Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.
Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.
Dünyanın Uzak Ucu 2003 yılında çekilmiş Peter Weir'in yönettiği Russell Crowe'un Jack Aubrey rolünde, Paul Bettany'nin de Stephen Maturin rolünde oynadığı bir filmdir.
Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan 1882 yılında kurulmuş bir özel yabancı lisedir. İdari kadrosunun ve öğretmenlerinin çoğunluğu Avusturyalılardan oluşan okulda ders öğretim dili Almancadır, ancak Türkiye Coğrafyası, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Türkçe olarak verilir. Ayrıca 5 yıl zorunlu İngilizce ve 4 yıl süreli seçmeli Fransızca eğitimi verilmektedir.
Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.
Anıttepe Lisesi ya da sonradan Anıttepe Anadolu Lisesi, Ankara'nın en eski liselerinden birisidir. Ankara'nın Anıttepe semtinde bulunan okul Anıtkabir, bakanlıklar ve Kızılay'a yakın mesafededir. Arkasında Polis Koleji, önünde jandarma lojmanları bulunmaktadır. Öğrenime ortaöğretim ile başlamış olup daha sonra eğitim süresinin 11 yıla uzamasıyla birlikte ortaöğretim bölümü ayrılmıştır. Bu yıllardan sonra lise seviyesindeki öğrencileri üniversite sınavlarına hazırlayarak hâlen lise olarak eğitimini sürdürmektedir. Ayrıca, okul 2011-2012 öğretim yılından itibaren öğretim hayatına "Anadolu lisesi" unvanıyla devam etmeye başlamıştır.
Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), anne veya babası, görevi nedeniyle yurt dışında bulunduğu sırada, ortaöğrenimlerini bu ülkelerin lise veya dengi okullarında yapan öğrenciler için, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Sınav sonucu, çeşitli yükseköğrenim kurumlarındaki belli bölümlere öğrenci kabul edilmektedir.
Kolej, Fransızca collège sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan bir sözcüktür. Öğretim uygulamasında yabancı bir dil öğretimine ağırlık veren okullara, bazı meslek okullarına veya ilköğretim ve lise eğitimini kapsayan özel okullara kolej denir. Mesleki eğitim veya ortaöğretim sunmaktadır.
Abitur, Alman ortaöğretim sisteminde eyalete göre 12 veya 13 yıl eğitim ve son sınıfta yapılan beş ayrı merkezi sınav sonrasında ulaşılabilen en yüksek lise diplomasıdır. Almanya'da yüksekokul veya üniversite eğitimini mümkün kılan bu diploma, Avrupa Birliği'ndeki başka ülkelerde de tanınmış, üniversite eğitimi için yerel diplomalara denk tutulmuştur. Kelime anlamı olarak başarılı öğrenim dışında, yetişkinlik anlamına da gelmektedir.
Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi kapsayacak şekilde ele alınır. Ortaöğretimin ötesindeki mesleki eğitim, Birleşik Krallık'ta ileri eğitim olarak bilinir ve Birleşik Devletler'de sürekli eğitim kategorisine dahil edilir.
Lisans ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:
- Yetki belgesi, bir kimseyi bir şeye yetkilendiren belge
- Lisans derecesi, yükseköğrenimde ilk derece
- Yüksek lisans, bir yükseköğretim derecesi.
- Çoklu lisans, yazılım ürünün iki ya da daha fazla lisans türü ile dağıtılması modeli
- Son kullanıcı lisans anlaşması, herhangi bir yazılımın gerekli yasal zorunluluklarının hatırlatıldığı bir anlaşma
- Özgür lisans, bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşme
- Lisansüstü, uzmanlaşmaya yönelik ek eğitim
- Ön lisans derecesi, akademik unvan
- Pilot lisansı, pilotlara verilen resmî belge.
- Lisantiat, bazı ülkelerde üniversiteler tarafından verilen felsefe doktoru derecesi
- Lisans Yerleştirme Sınavı, bir sınav türü.
- Açık Lisanslar
- Viral lisans
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.
Gymnasium veya jimnazyum ya da eski dildeki kullanımıyla jimnaz, İsviçre, Hollanda, İsveç, Avusturya ve Almanya ile bazı diğer ülkelerde bulunan, öğrencileri üniversiteye hazırlayan okul türü. Türkiye'de lise seviyesinin üstündedir. Gymnasium'a girebilmek için ders notlarının iyi olması şartı vardır.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Türkiye'de bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılır. Yönetmeliğin amacı Madde-1'de: “Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir.” şeklinde ifade edilmiştir. Söz konusu sınav, daha önceki senelerde uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı'nın (KMS) birleşimi niteliğindedir. Sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir.
İsviçre'de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonlara devredilmiştir ve bu yüzden büyük bir çeşitlilik gösterir. Federal devlet (konfederasyon) sadece belli temel kuralları koyar ve ihtiyaçları karşılar. Örneğin ilkokul, ortaokul ve iki yıl anaokulu zorunludur ve ücretsizdir. Genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar olan eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Ayrıca konfederasyon bazı üniversiteleri finanse eder. Toplam eğitim sisteminin yüzde 90'ı kantonlar ve belediyeler tarafından finansa edilir.
Bir matrikülasyon sınavı, genellikle ortaöğrenimin sonuna doğru düzenlenen bir üniversite giriş sınavıdır. Sınavı geçtikten sonra, bir öğrenci ikinci seviye eğitimden gelen akademik nitelikleri tanıyan bir okuldan ayrılma sertifikası alır. Alınan puanlara veya notlara bağlı olarak, bir öğrenci daha sonra daha fazla araştırma yapmak üzere üniversiteye girebilir. Matrikülasyon sınavı akademik sertifikadır.
Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan KL-YES programı 11 Eylül olaylarından sonra Dünya barışını sağlamak amacıyla 2009 yılında ABD Dış İşleri bakanlığı tarafından yalnızca müslüman çoğunluktaki ülkelerde programa başlanmıştır. Programa sadece nüfusun müslüman çoğunlukta olduğu ülkelerden öğrenciler katılabilir. Bu programa katılmaya hak kazanan öğrenciler Amerika Birleşik Devletlerinde 1 yıl boyunca lise tam burslu bir şekilde tüm ihtiyaçları karşılanarak öğrenim görürler.