İçeriğe atla

Mayakovskoye

Kaliningrad Oblastı'ndaki Angrapa Nehri

Mayakovskoye (Rusça; Маяко́вское ), Almancada Nemmersdorf olarak bilinen (Litvanya'da; Nemirkiemis), Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nın Gusevsky Bölgesi'nde, Angrapa Nehri kıyısında bulunan kırsal yerleşim bölgesidir.

1945 yılına kadar Nemmersdorf, Doğu Prusya'sının bir parçasıydı. II. Dünya Savaşı sırasında, 22 Ekim 1944'te Alman topraklarında Alman kadınlarına, Fransız ve Belçikalı savaş esirlerine Sovyetler tarafından uygulanan ilk savaş suçlarının bölgesi olması ile tanındı. Bölgede yapılan katliam Nemmersdorf katliamı olarak bilinmektedir.

Tarihçe

Nemmersdorf'a ait ilk belgelenmeler 1515 yılında Insterburg Merkez Ofisi'ne aittir.[1] 1910'da toplam 484 nüfusu vardı. 1939'da 637 kişiye dek ulaşmıştır.[2] 1874 ve 1945 yılları arasında, Nemmersdorf Doğu Prusya'da Nemmersdorf-Gumbinnen vilayetinde Gumbinnen idari bölgesi içerisinde yer alıyordu. Belediye on üç kırsal topluluğu içeriyordu.[3]

22 Ocak 1944'te Nemmersdorf, Sovyet askerleri tarafından Alman, Fransız ve Belçikalı sivillere karşı işlenen bir katliama sahne olmuştur. Bölgede olanların tespiti tartışmalara yol açmıştır.[4]

II. Dünya Savaşı'nın ardından Nemmersdorf, Sovyet yönetimine girmiş ve 1946'da bugünkü adını almıştır. Katliamdan kurtulan yerli Alman nüfusu ya kaçmış ya da resmen sınır dışı edilmiştir.

Din

Nemmersdorf taş kilisesi, Prusya Dükü Albert'in emriyle inşasına başlanmış ancak 1589'da ölümünden sonra tamamlanmıştır. Angerapp Nehri yakınında yer almaktadır. 1769 yılında kilise yenilenmiştir.[5]

1944'teki hasara rağmen, kilise iki dünya savaşından sağlam durumda çıkmıştır. Nef korunmuştur, düz bir tavana sahiptir, ancak kulesi yoktur. 1945'ten sonra kilise başka amaçlarla kullanılmıştır. 1960'ların başında yeniden inşa edilmiştir. Şu an kültür merkezi ve kütüphane olarak hizmet vermektedir.

1945 yılına kadar, Nemmersdorf ağırlıklı olarak Protestandı ve otuz Protestan rahip vardı.[6] Sovyet döneminde kilise faaliyetlerine son verildi. 1990'larda yeni Kaliningrad Oblast Evanjelik Kilisesi kuruldu.[7]

Kaynakça

  1. ^ Kreisgemeinschaft Gumbinnen. Nemmersdorf mit weiteren Gütern 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  2. ^ Verwaltungsgeschichte.de Landkreis Gumbinnen 12 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  3. ^ Territorial.de. Amtsbezirk Nemmersdorf 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  4. ^ Fisch, Bernhard. Nemmersdorf, Oktober 1944: Was in Ostpreußen tatsächlich geschah. Berlin: 1997. 3-932180-26-7
  5. ^ "Portal für bedeutende Personen berühmte Orte Reisetipps - Ostpreussen". 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  6. ^ Friedwald Moeller, Altpreußisches evangelisches Pfarrerbuch von der Reformation bis zur Vertreibung im Jahre 1945; Hamburg, 1968; page 100.
  7. ^ "Archived copy". 29 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 

Okuma

  • Brandenburg, Christel Weiss and Dan Laing. Ruined by the Reich: Memoir of an East Prussian Family, 1916-1945. McFarland & Company. 0-7864-1615-7
  • Dönhoff, Marion. Namen die keiner mehr nennt. Munich: Deutscher Taschenbücher Verlag, 1962.
  • Fisch, Bernhard. Nemmersdorf, Oktober 1944: Was in Ostpreußen tatsächlich geschah. Berlin: 1997. 3-932180-26-7
  • Samuel, Wolfgang. "War on the Ground", in The War of Our Childhood: Memories of World War II, University Press of Mississippi. 1-57806-482-1
  • Thorwald, Jürgen.Wielka ucieczka (Große Flucht). Kraków: Wydawnictwo Literackie, 1998. 83-08-02890-X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaliningrad</span>

Kaliningrad, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nın en büyük şehri ve idari merkezidir, Litvanya ve Polonya arasında kalan bir Rus dış bölgesidir. Şehir, Rusya anakarasının yaklaşık 663 kilometre batısında yer almaktadır. Şehir, Baltık Denizi'ndeki Vistül Lagünü'nün başında, Pregolya Nehri üzerinde yer alır ve Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki tek limanıdır. 2020 yılında şehrin nüfusu 489.359 idi. Kaliningrad, Baltık bölgesinin üçüncü büyük şehri ve Baltık Denizi'nin yedinci büyük şehri olan Saint Petersburg'dan sonra Kuzeybatı Federal Bölgesi'nin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Metgethen Katliamı</span>

