İçeriğe atla

Mavi Kart

Mavi Kart
Veren kuruluşİçişleri Bakanlığı
Belge türüKimlik kartı
Bitiş süresiSüresiz

Türkiye'de Mavi Kart,[a] doğumla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ancak çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına verilen resmi bir kimlik belgesidir.[2][3] Kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi Kart sahibi kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanabilirler.[4] Mavi Kart sahipleri resmiyette yabancı olarak işlem görmez.[5]

Kart sahipleri ve yabancılar

Çok özel istisnalar[b] dışında Mavi Kart sahipleri, yabancıların karşı karşıya kaldığı kısıtlamalardan etkilenmezler.[6] Bu kişiler vatandaşlıktan çıktıktan sonra salt bir yabancı olarak değerlendirilmedikleri, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan bir Türk vatandaşı gibi yararlandıkları için yabancılar kütüğüne kaydedilmezler. Bu kişilerin MERNİS veri tabanındaki nüfus kayıtları Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları değiştirilmeksizin aile kütüklerinden taşınarak, özel bir kütük olan ve Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) üzerinden de sorgulanabilen Mavi Kartlılar Kütüğüne aktarılır. Mavi Kart sahipleri banka ya da posta gibi servisleri kullanmakta yaşayabilecekleri sorunları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan yardım alarak çözebilir.[7]

Kart sahiplerinin sahip olmadığı haklar

Mavi Kart hamili kişiler Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan aynen yararlanırlar. Sadece aşağıdaki dört hakka sahip değillerdir.

  1. Seçme ve seçilme hakkı
  2. Askerlik yapma yükümlülüğü
  3. Muafen araç ve ev eşyası ithal etme hakkı
  4. Bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunma hakkı

Kart sahiplerinin sahip olduğu haklara örnekler

Mavi Kart sahipleri, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanırlar. Sahip oldukları hakların bazılarına aşağıdaki örnekler verilebilir ancak haklar bu maddelerle kısıtlı değildir.

  1. Geçici ithalat rejimi kapsamında vergisiz geçici araç ithal edebilme hakkı (Yabancı Taşıtlar Giriş Karnesi - Mavi Karne)
  2. Yurtdışında satın alınmış otomobillere Türk plakası alıp Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanma hakkı[8]
  3. Bir Türk vatandaşı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilme hakkı
  4. Avukatlık[9] ya da doktorluk gibi meslekleri Türkiye Cumhuriyeti'nde yapma hakkı[10][11]
  5. Yurt dışında Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreleri borçlanarak emekli olma hakkı.[12] (Fakat vatandaşlığın kaybından sonra geçen süreler emeklilik süresi hesabına katılmamaktadır[13])
  6. Türk vatandaşlığına geçebilme hakkı

Mavi Kart sahiplerine verilmesi tartışılan haklar

Türkiye Mavi Kart sahiplerinin Avrupa Birliği ülkelerindeki gibi yerel seçimlerde oy kullanabilme hakkı tanınmasını savunan kişiler vardır.[14][15][16] Ayrıca Mavi Kart sahiplerinin vatandaşın iade edilmezliği ilkesinden yararlanıp yararlanamayacakları da tartışılmaktadır.[17] Aslen Türk olmayan Türk soylu bireylere ve KKTC vatandaşlarına kamuda çalışma hakkı verilmesine rağmen Mavi Kart sahiplerine kamuda çalışma hakkı verilmemesi de tartışma konusudur.[14][18]

Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar

Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.[19]

Mavi Kart alınabilmesi için aşağıdaki 1’inci ve 2’nci şartın birlikte mevcut olması gerekir.[4]

  1. Kişi doğduğunda annesi veya babasının Türk vatandaşı olması gerekir.[20] (Sadece bir ebeveynin Türk vatandaşı olması yeterlidir ve doğum evlilik birliği dışında olsa bile vatandaşlık durumu değişmez) ya da kişi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğmuştur ve ebeveynlerinden vatandaşlık almamıştır.[21]
  1. İçişleri Bakanlığı'ndan çıkma izni alınarak Türk vatandaşlığından çıkmış olmak.[19] (Bu demektir ki Türk vatandaşlığından atılmış ya da farklı sebeplerden çıkmış olan kişiler Mavi Kart alamaz)

