İçeriğe atla

McDonnell Douglas X-36

McDonnell Douglas X-36
McDonnell Douglas X-36
McDonnell Douglas X-36
TürüDeneysel insansız hayalet uçak
Ulusal köken ABD
ÜreticiMcDonnell Douglas
İlk uçuş17 Mayıs 1997
Üretim sayısı2[1]

McDonnell Douglas X-36, McDonnell Douglas ve daha sonra Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir insansız hayalet jet uçağı konseptiydi. Uçak, ilk uçuşunu 17 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleştirmiş olup kuyruksuz olarak ağırlık, sürtünme ve radar kesitini azaltmak ve menzili, manevra kabiliyetini ve hayatta kalma süresini artırmak için tasarlanmıştır.

Teknik özellikler (X-36)

Kaynakça:[2]

  • Uzunluk: 5.55 m
  • Kanat açıklığı: 3.15 m
  • Yükseklik: 0.95 m
  • Kanat alanı: 54.8 m²
  • Boş ağırlık: 567 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 17,200 kg
  • Motor: 1 × Williams International F112 turbofan

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jenkins, Dennis R., Tony Landis, and Jay Miller. SP-2003-4531, "American X-Vehicles, An Inventory—X-1 to X-50" 14 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NASA, June 2003.
  2. ^ Boeing (McDonnell Douglas) X-36 1 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. designation-systems.net, January 9, 2006.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Boeing 717</span>

Boeing 717, Çift motorlu jet uçağı. Dizaynı McDonnell Douglas şirketince yapılan uçak, şirketin Boeing bünyesine katılması sonrası piyasaya Boeing 717 olarak sürülmüştür. İlk sipariş 1995 yılında alınmış, 1999 Eylül'ünde de ilk teslimat yapılmıştır. Boeing 717 üretimine Mayıs 2006'da son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas DC-10</span>

McDonnell Douglas DC-10 Üç motorlu, orta ve uzun mesafeler için tasarlanmış, geniş gövdeli uçak. İki motor kanatlarda yer alırken üçüncü motor kuyrukta, dikey stabilizatörün altına yerleştirilmiştir.

McDonnell Douglas, 1967'de McDonnell Aircraft ve Douglas Aircraft Company birleşmesiyle kurulan büyük bir Amerikan havacılık imalat anonim şirketi ve savunma müteahhitti idi. O zamandan otuz sene sonraki Boeing ile birleşmesi sırasında, DC-10 yolcu uçağı ve F-15 Eagle hava üstünlüğü avcı uçağı ve F/A-18 Hornet çok amaçlı avcı uçağı gibi birkaç iyi tanınan ticari ve askeri uçak üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas A-4 Skyhawk</span>

Douglas A-4 Skyhawk, Douglas Aircraft Company ve daha sonra McDonnell Douglas tarafından üretilmiş ABD yapımı delta kanatlı tek koltuklu turbojet motorlu bir hafif saldırı uçağıdır. Uçak Amerikan Deniz kuvvetleri tarafından A-4D olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing KC-767</span>

Boeing KC-767, Boeing tarafından üretilen ABD yapımı bir tanker uçağıdır. Uçak, Boeing 767-200ER üzerinden geliştirilmiştir. Başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı KC-135 Stratotanker'lerin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup günümüzde çoğunlukla İtalya ve Japonya tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing KC-46 Pegasus</span> ABD yapımı bir tanker ve stratejik nakliye uçağı

Boeing KC-46 Pegasus, Boeing tarafından üretilen ABD yapımı bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Boeing KC-767'nin geliştirilmiş bir modeli olup 2018 yılından itibaren ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı KC-135 Stratotanker'lerin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330 MRTT</span>

Airbus A330 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Singapur Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A310 MRTT</span> Airbus A310 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır

Airbus A310 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A310 üzerinden geliştirilmiş olup Alman Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-134</span> SSCB yapımı yolcu uçağı

Tupolev Tu-134, Tupolev tarafından üretilen bir Sovyet yapımı yolcu uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1963 tarihinde gerçekleştirmiş olup Eylül 1967 tarihinde hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-90</span> ABD yapımı bir dar gövdeli jet yolcu uçağı

McDonnell Douglas MD-90, McDonnell Douglas tarafından üretilen ABD yapımı bir dar gövdeli jet yolcu uçağıdır. Uçak, MD-80 üzerinden geliştirilmiş olup daha uzun menzilli motorlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-72</span>

Antonov An-72, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet kargo uçağıdır. Uçak, An-26'nın yerini almak üzere tasarlanmış olup kanatlarının üzerinde yer alan büyük motorları nedeniyle Çeburaşka takma adıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-28</span>

Yakovlev Yak-28, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir savaş uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1958 yılında gerçekleştirmiş olup 1960 yılında hizmete girdi. Başlangıçta bir taktik bombardıman uçağı olarak üretilse de aynı zamanda keşif, elektronik savaş, önleme ve eğitim varyantları da üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-105</span>

Mikoyan-Gureviç MiG-105, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir uzay uçağı prototipidir. Uçak, düşük hızlarda manevra ve iniş yeteneği ölçmek için kullanılmış olup Sovyet yörüngesel bir uzay uçağı projesinin görsel bir sonucuydu.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev ANT-20</span> SSCB yapımı nakliye uçağı

Tupolev ANT-20 "Maksim Gorki", Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir nakliye uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup merdivene sahip ilk uçaktı ve çoğunlukla propaganda amaçlı kullanılmıştır. Kanatları modern bir Boeing 747'ninkine benziyordu ve uzunluğu Douglas XB-19 ağır bombardıman prototipi ilk kez 1941'de uçuncaya kadar aşılmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-15</span>

Suhoy Su-15, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 30 Mayıs 1962 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1965 yılında hizmete girdi ve Su-9 ve Su-11'in yerini alarak 1990'lara kadar ön cephe tasarımlarından biri olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-32</span>

Boeing X-32, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir deneysel hayalet jet avcı uçağı konseptidir. Uçak, 1993 yılında DARPA'nın CALF projesi kapsamında F-16 Fighting Falcon, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet ve AV-8B Harrier II uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmeye başlandı ve ilk uçuşunu 18 Eylül 2000 tarihinde gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-45</span>

Boeing X-45, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir insansız muharip hava aracı konseptidir. Uçak, DARPA'nın J-UCAS projesi kapsamında geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dassault Mercure</span>

Dassault Mercure, Dassault Aviation tarafından üretilen bir Fransa yapımı bölgesel jet yolcu uçağıdır. Uçak, ilk uçusunun 28 Mayıs 1971 tarihinde gerçekleştirdi ve 4 Haziran 1974 tarihinde hizmete girdi. Mercure, Avrupa'daki ilk büyük ölçekli kooperatif sivil havacılık programı oldu. Mercure 100, tamamen kadın bir ekip tarafından işletilen ilk ticari uçaktı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing Bird of Prey</span>

Boeing Bird of Prey, gizlilik teknolojisini göstermeyi amaçlayan ve seri üretimi amaçlanmayan kamuoyuna açıklanmayan bir proje uçağıydı. 1990'larda McDonnell Douglas ve Boeing tarafından geliştirildi. Şirket, proje için 67 milyon $ fon sağladı. Benzer ölçekteki diğer birçok programa kıyasla düşük maliyetli bir programdı. Daha sonra Bird of Prey uçağının yapımında kullanılan teknoloji ve materyaller Boeing'in X-45 insansız hava aracında kullanıldı.