İçeriğe atla

Mauretania Sitifensis

Provincia Mauretania Sitifensis
Roma İmparatorluğu Eyaleti
AD 293–AD 585
Mauretania Sitifensis harita üzerinde
Mauretania Sitifensis harita üzerinde
MS 400 yılında Roma İmparatorluğu'nun Mauretania Sitifensis eyaleti
MerkezSetifis
TarihKlasik Antik Çağ
 - Kuruluş AD 293
 - Bizans tarafından "Mauretania Prima" eyaletinin oluşturulması AD 585
Bugün parçası Cezayir

Mauretania Sitifensis, Africa Proconsularis içinde bir Roma eyaletidir. Başkenti, Setifis'dir.[1]

Tarihi

Roma İmparatorluğu'nun İmparator Diocletianus'un daha sonraki bölünmesinde, Saldae'den Ampsaga nehrine kadar olan Mauretania Caesariensis'in doğu kısmından yeni bir eyalete oluşturuldu ve yeni eyalet, denizden uzak Setifis (modern Cezayir'de Setif) kasabasına atfen Mauretania Sitifensis (modern Cezayir'de Setif) olarak adlandırıldı.[2]

I. Konstantin zamanında, Mauretania Sitifensis, İtalya praetoria idaresi içinde yer alan Dioecesis Africae idaresine bağlandı. Yeni eyalet, Vandallar tarafından fethedilene kadar, 4. yüzyılda büyük bir ekonomik gelişme gösterdi. Eyalette, Konstantin sonrası ana yerel din olan Hristiyan tarikatı Donatizm, Kutsal Makam'ı zorlarken Setifis, Mitraizmin merkeziydi.[3]

Mauretania Sitifensis'in belirli alanlarda Vandal ve Bizans yönetimindeyken, çoğunluğu (578 AD yılına kadar) Altava Krallığı gibi Berberi krallıkları tarafından yönetiliyordu. Sadece Saldae ve Setifis çevresindeki kıyı bölgesi tamamen Roma kültürünü taşıyordu. 585 AD yılında Bizans İmparatoru Mauricius, "Mauretania Prima" eyaletini kurdu ve eski Mauretania Sitifensis'i sildi. Doğrusu imparator Mauricius aynı yıl "Eksarh" makamı kurmuştu, bu makam Praefectus praetorio yüksek sivil yöneticisi ile magister militum askeri yöneticisinin bir araya gelmesiydi ve Konstantinopolis'ten hatırı sayılır özerkti.

Biri İtalya'da Ravenna'da (dolayısıyla Ravenna Eksarhlığı olarak bilinir) ve diğeri Afrika'da Kartaca merkezli ve Batı Akdeniz'deki tüm imparatorluk mülklerini de içeren iki eksarhlık kuruldu. İlk Afrika eksarhı Patrici Gennadius idi: 578'de Magister militum Africae olarak atandı ve Mauretania Sitifensis'in topraklarını genişleterek Mauretanya'daki Romano-Moro Garmul Krallığı'nı hızla yendi. İmparator Mauricius tarafından yapılan eyalet değişiklikleri arasında Mauretania Caesariensis ile Mauretania Sitifensis eyaletlerinin birleştirilip yeni "Mauretania Prima" eyaletinin oluşturması vardı.

Mauretania Sitifensis başlangıçta 17.800 mil karelik bir alana sahipti ve Saldae limanından ihraç edilen iyi bir tarımı (tahıllar vb.) vardı.[4] Ancak Bizans kontrolü altında eyalet, orijinal alanın üçte biri ile sadece kıyı kesimine indirildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Mauretania Sitifensis'in haritası (mavi renkli)". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ Serge Lancel et Omar Daoud, "L'Algérie antique : De Massinissa à saint Augustin" Chapter: Mauretanie
  3. ^ H. Jaubert, Anciens évêchés et ruines chrétiennes de la Numidie et de la Sitifienne 29 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in Recueil des Notices et Mémoires de la Société archéologique de Constantine, vol. 46, 1913
  4. ^ Mauretania Sitifensis, p. 639-640
Genel
  • Arrowsmith, Aaron. A Compendium of Ancient and Modern Geography. Editor E.P. Williams, 1856 (New York Library) New York, 2007
  • Serge Lancel et Omar Daoud. L'Algérie antique : De Massinissa à saint Augustin, Place des Victoires, 2008 (9782844591913)
  • Martindale, John R., (Ed.) (1992). The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume III, AD 527–641 (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-20160-8. 
  • Shlosser, Franziska E. (1994). The Reign of the Emperor Maurikios (582–602). A reassessment (Historical Monographs 14) (İngilizce). Atina. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Magister militum, Roma İmparatorluğu'nda ve cumhuriyet döneminde bugünün genelkurmay başkanına denk gelen askerî rütbeydi. İmparatordan veya konsülden sonra askeri alanda en yetkili rütbe magister militumdur. Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra her iki imparatorlukta da bu rütbe sistemi devam etmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun son dönemlerinde imparatorların bu rütbeyi bizzat kendilerine verdikleri görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Basiliscus</span>

Basiliscus, 9 Ocak 475 - Ağustos 476 arasında hüküm sürmüş, Leo Hanedanı'na bağlı Bizans imparatoru idi.

