İçeriğe atla

Mayıs Yasaları

Mayıs yasalarını yürürlüğe koyan Çar III. Aleksandr

Mayıs Kanunları (Yahudilerle ilgili geçici düzenlemeler olarak da bilinir) İçişleri bakanı Nikolay Pavloviç Ignatyev tarafından önerildi ve 15 Mayıs 1882'de III. Aleksandr tarafından kabul edildi. Başlangıçta, 1882 Mayıs düzenlemeleri Yahudilerle ilgili yasaların gelecekteki bir revizyonuna kadar sadece geçici önlemler olarak düşünülmüş, ancak otuz yıldan fazla bir süre yürürlükte kalmıştır.

Yönetmelik

Aşağıdaki gibi okurlar:[1]

  1. "Geçici bir önlem olarak ve yasal statülerinde genel bir revizyon yapılıncaya kadar, Yahudilerin sadece mevcut Yahudi tarım kolonileri durumunda kabul edilen istisnalar dışında kasaba ve ilçelerin dışına yeniden yerleşmesi yasaklanmıştır."
  2. "Yahudilere ipotek ve diğer tapuların verilmesi ve Yahudilerin kasaba ve ilçelerin dışında yer alan gayrimenkullerin kiracıları olarak kaydedilmesi ve ayrıca bu tür gerçekleri yönetmek ve elden çıkarmak için vekaletname vermek emlakçılık yapmak yasaklanmıştır."
  3. "Yahudilerin pazar günleri ve başlıca Hristiyan kutsal günlerinde işlem yapmaları yasaktır; bu günlerde Hıristiyanlara ait iş yerlerinin kapatılmasına ilişkin mevcut düzenlemeler Yahudilere de uygulanmalıdır."
  4. "Paragraf 1, 2 ve 3'te belirtilen önlemler sadece Yahudi Soluk Yerleşimi'nde bulunan yerel hükümetler için geçerlidir."

Sonraki mevzuat

Sonraki yıllarda, diğer antisemitik yasalar çıkarıldı. Lise ve üniversitelere kabul edilen Yahudi sayısını genel nüfusun yüzdesi kotalar ile sınırlandı.

Bu mevzuat defalarca revize edildi. 1887 yılında, bu idari kotalar % 3'te tutulan Moskova ve St. Petersburg önemli Yahudi nüfusu olan birçok kasaba için gerçekleştirildi. Bu durum yarı boş okullara ve kayıt yaptırması yasaklanan bir dizi potansiyel Yahudi öğrenciyle sonuçlandı. Birçok Yahudi öğrenci, doğdukları topraklarda eğitimini tamamlayamadı.

Orduda çalışan Yahudi doktorların oranının % 5'i geçmesine izin verilmezken, avukat olmak isteyen herhangi bir Yahudi Adalet Bakanının açık rızasına ihtiyaç duymaktaydı.

III. Aleksandr'ın saltanatının sonunda Yahudilerin alkol satma hakları iptal edildi ve yasaklandı. [1]

1891 baharında Yahudilerin çoğu Moskova'dan sürüldü (az sayıda " hasta " sayılanlar hariç) ve yeni inşa edilen bir sinagog Çar'ın kardeşi Vali Büyük Dük Sergey Aleksandroviç başkanlığındaki kent yetkilileri tarafından kapatıldı. Yaklaşık 20.000 kişi ihraç edildi ve bu durum uluslararası kınamalara sebebiyet verdi.

9 Aralık 1891 tarihinde Başkan Benjamin Harrison, ABD Kongresi'ne yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

"Bu hükümet, samimi bir ruhla, ama çok ciddi bir şekilde, Çar hükümetine, Yahudilere karşı uygulanan sert tedbirler nedeniyle ciddi endişe duyma fırsatını bulmuştur."[2]

1892'de, yeni tedbirler, Soluk yerleşim'in birçok kasabasında çok sayıda olmasına rağmen, yerel seçimlere Yahudi katılımını yasakladı. 1892 tarihli " İlçe Düzenlemeleri (" Городовое положение "), Yahudilerin Dumas kentini seçme veya seçilme hakkını yasakladı. Böylece hatalı bir seçim sağlandı: Kasabanın vergi mükelleflerinin çoğunluğu, kasabayı Yahudi çıkarlarına karşı yöneten azınlığa tabi tutulmak zorunda kaldı. ”[3]

