İçeriğe atla

Maçka Köprüsü

Maçka Köprüsü[a], Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 19. yüzyıla tarihlenen köprü, Meryemana Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan köprünün kemer kısmı ince yonu taştan, geriye kalan kısımları ise kesme taştan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli ve üç mesnetli olan köprünün doğudaki kemeri batıdaki kemere kıyasla daha büyüktür.[1]

Notlar

  1. ^ Tarihi Maçka Köprüsü ve Maçka Merkez Köprüsü olarak da bilinir.

Kaynakça

  1. ^ Karpuz, Haşim (2018). Trabzon Merkez Ve İlçelerindeki Önemli Tarihi Yapılar. kitap.ayk.gov.tr. s. 191. 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik Köprüsü</span>

Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baç Köprüsü</span> Adını baç vergisinden alan Tarsustaki tarihi köprü.

Baç Köprüsü, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan tarihi bir köprüdür. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Orta Çağ'da köprüden geçenlerden baç adı altında vergi alınmakta oluşu sebebiyle, halk arasında "Baç Köprüsü" olarak bilinmektedir. Berdan Irmağı üzerindeki köprü, Tarsus kent merkezinin yaklaşık olarak 2.5 kilometre doğusunda yer almaktadır.

Seslikaya Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Seslikaya köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Tunca (Dutxe) vadisindeki ilk köprü unvanını elinde bulunduran köprü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Köprü 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 15 metre olan köprünün, 1860 yılında Hasan Dede tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün kemerinin yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Örenkit Köprüsü, resmi adıyla Kadıköy Köprüsü veya halk dilindeki adıyla Özenkit Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda inşa edilmiş olan yapı, yuvarlak kemerli ve iki gözlüdür. İki gözden biri diğerinden daha büyüktür ve buna bağlı olarak büyük gözün olduğu kısım daha yüksekte ve kavislidir. Köprü, 19. yüzyılda Kabaoğlu Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Köprünün iki ayağı da bir kemerin üzerine oturtulmuştur. Köprü ayaklarının iç tarafından nişler bulunmaktadır. Köprünün iki gözlü oluşu, köprüyü bölgedeki diğer köprülerden ayırmaktadır.

Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.

Gürsu Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesindeki Gürsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 13 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Arılı Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün mimari özelliklerinden 20. yüzyılın başlarına tarihlendiği anlaşılmaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprü, tek gözlüdür.

Levent Köprüsü veya Çoço Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Leventköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan yapı, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir kemer köprüdür. Köprü 50 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Hemşin Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprünün iç yüzeyinde nişler bulunmaktadır. Düzenli taşlarla kaplanmış olan köprünün taşıt yoluna bağlantısı bulunmaktadır.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

Sinek Köprüsü ya da bilinen diğer adıyla Siğnek Köprüsü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde yer alan bir köprüdür. Fırat'a dökülen Sinek Çayı üzerinde yer alan köprü belgelerde kalan, günümüze ulaşamamış bir yapıdır. Elde edilen kaynaklara göre köprü ortadaki hafif sivri ana kemer ile bunun hemen yanındaki daha küçük gözden oluşmaktadır. Köprünün yazıtı mevcut değildir. Tuğla ile taş malzemenin birlikte kullanılışı ve taş işçiliği bakımından Haburman Köprüsü'nün yapıldığı yıllara (1179) tarihlendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa Osmaniye Köprüsü</span>

Osmaniye Köprüsü, Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş, yol döşemesinde moloz taş kullanılmıştır. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprü, günümüzde yayalar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Köprücü Köprüsü, Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 19.5 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2, yüksekliği 6 metredir. İki mesnetli olan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taşma kullanılmış, korkuluklar daha sonra betonla güçlendirilmiştir.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

Suadiye Mahallesi Köprüsü veya II. Beğlevani Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, Beğlevan Köprüsü'nden farklı olarak korkuluklara sahiptir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında küçük kesme taşlar, tampon duvarlarda ise moloz taş kullanılmıştır. Kemer yükseliği 10 metre olan köprünün genişliği 2,6 metredir.

Teraziler Köprüsü, Trabzon'un Maçka ilçesinde konumlanmış bir kemer köprüdür. Değirmendere'nin üzerine kurulu olan köprü, Karadeniz'e 8 kilometre uzaklıktadır.