Özel Harekat operasyonel bölgelerde Bora 12'yi aktif olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı tüfeği</span> Uzak mesafelerden hedefleri yüksek isabet oranıyla vurmak için kullanılan bir tüfek

Nişancı tüfeği, uzak mesafelerden hedefleri yüksek isabet oranıyla vurmak için kullanılan bir tüfek türüdür. Nişancı tüfeği kullanan kişiler keskin nişancı olarak adlandırılır. Hemen hemen tüm nişancı tüfekleri uzak mesafelerden nişan almayı kolaylaştıran bir nişancı dürbünü ile donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AN-94</span> hbbdnndndnd

AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

XM500, Amerikan keskin nişancı tüfeği markası Barrett'in en son ürettiği tüfeklerindendir, atası Barrett M107'dir. Silah, bazı Barrett tüfeklerinden daha hafif ve kısadır. Bazı yorumcular ise Barrett M82A1'nin geliştirilmiş Bullpup hali olduğunu bile söylerler. Bununla birlikte M82'nin de bir Bullpup modeli vardır. (M82A2)

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

AS50 uzun menzilli, özel amaçlı anti-materyal tüfeği, İngiliz Accuracy International firması tarafından yapılmıştır. İngiliz ordusuyla beraber bazı Amerikan kuvvetlerinin de kullandığı, mühimmatı .50 BMG olan keskin nişancı tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">KNT-308</span> Türkiye yapımı1500 m menzilli keskin nişancı tüfeği

KNT-308, Türkiye'nin ilk yerli, keskin nişancı tüfeğidir. Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5-10 mermilik şarjör kapasiteli ve etkili menzili 1250 metredir. Sınıfındaki silahlardan %20 daha etkili %30 daha hafif %30 daha ucuzdur

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">M21 (keskin nişancı tüfeği)</span> Ateşli bir silah

M21, Amerika Birleşik Devletleri yapımı, M14'den uyarlanan yarı otomatik keskin nişancı tüfeğidir. 7,62×51mm NATO kullanır. Vietnam Savaşı'nda kullanılması amacıyla 1969'da, Rock Island Arsenal tarafından üretimine başlanmış olup Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin bazı birimleri tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.