İçeriğe atla

Mayski Rayonu

Mayski Rayonu
Майскэ къедзыгъуэ (Kabardeyce)
Майский район (Rusça)
Mayski Rayonunun Kabardey-Balkarya üzerindeki konumu.
Mayski Rayonunun Kabardey-Balkarya üzerindeki konumu.
Rusya üzerinde Mayski Rayonu
Mayski Rayonu
Mayski Rayonu
Rayon1937
Yüzölçümü
 • Toplam38476 km²
Nüfus
 • Toplam38.625
Zaman dilimiUTCUTC+4 (MZD)
Resmî site
[1]

Mayski Rayonu (Rusça: Ма́йский райо́н; Kabardeyce: Майскэ къедзыгъуэ) Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde on bir rayonundan birisidir. Kabardey-Balkarya doğusunda yer alır. 1937 yılında kurulan bölge Ruslar tarafından Mayski adı verilmiştir. Eski adı ise Kabardeyce olan Belan'dır.[2]

Nüfus ve Etnografya

Mayski eayonunun 2013 nüfus sayımına göre nüfusu 38.625'dir. Etnik Gruplar ise şöyledir:[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  2. ^ "ОБ ОБРАЗОВАНИИ НОВЫХ РАЙОНОВ В КАБАРДИНО-БАЛКАРСКОЙ АССР". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  3. ^ "Этнокавказ. Национальный состав КБР по переписям 1897—2002". 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kabardeyce</span> Türkiye, Ürdün, İsrail ve Rusyada konuşulan bir Kuzeybatı Kafkas dili

Kabardeyce, Kabardey Çerkesçesi veya Doğu Çerkesçesi, çoğunluğu Kabartay-Balkarya'da yaşayan Kabardeylerin ve Besleneylerin konuştuğu Çerkes dilleri grubundan bir dildir. Adigece ile karşılıklı anlaşılabilirlik düzeyi yüksektir. Kabardeyce, Rusya'ya bağlı Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes cumhuriyetlerinde kullanılan resmî diller arasındadır. Bunun dışında Suriye, Ürdün, Türkiye ve Rusya'daki Krasnodar ve Stavropol Kraylarında konuşulmaktadır. Kabardeyceyi 1 milyon civarında insanın konuştuğu tahmin edilmektedir. Kabardeyce 1924 öncesinde Arap alfabesini, 1924-1936 arası Latin alfabesini kullanmıştır. 1936'dan beri Kiril alfabesini kullanmaktadır. Kaberdeyce, diğer tüm Kuzeybatı Kafkas dilleri gibi karışık bir dilbilgisi sistemine sahiptir. Kabardeycenin dört ana lehçesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kabardino-Balkarya</span> Rusya Federasyonundaki özerk cumhuriyet

Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti ya da Kabardino-Balkarya, Rusya'nın 8 bölgesinden (okrug), 7 bölgeyi (region) içeren Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde (okrug), "etnik adlar taşıyan" çokuluslu cumhuriyetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkesya</span> Kuzeybatı Kafkasyada Adige kabilelerinin birleşmesi ile kurulmuş eski bir devlet

Çerkesya, günümüzde Rusya sınırlarında kalan Kuzeybatı Kafkasya'da var olmuş tarihî ülke ve bölge. Rus-Çerkes Savaşı sonucunda Çerkesya yıkılmış ve Çerkes nüfusunun %75-90'ı topluca katledilmiş, kalan Çerkeslerin büyük kısmı da Osmanlı topraklarına sürülmüştür.

Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Balkarlar</span> Rusyanın Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan türk budunu

Balkarlar, Kuzey Kafkasya'da yaşayan Türk halklarından biridir. Çoğunluğu, Rusya içindeki Kabardey-Balkarya cumhuriyetinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Nalçik</span> Rusyada şehir

Nalçik, Rusya’nın güneyindeki Kuzey Kafkasya'da yer alan Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti'nin başkentidir. Kafkas Dağları eteklerinde, 550 metre yükseklikte kurulmuştur. Kent, 150 km²’lik bir alana yayılır. Kentin 991 hektarlık bir yeşil alanı vardır. Nüfusu: 240.203 (2010).

Adigece, Adığece veya Batı Çerkesçesi, Kuzeybatı Kafkas dilleri ailesinin Çerkes dilleri kolunda yer alan bir dildir. Aynı koldaki Kabardeyce ile karşılıklı anlaşılabilirliğe sahiptir. Kuzey Kafkasya’da yer alan eski Batı Çerkesya topraklarını kapsayan Adige Cumhuriyeti ile Krasnodar Krayı bölgelerinde ve Çerkes Sürgün ve Soykırımı ile Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına zorla sürülen ve bugün Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından konuşulur. Kiril alfabesiyle yazılan dil, geçmişte Arap ve Latin alfabeleriyle de yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karaçaylar</span> Kafkasya’da yaşayan Kıpçak kökenli Türki halk

Karaçaylar veya Karaçaylılar, çoğunluğu Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkesya'da yaşayan bir Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Svanlar</span> etnik grup