Üçüncü dereceye kadar altsoyların Mavi Kart alabilmesi için gereken ek şart

Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin 3 üncü dereceye kadar olan altsoylarının (çocuklarının, torunlarının, torununun çocuğu) Mavi Kart alabilmesi için gereken tek şart, "Mavi Kart almak isteyen altsoyun, üstsoyu ile olan soy bağını belgelendirmesi" şartıdır.[22] Mavi Kart almak isteyen altsoyun Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış olması ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olması şart değildir. Önemli olan kendisi ile soy bağını belgelendirmek istediği üstsoyunun bu şartı yerine getirmiş olması, yani üstsoyunun Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmasıdır. Bu bakımdan altsoyların Mavi Kart alabilmesi için, yalnızca üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesini, yalnızca üstsoyun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmasını yeterlidir.[19]

Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı kişilerin Türk vatandaşlığını kazanabilme hakkı

Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı olan, doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ile bunların üçüncü dereceye kadar olan alt soyları (çocukları, torunları, torununun çocuğu), 5901 Türk Vatandaşlığı Kanunun 13 üncü maddesi ile 12 inci maddesinin 1 inci fıkrasının c bendi uyarınca, ikamet şartı aranmaksızın Türk vatandaşlığına geçebilme hakkına sahiptirler. Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı kişileri Türk vatandaşlığının kazanılması açısından üç gruba ayırmak gerekmektedir.

Özellikle 28.04.2022 tarihinden sonra mavi kartlıların alt soylarının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi hususunda önemli değişiklikler yapılmıştır.

1) Türk vatandaşlığından izinle ayrılan kişilerin Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilme hakkı (Eski Türk vatandaşları)

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılan kişiler, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca ikamet şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler. Bu kişiler talepleri halinde ister tek başına, isterlerse reşit olmayan çocukları ile birlikte Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

Bununla birlikte 28.04.2022 tarihinden itibaren yalnızca reşit olmayan çocuklar için müstakil vatandaşlık başvurusu yapılması mümkün hale gelmiştir (Detaylar için aşağıda bkz. 2).

2) Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı reşit olmayan çocukların müstakil olarak Türk vatandaşlığını kazanabilme hakkı (Küçük alt soylar)

Önceki uygulamada, mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı küçük çocukların Türk vatandaşlığı kazanabilmesi, ancak Türk vatandaşlığından izinle ayrılmış anne veya babanında çocuk ile birlikte kendisi içinde (yukarıda bkz. a) Türk vatandaşlığına başvurması durumunda mümkün olabilmekteydi.

Ancak İçişleri Bakanlığının 28.04.2022 tarihli ve 250825 sayılı Bakanlık Oluru ile, ebeveynlere mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı, reşit olmayan çocuklar için Türk Vatandaşlığı Kanunun 13 üncü maddesi kapsamında Türk vatandaşlığına müstakil başvuru yapabilme hakkı getirilmiştir.[1] 25 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

