İçeriğe atla

Mbaqanga

Mbaqanga
Müzikal kökenleriMarabi
Kwela
Kültürel kökenleri1960'ların başı, Güney Afrika

Mbaqanga (Zuluca telaffuz: [mɓaˈǃáːŋa]), günümüzde dünya çapında müzisyenleri etkilemeye devam eden kırsal Zulu kökenli bir Güney Afrika müziği tarzıdır. Tarz, 1960'ların başında ortaya çıktı.

Tarih

Tarihsel olarak, 1913 Arazi Yasası ve Grup Alanları Yasası (1950) gibi yasalar, başlangıçta siyah Güney Afrikalıların farklı kabile topluluklarından kaynaşmasını engelledi ve sonuç olarak çoğu siyah yerli müzik sanatçısının kabile sınırlarının ötesinde tanınmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Mbaqanga müzik türü bu süre zarfında (1960'lar) gelişti ve bu güne kadar büyük plak şirketlerinin çoğu, kendi materyallerine katkıda bulunan çok az siyah sanatçıya sahip beyaz şirketlerdi.[1]

Zulu'da mbaqanga terimi, günlük bir mısır unu lapası anlamına gelir. Mbaqanga meraklıları çoğunlukla pleb, metropolitan Afrika caz meraklılarıydı. Birçoğunun şehre yerleşmesine izin verilmedi, ancak kırsal alanda yaşamlarını sürdüremediler. Mbaqanga onlara temel bir müzikal ve ruhsal destek verdi; onların "müzikal günlük ekmeği" idi.[2]

Mbaqanga müzisyenleri çok az para aldı. Örneğin, en tanınmış mbaqanga şarkıcılarından biri olan Simon "Mahlathini" Nkabinde (ve muhtemelen en ünlü mbaqanga "inleyen", takma adı "Soweto aslanı"), fakir durumunda hayatını kaybetti.[3] Bu kısmen, Mahlathini'nin işaret ettiği gibi, Güney Afrikalı siyah müzisyenlerin yurtiçinde ve yurtdışında sömürülmesinden kaynaklanıyordu. 1960'ların Mbaqanga grupları da yerel radyo istasyonlarında yayın yapmayı zor buldular[4] ve izleyicileri çekmek için plak mağazalarının dışında performans sergilemek zorunda kaldılar.

Mbaqanga, 1960'larda Güney Afrika shebeens'lerinde (Alkollü içeceklerin lisanssız olarak satıldığı yasadışı bir bar veya kulüp) gelişti. Batılı enstrümanların kullanımı mbaqanga'nın Güney Afrika caz versiyonuna dönüşmesine izin verdi. Müzikal olarak, ses batı enstrümantasyonu ve Güney Afrika vokal tarzı arasında bir karışımı işaret ediyordu. Birçok mbaqanga bilgini, bunun marabi ve kwela arasındaki bir koalisyonun sonucu olduğunu düşünüyor . Hükûmetin sponsor olduğu Güney Afrikalı turist web sitesi mbaqanga'yı "Marabi'nin döngüsel yapısı ... üstüne atılmış Amerikan büyük bandının ağır bir parçası" olarak tanımlıyor. Mbaqanga ayrıca ayrılmış bir ülkede siyah beyaz etkileşimi için çok erken bir forum sağladı. Sonuç olarak, beyaz milliyetçi hükûmet, Sophiatown gibi mbaqanga'yı destekleyen ilçeleri yerle bir ederek bu hayati dönemi sona erdirdi.[5]

Bu tür, Güney Afrika Yayın Kurumu bünyesindeki istasyonların radyo oynamasının bir sonucu olarak popülerlik kazandı. İlk sanatçılar arasında Miriam Makeba, Dolly Rathebe ve Letta Mbulu vardı . Mbaqanga, 1980'lerde yerini bubblegum olarak bilinen Güney Afrika pop müziğine bırakana kadar popülerliğini sürdürdü. Bubblegum, mbaqanga'dan oldukça etkilenen bir türdür. Kalan birkaç mbaqanga grubundan biri ise The Cool Crooners. Bu grup, sonunda birleşen iki rakip grup arasındaki bir koalisyondan oluşuyor: The Cool Four ve The Golden Delicious Rhythm Crooners.[1][6]