Ertesi yıl, İsimler Hakkında Kanun ("Об именах") "Hristiyan isimlerini benimsemeye" çalışan Yahudilere ceza uygulaması getirdi ve Yahudilerin doğumda yahudi isimlerini kullanmaları gerektiğini ifade etti, yazılar, reklamlar, isim etiketleri vb. Yahudilere özgü olacaktı.[3]

Bu yasalar 1917'ye kadar yürürlükte kaldı ve Rusya'dan kitlesel göçün hızını arttırdı. 1881'den 1920'e kadar olan dönemde iki milyondan fazla Yahudi Rus İmparatorluğu'ndan ayrıldı. Rus Yahudi göçmenlerin çoğu Amerika Birleşik Devletleri veya Arjantin'e yerleşti, ancak bazılarının Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti olan Filistin'e yerleştikleri de bilinmektedir.

Soljenitsin'in analizi

Aleksandr Soljenitsin tarafından İki Yüz Yıl Birlikte,[4] antisemitizm suçlamaları[5][6] veya savunma ve destek çizen alternatif bir görüş sunuldu. Soljenitsin, Mayıs Yasalarının ve diğer Yahudi mevzuatının tüm baskıcı yönlerini haklı çıkarmaya çalışmasalar da, dini veya ırkçı anti-Semitizmden ziyade sosyal istikrar arzusu ile motive olduklarını ve olabilecekleri kadar baskıcı olmadıklarını iddia ediyorlar ifadelerini kullanmıştır. Örneğin, kırsal yerleşimi yasaklayan kararın sadece yeni Yahudi yerleşimcilere uygulandığını ve birçok köyün muaf olduğunu iddia ediyor. Ferman, Kont Nikolay Pavloviç Ignatyev tarafından sadece "kırsal bölge sakinlerinin hükümetin Yahudilerden koruduğunu bildiği" gerekçesiyle değil, aynı zamanda "hükümet gücünün Yahudileri pogromlara karşı koruyamadığı gerekçesiyle de savunuldu. dağınık köylerde meydana gelebilir. " Solzhenitsyn'e göre, Mayıs Yasaları Yahudileri korumak için onları ezmek yerine korumak için bir önlemdi.

Ayrıca bakınız

  • Kiev pogromu (1881)
  • Varşova pogromu (1881)
  • Rusya İmparatorluğunda antisemitizm
  • Rus İmparatorluğu'ndaki Pogromlar

Kaynakça

  1. ^ "Jewish Encyclopedia. May Laws". 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  2. ^ But Were They Good for the Jews? Over 150 Historical Figures Viewed from a Jewish Perspective. s. 184. 
  3. ^ a b The Most Recent History of the Jewish people, 1789-1914. Russian ed., vol. 3. ss. 151-152. 
  4. ^ Aleksandr Solzhenitsyn (vol. 1: 2001, vol. 2: 2002). Two Hundred Years Together (in Russian). Russkiy Put', Moscow. ISBN 978-5-9697-0372-8
  5. ^ Gimpelevich (2 Haziran 2009). "Dimensional Spaces in Alexander Solzhenitsyn's Two Hundred Years Together | Canadian Slavonic Papers | Find Articles at BNET". Findarticles.com. Erişim tarihi: 14 Şubat 2010. 
  6. ^ "Traditional Prejudices: The anti-Semitism of Alexander Solzhenitsyn. – Reason Magazine". Reason.com. 30 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2010. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Nicholas Riasanovsky. Rusya Tarihi. s.   395
  • Tim Chapman. İmparatorluk Rusya, 1801–1905. s.   128

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antisemitizm</span> Yahudi ulusuna, kültürüne ve dinine karşı duyulan düşmanlık, önyargı veya ayrımcılık

Antisemitizm (anti-semitizm), Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. Bu tür pozisyonlara sahip bir kişiye antisemit denir. Antisemitizm bir ırkçılık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksandr</span>

Aleksandr Nikolayeviç 1855 - 1881 yılları arasında hüküm sürmüş Rusya imparatoru. Kapsamlı bir reform programı uygulamış ve 1861'de köylü serfliğini kaldırmıştır.