  • 28.04.2022 tarihinden sonraki uygulama;Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Bakanlık Makamının 28.04.2022 tarihinde ve 250825 sayılı Bakanlık oluru ile, Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı reşit olmayan çocukların ebeveynlerden birinin çocuk adına yapacağı yazılı müracaat, diğer ebeveynin ise muvafakatı ile, söz konusu çocukların Türk vatandaşlığı Kanunun 13 üncü maddesi kapsamında müstakil olarak Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri uygun görülmüştür. [2] Söz konusu düzenleme ile, reşit olmayan mavi kartlı çocukların ebeveynlerinden bağımsız olarak Türk vatandaşlığını kazanabilmesine imkan tanınmış, böylece anne ve/veya babası Türk vatandaşlığından izinli çıkmış olsa bile, bu kişilerin alt soylarının anavatanları Türkiye Cumhuriyeti ile olan aidiyet bağlarının güçlendirilmesi, kültürel bağlarının ve vatandaşlık haklarının korunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı, reşit olmayan çocuklar için Türk Vatandaşlığı Kanununun 13 üncü maddesi kapsamında doğrudan ve müstakil olarak Türk vatandaşlığına başvuru yapılabilmektedir. Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı 18 yaşının altındaki çocuklar (çıkma belgesinde kayıtlı çocuklar ile izinle Türk vatandaşlığından ayrılan kişilerin sonradan doğan çocukları) anne veya babanın kendisi içinde Türk vatandaşlığına birlikte başvurmasına gerek olmaksızın, yalnızca çocuk adına yapılacak yazılı müracaat ile Türk vatandaşlığını kazanabilmektedirler.[3] 25 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yeni düzenlemeden; (a) Çıkma belgesinde kayıtlı çocuklar (önceden Türk vatandaşı olup, Türk vatandaşlığını anne veya babası ile birlikte kaybeden) (b) Türk vatandaşlığından çıkanların sonra doğan çocukları yararlanabilmektedir. (Bkz. YTB Rehberi, Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri, Doğum tescil işlemleri, Türk vatandaşlığından çıkanların sonradan doğan çocuğu Türk vatandaşı olabilir mi?) [4] 25 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Böylece, önceki uygulamada reşit olmayan çocuğuna Türk vatandaşlığını kazandırabilmek için, Türk vatandaşlığına kendisi içinde yeniden başvurmak zorunda kalan özellikle Alman vatandaşlığına geçmiş, mavi kartlı ebeveynlerin bu mağduriyeti giderilmiş, yalnızca çocuklar için müstakil başvuru yapabilme hakkı tanınmıştır. Zira önceki uygulama da, çocuğu ile birlikte yeniden Türk vatandaşlığına geçen Alman vatandaşı gurbetçiler, Alman vatandaşlığını kaybediyor, çocuklar ise Alman vatandaşlık Kanunun 25 ile 19 uncu maddesindeki istisnai düzenleme uyarınca Alman vatandaşlığını kaybetmeden Türk vatandaşlığını kazanıyor ve çifte vatandaş kalıyordu. [5] 12 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[6] 10 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Böylece, çifte vatandaşlığın kabul edilmediği Almanya vatandaşlığına geçmiş gurbetçi vatandaşlarımızın 18 yaşının altındaki çocuklarına tek başına Türk vatandaşlığını kazanabilme hakkı getirilmiş, ebeveynlerin kendisi içinde başvurma zorunluluğu ve bu sebeple Alman vatandaşlığını kaybetmeleri riski ortadan kaldırılmıştır. Almanya'da çifte vatandaşlık ergin olan kişiler için kural olarak yasak olup, reşit olmayan çocukların ise sonradan başka bir ülke vatandaşlığını kazandıklarında Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerine yönelik istisnai ve koruyucu bir hüküm mevcuttur. Avusturya Vatandaşlık Kanununun 27 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında 14 yaşını doldurmuş çocuklar ile 29 uncu maddesinde de anne veya babası Avusturya vatandaşlığını muhafaza eden çocukların Avusturya vatandaşlığını kaybetmeyeceğine yönelik bir takım istisnai hükümler mevcuttur. [7] 10 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alman Vatandaşlık Kanununun 25 inci maddesi ve 19 uncu maddelerindeki istisnai düzenleme uyarınca, tek başına Türk vatandaşlığını sonradan kazanan (sonradan başka bir ülke vatandaşlığı kazanan), reşit olmayan bir Alman vatandaşı çocuk Alman vatandaşlığını kaybetmemekte, böylece seçme zorunluluğu olmaksızın ömür boyu çifte vatandaş kalabilmektedir. [8] 26 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İçişleri Bakanlığının almış olduğu karar ile söz konusu yeni uygulama, 18 yaşının altındaki mavi kart sahibi Alman vatandaşı çocuklara çifte vatandaş olabilme hakkı tanımaktadır. Söz konusu yeni düzenlemede Türk-Alman çifte vatandaşlık hakkından yararlanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli husus; sonradan Türk vatandaşlığını kazanan mavi kart sahibi Alman vatandaşı çocukların, Türk vatandaşlığını kazanma tarihi olan Bakanlık Vatandaşlık Karar Tarihinin 18 yaşını doldurmadan önce gerçekleşmiş olmasıdır.
  • 28.04.2022 tarihli yeni düzenleme ile ilgili bilgilere ve başvuru evraklarına İl Nüfus Müdürlükleri ile yurtdışındaki dış temsilciliklerden, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığından ve yeni düzenleme kapsamında mavi kartlı çocuklarını Türk vatandaşlığına geçiren ve deneyimlerini paylaşan ebeveynlerinde yer aldığı sosyal paylaşım platformu Facebooktaki T.C. MAVİ KART VE ÇİFTE VATANDAŞLIK FACEBOOK GRUBU’ndan da ulaşılabilir.

3) Mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı ergin çocukların müstakil olarak Türk vatandaşlığını kazanabilme hakkı (Reşit alt soylar)

Önceki uygulamada, doğumla Türk vatandaşı olmayan mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı ergin çocukların Türk vatandaşlığını kazanabilmesi, ancak Türk Vatandaşlığı Kanunun 11 inci maddesi kapsamındaki Genel Hükümlere göre mümkün idi. Kısacası, bu çocuklar için istisnai veya özel bir hüküm uygulanmıyor, normal bir yabancının Türk vatandaşlığına geçebilmesi için hangi şartlar aranıyorsa (5 yıldır Türkiye'de ikamet ediyor olmak, geçimini sağlıyor olmak vs..) bu çocuklar içinde aynı şartlar aranıyordu. Zira bu çocuklar eski Türk vatandaşı olmadığı için, yeniden Türk vatandaşlığına geçemiyor, 18 yaşını doldurdukları için Türk Vatandaşlığı Kanunun 13 üncü madde hükümlerinden de yararlanamıyorlardı.

Ancak İçişleri Bakanlığının 28.04.2022 tarihli ve 250825 sayılı Bakanlık Oluru ile, mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı ergin kişilere (çocuklar/altsoylara) Türk Vatandaşlığı Kanunun 12 inci maddesinin 1 inci fıkrasının c) bendindeki "Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler" hükmü kapsamında Türk vatandaşlığına müstakil başvuru yapabilme hakkı tanınmıştır.[9]

  • 28.04.2022 tarihinden sonraki uygulama; Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığının 28.04.2022 tarihinde 250825 sayılı Bakanlık Oluru ile, mavi kartlılar kütüğünde kayıtlı ergin kişilerin Türk Vatandaşlığı Kanunun "İstisnai vatandaşlık" başlıklı 12 inci maddesinin 1 inci fıkrasının c bendinde yer alan "Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler" hükümlerinden yararlanarak Türk vatandaşlığına geçebilmelerine imkan tanınmıştır. ☃☃Böylece; doğumla Türk vatandaşı olan kişilerin üçüncü dereceye kadar olan alt soylarından ergin olan kişilerin, 11 inci madde de yer alan 5 yıldır Türkiye'de ikamet ediyor olmak, geçimini sağlıyor olmak gibi şartlara tabi olmaksızın, kolay bir şekilde Türk vatandaşlığına geçebilmelerine imkan tanınmış ve anavatanları Türkiye Cumhuriyeti ile olan aidiyet bağlarının güçlendirilmesi, kültürel bağlarının ve vatandaşlık haklarının korunması amaçlanmıştır.