Oluşumu

1950'lerin ortalarında, gelişen yerli Güney Afrika müziği, kitlesel olarak büyüyen kentsel nüfusa artan erişimi göz önüne alındığında popülerlikte patladı. Tipik bir bölge, 1930'lardan beri siyah bir kentsel yaşam tarzı sunan Johannesburg yakınlarındaki Sophiatown ilçesiydi. Sophiatown ve Alexandra, siyahların mülk sahibi olabileceği ender "serbest" bölgelerdi. Johannesburg'un şehir merkezine olan yakınlığı, Sophiatown'u yeni müzik caddelerini keşfetmeye istekli sanatçılar için çekici hale getirdi. Bölge hızla gelişen siyahi müzik kültürü için önemli bir tohum yatağı haline geldi. Ancak Sophiatown sakinleri zorla Johannesburg dışındaki Soweto gibi yeni kurulan ilçelere götürüldüğünde, bu dönem sona erdi.

Mbaqanga'nın en eski yenilikçilerinden biri, beş ev işçisinden oluşan bir grup olan Makgona Tsohle Grubuydu. Mbaqanga, buğulanmış mısır ekmeği, kaynaşmış marabi ve kwela etkileri için bir Zulu kelimesi. Marabi'nin döngüsel yapısı, Zulu ındlamu gibi geleneksel dans stilleriyle birleşti ve big band swing ile birleşti. Indlamu girişi "Afrika stomp" tarzına dönüştü, müziğe özellikle Afrika ritmik bir dürtü verdi ve yeni izleyicileri için oldukça karşı konulmaz hale getirdi

Başarılı Gallo Plak Şirketi tarafından Afrika prodüksiyon müdürü olmaya ikna edilen Rupert Bopape, Makgona Tsohle Band müzisyenlerini Mahlathini ve yeni bir kadın koro olan Mahotella Queens ile bir araya getirdi. Bu, mbaqanga'nın gerçekten yükseldiği zamandı - veya daha spesifik olarak, "vokal mbaqanga" (daha sonra simanje-manje veya mgqashiyo olarak adlandırıldı ). Mahlathini ve Mahotella Queens'e ek olarak, Miriam Makeba, Dolly Rathebe ve Letta Mbulu (50'li yıllarda marabi yıldızları olarak başlamışlardı) gibi şarkı söyleyen yıldızlar, Dark City Sisters ve Soul Brothers gibi geniş bir hayran kitlesi yarattı. Kardeşler . Diğer mbaqanga müzisyenleri arasında Simon Baba Mokoena[7] ve 1998'de ölümüne kadar başarılı bir solo kariyer için 1990'da Makgona Tsohle Band'den ayrılan West Nkosi yer aldı.

Uluslararası popülerlik

2017'de resmedilen Mahotella Queens grubu, geleneksel mbaqanga sesini benimseyerek uluslararası bir başarıya imza attı.

Batı pop, soul ve diskonun Güney Afrika'ya etkisi nedeniyle Mbaqanga'nın popülaritesi 1970'lerde azaldı. Göçmen emekçiler artık gündemde olmak istemedikleri için halka açık performanslar azaldı. Ek olarak, izleyiciler daha şehirli dil, vokal ve enstrümantal tarzlar aradılar.[2] Ancak 1983-1986 arasında yeniden canlandırıldı. Talihin tersine dönmesi, kısmen Paul Simon'ın Graceland albümüne (1986) Güney Afrika müziğini dahil etmesi ve sonraki turundan kaynaklanıyordu. Mahlathini ve Mahotella Queens'in Fransa'daki festivallerde ve Nelson Mandela'nın 1988'de Londra'daki Wembley Stadyumu'ndaki 70. doğum günü konserinde gösterileri ("beyaz Zulu" olarak anılan Johnny Clegg ) geri dönüşün sinyalini verdi. Bu tarzdan etkilenen beyaz Güney Afrikalı müzisyenler arasında şarkıcı söz yazarı Robin Auld'du [1] . Deneyimli Afrikaans piyano akordeoncu Nico Carstens, Viva Madiba ile boereqanga hiti yaptı.