Arap dünyasında Antisemitizm, Yahudilere karşı uygulanan ayrımcılığa atıfta bulunur. Her ne kadar Araplar da Yahudiler gibi Sami ırkına mensup bir halk olsalar da, günümüzde bütün dillerde "Antisemitizm" kelimesi sadece Yahudilere yönelik ayrımcılığı tanımlamak için kullanılmaktadır.

İyar İbrani takvimine göre resmi yılın sekizinci ayıdır ve dini yılın ikinci ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Nisan-Mayıs aylarına düşer. Bu isim dile Babilceden girmiştir; Tanah'ta Babil Sürgününden önce bu ay için ışık veya aydınlık anlamına gelen Ziv ismi kullanıldığı görülür.

Libya'daki Yahudilerin tarihi MÖ 3. yüzyıldan beri Yunan hakimiyeti altındaki Sirenayka'da Yahudilerin varlığı bilinmektedir. II.Dünya Savaşı sırasında Yahudi nüfusu Faşist rejimli İtalya'nın antisemitik kanunlarına ve Alman birliklerince sürülmelere maruz kalmıştır. Savaş sonrası anti-Yahudi saldırılar yüzünden birçok Yahudi başta İsrail olmak üzere başka ülkelere göç etti. 1969'da başa Muammer Kaddafi'nin geçmesiyle Yahudiler için yaşam daha da zorlaşınca geriye kalan bütün Yahudiler de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Libya'daki son Yahudi Rina Debach ülkeyi 2003'te terk etti.

Arjantin'deki Yahudilerin tarihi İspanyol ve Portekiz engizisyonlarına kadar dayanır. Río de la Plata Kral Vekilliğindeki birçok Portekizli tüccar Yahudi idi, fakat organize bir Yahudi topluluk Arjantin bağımsızlığını İspanya'dan 1810 yılında aldığı zaman kuruldu. Bu zamanlarda Fransa ve Batı Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Yahudiler Arjantin'e yerleşmeye başladı. Bugünkü Arjantin Yahudilerinin %80'i Aşkenaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilere yönelik zulüm</span>

Yahudilere yönelik zulüm, farklı zamanlarda ve geniş bir coğrafya içindeki farklı yerlerde meydana gelmiştir. Yahudilerin tarihinde önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra, zulüm gören Yahudilerin içinde yaşadığı ülke ve toplumların genel tarihi ve sosyal gelişimini de kayda değer ölçüde etkilemiştir.

Türkiye'de antisemitizm, Yahudi etnik geçmişi, kültürü veya dini baz alınarak Türkiye Yahudilerine karşı beslenen nefrettir.

<span class="mw-page-title-main">Kişinev Pogromu</span>

Kişinev pogromu, Rus İmparatorluğunun Besarabya bölgesinin başkenti Kişinev'de, 6-7 Nisan 1903 tarihinde, Yahudilere karşı yapılan ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiler</span> Orta Doğu kökenli etno–dinî grup ve antik millet

Yahudiler veya Yahudi milleti, tarihî İsrail ve Yehuda'nın İsrailoğulları ve İbranilerinden köken alan bir etno-dinî grup ve millettir. Yahudilik, Yahudi milletine özel etnik bir din olduğundan Yahudi etnisitesi, milleti ve inancı birbiriyle güçlü bir şekilde ilişki içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda pogromlar</span>

Rus İmparatorluğu'ndaki Yahudi pogromları ya da Rus İmparatorluğu'ndaki pogromlar.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda antisemitizm</span>

Rusya İmparatorluğunda antisemitizm, çok sayıda pogrom ve Rus Ortodoksluğuna geçmedikleri sürece Yahudilerin Rusya'nın içine göç etmesinin yasak olduğu Soluk Yerleşiminin belirlenmesini içeriyordu.