Metgethen Katliamı, Doğu Prusya Königsberg'un birkaç kilometre batısında kurulu ve Ocak 1945'te Sovyet ilerleyişi ile düşen köy olan Metgethen'de, Alman kaynaklarına göre, Kızıl Ordu askerleri tarafından işlenen katliam.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

Kurlandiya Kuşatması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mihver kuvvetlerinin Kurlandiya Yarımadası'nda Kızıl Ordu birliklerince aylarca süren kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Rust</span> Nazi Almanyasında Bilim, Eğitim ve Ulusal Kültür Bakanı

Dr. Bernhard Rust, Nazi Almanyası'nda Bilim, Eğitim ve Ulusal Kültür Bakanı (Reichserziehungsminister). Daha erken yıllarda, tıbbi deney için mahkûmların kullanımına bakan ulusal bir araştırma merkezinin yöneticisiydi. Bernhard Rust, Almanya'nın yenilgisinden sonra intihar etti ama Birleşmiş Milletler savaş suçu komisyonu, İnsan kobayı teşrihi olarak tanımlandığı suçlar için onu suçlu buldu.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Prusya</span>

Doğu Prusya, Mayıs 1945'te Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar güneydoğu Baltık kıyıları boyunca Prusya bölgesinin ana parçasıdır. 1772-1829 ve 1878-1945 yılları arası Doğu Prusya eyaleti Prusya Alman devletinin bir parçası oldu. Başkenti Königsberg'di.

<span class="mw-page-title-main">Olsztynek</span>

Olsztynek, kuzey Polonya'da yer alanı Olsztyn ilçesindeki Varmiya-Mazurya Voyvodalığı'na bağlı bir kasaba. Mazurya'nın tarihi bölgesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2. Belarus Cephesi</span>

2. Beyaz Rusya Cephesi (2BF), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">Czarne</span>

Czarne (ˈt͡ʂarnɛ,, Polonya'da Pomeranya Voyvodalığı'nın kuzey bölgesinde yer alan şehir. 2000 yılındaki sayıma göre nüfusu 6.053 idi.

<span class="mw-page-title-main">Nemmersdorf Katliamı</span>

Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sambia Yarımadası</span>

Sambia Yarımadası ya da Kaliningrad Yarımadası, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nın içinde yer almaktadır. Yarımada, Kuran Lagünü (kuzey-doğu), Vistül Lagünü (güneybatıda), Pregel Nehri (güneyde) ve Deyma Nehri (doğuda) ile sınırlanmıştır. Sambia Yarımadası her tarafı sularla çevrili olduğu için teknik olarak bir adadır. 1945'ten önce Doğu Prusya'nın önemli bir bölümünü oluşturuyordu.

Bernhard Fisch, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gumbinnen Harekâtı</span>

Gumbinnen Harekâtı ya da Gumbinnen Operasyonu , Goldap Operasyonu olarak da bilinmektedir. 1944'ün sonlarında Doğu Cephesi'nde 3. Beyaz Rusya Cephesi kuvvetlerinin Doğu Prusya sınırlarını aşmaya çalıştığı bir Sovyet saldırısıydı.

<span class="mw-page-title-main">2. Muhafız Tank Kolordusu</span>

2 Tatsinskaya Muhafız Tank Kolordusu Kızıl Ordu'da görev almış bir tank birliğidir. II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde görev almıştır. Savaştan sonra Orta Avrupa'da Sovyet işgal kuvvetleriyle birlikte hizmet vermeye devam etti. Birim, bir Wehrmacht Panzer Tümeni ile yaklaşık olarak aynı boyuta ve savaş gücüne sahipti ve II. Dünya Savaşı sırasında bir İngiliz Zırhlı Tümeni'nden daha azdı.

<span class="mw-page-title-main">11. Muhafız Ordusu (SSCB)</span> Kızıl Ordunun sahra ordusu

11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Anlaşması</span> 1945 yılında 3 büyük Müttefik arasında İkinci Dünya Savaşının sona ermesine ilişkin anlaşma

Potsdam Anlaşması,, Ağustos 1945'te İkinci Dünya Savaşı'nın galibi üç büyük Müttefik devlet olan Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında yapılan anlaşmadır. Potsdam Konferansı'nın bir sonucu olan bu anlaşma, Almanya'nın sınırlarının ve Alman işgalinden kurtarılan bölgede sınırların belirlenmesi ve yeniden inşası ile ilgiliydi. Ayrıca Almanya'nın silahsızlandırılması ve ödeyeceği savaş tazminatları, savaş suçlularının yargılanması ve etnik Almanların Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden toplu olarak sınır dışı edilmesi konularını da ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balga</span>

Balga, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nda Töton Tarikatı'na ait bir ortaçağ kalesi. Kale kalıntıları, Vistül Lagünü'nün kıyısında, Kaliningrad'ın 30 km (19 mi) güneybatısında, Bagrationovsky Bölgesi'nin Pogranichny beldesinde, Mamonovo'nun kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Königsberg Katedrali</span>

Königsberg Katedrali, Rusya'nın Kaliningrad kentinde, Pregolya (Pregel) nehrindeki Kneiphof adasında bulunan Tuğla Gotik tarzı bir anıttır. II. Dünya Savaşı'nda büyük ölçüde yıkılan eski Königsberg şehrinin korunmuş en önemli binasıdır.