Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.
Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.
Karolenj İmparatorluğu, 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş ve başkenti Metz olan bir imparatorluktur. Hanedanın en tanınmış üyesi olan Şarlman döneminde Karolenj İmparatorluğunun sınırları günümüzdeki Fransa, Almanya, Kuzey İtalya, Hollanda, Belçika ve İsviçre dahil Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü kapsamaktaydı. Karolenj İmparatorluğu daha sonra kurulacak olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başlangıcı sayılabilir. Karolenj döneminin simgesi Aachen Kilisesi'dir.
Verdun Antlaşması (843) Karolenj İmparatorluğu'nun Dindar Ludwig'in üç oğlu arasında paylaşıldığı antlaşmadır.
İmparator Charles VII Albert, Wittelsbach ailesi üyesi, 1726 dan beri Kutsal Roma İmparatorlarını seçme hakkına sahip altı üyeden biri ve 24 Ocak, 1742 yılından 1745 yılında ölümüne kadar Kutsal Roma İmparatoru.
Dindar Ludwig, (Fransızca: 'Louis le Pieux, İngilizce: Louis the Pious) (778 – 20 Haziran 840), ayrıca the Fair (Adil) ve the Debonaire (Nazik) olarak adlandırılır, 781 yılından beri Akitanya kralı ve ortak Kutsal Roma İmparatoru, 813 yılından beri babası Şarlman ile Frank kralı. Şarlman'ın hayatta kalan tek yetişkin oğlu olduğu için 814 yılında babasının ölümünden sonra tek Frank hükümdarı oldu. Babasının ölümüyle elde ettiği pozisyonu 813 yılından 834 yılında çökertilene kadar korudu.
I. Lothar,. 814-817 döneminde Bavyera Kralı oldu. 817 - 23 Eylül 855 dôneminde Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu İmparatoru olarak, 817-844 döneminde babası Şarlman'la ortak İmparator olarak ve sonra da tek başına İmparatorluk yaptı. Imparator iken 817 - 23 Eylül 855 döneminde İtalya Kralı ve 840 - 23 Eylül 855 döneminde "Orta Frank Kralı" olarak da hüküm sürdü. Kendine babasının mirası olarak verilen Orta Francia bölgesine Lotharingia adı verilmesi Lothar ismine atıfladır.
Franz Halder, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.
İngilizce: Louis IV, Bavyeralı olarak anılır, Wittelsbach hanedanından, 1294/1301 den beri kardeşi I. Rudolf ile birlikte Bavyera Dükü, Kont Palatine (Ren) 1329 yılına kadar, Almanya Kralı 1314 yılından beri ve 1328 yılından beri Kutsal Roma İmparatoru. Ludwig, bir ayı avı sırasında Puch'ta Fürstenfeldbruck yakınlarında geçirdiği inmeden öldü. Münih'te Frauenkirche Kilisesi'nde gömüldü.
IV. Karl, doğum Wenceslaus (Václav), onbirinci Bohemya kralı Lüksemburg Hanedanı'ndan ve Kutsal Roma İmparatoru.
Otto ya da Otho, Yunanistan'ın ilk kralı (1832-62). Yunanistan topraklarını Osmanlı Devleti aleyhine genişletme çabalarında başarıya ulaşamamış ve tahttan indirilmiştir. Bavyera kralı I. Ludwig'in ikinci oğluydu.
Sakson-Hildburghausen-Altenburg Prensesi Therese ya da Bavyera Kraliçesi Therese, Sakson-Hildburghausen Düklüğü'nün prensesi olarak doğan ve 1825 yılında Bavyera Kralı I. Ludwig ile evlenerek tarihteki ikinci Bavyera Kraliçesi olan hanedan üyesidir.
Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.
Orta Frank Krallığı, Orta Francia ya da Lotharii Regnum 10 Ağustos 843'te Verdun Antlaşması'nda Frank Krallığı'nın Dindar Ludwig'in üç oğlu arasında paylaşılmasından sonra I. Lothar'ın Krallığını sürdürdüğü bölge. I. Lothar, kardeşi Alman Ludwig ve Dazlak Karl ile giriştiği iktidar savaşını kaybedince Krallığın orta kısmında bulunan Alçak Ülkeler, Lorraine, Alsace, Burgonya, Provence ve Kuzey İtalya ile yetinmek durumunda kaldı. Krallığa bu yüzden Orta Frank Krallığı adı verildi. Bu bölge Lotharii Regnum adıyla biliniyordu ve 10. Yüzyıl başlarında Lotharinya ya da Loren olarak anılır oldu.
Ludwig I 1825 yılında taç giymesinden 1848'deki Alman Devletleri'ndeki devrimlere kadar Bavyera Kralı'ydı.
II. Ludwig, 10 Mart 1864 - 13 Haziran 1886 yılları arasında Bavyera Krallığı'nı yöneten 4. hükümdarıdır. Bazen Kuğu Kralı veya der Märchenkönig olarak adlandırılır. Ayrıca Kont Palatine, Bavyera Dükü, Franconia Dükü ve Swabia'daki Dük unvanlarını almıştır.
Bavyera Elektörlüğü, 1623 ile 1806 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorluğu içerisinde yer almış bağımsız bir elektörlüktü. Elektörlük, Bavyera Dükalığı'nın ardılı olup, 1806 yılında kurulmuş Bavyera Krallığı'nın öncülüdür. Elektörlüğün yöneticileri olan prens elektörleri, devletin tarihi boyunca hep Wittelsbach Hanedanı'nın üyelerinden oluşmuştur. Devletin ilk elektörü I. Maximilian, son elektörü ise Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Bavyera Kralı unvanını alacak Maximilian I. Joseph'tir.
Bavyera kralı, Wittelsbach Hanedanı'nın yönettiği 1805-1918 arası kurulan Bavyera Krallığı'nın hükümdarının unvanıdır.
II. Maximilian, 1848-1864 yılları arasında hüküm süren Bavyera kralıdır.
Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.