Sovyetler Birliği'nde antisemitizm, Sovyetler Birliği'nde kuruluş yıllarındaki dinî baskılar ve özellikle 1948'den sonra çok sayıda Yahudi şair, yazar, ressam ve heykeltıraşın tutuklandığı veya öldürüldüğü antisemitik hareketler bütünüdür. 1917 Rus Devrimi antisemitist uygulamalara ev sahipliği yapan Rus İmparatorluğu yönetimini devirdi. 1940'lı yılların sonlarında bazı Yahudilere karşı suçlamalar ortaya çıktı. Doktorlar Komplosu olarak adlandırılan olayda, Moskova'da görev yapan ve çoğunluklu olarak Yahudi olan bir doktor ekibinin Josef Stalin'e suikast planladığı suçlaması gerçekleşti ve bununla ilgili davalar görüldü. Bu olay kimi kaynaklarca antisemitizmin bir örneği olarak sunulmuştur. Çokuluslu bir imparatorluk coğrafyasını devralan Sovyetler Birliği kuruluş felsefesi olarak tüm uluslara eşit mesafede durmaya gayret göstermiştir ancak hiçbir ulusun milliyetçi yönelimlere savrulmasına izin vermemiştir. Bu kapsamda Sovyetler Birliği Yahudi halkının yanında olsa da siyonizme açık bir cephe almıştır.

Rusya'daki antisemitizm, Rusya'daki Yahudi kartşıtlığını ve Rusya Federasyonu'nda antisemitik hareketleri ifade etmektedir. Bu makale Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde yaşanan olayları kapsamaktadır. Önceki dönemler Rus İmparatorluğu'nda antisemitizm ve Sovyetler Birliği'nde antisemitizm makalelerinde ele alınmıştır.

Varşova pogromu Rus kontrolündeki Varşova'da 25-27 Aralık 1881 senesinde yahudilere karşıt eylemler olarak gerçekleşti. Gerçekleşen pogromun ardından iki kişi hayatını kaybederken ve 24 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Pogromu (1881)</span>

1881'deki Kiev pogromu üç gün sürdü. 26 Nisan 1881'de Kiev kentinde başladı ve çevresinde yer alan köylere yayıldı. Sporadik şiddet kışa kadar devam etti. Kiev pogromu, 1881'de güneybatı Rus İmparatorluğu'nda görülen pogromların en kötüsü olarak kabul edilir. Pogromlar yaz boyunca devam etti ve Podolya Guberniyası, Volhinya Guberniyası, Çernigov Guberniyası, Yekaterinoslav Guberniyası ve diğer Guberniyalar da dahil olmak üzere modern Ukrayna topraklarına yayıldı. Özellikle, çarlık makamları pogromları durdurmak adına hiçbir girişimde bulunmadı.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Pogromu</span>

Kaunas pogromu, 25-29 Haziran 1941 - Barbarossa Operasyonu ve Litvanya'nın Nazi işgalinin ilk günlerinde Litvanya, Kaunas'ta yaşayan Yahudilerin katliamıydı. En meşhur olay, 27 Haziran'da birkaç düzine Yahudi'nin işkence gördüğü ve idam edildiği Lietūkis garajında meydana geldi. Haziran ayından sonra Kaunas Kalesi'nin çeşitli kalelerinde, özellikle Yedinci ve Dokuzuncu Kale'de sistematik infazlar gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Kasaba</span>

Kırmızı Kasaba, ya da Krasnaya Sloboda, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nda yer alan bir köy ve belediyedir. 3.598 kişilik bir nüfusa sahiptir ve İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri dışında dünyanın tek Yahudi kasabası olduğuna inanılmaktadır.

Nikolay Pavlovich, Kont Ignatyev, (Kont), doğumu (Ocak 1832, St. Petersburg, Ölümü Rusya Haziran 1908, Çar II. Aleksandr döneminde Rusya'nın Orta Asya'daki dış politikasının yönetiminde önemli bir rol oynayan Pan-Slavist diplomat ve devlet adamı.

İkinci Aliyah, 1904 ile 1914 yılları arasında gerçekleşen ve çoğu Rus İmparatorluğu'ndan, bazıları Yemen'den olmak üzere yaklaşık 35.000 Yahudi'nin Osmanlı yönetimindeki Filistin'e göç ettiği bir aliyah idi.