<span class="mw-page-title-main">III. Valentinianus</span>

Flavius Placidius Valentinianus veya kısaca III. Valentinianus, 425-455 yılları arasında Batı Roma imparatoru idi. Batı Roma'nın son imparatorlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Avitus</span>

Marcus Maecilius Flavius Eparchius Avitus, 8 Temmuz ya da 9 Temmuz 455 - 17 Ekim 456 tarihleri arasında Dominus Noster Flavius Eparchius Avitus Augustus adıyla Batı Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış Galya kökenli Romalı asker.

<span class="mw-page-title-main">Majorianus</span>

Iulius Valerius Maiorianus, Çoğunlukla Majorian adıyla bilinen ve Nisan 457 - 2 Ağustos 461 tarihleri arasında Batı Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış olan Romalı general.

<span class="mw-page-title-main">Julius Nepos</span> 474-475 yılları arasında tahta çıkmış olan Batı Roma İmparatoru

Julius Nepos Batı Roma İmparatorluğu'nun son dönemleri olan 474-475 yılları arasında tahta çıkmış olan Batı Roma imparatoru. Aynı zamanda bazen tahta çıkan son De jure (yasal) Batı Roma imparatoru olarak telakki edilir. Başlangıçta İtalya ve halâ Roma İmparatorluğu'nun elindeki topraklarda hüküm sürmüştür. 475 yılından itibaren, görevden alınıp Romulus Augustus'la (Augustulus) yer değiştirildiği için sadece Dalmaçya'da hüküm sürmüş ve Galya üzerinde yasal hakları devam etmiş olsa da Batı Roma İmparatorluğundan geriye kalan diğer topraklar üzerinde otoritesini kaybetmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu, görevden alınmasına rağmen onu yasal olarak Batı imparatoru olarak kabul etmeye devam etmiştir. 476 yılında Odoacer tarafından görevden alınacak olan Romulus hiçbir zaman bu şekilde bir kabul görmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dux</span> Roma ünvanı

Dux, Latince lider ya da önder anlamına gelir ve bir askerî birliğe komuta eden anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Thema</span>

Thema, yaklaşık yedi yüz yıllık bir dönem için Bizans İmparatorluğu'nun ana yerel idare birimi idi. Thema sistemi yedinci yüzyılda Bizans topraklarının Müslüman orduları tarafından zaptedilmeye başlanması ile kurulmuş ve daha önceki ana yerel birim olan ve Roma imparatorları Diocletianus ve I. Konstantin tarafından kurulmuş olan Roma diakos sistemi yerine geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeno (imparator)</span> Doğu Roma İmparatorluğu İmparatoru

Flavius Zeno (y. 425- 9 Nisan 491) iki defa tahta geçmiş Doğu Roma İmparatorluğu İmparatorudur. İlk imparatorluk dönemi 9 Şubat 474-9 Ocak 475'te; sonraki ise Ağustos 476 - 9 Nisan 491 arasında olmuştur. Kendisi İsaurialı asıllı olup orijinal ismi Tarasicodissa veya Trascalissaeus idi. İlk Bizans imparatorları arasında ismi iyi bilinen imparatorlardan biridir. Hükümdarlığı sırasında içişleri alanında yurt içi isyanları ve dinsel uyuşmazlıklar çok önemli olmuştur; fakat bunlara rağmen dışişleri alanında büyük başarılar kazanmıştır. Doğu İmparatorluğunu dengeli tutmayı başarmakla beraber, İmparatorluk döneminde Julius Nepos ve Romulus Augustus imparatorluklarından sonra Batı Roma İmparatorluğu ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauricius</span> Bizans imparatoru

Mauricius veya Mavrikyüs, 582 – 602 döneminde Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatorudur. Bizans imparatorluğunun başlangıç döneminde çok önemli bir hükümdardır. Bir general olarak kayın-babası II. Tiberius ölünce imparator olmuştur. Saltanatının neredeyse tümünde imparatorluğun ya doğu sınırlarında ya da batı Balkanlar sınırlarında neredeyse devamlı savaşlar meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Justinus</span>

II. Justinus veya Yustinos 565 ile 578 yılları arasında Jüstinyen Hanedanı üyesi olarak, 574-578 döneminde II. Tiberius ile ortak imparator olarak, Bizans İmparatorluğu imparatoru olarak saltanat sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gotlar Savaşı (535-554)</span> Bizans–Cermen çatışması (535–554)

