İçeriğe atla

Max Planck Topluluğu

Max Planck Topluluğu
MPG
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1911
Önceki kurum
  • Kaiser Wilhelm Topluluğu
AdresMünih, Bavyera, Almanya
Yıllık bütçe1.8 milyar Euro
Yönetici(ler)
  • Martin Stratmann

İleri bilim için Max Planck Topluluğu veya kısaca Max Planck Topluluğu (Almanca: Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e. V., MPG) kâr amacı gütmeyen, Alman federal hükûmeti ve eyaletlerce maddi yönden desteklenen bağımsız bir araştırma kuruluşudur.

Max Planck Topluluğu, Dünya çapında tanınmışlığı ile bilim ve teknoloji araştırmalarına önderlik etmektedir. 2006 yılında yapılan bir araştırmada üniversite olmayan enstitüler arasında kurum, bilim araştırmaları alanında birinci, teknoloji araştırmaları alanında ise üçüncü seçilmiştir.[1] Bilim insanlarına toplam 35 Nobel Ödülü verilmiştir.

MPG 80 enstitüsü ile Almanya'ya yayılmış ve bazı Avrupa ülkelerine de şubeler açmıştır.

Misyon

Birincil amacına göre Max Planck Topluluğu, 86 (2018 aralık verilerine göre) enstitüsünde Temel, Doğa, Canlı ve Sosyal bilimlere, ayrıca Sanat ve beşeri bilimlere destek vermektedir. Topluluğun bütçesi 2018 yılında yaklaşık 1.8 milyar dolardı. 31 Aralık 2018den itibaren 15.650'si bilim insanı olmak üzere 23.767 çalışana iş vermektedir. İş verdiği bilim insanlarının %44.4'ü kadın, %31.5'i de yabancı vatandaşlardı.[2]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Üniversite olmayan enstitüler arası bilim araştırmaları sıralaması". 14 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Facts and Figures | Max-Planck-Gesellschaft". Mpg.de. 14 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

Planck şunları ifade edebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique Fédérale de Lausanne</span> Lozandaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan, doğa bilimleri ve mühendislikte uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitedir. İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden biridir. Eğitim, araştırma ve teknoloji transferi, EPFL'nin misyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü</span>

Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü Göttingen'de kurulu olan ve Max Planck Topluluğuna ait bir araştırma enstitüsüdür. Enstitüde 370 tanesi bilim insanı olmak üzere 730 kişi çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

Max Planck Enstitüsü Max Planck Topluluğu'na ait herhangi bir enstitüyü ifade eder. Enstitüler adlarını Max Planck'tan almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Bilişim Enstitüsü</span>

Max Planck Bilişim Enstitüsü veya Max Planck Bilgisayar Bilimi Enstitüsü Almanya'nın Saarbrücken kentinde bulunan, bünyesinde bilişim dalında Ar-Ge çalışmaları yürütülen bir araştırma enstitüsüdür. Max Planck Topluluğu'nun bir parçasıdır. Enstitü 1990 yılında kurulmuştur. Günümüzde enstitüdeki araştırmacılar 5 bölüm ve 3 araştırma grubunda çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma çalışmaları yapılan alanlar arasında hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik alanlar yer almaktadır. Çalışma dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Yazılım Sistemleri Enstitüsü</span>

Max Planck Yazılım Sistemleri Enstitüsü, bünyesinde bilgisayar bilimi alanı içinde, yazılım sistemleri ile ilgili araştırma yapılan, eşyerli olarak Almanya'nın Saarbrücken ve Kaiserslautern kentlerinde bulunan bir araştırma enstitüsüdür. Max Planck Topluluğu'nun bir parçasıdır. Enstitü 2004 yılında kurulmuştur. Günümüzde enstitüdeki araştırmacılar 9 araştırma grubunda çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışma dili İngilizcedir. Enstitünün başında Prof. Dr. Peter Druschel görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Charpentier</span>

Emmanuelle Marie Charpentier, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında çalışan Fransız profesör ve araştırmacıdır. 2015 yılından beri, Almanya, Berlin'deki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmaktadır. 2018'de bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Patojen Bilimi Birimi'ni kurdu. 2020'de Charpentier ve Jennifer Doudna, "genom düzenlemede bir yöntemin geliştirilmesi nedeniyle" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Dagmar Schäfer Alman sinolog ve bilim tarihçisidir. Berlin'deki Max Planck Bilim Tarihi Enstitüsü'nün genel müdürüdür. Berlin Teknik Üniversitesi teknoloji tarihi onursal profesörü; Sinoloji Enstitüsü, Berlin Özgür Üniversitesi ve Tianjin Üniversitesi'nde ise yardımcı profesördür (2018-2021). Daha önce Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Bilim Tarih ve Kültür Okulunda misafir profesördü. Aynı zamanda Çin Araştırma Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.