İçeriğe atla

Mayıs Krizi

Mayıs Krizi, 1938'de Alman birliklerinin Çekoslovakya'ya doğru harekete geçtiği ve bunun Avrupa'da yakında bir savaşın patlak vereceğine işaret ettiği yönündeki haberlerin yol açtığı kısa süreli bir uluslararası gerilim dönemiydi. Gerçek bir askeri yığınak tespit edilmediğinde yüksek endişe hali kısa sürede yatışmış olsa da, krizin sonuçları geniş kapsamlı olmuştur.

Savaş korkusu

Çekoslovakya, 1918-1938 (Mart 1938'de Avusturya Almanya tarafından ilhak edildi.)

Mart 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhakı ve Çekoslovakya'nın Almanca konuşulan sınır bölgeleri Sudetenland'da devam eden huzursuzluktan sonra Orta Avrupa'da uluslararası tansiyon zaten yüksekken, 19 Mayıs 1938'de Çekoslovakya'ya yakın bölgelerde önemli askeri yığılmalar olduğuna dair raporlar, yakın bir Alman saldırısı korkusuna yol açtı. Çoğunlukla Çekoslovak istihbarat kaynaklarından gelen raporlara cevaben, Çekoslovakya 20 Mayıs'ta bir dizi yedek askeri seferber etti ve sınır savunmasını güçlendirdi. Gelişen durumdan endişe duyan Fransa (Çekoslovakya'nın ana müttefiki) ve İngiltere hükûmetleri, bir saldırı durumunda Çekoslovakya'nın yardımına koşacakları konusunda Almanya'yı uyardı. Alman hükûmeti potansiyel olarak agresif birlik hareketlerinin gerçekleştiğini reddetti ve askeri faaliyete dair gerçek bir kanıtın yokluğunda, akut kriz atmosferi 23 Mayıs'a kadar geçti.[1]

Sonrası

Berlin'de kararlı bir Fransız ve İngiliz diplomatik eyleminin ortaya çıkması, Almanya'ya yönelik genel yatıştırma politikasına ters düşse de sonuçta bu politikayı güçlendirmekten başka bir işe yaramadı. Krizin ardından, Almanya ile savaştan korkan Fransa ve özellikle İngiltere, Nazi Almanyası'nın talimatları doğrultusunda Sudetenland'da huzursuzluğu teşvik eden Sudeten Alman Partisi (SdP)'ne taviz verilmesi için Çekoslovak makamları üzerindeki baskılarını yoğunlaştırdı.[2]

Almanya'da, Çekoslovak savunma önlemleri ve Fransız ve İngiliz diplomasisi karşısında geri adım atmış gibi algılanmak, Çekoslovakya'ya yönelik düşmanlığı pekiştirmekten başka bir işe yaramadı. Birkaç gün içinde Alman lider Adolf Hitler, Çekoslovakya'yı işgal planı olan Case Green yönergesini revize etti. Yeni direktif 30 Mayıs 1938'de yayınlanmıştı ve Ekim 1938'den önce uygulanacaktı: "Çekoslovakya'yı yakın gelecekte askeri harekatla parçalamak benim değişmez kararımdır".[3]

Mayıs Krizi 1938'de yaşanan kısa süreli ancak önemli bir olaydı. O dönemde saldırgan Alman askeri hazırlıklarının yapıldığına dair herhangi bir kanıt ortaya çıkmamış olsa da, krizin sonucu Münih Anlaşması ve Çekoslovakya'nın yıkımına giden yolda önemli bir adım olmuştur. Çekoslovak istihbarat servisine verilen Alman birliklerinin yoğunluğuna ilişkin yanıltıcı bilgilerin kaynağının kimliği ve arkasındaki kesin motivasyon belirsizliğini korumaktadır.[4]

Hitler 30 Ocak 1939 Reichstag konuşmasında Çekoslovakya'nın Sudetenland'ı 2 Ekim'e kadar teslim etmemesi halinde askeri işgal taahhüdünde bulunduğunu belirterek Mayıs Krizi'ne atıfta bulundu. "Reich'ın prestijine ciddi bir darbe" ve "tahammül edilemez bir provokasyon "dan bahseden Hitler, Sudetenland'ın Alman kararlılığı ve diplomasiden ziyade güce başvurma isteği sayesinde güvence altına alındığını iddia etti.[5]