Tarihçe ve Amacı

Türk Hukukunda çifte vatandaşlığa haiz olan kişilerin vatandaşlıklarından birinin Türk vatandaşlığı olması durumunda, bu kişilerin Türkiye’de bulundukları süre içerisinde ve yapacakları her türlü resmi işlemlerde Türk vatandaşlığı esas alınır. Ancak bükesilerin yurt dışında aynı zamanda vatandaşlık bağı ile bağlı oldukları diğer devlete karşı hak ve yükümlülükleri saklı kalmaktadır. Durum böyle olunca, birçok Türk vatandaşı yurt dışında daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak, ekonomik, sosyal ve siyasal haklardan yararlanmak amacı ile aynı zamanda başka devletlerin vatandaşlığına da geçmek istemektedirler. Buna karşın Avrupa’daki bazı önemli ülkeler Türk vatandaşlarının Türkiye ile olan mevcut vatandaşlık bağlarını kesmeksizin aynı zamanda kendi vatandaşlıklarını kazanmalarını önlemek amacıyla çifte vatandaşlık yasağı getirmişler ve bu kişileri Türk vatandaşlığından çıkmamanın ve Türk vatandaşlığına tekrar geçmenin sonradan kazanılan mevcut yabancı vatandaşlığın kanun gereğince otomatikman kaybedilmesi ve bu kişilerin sınır dışı edilmesi gibi çok ağır bir yaptırıma tabi tutmuşlardır. Her ne kadar, Türk yetkilileri yabancı ülke vatandaşlığına geçildikten sonra, yeniden Türk vatandaşlığına geçenlerin bilgilerinin yabancı ülkelere verilmediğini birçok oturumda ve basın açıklamalarında belirtmesine rağmen, Almanya, Avusturya gibi ülkeler kendi vatandaşlığına aldığı kişilerin eski T.C. kimlik numaralarını sorgulamak ve pasaport veya kimlik çıkartma veya uzatma gibi işlemlerde eski Türk vatandaşı olan vatandaşlarından yine de Türk nüfus müdürlüklerine ya da konsolosluklarına gidip vukuatlı nüfus kayıt örneği getirmesini istemekte ve bu belgelere istinaden bu kişilerin Türkiye'deki vatandaşlık statüsünün aktif olup olmadığını, yeniden vatandaşlığa geçip geçmediklerini, nüfus kayıtlarının kapalı olup olmadığını, T.C. Kimlik numaraları ile kontrol etmek suretiyle tespit etmeye çalışmaktadır. Bu durumdan da en çok etkilenen kişiler ise, Almanya ve Avusturya vatandaşlığına geçen Türkler olmuştur. Durum böyle olunca, bazı nedenlerle ve yurt dışındaki ülkelerin dayatması ile Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak çıkmak zorunda kalan kişilerin nüfus kütüklerindeki kayıtları kapatılarak yabancı muamelesine tabi tutulmakta, dolayısı ile ancak Türk kanunlarının yabancılara tanıdığı haklardan yararlanabilmekte idiler. Bu nedenle de vatandaşlarımız Türkiye'de kazanmış oldukları müktesep haklarını yitirmekteydiler. Bu nedenleri göz önünde bulunduran kanun koyucu 1995 yılında 403 sayılı Türk vatandaşlık Kanununda yapılan çok spesifik bir düzenleme ile hukuken çifte vatandaş olmayan ya da olamayan doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere çok özel haklar tanınmıştır. İlk çıktığında pembe kart olarak adlandırılan ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren bu kart, daha sonra resmi şekilde Mavi Kart olarak tanımlanmış ve nitekim 2012, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan son yasal düzenlemelerle hukuken çifte vatandaş olmayan ya da olamayan doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoylarına neredeyse çifte vatandaşlığa eşdeğer bir statü kazandırmıştır. Doktrinde bu statüye imtiyazlı yabancılık statüsü denilse de, birçok siyasetçi Mavi Kart hamili kişiler için vatandaş ifadesi kullanmış, nitekim yabancı basın yayın organlarında bu statüye Türkler için çifte vatandaşlığın light versiyonu tanımlamalarında bulunan kişiler de olmuştur.[14]

