İçeriğe atla

Mavi saat

Cabo da Roca'nın kuzeyi, Sintra, Portekiz.
Büyük Kanyon
Mavi saat sırasında Kolezyum

Mavi Saat (Fransızca: l'heure bleue), gün doğumundan önce ve gün batımından sonra olmak üzere gece ve gündüz arasındaki zaman süresinde ortaya çıkan gökyüzünün neredeyse tamamının mavi renkle doldurulduğu alacakaranlık. Rayleigh saçılımı etkisinden kaynaklanır. Bu renk, Altın saat (İngilizce: magic hour/golden hour) ile birlikte kaliteli bir ışık ortamı yarattığından dolayı özellikle fotoğrafçılar tarafından tercih edilir. Buna rağmen "Mavi Saat"in herhangi bir alanda resmi bir tanımı yoktur.

"Mavi Saat" zamanı sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık olarak 20 dakika sürer ve kızıl ışınların uzaya doğru çekilirken mavi ışıkların atmosfere dağılmasıyla oluşur. Güneş ufuk çizgisinden 4 ile 8 derece kadar aşağıdayken mavi ışık spektrumları daha belirgindir.

Mavi saat, ekvatora yakın bölgelerde güneşin dik açılarda doğup batması nedeniyle kısa sürer. Kutuplara yakın yerlerde ise, güneş eğik açılarda doğup battığın için aydınlanma ve kararma süreleri daha uzundur.[1]

Sanat Dünyasında Mavi Saat

Müzik[2]

Her açıdan görsel bir şölen oluşturan ve insanlara estetik zevk veren bu doğa olayı, birçok sanatçıya ve müzik grubuna da ilham kaynağı olmuştur. Içinde Mavi Saat geçen bazı şarkılar:

  • Tomorrow x Together - "Blue Hour"
  • Vanessa Daou - This Blue Hour
  • Roy Orbison - When the Blue Hour Comes
  • Turin Brakes - Blue Hour
  • Stephen Cummings - Blue Hour
  • Rod Webber - Blue Hour
  • Andreas Vollenweider - Chanson de l'Heure Bleue (Song of the Blue Hour)
  • Christian Death - The Blue Hour
  • Raise the Dragon - The Blue Hour
  • Vika and Linda - The Blue Hour
  • Mothica - Blue Hour
  • Nina Gordon - The Blue Hour
  • Division Kent - L'Heure Bleue
  • Yasmine - Uur blauw
  • Faun - Blaue Stunde

Fotoğrafçılık[2]

Fotoğrafçılıkta, özellikle mimari çekimlerde, ortamdaki ışıkta özel bir kalite oluşturan bu zaman binalar ve gökyüzü arasında güzel bir kontrast uyumu yaratır. Gökyüzü daha karanlık hale geldiğinde binaların kontürleri belli belirsiz bir hal alarak görüntüyü bozar, ancak Mavi Saat zamanında sınırlar ve kenarlar belirginliğini koruyarak fotoğrafı daha cazip hale getirir. Ayrıca günün bu bölümünde ışık, cildin daha iyi görünmesini sağlayan sıcak bir gölge oluşturur. Böylelikle portre çekimleri daha başarılı olur.

Edebiyat[3]

  • Oskar Loerke: Berlin'de Mavi Akşam (Blauer Abend in Berlin)
  • Gottfried Benn: Mavi Saat (Blaue Stunde)
  • Ingeborg Bachmann: Mavi Saat (Die blaue Stunde)
  • William Boyd: Mavi Öğleden Sonra (The Blue Afternoon)
  • Joan Didion: Mavi Geceler (Blue Nights)
  • Wolfgang Koeppen: Çimlerin Üzerindeki Güvercinler (Tauben im Gras)

Dünya'nın Çeşitli Yerlerinden Mavi Saat Zamanında Çekilmiş Fotoğraflar

Kaynakça

  1. ^ "Mavi Saat: Günün En Sihirli Anı". ULUKAYIN Türkçe. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Merkür</span> Güneş sisteminde yer alan, Güneşe en yakın ve sistem içerisindeki en küçük gezegen

Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegendir. Adını, ticaret ve iletişim tanrısı ve tanrıların habercisi olan antik Roma tanrısı Mercurius'tan (Mercury) almıştır. Yüzey kütleçekimi yaklaşık olarak Mars ile aynı olan bir karasal gezegen olarak sınıflandırılır. Yüzeyi, milyarlarca yıldır biriken sayısız çarpma olayının bir sonucu olarak yoğun şekilde kraterlerle kaplıdır. En büyük krateri olan Caloris Planitia, 1.550 km (960 mi) çapındadır ve gezegenin çapının üçte biri kadardır. Dünya'nın uydusu Ay'a benzer şekilde Merkür'ün yüzeyi, bindirme faylarından kaynaklanan geniş bir uçurum sistemi (yarıklar) ve çarpma olayı kalıntıları tarafından oluşturulan parlak ışın sistemleri sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Işık</span> elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon

Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.

Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakte denir. İslam dinine göre kerahat vakitlerinde namaz kılınması mekruh'tur.

<span class="mw-page-title-main">Ülker (yıldız kümesi)</span> yıldız kümesi

Ülker veya Süreyya, Boğa takımyıldızının kuzeybatısında orta yaşlı, sıcak B-tipi yıldızlardan oluşan bir açık yıldız kümesi asterizmidir. Yaklaşık 444 ışık yılı uzaklığıyla Dünya'ya en yakın yıldız kümelerinden biridir. Ayrıca, Dünya'ya en yakın Messier nesnesidir ve gece gökyüzünde çıplak gözle görülebilen en belirgin yıldız kümesidir. Aynı zamanda NGC 1432 yansıma bulutsusu ve bir HII bölgesine de ev sahipliği yaptığı gözlemlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orion (takımyıldız)</span>

Avcı takımyıldızı, kuzey göksel yarımkürede kış aylarında görülebilen belirgin bir takımyıldızdır. Modern 88 takımyıldızdan biridir ve MS 2. yüzyılda astronom Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldız arasındadır. Adını Yunan mitolojisindeki avcıdan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monoceros (takımyıldız)</span>

Tekboynuz takımyıldızı, gök ekvatoru üzerinde yer alan soluk bir takımyıldızdır. Tanımlanması 17. yüzyıl haritacısı Petrus Plancius'a atfedilir. Batısında Avcı, kuzeyinde İkizler, güneyinde Büyük Köpek ve doğusunda Suyılanı takımyıldızlarıyla çevrilidir. Sınır komşusu olan diğer takımyıldızlar arasında Küçük Köpek, Tavşan ve Pupa yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Filtre (fotoğrafçılık)</span>

Filtre, film üzerine vuran ışığın özelliklerini değiştirmek ve objektifin içine giren ışığı filtre etmek için objektifin ön kısmına takılan ve cam, plastik gibi maddelerden imal edilen yardımcı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Kutup ışıkları</span>

Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Güney enlemlerindeki aurora australis oluşumu da benzer özelliklere sahiptir; ancak Antarktika'da, Güney Amerika'da ve Avustralya'da daha yüksek enlemlerden görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kutbu</span> Dünyanın dönme ekseninin yüzeyiyle kesiştiği kuzey noktası

Kuzey Kutbu, Dünya'nın ekseninin üst kısmında, kuzeyde kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Rayleigh saçılması</span>

Rayleigh saçılımı, ışığın veya diğer elektromanyetik radyasyonun, ışığın dalga boyundan daha küçük tanecikler tarafından saçılımını ifade eder. Bu isim, İngiliz fizikçi Lord Rayleigh'ın adına ithafen verilmiştir.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (astronomi)</span> Bir cismin yörüngesindeki en uzak ve en yakın nokta

Apsis, gök mekaniğinde, eliptik yörüngedeki bir cismin genelde sistemin kütle merkezi durumunda da olan çekim merkezine yörünge boyunca en yakın ve en uzak olduğu noktalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Alacakaranlık</span>

Alaca karanlık şafak ile gün doğumu ve gün batışı ile gün kararması arasındaki zamandır. Üst atmosferde saçılan gün ışığı alt atmosferi aydınlatır ve bu durumda yeryüzü ne tamamen aydınlık ne de tamamen karanlıktır. Güneş ufkun altında bulunduğundan gerçekte görülemez. Bu zamanda "mavi saat" olarak isimlendirilen ortam ışığının olağandışı, romantik niteliği fotoğrafçılar ve ressamlar arasında popülerdir.