Mbaqanga, 1980'lerde baskın müzik türü olarak tamamen yerini 'bubblegum' adı verilen yeni bir kentsel türle değiştirdi. Bir Afro-dans popu olan Bubblegum, esas olarak mbaqanga ve diğer popüler Afrika tarzlarından etkilenmiştir. 1976'da televizyonun piyasaya sürülmesiyle, bu müzik türü tüm etnik gruplarda müzik olarak tanıtıldı.[1] Müziğe doğru gelenekselden daha kentsel bir hareketin temsili olarak nitelendirilen Bubblegum türünde, Chico Twala [2], Yvonne Chaka Chaka ve Brenda Fassie dahil olmak üzere birçok başarılı müzisyen vardı. Mbaqanga'nın bubblegum'a türetilmesi kwaito'nun gelişimine büyük katkıda bulundu .

Mahotella Queens ve Soul Brothers dahil olmak üzere birçok mbaqanga eylemi bugün hala kaydediliyor ve performans gösteriyor. Mbaqanga ayrıca dünya çapındaki müzisyenleri etkilemeye devam ediyor. Örneğin, Norveçli grup Real Ones, 2003 albümleri This is Camping'de "All the Way Back (Shades of Mbaqanga)" adlı bir anma parçası dahil etti.

Kaynakça

  1. ^ a b c "'Kwaitofabulous': The Study of a South African urban genre". Journal of the Musical Arts in Africa. 2004. ss. 116-127. 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  2. ^ a b Coplan, David B. "Sounds of the 'Third Way:' Identity and the African Renaissance in Contemporary South African Popular Traditional Music" Black Music Research Journal. Vol. 21, No. 1 (Spring 2001). pp. 107–124.
  3. ^ Sowetan.co.za []
  4. ^ "Simon Mahlathini Page in Fuller Up, The Dead Musicians Directory". Elvispelvis.com. 14 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  5. ^ "South Africa's official gateway - investment, travel, country information". Southafrica.info. 28 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  6. ^ Martin, Lydia. "1950's Township Jazz or Mbaqanga." 12 April 2007.
  7. ^ "SA ROCK DIGEST ISSUE #200". Sarockdigest.com. 22 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından (TXT) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

<span class="mw-page-title-main">Afroamerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afroamerikalılar veya Siyahi Amerikalılar olarak da bilinen Afrikalı Amerikalılar, Afrika'nın Siyah ırk gruplarından herhangi birinden kısmen veya tamamen gelen Amerikalılardan oluşan etnik bir gruptur. Afrikalı Amerikalılar, Beyaz Amerikalılar ile Hispanik ve Latino Amerikalılardan sonra ABD'deki en büyük üçüncü ırksal veya etnik grubu oluşturmaktadır. "Afroamerikalı" terimi genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde köleleştirilen Afrikalıların torunlarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Miriam Makeba</span> Güney Afrikalı sanatçı ve insan hakları savunucusu.

Miriam Makeba,, Güney Afrikalı şarkıcı, sivil haklar eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

Linda Mvusi, Güney Afrikalı oyuncu ve mimar. Mvusi 1988 Cannes Film Festivali'nde Chris Menges tarafından yönetilen A World Apart adlı filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Mvusi Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü alan ilk Güney Afrikalı oyuncu oldu. Mvusi ayrıca Apartheid Museum için mimarlıkta mükemmeliyet ödülünü de paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Caz Çağı</span>

Caz Çağı, 1920'lerde ve 1930'larda caz müziğinin ve dans tarzlarının ülke çapında hızla popülerlik elde ettiği dönemdir. Caz Çağı'nın kültürel yansımaları öncelikle cazın doğduğu yer olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hissedildi. New Orleans’ta Afrika ve Avrupalı müziğin bir karışımı olarak ortaya çıkan caz, bu dönemde daha geniş kültürel değişimlerde önemli rol oynadı ve pop kültürüne olan etkisi uzun süre devam etti. Caz Çağı'na genellikle Kükreyen Yirmiler ile bağlantılı olarak atıf yapılır. Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald, ilk olarak 1922'deki kısa öykü koleksiyonu Caz Çağı Öyküleri'nin adında bu terimi ilk defa kullanarak terimle genel olarak ilişkilendirilmektedir.

Linda Mkhize, bilinen sahne adıyla; ProKid ya da PRO, Güney Afrikalı rap müzisyeni, şarkıcı ve DJ'dir. Kasaba yaşamı ve Güney Afrika ilçesi Kasi'de kullanılan yerel dil ile İngilizceyi harmanladığı müzik çalışmalarıyla biliniyordu. . Mkhize, kendi kaydettiği “Soweto” adlı albümünün yayınlanmasından sonra tanındı. "Getto Science" adlı şarkısıyla Güney Afrika'da yaygın bir popülerlik kazanmıştır. .

