AK-47 veya Kalaşnikof, Sovyet yapımı bir 7.62 mm piyade tüfeğidir. Dünya'nın en popüler silahı kabul edilen tüfek, Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanıp Kalaşnikov tarafından üretildi ve 1949'da Kızıl Ordu envanterine girdi.
Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.
FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.
Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.
MG 34, ilk kez 1934 yılında üretilip 1935 yılında servise girmiş Alman yapımı hava soğutmalı, 7.92 mm Mauser cephane kullanan hafif/orta Makineli tüfek.
StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.
Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.
BTR-90 (GAZ-5923) 8×8 tekerlekli Rusya tarafından geliştirilen piyade çatışma aracı sınıfında zırhlı bir araçtır. 1993 yılında geliştirilen araç ilk olarak 1994 yılında halka gösterilmiştir. Bu araç kendinden önceki BTR-80 modelinden daha geniş ve üzerinde BMP-2'ye ait taret bulunmaktadır. BTR-80'ne göre zırhı özelliği geliştirilen araç 14.5 mm kalibrelik silahlara kadar koruma sağlamaktadır.
Gewehr 98, 1898'ten 1935'e kadar Alman piyadelerinin standart piyade tüfeğidir. 1935'te hizmete giren Mauser Kar 98k, bu tüfeğin karabina modelidir. Birçok savaşta kullanılmıştır. Günümüzde bile sağlam olanları ve sonradan üretilenleri av için kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ordusunun ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en çok kullanmış olduğu tüfeklerden biridir. 1950 yılında Türkiye'nin Kore Savaşı'na girmesiyle M1 Garand TSK'nın envanterine girdi ve Gewehr 98 kullanımdan çıkarıldı.
Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.
Volkssturm, II. Dünya Savaşı'nın son aylarında Adolf Hitler'in emriyle Alman erkeklerinden oluşturulan halk kurtuluş ordusu. Örgüt milislerinin yaşları 16 ila 60 arasında olmakla beraber katılım için daha önce orduda askeri eğitim almış olma şartı yoktu.
7.92x57mm mühimmat, Alman Gewehr-Prüfungskommission (G.P.K.) tarafından Gewehr 1888 için tasarlanmıştır. Daha sonra Mauser tüfeklerinde de kullanılmıştır. Alman Ordusu 1888 yılında M/88 7.92x57mm I adında kullanmaya başlamıştır. M/88 mühimmatı, 1905 yılında 7.92x57mm IS olarak geliştirilmiştir.
II. Dünya Savaşı öncesinde Çekoslovakya'nın ve Arnavutluk'un işgallerinden endişelenen Türk hükûmeti, 1939'da İngiltere ve Fransa ile ortak bir bildiri yayımladı. 19 Ekim 1939'da Ankara'da bu iki devlet ile Türkiye arasında ittifak kuruldu. Buna göre Akdeniz'de bir savaşın olması halinde üç devlet yardımlaşacaktı. Maddeler arasında askerî ve maddi yardımdan da bahsedilmekteydi. Ancak savaş zamanı Türkiye, Sovyet Rusya unsurunu gerekçe göstererek savaşa fiilen katılmadı. 25 Mart 1941 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında saldırmazlık halini duyuran bildiri yayımlandı. Aynı yıl Nazi Almanyası ile Sovyet Rusya arasında saldırmazlık paktı geçerliyken Balkan Seferi başladı. İşgal ihtimali üzerinden baskı yapan Müttefiklere rağmen Türkiye çatışmaya girmedi ve Alman büyükelçisi Von Papen aracılığıyla diplomatik ilişkiler geliştirildi; 18 Haziran 1941'de Türk-Alman Dostluk Paktı imzalandı.
Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.
Lewis makineli tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, savaş sırasında Britanya İmparatorluğu birlikleri tarafından yaygın olarak kullanılmış olup ayırıcı namlu soğutma örtücüsü ve üstten monte edilmiş tambur şarjör ile Kore Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.
CAR-15, M16 piyade tüfeklerinin karabina varyantları için kullanılan bir tanımdır. En bilinen CAR-15 varyantları 1960'larda Vietnam Savaşı sırasında geliştirilen XM177E1- ve XM177E2'dir. Silah, daha çok hava kuvvetleri ve çeşitli özel kuvvetler tarafından kullanılmıştır.
TEC-9, Intratec tarafından üretilen ABD yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1985 yılında piyasaya sürülmüş olup ucuz kalıplanmış polimer ile damgalanmış ve öğütülmüş çelik parçaların bir karışımından imal edilmiştir. Basit tasarımı sayesinde kolayca parçaları değiştirilebilmekte ve onarılabilmektedir. TEC-9, 1990'larda organize suç örgütleri ve kitlesel silahlı saldırılarla ilişkisi nedeniyle kötü bir şöhret kazandı. Ticari bir başarıya ulaşan silah 250.000'den fazla satılmıştır.
Mauser 87, Alman İmparatorluğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'na özel olarak ürettiği silahtır. Halk arasında mavzer olarak bilinir. Osmanlı ordusunun klasik ordu teşhizatıdır. II. Abdülhamid'in çabaları sonucunda ülkeye girmeyi başarmıştır.Toplam 730.000 adet sipariş edilmiştir. Cihan Harbi Osmanlı'nın savaştığı tüm cephelerde kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, ordu reformuyla birlikte Almanya'dan pek çok bu silahlardan sipariş etmiştir.Osmanlı, Almanya'dan aynı markanın farklı modellerini de almıştır. Bu silahlar Kurtuluş Savaşında da büyük zaferlere vesile olmuştur.
M1909 makineli tüfek ya da Hotchkiss M1909 makineli tüfek 20. yüzyılın başlarında Hotchkiss tarafından üretilmiş ve kullanılmış hafif makineli tüfektir.
Gebirgsjäger Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin dağ veya dağ birliklerinin (Gebirgstruppe) hafif piyade kısmıdır. Jäger kelimesi, Almanca konuşulan ülkelerde hafif piyadeler için kullanılan karakteristik bir terimdir.