
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri ulusal parklar listesi 59 resmi ulusal park ismi vermektedir.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

Royal Ulusal Parkı Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan ulusal park. Sidney merkez iş bölgesine 29 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Ischigualasto Eyalet Parkı, Ischigualasto Şehir Parkı,, ayrıca Valle de la Luna olarak da bilinir, Kuzeybatı Arjantin'de, San Juan eyaleti'nde yer alan ve kuzeyindeki La Rioja Eyaleti'ndeki Talampaya Milli Parkı ile sınırlı bir şehir parkıdır. Her iki alan da aynı jeolojik formasyona, Ischigualasto Formasyonuna mensuptur. 3 Kasım 1971'de kurulan parkın alanı 60.370 hektardır.

Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir millî parktır. Park hükûmet tarafından ilk kez 1965 yılında doğa rezervi ilan edilmiş olup 1970 yılında millî park ve 1982 yılında biyosfer rezerv statüsü edinmiştir. Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin "Millî Parkı Kanunu" (1970) ile kurulan ilk millî parkıdır. Park, Kore Yarımadası'nın doğu orta kesiminde yer almakta olup bünyesine Injegun, Yanyanggun ve Sokchosi rezervlerini de içermektedir. Park, nadir hayvan ve bitki türleri bakımından da zengindir. Park, UNESCO ile birlikte Güney Kore tarafından geçici Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

Tongariro Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda bulunur ve ülkedeki en eski millî parktır. UNESCO tarafından 2017 itibarıyla karma olarak kabul edilen 28 Dünya Mirası alanından birisidir.

Queensland'ın kuzeybatısındaki Riversleigh, Avustralya'nın en ünlü fosil sitesidir. 100 km²'lik alan, antik memeliler, kuşlar ve Oligosen ve Miyosen çağlarında yaşamış olan sürüngenlerin fosil kalıntılarını barındırmaktadır.

Naracoorte Mağaraları Millî Parkı, Avustralya'da, Güney Avustralya'nın güneydoğusundaki Limestone Coast turizm bölgesindeki Naracoorte yakınlarında yer alan bir millî parktır. 1994 yılında, sitenin Riversleigh ile birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, 3.05 km² alan kaplayan 26 mağara ile 6 km²'lik bitki örtüsü kalıntısı içermektedir.

Büyük Mavi Dağlar Bölgesi, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde yer alan Mavi Dağlar'da yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Dünya Miras Komitesinin 24. oturumunda 1,032,649 hektarlık alan Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Purnululu Milli Parkı, Batı Avustralya'nın Doğu Kimberley bölgesinde bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. 239,723 hektarlık millî park Kununurra'nın yaklaşık 300 kilometre güneyinde yer almaktadır. Milli park, 2003 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Avustralya Mahkûm Siteleri, 18. ve 19. yüzyıllar boyunca Sidney, Tasmanya, Norfolk Adası ve Fremantle'deki Avustralya sahil şeridinde yer alan ve İngiliz İmparatorluğu döneminde inşa edilen 11 cezaevi kalıntısından oluşan bir Dünya Mirası alanıdır.
UNESCO, Orta Asya ve Kuzey Asya'nın altı ülkesinde 19 Dünya Mirası Alanı belirledi: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Rusya'nın Asya kısmı. Rusya'nın Avrupa kısmı Doğu Avrupa'ya dahil edilmiştir.

Kootenay Millî Parkı, Kanada'da Rocky Dağları'nda bulunan bir millî parktır. Park, Britanya Kolumbiyası sınırları içerisinde yer almaktadır ve Kanada Kayalık Dağları'nın Kootenay ve Park sırtları ile Kootenay ve Vermillion nehirlerini kapsamaktadır. Kootenay, Jasper, Yoho ve Banff millî parkları ile Britanya Kolumbiyası'ndaki üç eyalet parkı olan Hamber Eyalet Parkı, Assiniboine Eyalet Parkı ve Robson Dağı Eyalet Parkı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Kanada Kayalık Dağları Millî Parkı'nı oluşturmaktadır.

Vatnajökull Ulusal Parkı, İzlanda'daki üç milli parktan biridir. Tüm Vatnajökull buzulunu ve güneybatısındaki Skaftafell ve kuzeyindeki Jökulsárgljúfur'da bulunan milli parkları kapsar.

Mavi Dağlar, Yeni Güney Galler, Avustralya'da yer alan sıradağdır ve dağlık bölgedir. Bölgenin sınırları Sidney metropol bölgesine dayanmakta olup dağların etekleri şehir merkezinin 50 km kadar batısından başlar. Sıradağın en yüksek noktası, 1.189 m yüksekliğindeki isimsiz bir zirvedir.

Khao Yai Ulusal Parkı Tayland'da yer alan bir milli parktır. 1962 yılında Tayland'ın ilk milli parkı olarak kurulan park, Tayland'ın üçüncü büyük milli parkıdır.

Thap Lan Ulusal Parkı, Tayland'daki Prachinburi, Nakhon Ratchasima illeri arasında yer alan Sankamphaeng Dağları üzerinde yer alan bir millî parktır. 23 Aralık 1981'de milli park olarak kurulan park, ülkenin 40. milli parkıydı. İlgi çekici yerleri arasında Lan Ormanı ve Dinlenme Bahçesi (ป่าลานและสวนพักผ่อนหย่อนใจ); Namtok Thap Lan (น้ำตกทับลานหรือน้ำตกเหวนกกก); Thap Lan Rezervuarı (อ่างเก็บน้ำทับลาน); Namtok Huai Yai (น้ำตกห้วยใหญ่); Lam Mun Bon Barajı (เขื่อนลำมูลบน); Hat Chom Tawan (หาดชมตะวัน) bulunmaktadır.