İçeriğe atla

Mazlum Çimen

Mazlum Çimen
Doğum18 Haziran 1958 (66 yaşında)
Sevdilli, Elbistan, Kahramanmaraş, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerBalet, besteci, Türk halk müziği sanatçısı
ÇalgılarBağlama

Mazlum Çimen (d. 18 Haziran 1958, Kahramanmaraş), Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın bale bölümünden mezun olmuş; İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde balet olarak görev yapmıştır. Halk müziği sanatçısı Nesimi Çimen'in oğlu olan sanatçı müzik çalışmalarına derlemeler yaparak başladı. Film, dizi, belgesel müzikleri ve Türk halk müziği albümleri ile tanınır.

Yaşamı

18 Haziran 1958'de Elbistan'ın Sevdilli köyünde doğdu. Babası Adana'nın Fatmakuyu köyünden Nesimi Çimen, annesi Tunceli'nin Karabali aşiretinden Dilber Hanım'dır.[1] Çiftin tek çocuğudur. Çocukluğunda Adana'nın Kadirli ilçesine yerleşen ve kalaycılık, ırgatlık ve tarımla uğraşan babasına yardım etti.[2] Babasının fabrika işçisi olarak İstanbul'a gitmesinin ardından tüm ailesi İstanbul'a taşındı. Bağlama çalıp Alevi deyişleri söyleyen babası Nesimi Çimen Türkiye İşçi Partisi'ne girdi ve bir halk ozanı olarak tanındı. 68 kuşağının önde gelen isimleri ve Can Yücel, Yılmaz Güney, Abidin Dino, Fakir Baykurt, İlhan Selçuk gibi edebiyatçı ve sanatçıların olduğu bir çevrede büyüdü.[1]

İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın keman bölümüne girdi. Dört yıl keman eğitiminin ardından aynı okulun bale bölümüne geçti. Bu bölümden 1980-1981 döneminde mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde bale sanatçısı olarak görev aldı; pek çok klasik eserde rol aldı. Bir yandan da müzikle ilgilenen sanatçı, babasıyla köylerde derleme çalışmalarına katıldı, pek çok albümde bağlama çaldı.

Oğlu piyanist Saki Çimen 1983 yılında dünyaya geldi.

Türk halk müziği ses sanatçısı Yasemin Göksu ile evlendi. Çift, 1997'de boşandı.[3]

1989'da Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen "Yunus Emre" oyununun müziğini besteledi. Bu bestenin başarısından sonra film müzikleri yapmaya başladı ve bu alanda ödüller aldı.[2]

1991 yılında Levent Güner ile birlikte "Eski Bir Sevda" adlı albümü çıkardıktan sonra kendi bestelerini seslendirdiği yeni albümler yaptı.

1993 yılında Sivas Katliamı'nda babası Nesimi Çimen öldürüldü. "Sen Benden Gittin Gideli" şarkısının babası için yazdı.[2]

Eserleri

Film müzikleri

Dizi müzikleri

Albümleri

  • Eski Bir Sevda (Levent Güner ile birlikte), (1991)
  • Mem û Zîn, Kalan Müzik (1992)
  • Çimen Türküleri, Ada Müzik (1995)
  • Çimen Sesleri, Ada Müzik (2001)
  • Feryadı İsyanım, Ada Müzik (2002)
  • Buluşmalar, Kalan Müzik (2006)

Filmografisi

Yıl Yapım Rol Kanal
1981 Hababam Sınıfı Güle GüleSinema filmi
1998 Hoşçakal YarınYusuf Arslan
2002 Gönlümdeki Köşk OlmasaAli
2004 Anlat İstanbulŞehmuz
2009 Yahşi Batı
Umut
2007-2009 Elveda RumeliBinbaşı atv
2014 Manda YuvasıSinema filmi
2017-2018 Şevkat YerimdarBozkır FOX
2022 Üç KuruşHaydar Show TV
2023 Hava MuhalefetiSinema filmi
2024- Dengeler: Biri OlmakHalil İbrahim Kamacı GAİN
2024 DengelerSinema filmi

