İçeriğe atla

Mavi Kelebekler

Mavi Kelebekler
Dizinin afişi
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Savaş
SenaristÜmit Demiray
YönetmenMetin Balekoğlu
BaşrolAlma Terzic
Burak Hakkı
Oya Okar
Yunus Emre Yıldırımer
Tema müziği bestecisiKıraç
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı26
Yapım
MekânTürkiye Sakarya
Bosna-Hersek Bosna-Hersek
Gösterim süresi80 dakika
Yapım şirketiSinevizyon
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Ses formatıStereo
Yayın tarihi19 Ekim 2011 - 17 Mayıs 2012
DurumuSona erdi

Mavi Kelebekler, Sinevizyon tarafından yapılan ve Bosna Savaşı dönemini anlatan drama ve savaş türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi 1992'de başlayan Bosna Savaşı'nda Bosnalı halkının acılarını anlatmaktadır. Dizi, 26. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Dizi, ilk olarak çarşamba daha sonra ise perşembe akşamları TRT 1'de yayınlanmıştır. Dizi başlamadan önce ekranda "Avrupa’nın ortasında ama insanlıktan çok uzakta, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan soykırımda hayatını kaybeden Boşnak Halkı’nın aziz anısına…" yazılı bir ekran yazısı belirir.[1]

Mavi Kelebek

Mavi kelebekler, mezarlarda açan ölüm çiçekleri ile beslenen, kanatları mavi renkli kelebek türüdür. Bu kelebekler Bosna savaşının ve Boşnak halkının acılarının simgesi haline geldi. Sırplar 1992 ve 1995 yılları arası Bosna savaşı sırasında toplu katliamlar düzenlemiş ve Boşnak cesetlerini kimsenin bulmaması için derin mezarlar kazmışlardır.[2] 2007 yılında Bosna-Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davası için toplanan Uluslararası Adalet Divanı Sırbistan'ın bir soykırım yaptığına ilişkin bir kanıt olmadığına karar kılmıştır.[3] Bu karardan sonra Bosna devleti toplu mezarların bulunması için bir komisyon kurmuştur. Bir yıl sonra bazı bölgelerin jeolojik yapılarının değişmiş ve mavi kelebekler belirli bölgelerde yaygınlaşmış olması komisyonun ilgisini çekmiştir. Mavi kelebeklerin olduğu bölgelerde kazı çalışmaları yapılmış ve Bosna savaşına ait 300 adet toplu mezarlar bulunmuştur.[4]

Dizinin yayınlandığı TRT kanalı soykırımın 16. yılında "Mavi Kelebeğin İzinde" adlı bir program yapmıştır.[5]

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Ana karakterler

Karakter Oyuncu Açıklama
Aida HasoviçOya OkarSavaşın ortasında kalmış Boşnak kızdır. Murat'ı sevmektedir fakat çocukluk arkadaşı Sırp Marko da ona ilgi duyar. Sevdiği çocuk Murat'ı Derya adlı bir Türk kızından kıskanır. Çocuksu ve utangaçtır. Toplama kampına düşer, buradan kurtulur fakat psikolojisi bozulur. İstanbul'a tedavi için gider daha sonra geri Bosna'ya döner.
Murat CengiçYunus Emre YıldırımerMurat, Aida ile aynı kasabada doğmuş Boşnak gençtir. İlkokulu ve ortaokulu kasabasında tamamladıktan sonra üniversite için İstanbul gider ve tıp okur. Yetimdir ve annesine düşkündür. Aida'yı sever fakat en yakın arkadaşı Marko da Aida'yı sever. Murat'ın bundan haberi yoktur.
Marko PetroviçCahit GökMurat'ın çocukluk arkadaşı Sırptır. Sırp olmasına rağmen Boşnaklara yardım eder. Aida'yı çok sevmektedir. İyi bir nişancı ve müzisyendir. Murat'ın aksine o öksüzdür. İçine kapanıktır.
Derya KutayGamze Topuzİstanbullu zengin bir iş adamının kızıdır. Üniversitede Murat ile aynı sınıfta okumuştur. Murat'ı sever ve onun için Boşnakça öğrenir. Murat'ın peşinden Bosna'ya gider. Aida'nın Murat'a aşık olduğunu fark eder. Hırslı bir kızdır fakat içinde adalet duygusu vardır.

