İçeriğe atla

Max Tegmark

Max Tegmark
Doğum5 Mayıs 1967 (57 yaşında)
İsveç
Milliyetİsveç-ABD
Mezun olduğu okul(lar)Kraliyet Teknik Üniversitesi
Berkeley
Kariyeri
DalıKozmoloji
Çalıştığı kurumlarMIT

Max Tegmark (d. 5 Mayıs 1967), İsveç kökenli Amerikalı kozmolog. Tegmark, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir profesördür ve Foundational Questions Institute'da bilim müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Özgeçmişi

İlk yılları

Tegmark; Karin Tegmark ve Harold S. Shapiro'nun oğlu olarak İsveç'te dünyaya geldi. Stockholm'de bulunan Kraliyet Teknik Üniversitesi'ne gitti ve doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de yaptı. Pensilvanya Üniversitesi'nde bir süre çalıştıktan sonra hala öğretim üyesi olduğu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne geldi.

Kariyeri

Çalışmalarında kozmolojiye odaklanan Tegmark, 200'den fazla makale yayınlamıştır ve bunların 9'u 500'den fazla kez alıntılanmıştır.[1] Bilgi kuramı çerçevesinde veri analiz araçları geliştirmiş ve bunu COBE, QMAP ve WMAP gibi kozmik mikrodalga arka plan ışıması deneylerinde kullanmıştır. Tegmark ayrıca 'matematiksel olarak var olan her şey fiziksel olarak da vardır' esasıyla ortaya attığı 'Her şeyin nihai teorisi'ni de formüle etmiştir. Bu basit teoriye göre özfarkındalık altyapısını barındıracak kadar karmaşık olan yapılarda, bu özfarkındalık altyapıları kendilerini öznel olarak "gerçek" fiziksel dünyada varlarmış gibi algılarlar. Bu fikir "Matematiksel evren hipotezi" olarak adlandırılmıştır.[2]

Kişisel yaşamı

1997 yılında astrofizikçi Angelica de Oliveira-Costa ile evlenip 2009'da boşanan Tegmark'ın Philip ve Alexander adında iki oğlu bulunmaktadır.[3]

Medyada

Tegmark, BBC'nin Horizon adlı bilim belgeselleri serisinde "Who's afraid of a big black hole?", "What time is it?", "To Infinity and Beyond", "Is Everything We Know About The Universe Wrong?" ve "What is Reality?" adlı bölümlerde yer almıştır.

Kaynakça

  1. ^ Teddy - 1984[] 3 Haziran 2012 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Tegmark, Max. "The Mathematical Universe". Foundations of Physics. 38 (2). ss. 101-150. Bibcode:2008FoPh...38..101T. doi:10.1007/s10701-007-9186-9.  a short version of which is available at Shut up and calculate. 12 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (in reference to David Mermin's famous quote "shut up and calculate" [1] 15 Mayıs 2016 tarihinde Portuguese Web Archive sitesinde arşivlendi.
  3. ^ WELCOME TO MY PERSONAL UNIVERSE 14 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Haziran 2012 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Penrose</span> İngiliz matematiksel fizikçi, eğlence amaçlı matematikçi ve filozof

Sir Roger Penrose OM FRS, İngiliz matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim felsefecisidir. Oxford Üniversitesi Matematik Enstitüsü'nde Matematik Fahri Profesörüdür ve aynı zamanda Wadham Koleji'nde Fahri Akademi Üyesidir.

Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Perelman</span> Rus matematikçi

Grigori Yakovleviç Perelman, Matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Poincaré hipotezini çözen Yahudi kökenli Rus matematikçi.

Bengi dönüş, zamanın döngüsel bir formda olduğu ve olayların bu döngüsellikte sonsuza dek yinelenmiş olduğu, yinelendiği ve yineleneceği tezini içermektedir. Friedrich Nietzsche bu düşünceyi etik anlamda oluştaki yaratıcılığın, en yüksek yaşama gücünü elde etmenin, acıyla başa çıkmanın ve Üstinsan'ı meydana getirme aracı ve koşulu olarak geliştirmiştir. Ayrıca bengi dönüş, aktif nihilizmin kendini gösterdiği güçlü sınıfın karşılaşacağı bir sorudur.

<span class="mw-page-title-main">Eric Maskin</span> araştırmacı

Eric Stark Maskin Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Roger Myerson ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Shut Up (The Black Eyed Peas şarkısı)</span>

"Shut Up", Amerikan hip hop müzik grubu The Black Eyed Peas'in 2003 yılında yayımlanan Elephunk adlı albümlerinden çıkan ikinci teklidir. Şarkı, ayrıca grubun yeni üyeleri Fergie ile beraber kaydettikleri ilk şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Diamond</span>

Peter Arthur Diamond, Amerikalı ekonomist. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışmaktadır.

George Wells Beadle, Amerikalı genetikçi bilim insanı. 1958 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü Edward Lawrie Tatum ile hücreler içinde biyokimyasal olayların düzenlenmesinde genlerin rolünü keşfettikleri için paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Laughlin</span> Amerikalı fizikçi

Betts Robert Laughlin, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nden Daniel Tsui ve Horst Störmer ile birlikte, "kesirli yük taşıyan uyarılmalar içeren yeni bir kuantum akışkanı biçiminin keşfinden dolayı" 1998 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Craig C. Mello</span> Amerikalı biyolog

Craig Cameron Mello Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Andrew Z. Fire ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp dalında 2006 yılında Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Cornell</span> Amerikalı fizikçi

Eric Allin Cornell Carl E. Wieman ile Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine yaptıkları buluş nedeniyle 2001 Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Krauss</span> Amerikalı fizikçi

Lawrence Maxwell Krauss, Kanada asıllı Amerikalı kuramsal fizikçi ve kozmolog. Fizik profesörü ve Arizona State Üniversitesi'nde Origins Project müdürü. The Physics of Star Trek ve A Universe from Nothing gibi çok satan kitapların yazarı. Bilimsel kuşkuculuk, bilim eğitimi ve ahlak bilimi gibi konuların savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Bengt Holmström</span>

Bengt Holmström tam adı ile Bengt Robert Holmström Finlandiyalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar simülasyonu</span>

Bilgisayar simülasyonu bir bilgisayar tarafından Matematiksel modelleme yöntemi ile, gerçek veya fiziksel dünyanın tahmini için modellenmesidir. Bilgisayar simülasyonları seçilmiş olan matematiksel modellerin güvenilirliklerini kontrol edebilmeleri sayesinde, birçok doğal sistemin fizik, astrofizik, iklim bilimi, kimya, biyoloji and üretim, aynı zamanda insan kaynaklı sistemlerinekonomi, psikoloji, sosyal bilimler, sağlık hizmetleri ve mühendislik, matematiksel modellemesinde faydalı bir araç olmuştur. Bir sistemin simülasyonu, o sistemin modelinin çalışmasını temsil eder. Keşif için, yeni teknoloji lere yeni bakış açısı getirmek için ve karmaşık sistemlerin performansını tahmin etmek, analitik çözüm ler bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Varlık neden var</span> Metafizik sorusu

"Varlık neden var?" veya "Neden yokluk dışında bir şey var?" sorusu Gottfried Wilhelm Leibniz, Ludwig Wittgenstein ve Martin Heidegger gibi filozoflara yöneltilmiş ve onlar tarafından cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Bu filozoflar bu soruya metafiziğin temel sorusu adını verdiler.

Yapısalcılık ilk olarak 1960'ların sonlarında, daha sonra da 1970'ler boyunca birçok analitik filozof tarafından geliştirilen bilim felsefesindeki aktif bir araştırma alanıdır.