Kaynakça

  1. ^ Lukes, Igor, Czechoslovakia between Stalin and Hitler: The Diplomacy of Edvard Beneš in the 1930s, New York, 1996, s. 143-5 ve Vyšný, Paul, The Runciman Mission to Czechoslovakia, 1938: Prelude to Munich, Basingstoke, 2003, s. 57-9.
  2. ^ Henlein'in Hitler ile görüşmesine ilişkin raporu, 28 Mart 1938, Documents on German Foreign Policy, 1918-1945, Seri D, cilt 2, Londra, 1950, no. 107. (Konrad Henlein SdP'nin lideriydi.)
  3. ^ Directive for Operation "Green", Berlin, 30 Mayıs 1938, Documents on German Foreign Policy, 1918-1945, Series D, cilt 2, Londra, 1950, no. 221. Ayrıca çevrimiçi olarak da mevcuttur: Hitler'in "Yeşil Operasyon" direktifi 18 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İkinci Dünya Savaşı Hakkında Tarihi Kaynaklar. (Erişim tarihi 5 Mart 2018)
  4. ^ Lukes, Igor, Czechoslovakia between Stalin and Hitler: The Diplomacy of Edvard Beneš in the 1930s, New York, 1996, s. 148-157. Lukes, istihbaratın genellikle muhbir olduğundan şüphelenilen Alman çifte ajan Paul Thümmel tarafından sağlanamayacağını savunmakta ve dezenformasyonun muhtemelen Çekoslovakya ile Batılı Müttefikler ve Almanya arasında bir savaş çıkarmayı amaçlayan bir Sovyet kaynağından gelmiş olabileceğini tahmin etmektedir.
  5. ^ Longerich, Peter (2019). Hitler: A Biography (İngilizce). Oxford University Press. ss. 605-606. ISBN 978-0-19-005673-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tuhaçevski</span> Sovyet Mareşal

Mihail Tuhaçevski görevini 1918 ila 1937 sürdürmüş, Kızıl Napolyon lakaplı Sovyet mareşal ve teorisyen

<span class="mw-page-title-main">Südet Krizi</span>

Südet krizi, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin kendisine verilmesini diretmesiyle ortaya çıkan ve 1938 yılında belli başlı Avrupa ülkelerini savaşın eşiğine getiren gelişmelerdir.

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovak Lejyonu</span>

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Radola Gajda</span>

Radola Gajda veya Rudolf Geidl Çek komutan ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Henlein</span>

Konrad Ernst Eduard Henlein, Çekoslovakya'nın önde gelen Nazi yanlısı etnik Alman siyasetçi ve Südetli Alman ayrılıkçıların lideriydi. Bohemya'nın Alman ilhakından sonra Gauleiter'i, bölgesel parti lideri seçildi ve II. Dünya Savaşı boyunca bu pozisyonunu korudu.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Beneš</span>

Edvard Beneš, Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı. Beneš yetenekli bir diplomat olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Emil Hácha</span>

Emil Hácha, Çek avukat, 1938 yılından 1939 Çekoslovak Slovakya'nın üçüncü Cumhurbaşkanı. Mart 1939'dan itibaren Alman Himayesi altındaki Bohemya ve Moravya Protektorası'na başkanlık etti.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Çekoslovakya Hükûmeti</span>

Sürgündeki Çekoslovak Hükûmeti, Çekoslovakya Geçici Hükûmeti ya da Çekoslovakya Ulusal Özgürlük Komitesi nin gayriresmî unvanı. İlk olarak İngiliz hükûmeti tarafından tanınan bu geçici hükûmet, sonraları Müttefik Devletler'in de resmi muhatabı haline gelecekti. Çekoslovakya Ulusal Özgürlük Komitesi, Çekoslovakya eski Cumhurbaşkanı Edvard Beneš tarafından, Paris'te Ekim 1939'da kurulmuştu. Diplomatik tanınma konusunda Fransa ile yapılan görüşmelerin akametle sonuçlanması ve akabinde Nazilerin Fransa'yı işgali neticesinde, oluşturulan bu komite, 1940 yılında Londra'ya sığınmak zorunda kaldı. Nazi bombardmanı başlayınca, Komite 1941'de Buckinghamshire-Aston Abbots'a taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Anthropoid Operasyonu</span> Alman SS Generali Reinhard Heydrichin öldürülmesinin kod adı