Gotlar Savaşı, 535'ten 554'e kadar Bizans İmparatorluğu ile Ostrogot Krallığı arasında yapılan ve İtalya ve Dalmaçya'da yer alan savaştır. Tarihçiler bu savaşı iki safhada incelerler: Birinci safha 535-540 dönemindedir; bu safhada Bizanslı General Belisarius komutasındaki Bizanslılar, İtalya'yı tekrar Bizans hakimiyeti altına almayı başarmışlardır ve en sonunda Batı Roma İmparatorluğu son döneminde başkent olan Ravenna şehrinin ellerine geçmesi ile bu safha sona ermiştir. İkinci safhada yeni Ostrogot kralı Totila, yeni bir Ostrogot ordusu toplayıp, İtalyan şehirlerini tekrar işgal etmiştir. Ostrogotlar'ın direnişi uzun ve zorlu çabalar sonucunda Bizans generali Narses tarafından bastırılmıştır. Narses, bu safhada Frank ve Alaman kavimlerinin 554'te Kuzey İtalya'ya yaptıkları hücumları da geri püskürtmeyi başarmıştır. Aynı yıl, 554'te, Bizans İmparatoru I. Justinianus, "Pragmatik Sanction" adı verilen bir İmparatorluk buyruğu ile İtalya'nın Bizans yönetimi altında nasıl organize olacağını açıklamıştır. Bu galibiyetlere rağmen, Kuzey İtalya'da bulunan bazı şehirler Bizanslılar'a teslim olmayıp, 560'lı yılların ortalarına kadar bu direnişlere devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (572-591)</span> Bizans ile Sasani arasında yaklaşık 20 yıl süren savaş durumu

Bizans-Sasani Savaşı (572-591), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Kafkasya bölgesinde Pers egemenliği altında olan Bizans yanlılarının ayaklanmaları ile başladı, ancak diğer olaylar patlak verdi. Çatışma büyük oranda Güney Kafkasya ve Mezopotamya ile sınırlıydı, ancak Doğu Anadolu, Suriye ve Kuzey İran'a da yayılmıştı. Bu, 6. ve 7. yüzyılın çoğunu kapsayan bu iki imparatorluk arasındaki yoğun bir savaş dizisinin bir parçasıydı. Büyük ölçüde sınır eyaletleri ile sınırlandığı ve bu sınır bölgesinin ötesinde herhangi bir düşman topraklarının kalıcı bir şekilde işgal edilmediği aralarındaki birçok savaşın sonuncusuydu. 7. yüzyılın başlarındaki çok daha kapsamlı ve belirgin son çatışmadan önce geldi.

İoannis, soyismi Mistakon, "mustachioed/bıyıklı",, Bizans imparatorları II. Tiberius ve Mauricius döneminde Sasani İmparatorluğu ile savaşlarda önde gelen bir Doğu Romalı (Bizans) generaldir.

Cours ya da Curs, ayrıca Coursos, Cursos, Qwrys, Crous ya da Crus, 6. yüzyıl Doğu Roma (Bizans) generali.

<span class="mw-page-title-main">Afrika praetoria idaresi</span>

Afrika praetoria idaresi, Mağrip'de kurulu Doğu Roma İmparatorluğu'nun ana idari bölümlerinden biridir. İdare merkezi Kartaca'dır. 533-534 yıllarında Kuzeybatı Afrika'nın Vandallardan geri alınmasından sonra kurulmuştur. 580lerin sonlarına kadar varlığını sürdürmüş, sonra yerini Afrika Eksarhlığı'na bırakmıştır.

Solomon, kuzey Mezopotamya'dan bir Doğu Roma (Bizans) generalidir, 533–534 yıllarında Vandallar Savaşı ve Kuzey Afrika'nın yeniden ele geçirmesinde öne çıkmıştır. Sonraki on yılın çoğunu, magister militum askeri görevi ile Praefectus praetorio sivil görevinin birleştirilmesiyle asker vali olarak Afrika'da geçirmiştir. Solomon, başarılı bir şekilde büyük ölçekli Moro isyanıyla mücadele etti, ancak 536'nın baharında ordu isyanının ardından kaçmak zorunda kaldı. Afrika'da ikinci görev dönemi 539 yılında başladı ve bu dönem Bizans'ın durumunu güçlendirdiği Morolara karşı zaferler içerir. Birkaç yıl refah izledi, ancak yeniden alevlenen Moro isyanı 544'teki Cillium Muharebesi'nde Solomon'un yenilgisi ve ölümüyle kısa kesildi.

Gennadius (Yunanca: Γεννάδιος,, Bizanslı general ve ilk Afrika Eksarhı.

Comentiolus 6. yüzyılın sonlarında İmparator Mauricius döneminde önde gelen bir Doğu Roma (Bizans) generaliydi. Mauricius'un Balkan seferlerinde önemli bir rol oynadı ve ayrıca Doğu'da Sasani Perslerine karşı savaştı. Comentiolus, Bizans ordusunun Mauricius'a isyan etmesi ve İmparator Phocas'ın tahtı gasp etmesinden sonra 602'de idam edildi.