Svanlar, Gürcistan'nın kuzeybatısındaki dağlık Svaneti bölgesinin yerli halkı olan bir Kartveli halkıdır. Svanların konuştuğu Svanca, Kartveli dillerinden biri olup tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Svanlar ayrıca diğer bir Kartveli dili olan Gürcüce de konuşmaktadırlar. Svanlar tarafından kullanılan öz tanımlama, muhtemelen klasik dönem yazarlarının Misimian etnonimine yansıyan Muşüan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kabardeyler</span> Çerkes boyu

Kabardeyler veya Kabartaylar, Kuzey Kafkasya'nın yerlisi olan Çerkesleri oluşturan 12 boydan biridir. Rusya içindeki özerk Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti'ne adını veren halklardan biridir. Nüfuslarının bir kısmı başta Kabartay-Balkar Cumhuriyeti olmak üzere Kuzey Kafkasya ve Rusya Federasyonu içinde olmakla birlikte, büyük bir kısmı 19. yüzyıl sonunda yaşanan soykırım ve sonrasındaki Büyük Çerkes Sürgünü ile birlikte diyasporada yaşamaktadır. Türkiye, Mısır, Suriye ve Ürdün gibi Orta Doğu ülkeleri diyaspora Kabardeylerinin yoğunluk kazandığı yerler olmakla birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika'da da önemli sayıda Kabardey nüfusu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Emirliği</span>

Kafkasya Emirliği veya Kafkas Emirliği veya Kafkasya İslam Emirliği, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ardılı kabul edilen, 31 Ekim 2007 tarihinde eski Çeçenistan lideri Dokka Umarov tarafından ilan edilen devlettir. Devlete bağlı askeri birlik Kafkasya Cephesi'dir. Kafkasya Emirliği'nin toprakları Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Doğu Osetya (İriston) ve Stavropol eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Çerkesleri</span>

Türkiye'deki Çerkesler ya da Türkiye Çerkesleri, Türkiye Adığeleri, 19. yüzyılda Çerkesya'nın Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesinden sonra başlatılan Çerkes Sürgünü adlı etnik temizlik hareketinde Kuzey Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına gelen Çerkeslerin daha sonra oluşturulan Türkiye sınırlarında kalan kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baksan</span>

Baksan, Kabardey-Balkaryanın 8 büyük şehrinden biridir. Baksan Rayonu içinde kurulmuş olan şehir Kabardeylerin en önemli şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Terek</span> Kabardino-Balkaria şehri, Rusya

Terek, Terek Şehri Terek Irmağının kıyısında kurulmuş olan şehir Kabardino-Balkarya'nın 8 önemli kentinden biridir. Kabardeylerin tarihsel toprağı olan Terek tarihi bir şehir olmakla beraber çoğu devletinde gözde şehri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Baksan Rayonu</span>

Baksan Rayonu Baksan rayonu Kabardey-Balkarya'nın 10 ana rayonundan biridir. Ülkenin Kuzeydoğusunda yer almaktadır. Baksan şehri bu rayonun sınırları içinde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zolski Rayonu</span> Rusyada belediye bölgesi

Zolski Rayonu, Zolski Rayonu Kabardey-Balkarya'nın neredeyse tüm batı kısmını kapsayan bir bölgededir. Kabardey-Balkarya'nın 10 ana rayonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Rayonu</span>

Elbruz Rayonu, Kabardey-Balkarya'nın 10 ana rayonundan birisi olan bu bölge ülkenin güneybatısında kurulmuştur. Eğer Kafkasya Avrupa sınırları içerisinde ise Avrupa'nın en büyük dağı olan Elbruz Dağı bu rayondadır.

<span class="mw-page-title-main">Nartkala</span>

Nartkala, Nalçik şehrinin 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunan kasaba ve Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin Urvan Rayonu'nin idari merkezidir. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu: 31,694.

<span class="mw-page-title-main">Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Eski Sovyetler Birliği'nde Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinin özerk bir cumhuriyeti idi ve başlangıçta Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası idi. 16 Ocak 1922'de bölge, 1 Eylül 1921'de Dağ ASSR'sinden ve Kabardey Balkar Özerk Bölgesi'nden ayrıldı. 5 Aralık 1936'da özerk bir cumhuriyet haline geldi. Kabardey-Balkar ASSR, 30 Ocak 1991'de devlet egemenliğini ilan etti. Şu anda Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun federal bir konudur. Kabardey-Balkar ASSR, Sovyetler Birliği'nin varlığı sırasında başka egemen devletlerle sınırlanmamıştır. Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti gibi Kabardey-Balkar ASSR iki ulus arasında paylaşıldı. Her iki özerk cumhuriyet, Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak ikamet etmiş ve Rusları etnik çoğunluk olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mayski</span>

Mayski, Rusya'nın Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti'ne bağlı Mayski rayonunun merkezi olan şehirdir. Cumhuriyet'in başkenti Nalçik'in 40 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 138,3 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 26.755'tir.