Anthropoid Operasyonu, Schutzstaffel (SS), Obergruppenführer ve Reichssicherheitshauptamt genel başkanı General der Polizei Reinhard Heydrich'e düzenlenen ve öldürülmesiyle sonuçlanan suikastin kod adıdır. Reinhard Heydrich Nazi Almanyası'nın birleşik güvenlik hizmetleri ve Bohemya ve Moravya Protektorası Reichsprotektor görevlerinde bulundu. Operasyon, Çekoslovak hükûmetinin onayı ile İngiliz Özel Operasyonlar İdaresi tarafından hazırlandıktan sonra 27 Mayıs 1942'de Prag'da gerçekleştirildi. Saldırıya uğrayan Heydrich, 4 Haziran 1942'de kaldırıldığı hastanede öldü. Ölümü, Alman SS birliklerince, köylerin tahrip edilmesi ve sivillerin öldürülmesi de dahil olmak üzere acımasız misilleme dalgasına yol açtı. Antropoid operasyonuyla II. Dünya Savaşı sırasında üst düzey bir Nazi lideri başarılı bir suikast sonucu öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Antant</span>

Küçük Antant, 1920 ve 1921 yılında Macar irredantizmine ve Habsburg Monarşisinin yeniden kurulmasını karşı Çekoslovakya, Romanya Krallığı ve Yugoslavya Krallığı'nın kurmuş olduğu ortak savunma paktıdır. Fransa, her üye ülke ile anlaşmalar imzalayarak ittifakı destekledi. Nazi Almanyası'nın gücünün hızla büyümesi ve ardından gerçekleşen Çekoslovakya'nın İşgali paktın çökmesine neden oldu ve hiçbir zaman bu pakt savaşa girmedi.

Fall Grün (İrlanda) ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sudetenland</span>

Südet bölgesi, eski Çekoslovakya'nın öncelikle Südet Almanlarının yaşadığı kuzey, güney ve batı bölgelerinin tarihi Almanca adıdır. Bu Almanca konuşan halk, Orta Çağ'dan beri Bohemya, Moravya ve Çek Silezya'nın sınır bölgelerinde hakimdi. Sudetenland, 9. yüzyıldan beri hem coğrafi hem de politik olarak Çek devletinin ayrılmaz bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Godesberg Memorandumu</span>

Godesberg Memorandumu, Adolf Hitler tarafından 24 Eylül 1938'in erken saatlerinde Sudetenland ile ilgili olarak yayınlanan ve Çekoslovakya hükûmetine yönelik bir ültimatom anlamına gelen bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti, genellikle halk arasında Birinci Cumhuriyet olarak anılır, 1918'den 1938'e kadar var olan etnik Çekler ve Slovakların oluşan ilk Çekoslovak devletiydi. Ülke genellikle Çek ve Slovakya'nın bir bileşimi olan Çekoslovakya olarak adlandırılıyordu; halefi devletler için yavaş yavaş en yaygın kullanılan isim haline geldi. Devlet, eskiden Avusturya ve Macar topraklarından farklı yönetim sistemlerini miras alan eski Avusturya-Macaristan topraklarından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.

Oster Komplosu, 1938 yılında Almanya'nın Sudetenland için Çekoslovakya ile savaşa girmesi durumunda Alman Führeri Adolf Hitler'i ve Nazi rejimini devirmek için önerilen bir komplo planıydı. Abwehr'in başkan yardımcısı Binbaşı General Hans Oster ve Wehrmacht içindeki diğer yüksek rütbeli muhafazakarlar tarafından yönetilmekteydi. Hitler ve Nazi rejimini devirmek için, hükûmetin kontrolünü ele geçirmek için darbe girişiminde bulunan güçlerin Reichskanzlei binasına bir baskın düzenleyerek Hitler'i ya tutuklamayı ya da öldürmeyi planladılar ve Almanya'yı Prusya Prensi II. Wilhelm'in torunu olan Wilhelm liderliğindeki monarşiye geri döndürmeyi amaçladılar.