Notlar

  1. ^ Eski adıyla Pembe Kart[1]
  2. ^ Kamu düzeni ve millî güvenliğe zarar vermek gibi ama sadece bunlarla kısıtlı değil

Kaynakça

  1. ^ "MAVİ KART (ESKİ PEMBE KART) UYGULAMASI / T.C. Dışişleri Bakanlığı". www.mfa.gov.tr. 4 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2024. 
  2. ^ "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü". 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  3. ^ 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesinin 7’nci fıkrasının açık amir hükmü uyarınca
  4. ^ a b 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanununun 28’inci maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce
  5. ^ Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesindeki açık hüküm ve Başbakanlığın 2005 yılındaki 2005/6 sayılı Genelgesi gereğince
  6. ^ RG. 25766, 25.03.2005, T.C. Başbakanlık 2005/6 sayılı Mavi Kart Genelgesi. 
  7. ^ "T.C. İçişleri Bakanlığı NVİ, Mavi Kart". 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  8. ^ "R.G. 23970, 20.02.2000, Geçici İthalat Rejimi Kapsamında Tam Muafiyet Uygulanmak Yoluyla". 
  9. ^ "Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü". 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  10. ^ Aygül, Musa. Türk Vatandaşlığını Çıkma İzni Alarak Kaybeden Kişilerin Kamu Görevine Girme Yasağı Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Fakültesi Dergisi, C. 14, Sayı 1, 2010 (2010 bas.). Ankara. s. S. 56. 
  11. ^ "T.C. İçişleri Bakanlığı N.V.İ, Mavi Kart". 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  12. ^ 3201 sayılı kanun
  13. ^ R.G. 29116, 11.09.2014. 
  14. ^ a b c Bkz. C. Erdi Sarı, Mavi Kartlılar, Doğumla Türk vatandaşı olan yabancı uyruklular, Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2015 İstanbul
  15. ^ Elcivan, Temel. "Mavi kartlılar oy kullanamayacak, Doğan Haber Ajansı". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  16. ^ Tanal, Mahmut. "Atatürk Havaalanı'nda Dış Hatlarda Yaşanan Sorunlara, Pasaportunun Süresi Biten Vatandaşların Durumuna Ve Mavi Kart Sahibi Türk Vatandaşlarının Sorunlarına İlişkin 93. Birleşimdeki 27/05/2014 tarihli açıklaması". 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  17. ^ Ulutaş, Ahmet (2011). Suçluların Geri Verilmesinde Vatandaşlığın Rolü ve Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci Maddesinin Geri Verme Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi, içinde: Ankara Barosu Dergisi 2011/ 4. Ankara. s. S. 201-207. 
  18. ^ Tütüncübaşı, Uğur (2013). “Türk Vatandaşlığından Çıkma ve 6304 Sayılı Kanun Kapsamında Türk Vatandaşlığından Çıkanların Hakları (Yeni “Mavi Kart” Uygulaması)”, içinde: Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. İzmir. s. S. 186. 
  19. ^ a b c 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanununun 28’inci maddesine göre
  20. ^ (5901/m.7)
  21. ^ (5901/m.8)
  22. ^ 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanununun 28’inci maddesinin 5’inci fıkrası.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pasaport</span> Yabancı ülkelere gidecek olanlar için geçerli olan belgedir

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlığı</span> Türkiye tâbiyeti

Türk vatandaşlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tabiyetinde bulunan kişi. Yürürlükteki 1982 tarihli Anayasa'nın 66. maddesine göre, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür." tanımı yapılmıştır. Temel olarak jus sanguinis ilkesine dayanan Türk vatandaşlığı kanununa göre, Türk vatandaşı olan erkek veya kadın herkesin çocukları Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında veya dışında doğmasına bakılmaksızın doğumla Türk vatandaşı olur.

