İçeriğe atla

Mavi Melodi

"Mavi Melodi"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"Blue Melody"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
YayımlanmaCosmopolitan dergisi
Önceki"Tanıdığım Bir Kız[1] (A Girl I Knew)"

Mavi Melodi[2] ya da Cızırtılı Gramofon Plağının Üzerindeki İğne[2] (İng. Blue Melody ya da “Needle on a Scratchy Phonograph Record) Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Eylül 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür.[3] Öykü Afroamerikan piyanist Black Charles ve yeğeni blues şarkıcısı Lida Louise Jones'un trajik yaşamlarını anlatır. Salinger bu çalışmasında şarkıcı Bessie Smith'in yaşamından esinlendi.[4]

Cosmopolitan'ın basarken orijinal ismini değiştirmesi daha önceleri başka dergilerle de benzer sorunlar yaşayan yazarın sonraki yıllarda çalışmalarını sadece The New Yorker'da yayımlama kararı almasına sebep oldu.[4]

Açıklama

Mavi Melodi, aynı dönemde yazılan Tanıdığım Bir Kız ile birlikte Salinger'ın II. Dünya Savaşı sonrasındaki karamsarlığını yansıtır. Her iki öykü de benzer temaya sahiptir. Ancak Tanıdığım Bir Kız Viyana'da geçerken Mavi Melodi'de yaşananlar ABD'nin güney kentlerinden birinde geçer. Salinger öyküyü tamamladığında ismine Cızırtılı Gramofon Plağının Üzerindeki İğne koymuştu. Cosmopolitan dergisi basarken bu ismi Mavi Melodi olarak değiştirdi.

Yazar bu öyküde 1937 yılında ölen caz şarkıcısı Bessie Smith'in yaşamından esinlendi. Smith geçirdiği bir trafik kazası sonrasında siyah olduğu için hastanelere kabul edilmedi ve kan kaybından öldü.

Konusu

Mavi Melodi siyahi şarkıcı Lida Louise'in trajik öyküsünü iki küçük çocuk olan Rudman ve Peggy'nin gözlerinden anlatır. Bir partide şarkı söylerken Lida'nın apandisiti patlar. Genç kadını götürdükleri ilk hastanedeki görevliler kadının ölmek üzere olduğu görülebildiği halde kadını hastaneye kabul etmeyi reddederler. Bu şekilde birkaç hastaneyi daha dolaşırlar. Fakat hiçbir hastane kadını tedavi etmeyi kabul etmez. Her biri de redlerine farklı bahaneler bulur. Sonunda Lida bir arabanın arka koltuğunda ölür ve hikâye sonlanır.

Kaynakça

  • Reiff, Raychel Haugrud (2008), J.D. Salinger: The Catcher in the Rye and Other Works, Marshall Cavendish, ISBN 9780761425946 
  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200 

Notlar

  1. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 137
  2. ^ a b Öykülerin Türkçe isimlerinin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 159
  3. ^ Reiff 2008, s. 131
  4. ^ a b Alexander, Paul (1999). Salinger: A Biography. Los Angeles: Renaissance. ss. 130. ISBN 1-58063-080-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Hardy</span>

Thomas Hardy, İngiliz yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

Git Eddie'yi Gör, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ikinci öyküsüdür. Kendisi ve sıkıntıları dışında bir şeyi önemsemeyen ve sıkıntılarından kurtulmak için çevresindeki insanların yaşamlarında sorun çıkartan güzel, bencil ve baştan çıkartıcı bir kadının öyküsünü anlatan Git Eddie'yi Gör ilk kez artık New Letters ismiyle çıkan Kansas City University Review'ın Aralık 1940 sayısında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alışmak</span>

Alışmak, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamının erdemlerini konu alan Alışmak, Collier's dergisinin 12 Temmuz 1941'de çıkan sayısında yayınlandı.

Kırık Öykünün Kalbi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Piyadenin Özel Notları, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamını konu alan Piyadenin Özel Notları, Collier's dergisinin 12 Aralık 1942'de çıkan sayısında yayınlandı.

Mrs. Hincher, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Yazar, Ekim 1941'de tamamladığı bu eserini yazdığı ilk ve tek "korku öyküsü" olarak tanımladı.

Peter Pan'ların En İyisi ve En Sonuncusu, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanmamış bir öyküsüdür. Salinger, eseri 1942 yılında yazdı.

Haftada Bir Kez Seni Öldürmez, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Kasım/Aralık 1944 sayısının 23-27. sayfalarında yayınlanan öyküsü.

Elaine Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Mart - Nisan 1945 sayısında yayımlanan öyküsüdür.

Yabancı Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 1 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Yazar bu öyküsünde bir kez daha Babe Gladwaller ve Vincent Caulfield'ı anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Deliyim</span> J. D. Salingerın ilk kez Colliers dergisinin 22 Aralık 1945te yayımlanan sayısında yer alan öyküsü

Ben Deliyim Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 22 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Holden Caulfield'ın okuldan ayrılarak eve dönüşünün anlatıldığı eserin büyük bir kısmı sonraki yıllarda yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da çok küçük değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.

1941'de Hiç Beli Olmayan Bir Genç Kız Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Mademoiselle dergisinin Mayıs 1947'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Bu eserin kahramanı olan Ray Kinsella Salinger'ın ünlü hikâyesi Muzbalığı İçin Mükemmel Bir Gün'ün kahramanı Seymour Glass'ın selefi kabul edilir.

Ters Orman Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Aralık 1947'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Yaklaşık 30.000 kelimeden oluşan bu eser aynı derginin 1961 senesinin Mart ayında basılan 75. yıl özel sayısında da yer aldı.

Tanıdığım Bir Kız ya da Viyana, Viyana Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Good Housekeeping dergisinin Şubat 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür.

"Esmé İçin - Sevgi ve Yoksunlukla" veya "Esmé İçin - Sevgi ve Sefaletle", Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın en çok bilinen öykülerinden biridir. İlk kez The New Yorker dergisinin 8 Nisan 1950'de çıkan sayısında yayımlanan hikâyede; II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da savaşan Amerikalı Başçavuş X'in bu savaş yüzünden yaşadığı ruhsal denge bozukluğundan, Esmé ve Charles isimli iki İngiliz kardeşin kendisine gösterdiği çocukça sevgi sayesinde kurtulması ve iç huzuruna kavuşması anlatılır.

<i>Dokuz Öykü</i>

Dokuz Öykü, ilk baskısı 6 Nisan 1953 yılında yayımlanan, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın öykü derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bessie Smith</span>

Bessie Smith Caz Çağı'nda çok tanınan Amerikalı bir blues şarkıcısıydı. "Blues İmparatoriçesi " lakaplı, 1920'lerin ve 1930'ların en popüler kadın blues şarkıcısıdır. Genellikle döneminin en büyük şarkıcılarından biri olarak kabul edilir ve hem blues şarkıcıları hem de caz vokalistleri üzerinde büyük bir etkisi olmuştur.