Bitirilen karakterler

Oyuncu Rol Bölüm
Burak HakkıMirza Turkoviç 10-26
Sarp AkkayaHalil Latiç 1-6
Fikret YıldırımMustafa Hasoviç 1-11
İpek TenolcaySafiye Hasoviç 1-26
Itır EsenVasviye Cengiç 1-26
Ruhi SarıRasko Markoviç 1-26
Mehmet Ulayİsmet Hasoviç 1-26
Recep AktuğRadovan Petroviç 1-23
Barış ÇakmakSelim Aliç 1-26
Özgül SağdıçEmina Latiç 1-26
Bahar YanılmazVesna Petroviç 1-26
Reyhan İlhanHavva Hasoviç 1-26
Yağız Atakan SavaşEnver Hasoviç 1-20
Yiğit KirazcıKosta Nikoliç 1-26
Eren HacısalihoğluDejan Staniç 1-26
Huban ÖztoprakŞaşa Maraviç 1-26
Biğkem KaravusSevda Mehiç 1-26
Münir AkçaNiko Petroviç 1-26
Ege GürelLeo Zubac 1-26
Fahri ÖztezcanFilip Zubac 1-6
Nurettin SönmezBranka Brekoviç 1-26
Suzan KardeşJovanna Zubaç 1-26
Tayfun SavMilos 1-26
Alma TerziçAlma Terziç 11-26

Yayın takvimi

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Final Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Çarşamba /
Perşembe
20.00
19 Ekim 2011 17 Mayıs 2012 26 1-26 2011-2012 TRT 1

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  3. ^ http://yenisafak.com.tr/Yorum/?i=33211[]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Bosna Soykırımı</span> Soykırım

Bosna Soykırımı ya da Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Terim, hukuksal bir kavram olarak daha çok Srebrenitsa ve Jepa katliamları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Soykırım Sözleşmesi</span>

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve Ocak 1951'de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, avukat Raphael Lemkin tarafından Simele Katliamı, Holokost ve Ermeni Kırımına atfedilen soykırım terimini yasal olarak tanımlamaktadır. Sözleşmeye taraf ülkeler, soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmakla yükümlüdürler. Sözleşmeyi şu ana dek onayan ülke sayısı 140'tır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa ve Jepa'nın düşmesi</span> Bosna Savaşında bir kuşatma

Srebrenica'nın düşmesi, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı 'nın en dramatik olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prijedor</span> Bosna-Hersekte şehir

Pridor Bosna-Hersek'in Kuzeybatısı'nda yer alan ve yaklaşık toplam nüfusu 110.000 olan bir şehirdir. Prijedor, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nde ve Bosanska Krajina Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Stećak</span>

Stećak, Bosna-Hersek ve Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'ın sınır bölgelerine dağılmış olan anıtsal Orta Çağ mezar taşlarının adıdır. Modern Bosna Hersek sınırları içinde yaklaşık 60.000, Hırvatistan'da 4,400, Karadağ'da 3,500 ve Sırbistan'da 2,100 mezar taşı, 3,330 farklı bölgede ve kötü koşullarda varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ključ, Una-Sana Kantonu</span> Bosna-Hersekte kent

Klivaç veya Köluyc, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Una-Sana Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, ülkenin Kuzey Batı kesiminde Sana Nehri kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 358 km2 olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 18,714'tür.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. Günümüz ülkelerinin her ikisi de Yugoslavya'nın kurucu ülkeleriydi. Her iki ülkedeki nüfusun çoğunluğu standart Sırp-Hırvatça'nın çeşitlerinden birini konuşuyor ve Sırbistan, Bosna-Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biridir.