İçeriğe atla

Mavi Köşk

Mavi Köşk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir ilçesi olan Girne'ye bağlı, Çamlıbel köyünde bulunmaktadır. Mavi Köşk labirentler ve gizli geçitlerle tasarlanmış gizemli bir yapıdır.[1]

Mavi köşk hakkında

Mavi Köşk, 1956 yılında İtalyan asıllı rum Pablo Pavilides tarafından inşa ettirilmiştir.[2] Pablo Pavilides, Orta Doğu'nun en büyük silah kaçakçılarındandır. Eşsiz bir mimariyle yaptırılan köşk, içerisinden ve bahçesinden çevresindeki her yer gözlemlenebilir ancak, köşke dışarıdan bakıldığında fark edilmemektedir. Bu gizliliğin korunması adına köşkün yapımı bitince mimarı öldürülür.[2] Köşkün her bir odası zengin eşyalarla ve değerli tablolarla süslenmiştir. Köşkün içerisinde ve bahçesinde günah çıkarma yerleri, havuzlar, gizli geçitler, gizli kasalar yer almaktadır.[3] Pablo Pavilides, Kıbrıs Harekatı sırasında 1974 yılında köşkün içerisinde bulunan labirentten kaçarak İtalya'ya gitmiştir. Bir süre sonra İtalyan mafyaları tarafından öldürülmüştür.[4]

Günümüzde bir ziyaret yeri olmuştur

Gizemli yapısı ve ihtişamıyla dikkat çeken Mavi Köşk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önemli gezi noktalarındandır. Türk Silahlı Kuvvetleri himayesinde bulunmaktadır. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, askeri personellerin rehberliği eşliğinde bu müzeye yoğun ilgi duymaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ "Mavi Köşk - Kıbrıs Girne". www.neredekal.com. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  2. ^ a b Tatil, Kıbrıs'ta (26 Ocak 2018). "Rum Silah Kaçakçısı Pablo Pavlides'in Evi "Mavi Köşk" | Kıbrıs'ta Tatile .com ©". 15 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  3. ^ "Kıbrıs Mavi Köşk Nerededir, Hikayesi Nedir?". Döveç. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  4. ^ "Mavi Köşk Nerede Ve Ziyaret Saatleri - Girne / Kıbrıs". 12 Haziran 2014. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Girne</span> Kuzey Kıbrısta şehir

Girne, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının ve fiili olarak parçası olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Limasol</span> Kıbrısta bir şehir

Limasol veya Leymosun, Kıbrıs'ta bir şehirdir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Limasol kazasının merkezidir. Bir liman kenti olup, ekonomisinde turizm sektörü de rol oynamaktadır. Nüfusu 168.400'dür.

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta balıkçı köyü

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

Dikmen, Lefkoşa'nın 8 km kuzeyinde, 2.500 nüfuslu, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Girne</span>

Tepebaşı, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir köydür. 2008 yılında Lapta belediyesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Girne (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Girne İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Girne'dir. Yüzölçümü 690 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Bellapais Manastırı</span>

Bellapais Manastırı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Beylerbeyi köyünde bulunan tarihi bir manastır.

Akdeniz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir köydür. Kıbrıs adasında 1974'teki Kıbrıs Harekâtı'ndan önce Rum yerleşimi olan köy, denizden 2 km uzaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Direnişi</span>

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kapısı</span>

Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

2016-17 Kadınlar Basketbol Süper Ligi, Türkiye'de Kadınlar kategorisinde en üst düzey profesyonel basketbol ligi olan Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin 37. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası</span>

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası, Lefkoşa'daki Girne Caddesi'nde yer almaktadır ve Kıbrıs Vakıflar İdaresinin genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğanköy, Kıbrıs</span>

Doğanköy, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesine bağlı Girne belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Girne'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 722'dir.

Hazreti Ömer Türbesi, , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçelerinden Girne'ye bağlı, Çatalköy'ün deniz kıyısında kayalık bir bölgede bulunmaktadır. Burada, muaviye orduları komutanı Ömer ve altı arkadaşının türbesi bulunmaktadır.