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ a b Cumalı, Seral. "'Babam kalaycı ben balet oğlum piyanist... Bu bir devrimdir!'". www.posta.com.tr. Posta gazetesi, 19 Ağustos 2012. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  2. ^ a b c Maro, Asu. "Halk Ozanının Balet Oğlu". www.milliyet.com.tr/. Milliyet gazetesi. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  3. ^ "Zuhal Olcay ve Mazlum Çimen 3 aydır birlikte". www.haberturk.com. Haberturk.com sitesi, 24 Nisan 2016. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nesimi Çimen</span> Türkmen halk ozanı

Nesimi Çimen, Türk halk ozanı.

Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Türk mimar, müzisyen ve oyuncudur.

Timur Selçuk, Türk piyanist, orkestratör, orkestra şefi ve besteci.

Sanem Çelik, Türk tiyatro, sinema ve TV oyuncusu, dansçı.

<i>Anlat İstanbul</i>

Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini alıyor, hikâyeleri masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Bir klarnetçi, bir fahişe, delirmiş bir kadın ve dahası, farklı 5 öyküyle sunuluyor. Bu öykülerde, çok bilinen masallardan Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ı esas alıyor.

<i>Karartma Geceleri</i> (film) film

Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı romanından Yusuf Kurçenli tarafından uyarlanan film. Başrolünde Tarık Akan'ın oynadığı 1990 yapımı film, 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde (1991) 'En İyi Türk Filmi' seçildi. 27. Altın Portakal Film Festivali'nde (1990) En İyi 2. film olurken, halk jürisi tarafından da 1. seçildi (1992). Ayrıca 1990'da Yunus Nadi En İyi Uzun Metrajlı Film Ödülü'nü aldı. Venedik Film Festivali'ne de giden Karartma Geceleri, San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde Jüri En İyi Film Ödülü'nü kazandı (1992).

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Can</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı

Erkan Can, Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı.

Füsun Demirel, Türk oyuncu ve çevirmen.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<i>Işıklar Sönmesin</i>

Işıklar Sönmesin, 1996 yapımı Reis Çelik filmi. Reis Çelik'in ilk filmi olan yapımda, Yüzbaşı Murat ile peşinden gitmek ile görevlendirildiği Seydo'nun Güneydoğu'nun karlı ve çetin coğrafyasındaki mücadelesi anlatılmaktadır.

Handan İpekçi, Türk yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarıdır.

Nedim Vasıf Otyam, Türk besteci, müzisyen, film yönetmeni, yapımcı, orkestra şefi ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Cihat Örter</span> Türk müzisyen ve besteci

Hasan Cihat Örter, Türk şarkıcı, besteci.

<i>Muradın Türküsü</i>

Murad'ın Türküsü, başrollerini Fikret Hakan'la Pervin Par'ın paylaştığı ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Film 1966 yılında 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film Üçüncülük Ödülü'nü kazanmıştır.

Çimen şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ertunç Şenkay</span> Türk görüntü yönetmeni

Ertunç Şenkay, Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü 1990'da, 1991'de, 1995'te, 1998'de ve 2001'de 5 kere kazanan Türk görüntü yönetmeni. Şenkay, 27 Ocak 2022'de doğum yeri İstanbul'da 75 yaşında öldü. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

<i>Gönlümdeki Köşk Olmasa</i>

Gönlümdeki Köşk Olmasa, Danimarkalı Elisabeth Rygard'ın yönetmen koltuğunda oturduğu, Türkiye, Danimarka ve İzlanda'nın ortak yapımcılığında gerçekleştirilen 2002 çıkışlı dram türünde sinema filmi.

<i>Soğuk Geceler</i>

Soğuk Geceler, yönetmenliğini ve senaristliğini Kadir Sözen'in yaptığı 1994 çıkışlı sinema filmi. 32. Altın Portakal Film Festivali'nde (1995) En İyi Müzik ödülü kazanmıştır.