İçeriğe atla

Mavi Senfoni

Mavi Senfoni
Sanatçı Burhan Doğançay
Yıl 1987 (1987)

Mavi Senfoni, Burhan Doğançay'ın tablosu.

1987 yılında, Galeri Baraz binasında, tuval üzerine karışık teknikle yapıldı.[1] Aynı yıl, 1. İstanbul Bienali'nde sergilendi; aslında tablo, bienal için yapıldı.[2] Tablo 2009'daki satışıyla 2005-2010 yılları arasında satılan en pahalı Türk tablosudur. Ayrıca Mavi Senfoni tablosu için Kamran İnce tarafından bir beste yapıldı ve bu beste, İstanbul Modern'de Hüseyin Sermet tarafından ilk kez icra edildi.[3]

Satışı

1. İstanbul Bienali için yapılan tablo, 80'lerin sonunda "düşük bir fiyata" satıldı.[2] Tablo, 2009 yılına gelindiğinde ise Antik A.Ş. tarafından düzenlenen Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi'nde[4] 2,2 milyon liraya (yaklaşık 1,5 milyon dolar) alıcı bularak satılarak, 2010 itibarıyla son beş yılın en pahalı Türk resmi oldu.[5] Müzayede, Olgaç Artam tarafından yönetildi.

Kültürel etkileri

28 Haziran 2012 tarihinde Mavi Senfoni için Kamran İnce tarafından bir beste yapıldı ve bu beste, piyanist Hüseyin Sermet tarafından yorumlandı.[6] Bu projeyle, Türkiye'de ilk kez bir resimden ilham alınarak bir müzik eseri oluşturulmuş oldu.[6] Bu projenin hayata geçirilmesini, İstanbul Modern'in şef küratörü Levent Çalıkoğlu istedi; İstanbul Müzik Festivali'nin direktörü Yeşim Gürel de Kamran İnce'yi ve icracı olarak Hüseyin Sermet'i önerdi. Piyanist Hüseyin Sermet'e besteyi yorumlama teklifi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve İstanbul Modern vasıtasıyla gitti.

İcra edilen eserdeki sert, kısa ve vurgusuz disonant akorlar, tablodaki dağınık konileri temsil ederken, piyanonun en bas ve en tiz notaları ile çalınan melodiler, ressamın kanvasındaki arka planı anlatmaktadır.[6] Ayrıca beste, tam anlamıyla atonal bir eser değil.

Kaynakça

  1. ^ ""Doğançay, Mavi Senfoni'yi atölyemde yapmıştı, 10 yıl müşteri bulamadık"". Milliyet. 17 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b "2,2 milyonluk tablo". NTV. 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 
  3. ^ "Doğançay'ın Mavi Senfoni Tablosu Sahnelendi". 29 Haziran 2012. 23 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 
  4. ^ "En pahalı başyapıt 'Mavi Senfoni'". NTVMSNBC. 16 Kasım 2009. 10 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 
  5. ^ "Son 5 yılın en pahalı 100 resmi". NTVMSNBC. 6 Şubat 2010. 12 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 
  6. ^ a b c "Mavi Senfoni 'ses verdi'". Sabah. 8 Temmuz 2012. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehveş Emeç, Türk piyanist, pedagog ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Santralistanbul</span> kültür ve sanat merkezi

Santralistanbul, 1914 yılında kurulan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin restore edilmesiyle 8 Eylül 2007 tarihinde açılmış bir uluslararası kültür, sanat ve eğitim platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çağlayan</span> Kıbrıs Türkü modacı

Hüseyin Çağlayan, Kıbrıs Türkü asıllı Britanyalı moda tasarımcısı. Yılın İngiliz Tasarımcısı ödülünü iki kez kazanmış ve 2006'da Britanya İmparatorluğu Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

<i>Kaplumbağa Terbiyecisi</i> Osman Hamdi Beyin bir eseri

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Kamuran Gündemir, Türk piyanist ve piyano eğitimcisidir.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

Burhan Uygur Türk ressam

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Müzik Festivali</span> müzik festivali

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinliktir.

Galatasaray Sergileri, 1916-1951 yılları arasında her yıl ağustos ayında İstanbul'da önceleri Galatasaraylılar Yurdu'nda, daha sonra Galatasaray Lisesi'nde açılan ve Türkiye'de resim sanatının gelişiminde önemli etkisi olan geleneksel karma sergidir.

Tolga Zafer Özdemir, Türk senfonik müzik bestecisi ve müzikolog.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<i>Yıldızlı Gece</i>

Yıldızlı Gece, Hollandalı art izlenimci ressam Vincent van Gogh tarafından yapılan yağlı boya tablo. Haziran 1889'da yaptığı tabloda ressam, sanatoryumdaki odasının doğuya bakan pencereden görünen Saint-Rémy-de-Provence köyünün gün doğuşundan hemen önceki görünüşünü resmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Müzesi</span>

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un eserlerinin listesi Hollandalı ressam Vincent van Gogh (1853-1890) tarafından yapılmış tablo ve diğer eserlerinin tam olmayan bir listedir. Yaşamı süresince çok az değer verilmiş olan ressamın ünü ölümünden sonraki yıllarda giderek artmıştır. Bir rivayete göre van Gogh yaşamı boyunca yalnızca bir resmini satabilmiştir. Kırmızı Üzüm Bağı adlı bu tablo ressam ve sanat koleksiyoneri Anna Boch tarafından 400 franga satın alınmıştır. Günümüzde tarihin en büyük ressamlarından biri ve modern sanatın temellerini atanlardan biri olarak görülmektedir. Van Gogh yirmili yaşlarının sonuna kadar resme başlamadı ve en çok bilinen tablolarını yaşamanın son iki yılında yaptı. Aralarında 900 kadar yağlı boya tablo ve 1.100 çizim ve eskiz bulunan 2.000'den fazla sanat eseri üretti. 2013 yılında Montmajour'da Günbatımı adlı tablosu, 1928'den beri ressama ait olduğu belirlenen ilk büyük boyut eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Sanat Müzesi</span> Sanat müzesi

Hacettepe Sanat Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan, Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı bir müzedir. 4 Ekim 2005 tarihinde kurulan müzede, başta Burhan Doğançay olmak üzere; ülke ve dünya çapında isim yapmış birçok önemli sanatçıdan eserler bulunmaktadır. Şeref Akdik, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Avni Arbaş, Nevzat Akoral, Nuri Abaç, Fikret Otyam ve Hayati Misman gibi usta sanatçılardan çalışmaları bünyesinde barındıran müze 2015 yılında onarıma alınmış ve iki yıl ziyarete kapalı kaldıktan sonra 17 Ekim 2017 tarihinde, Hacettepe Üniversitesi'nin 50. kuruluş yıldönümünde tekrar açılmıştır.

Alaettin Aksoy, Türk ressam.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.