<span class="mw-page-title-main">Gayle dili</span> Güney Afrikalı argo kelimesi

Gayle veya Gail, Güney Afrika'nın kentsel topluluklarında İngiliz ve Afrikaanca konuşan homoseksüel erkekler tarafından kullanılan İngiliz ve Afrikaanca merkezli bir dil. bazı açılardan İngiltere'deki Polari dilinden bazı kelimeleri haznesine kattığı için onunla benzerlik göstermektedir. Bantu dillerini konuşan eşcinsel Güney Afrikalı erkekler ise buna karşılık, Gayle diline eş değer olan, Nguni sözlüğüne dayanan IsiNgqumo dilini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Chaka Chaka</span>

Yvonne Chaka Chaka ya da doğum ismiyle Yvonne Machaka, uluslararası alanda tanınan bir Güney Afrikalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci, insani ve öğretmendir. "Afrika Prensesi" olarak adlandırılan Chaka Chaka, 27 yıldır Güney Afrika müziğinin ön saflarında yer alıyor ve Zimbabve, Kenya, Gabon, Sierra Leone ve Fildişi Sahili'nde popülerdir. "I'm Burning Up ", " Thank You Mr Dj", " I Cry For Freedom ", "Motherland" ve her daim popüler olan " Umqombothi " şarkıları Yvonne'a ün sağladı. "Umqombothi" şarkısı, 2004 yapımı Hotel Ruanda'nın açılış sahnesinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lucky Dube</span>

Lucky Philip Dube Güney Afrikalı bir reggae müzisyeni ve Rastafarian'dı. 25 yıllık bir dönemde Zulu, İngilizce ve Afrikaans dillerinde 22 albüm kaydetti ve Güney Afrika'nın en çok satan reggae sanatçısı oldu. Dube, 18 Ekim 2007 akşamı Rosettenville'in Johannesburg banliyösünde öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi</span>

Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi, toplumun tüm seviyelerinde ırklar ve etnik gruplar arasındaki toplumsal, politik ve ekonomik ilişkilerin incelenmesini kapsar. Bu alan, konut ayrımı, farklı ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer karmaşık sosyal süreçler gibi sistematik ırkçılık üzerine yapılan çalışmalarla da ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Sibongile Khumalo</span>

Sibongile Khumalo, Güney Afrikalı şarkıcı ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Gloria Bosman</span>

Gloria Bosman, Güney Afrikalı şarkıcı, müzisyen ve eğitimci.

Peter Sexford Magubane "OMSS", Güney Afrikalı fotoğrafçı, gazeteci ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Afrika popüler müziği</span>

Afrika popüler müziği, Afrika geleneksel müziği gibi çok geniş ve çeşitlidir. Çoğu çağdaş Afrika popüler müziği türü, Batı popüler müziğinin birleşimi üzerine kuruludur. Birçok popüler müzik türü gibi blues, cass, salsa, zouk ve rumba gibi türler, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen Afrikalılar tarafından getirilen müzik geleneklerine dayanır. Bu ritimler ve sesler daha sonra rock ve ritim ve blues gibi yeni türlere uyarlanmıştır. Benzer şekilde, Afrika popüler müziği, özellikle Batı müzik endüstrisinin enstrümanlarını ve kayıt stüdyosu tekniklerini benimsemiştir. Terim belirli bir tarz veya sese atıfta bulunmaz, ancak genel olarak Afrika popüler müziği için genel bir terim olarak kullanılır.

Afrika heavy metal, özellikle Kenya ve Uganda gibi Doğu Afrika ülkelerinde ve Namibya, Madagaskar, Angola, Botsvana, Güney Afrika, Mozambik ve Zimbabve gibi Güney Afrika ülkelerinde yapılan heavy metal müziği ifade eder. Ayrıca, Kuzey Afrika'daki Cezayir, Mısır, Libya, Fas ve Tunus gibi ülkelere de uzanır, ancak Kuzey Afrika bölgesindeki gruplar, kültürel ve sosyal tutarlılıklar açısından kendilerini daha çok MENA bölgesi ile ilişkilendirirler. Afrika heavy metal, genellikle Avrupa ve Amerikan metal türlerinin kullanılması, geleneksel Afrika enstrümanları ve müzik tarzları ile harmanlanmasıyla karakterize edilir, bu da bölgesel farklılıklar yaratır.