<span class="mw-page-title-main">Vatandaşlık</span> bir kişi ile bir devlet ya da bir devlet birliği arasındaki bağlantıyı belirtir

Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir. Vatandaşın politik katılım hakkı vardır.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Alman pasaportu</span> Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Alman Pasaportu, Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belgedir. Bir Alman pasaportu, Alman kimlik kartının yanında, Alman yetkilileri tarafından da rutin olarak Alman vatandaşlarının kimliğinin kanıtı olarak kabul edeceği diğer tek resmi olarak tanınan bir belgedir. Pasaport, kimlik ve Alman uyruklu karinesinin delili olarak hizmetinin yanında, yurt dışında Alman konsolosluk görevlileri yapacakları yardımların güvence sürecini kolaylaştırır. Pasaport Almanya için benzersiz bir sert kapaklı da olsa, standart düzeni ile diğer AB pasaportları ile bordo tasarımı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de insan hakları</span>

Kuzey Kore'de insan hakları, durumunu değerlendirmek ülkenin dışa kapalı doğası nedeniyle zordur. Hükûmet yabancıların ülkeye girişini sınırlandırmıştır. Buna rağmen Kuzey Kore her yıl, bin beş yüz kadarı batılı ülkelerden olmak üzere üç yüz bin turist tarafından ziyaret edilmektedir. Turistlerin büyük çoğunluğu Kŭmgangsan dağlarında bulunur ve çok küçük bir bölümü Pyongyang'ı ziyaret eder. Stratejik açıdan önemli olan DPRK otoritelerinin resmi bildirilerine göre yabancılara sadece ülkenin belli bölgeleri için izin verilir. Ayrıca refakatçinin izni olmadan fotoğraf ya da video çekimi de yasaktır. ABD Dış İşleri Bakanlığı'na göre ülke 1996'dan beri uluslararası insan hakları organizasyonlarının girişine izin vermemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.

Yabancı ziyaretçilerin Transdinyestere vize almaları gerekmez. Yabancı ziyaretçiler ancak girişte yetkililere kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Demokrasi ve Milletler Hakları Topluluğunun tüm üyeleri vatandaşları için vize şartlarını kaldırılmasına karar verilmiştir. Geçerlilik süresi 45 gündür ve 3 yılı aşmayan bir süre için uzatılabilir. Yabancı vatandaşlar pasaport yerine dahili pasaport veya kimlik kartı kullanarak giriş yapabilirler.

Yabancılar hukuku, bir devletin veya ülkenin bir ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku genel anlamda mütekabiliyet ilkesine dayanmakta olup, yabancılara Türkiye'de uygulanacak olan hukuk kuralları yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.

Türkiye'de İkamet izinleri "Göç İdaresi Genel Müdürlüğü" tarafından İçişleri Bakanlığı gözetimi altında teslim edilmekte, Çalışma İzinleri ise "Uluslararası İş gücü Genel Müdürlüğü" tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gözetimi altında teslim edilmektedir. Tüm başvurular, ikamet izni ve çalışma izni için, devletin oluşturduğu sitelerde İnternet üzerinde yapılmaktadır. İkamet izni başvuruları "e-İkamet", çalışma izin başvuruları ise "e-Devlet" üzerinden yapılmaktadır.

Geri Dönüş Kanunu, 5 Temmuz 1950 tarihinde geçen, Yahudilere İsrail’e dönme ve İsrail vatandaşı olma hakkını tanıyan İsrail kanunudur. Geri Dönüş Kanunu’nun ilk bölümünde şu deklarasyon vardır:

"Her Yahudi, bu ülkeye oleh (göçmen) olarak gelme hakkına sahiptir."

Portekiz vatandaşlık yasası; Portekizli bir ebeveynden doğma, Portekiz'de oturma izniyle vatandaşlığa kabul veya Portekiz vatandaşıyla evlilik yoluyla edinilen, Portekiz vatandaşlığına erişimi düzenleyen yasal kurallar dizisidir.

Yunanistan milliyet yasası jus sanguinis ilkesine dayanmaktadır. Yunan vatandaşlığı, kan bağıyla veya vatandaşlık yoluyla edinilebilir. Yunan yasaları çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bir Yunan vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır ve bu nedenle diğer AB vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.