<i>Mavi Melek</i> (film, 1930) film

Mavi Melek Josef von Sternberg tarafından yönetilmiş 1930 yapımı bir filmdir. Heinrich Mann'in Professor Unrat romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Film ilk büyük Alman sesli filmidir ve aktris Marlene Dietrich'e dünya çapında bir ün sağlamıştır. Ayrıca, imza şarkısı Friedrich Hollaender ve Robert Liebmann'ın "Falling in Love Again " şarkısını da tanıttı. Alman sinemasının bir klasiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Atmosfer optiği</span>

Atmosfer optiği Dünya atmosferinin kendine özgü optik özelliklerinin nasıl geniş ölçüde optik olgulara yol açtığını inceler. Gökyüzünün mavi rengi, yüksek frekanstaki mavi güneş ışığını gözlemcinin görüş alanına yönlendiren Rayleigh dağılımının direkt bir sonucudur. Mavi ışık kırmızıdan daha kolay dağılıma uğradığı için güneş kalın bir atmosferden gözlendiğinde kırmızı bir ton alır, bu da gündoğumu veya günbatımında olur. Ek olarak gökyüzündeki parçacıklar farklı renkleri farklı açılarda kırarak akşam veya şafak vaktinde rengarenk parlayan bir gökyüzü meydana getirebilir. Haleler, günbatımı parlaklığı, koronalar, güneş ışınları ve yalancı güneşlerin oluşmasında buz kristallerinden ve diğer parçacıklardan saçılım sorumludur. Bu olgulardaki çeşitlilik parçacık boyut ve geometrilerine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altın saat</span> güneş batmadan önce havanın aldığı sarımtırak renk

Altın saat ya da sihirli saat; fotoğrafçılıkta kullanılan, güneş batmadan önce havanın aldığı sarımtırak rengi tanımlar. Günün bu vakti, güneşin batışıyla havanın kararması arasındaki zamana karşılık gelir. Başka bir tanım yapılacak olursa, güneşin ufuk çizgisinden altı derece daha aşağıda olduğu vakittir. Ayrıca bu saatte gölgeler uzar.

12 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzeni. 24 saatten oluşan günü ö.ö. ve ö.s. olarak iki periyota böler. Her periyot; 12, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sayılarından oluşur. 24 saatlik zaman döngüsü gece yarısı 12'de başlar, öğlen 12'yi geçer ve günün sonundaki gece yarısına kadar devam eder. 12 saatlik zaman, MÖ 2. binyılın ortalarından MS 16. yüzyıla kadar geliştirilmiştir.

Triduum ya da Paskalya’nın Diriliş Pazarı ile biten Üç Kutsal Gün

Türkiye'deki tarih ve saat gösterimi, ISO 8601 standartlarındadır. Küçük endian tarih formatı kullanılır ve 24 saatlik zaman sistemi 12 saatlik zaman sisteminden daha yaygındır. Resmî olarak Miladi takvim kullanılır ve saat dilimi UTC+03.00'tür (TSİ).

<span class="mw-page-title-main">Chappuis emilimi</span>

Chappuis emilimi elektromanyetik spektrumun görünür kısmında güneş ışığının küçük bir kısmını emen ozon tabakasında özellikle belirgin olan ozon tarafından elektromanyetik radyasyonun emilmesini ifade eder. Chappuis absorpsiyon bantları, 400 ile 650 nm arasındaki dalga boylarındadır. Bu aralık içinde, 575 ve 603 nm'de benzer yüksekliğe sahip iki absorpsiyon maksimumu vardır.