İsrail Vatandaşlık Kanunu kimlerin İsrail vatandaşı olduğunu ve olabileceğini düzenler. Kanun diğer iki ilgili kanuna dayanır: 1950 yılında yürürlüğe giren, her Yahudinin İsrail’e göçmesine izin veren Geri Dönüş Kanunu ve nasıl İsrail vatandaşlığının alınıp kaybedileceğini tanımlayan, 1952 yılında yürürlüğe giren Vatandaşlık Kanunudur. Geri Dönüş Kanunu iki defa değiştirilirken ve Vatandaşlık Kanunu yürürlüğe girdiğinden beri 13 defa değişikliğe uğradı.

<span class="mw-page-title-main">Çok vatandaşlık</span> aynı kişi tarafından birden fazla ülkenin eşzamanlı vatandaşlığa sahip olunma durumu

Çok vatandaşlık, çift vatandaşlık, çoklu vatandaşlık veya çifte vatandaşlık, bir kişinin eşzamanlı olarak bu ülkelerin yasalarına göre birden fazla ülkenin vatandaşı olarak kabul edildiği vatandaşlık statüsüdür. Kavramsal olarak vatandaşlık, ülkenin iç siyasi yaşamına odaklanır ve milliyet, uluslararası bir meseledir. Bir kişinin milliyetini veya vatandaşlık statüsünü belirleyen uluslararası bir sözleşme yoktur. Bu kavram, yalnızca birbiriyle farklılık gösterebilen ve çatışabilen ulusal yasalar tarafından tanımlanmıştır. Çok vatandaşlık, farklı ülkelerin vatandaşlık için farklı ve mutlaka birbirini dışlamayan kriterler kullanmasıyla ortaya çıkar. Halk dilinde, insanlar birden fazla vatandaşlığa sahip olabilirler, ancak teknik olarak her ulus, belirli bir kişinin kendi vatandaşı olarak kabul edildiğini iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Roma vatandaşlığı</span> Antik Romada vatandaşlık

Antik Roma'da vatandaşlık özgür bireylerin yasalar, mülkiyet ve yönetim ile ilgili olarak elde ettiği ayrıcalıklı siyasi ve hukuki bir statüdür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlık yasası</span> Suriye vatandaşlığının tarihi ve düzenlemeleri

Suriye vatandaşlık yasası, Suriye vatandaşlığının kazanılması, iletilmesi ve kaybedilmesine ilişkin yasadır. Suriye vatandaşlığı, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı olma durumudur ve doğum veya vatandaşlığa kabul yoluyla elde edilebilir. Suriye Vatandaşlık Yasası 1969 yılında 276 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mülteci istihdamı</span>

Türkiye'de mülteci istihdamı, Türkiye'deki mültecilerin, sığınmacıların ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) altında statüsü tanımlanmış kişilerin çalışma hakları ve koşullarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan vatandaşlık yasası</span>

Hırvatistan vatandaşlık yasası 26 Haziran 1991'de kabul edilmiş, 8 Mayıs 1992, 28 Ekim 2011 ve 1 Ocak 2020'de değişikliklere uğramış ve 1993'te Anayasa Mahkemesi tarafından yorumlanmıştır. Bu yasa Hırvatistan Anayasasına dayanmaktadır. Esas olarak jus sanguinis ilkesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya vatandaşlık yasası</span>

Slovenya vatandaşlık yasası, öncelikle jus sanguinis ilkelerine dayanmaktadır. Çünkü Sloven bir ebeveynden gelme, Sloven vatandaşlığının kazanılması için birincil temeldir. Ancak Slovenya'da yabancı ebeveynlerden doğan çocuklar doğumla Sloven vatandaşlığı kazanmasalar da Sloven ebeveynlerin çocuğunun vatandaşlık kazanıp kazanmayacağını belirlemek için doğum yeri önemlidir.