İçeriğe atla

Matthias Mann

Matthias Mann
Matthias Mann Zürih'te bir ders çıkışında, 2012
Doğum10 Ekim 1959 (64 yaşında)
Lingen, Batı Almanya
VatandaşlıkAlman
EğitimGöttingen Üniversitesi(B.Sc., M.Sc.)
Yale Üniversitesi(Ph.D.)
Tanınma nedeniKütle Spektrometrisi
Resmî sitebiochem.mpg.de/en/rd/mann
Kariyeri
DalıAnalitik kimya, kütle spektrometrisi
Çalıştığı kurumlarMax Planck Biyokimya Enstitüsü, Münih
Doktora
danışmanı
John Fenn

Matthias Mann (d. 10 Ekim 1959, Lingen, Batı Almanya),[1] kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

Gençliği ve eğitimi

Almanya'da doğan Mann Göttingen Üniversitesi'nde matematik ve fizik eğitimi aldı ve bu üniversitede lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ph.D. derecesini 1988'de Yale Üniversitesi'nden kimya mühendisliği alanında aldı ve doktorası sırasında John Fenn'in grubunda çalıştı. Fenn daha sonrasında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.[1][2][3]

Kariyeri

Odense'deki Güney Danimarka Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalarını burslu yapan Mann Heidelberg'deki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda (AMBL) grup lideri oldu. 2005'ten beri Münih'teki Max Planck Biyokimya Enstitüsü'nün müdürü olarak çalışmaktadır.[3] Ayrıca 2009'da Kopenhag'daki Novo Nordisk Vakfı Protein Araştırma Merkezi Proteomik Bölümü yöneticisi olarak atandı.[4]

Münih'teki araştırma ekibinden 2016'da numune toplama setlerini ticarileştiren PreOmics ve ticari protein analiz ekipmanı üreten EVOSEP şirketleri doğdu.[5]

Çalışmaları kütle spektrometrisi tabanlı pretomiğin çeşitli alanlarını etkiledi:[1]

  • AMBL'de geliştirilen peptit sekans işaretleme yaklaşımı peptitlerin kütle spektrumu ve genom bilgisi tabanlı belirlenmesinde geliştirilen ilk yöntemlerden biridir.
  • Nano-elektrosprey (çok düşük akış oranlı bir elektrosprey yöntemi) poliakrilimid jellerden proteinlerin femtemole sekansının belirlenmesini sağlayan ilk yöntemdir.
  • SILAC (stable isotope labeling with amino acids in cell culture, hücre kültürü içindeki amino asitlerin stabil izotopla belirlenmesi) yöntemi kantitativ proteomik alanında yaygın kullanılan bir yöntemdir.

Diğer çalışmaları

  • PharmaFluidics, Danışma Kurulu Üyesi (2019'dan beri)[5]

Ödüller

Matthias Mann kariyeri boyunca aşağıdaki ödülleri almıştır:[2]

  • 1991: Organic Mass Spectrometry dergisinin Malcom Ödülü
  • 1996: Kütle Spektrometrisi alanında Mattauch Herzog Ödülü
  • 1997: Numune Hazırlığının Otomasyonununda Stratejik Araştırma için Hewlett-Packard Ödülü
  • 1998: "Protein Yapası Analizi Yöntemleri" Topluluğu'nun Edman Ödülü
  • 1999: Kütle Spektrometrisi Alanında Olağanüstü Başarı için Bieman Madalyası (Amerikan Kütle Spektrometresi Cemiyeti)
  • 1999: Bilimsel Bilgi Enstitüsü tarafından 1994-1999 yılları arasında kimya alanında en çok atıfta bulunulan ikinci bilim insanı olduğu açıklandı
  • 1999: Harvard Tıp Fakültesi'ne misafir profesör olarak seçildi
  • 1999: Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu'na seçildi
  • 2000: Meyenburg Ödülü
  • 2001: Kanser Araştırması'nda Bernhard ve Matha Rasmussen Anı Ödülü
  • 2001: Alman Kanser Araştırması Merkezi tarafından verilen Meyenburg Kanser Araştırması Ödülü
  • 2001: Alman Kimya Topluluğu tarafından verilen Fresenius Ödülü ve Analitik Kimya Madalyası
  • 2004: Fahri doktora, Utrecht Üniversitesi, Hollanda
  • 2004: Lundbeck Ödülü
  • 2004: Novo-Nordisk Ödülü
  • 2005: Protein Topluluğu Anfinsen Ödülü
  • 2006: Alman Klinik Kimya ve Tıbbî Laboratuvar Topluluğu "Biyokimyasal Analiz" ödülü
  • 2008: Proteomik Bilim alanında HUPO Üstün Başarı Ödülü
  • 2008: Utrecht Üniversitesi Bijovet Biyomoleküler Araştırma Merkezi Bijovet Madalyası[6]
  • 2010: Bavyera Beşeri ve Fen Bilimleri Akademisi Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling Ödülü
  • 2012: Alman Araştırma Cemiyeti Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü
  • 2012: Feodor Lynen Madalyası
  • 2012: Louis-Jeantet Top Ödülü
  • 2012: Ernst Schering Ödülü[7]
  • 2015: Theodor Bücher Dersi ve Ödülü
  • 2015: Danimarka Dannebrog Şövalyesi Haçı Nişanı
  • 2015: Biyonanalitik Kimya alanında Barry L. Karger Madalyası
  • 2017: Lennart Philipson Ödülü

Kaynakça

  1. ^ a b c "Professor Matthias MANN, Winner of the 2012 Louis-Jeantet Prize for medicine". Foundation Louis-Jeantet. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b "Matthias Mann". Gesellschaft Deutscher Chemiker. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b "Matthias Mann, PhD". Michael J. Fox Parkinson Araştırmaları Vakfı. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Matthias Mann". VIB Conferences. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  5. ^ a b Prof. Matthias Mann joins PharmaFluidics’ Advisory Board 3 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. PharmaFluidics, press release of October 22, 2019
  6. ^ "Bijvoet Medal". Bijvoet Center for Biomolecular Research. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2017. 
  7. ^ "Ernst Schering Prize". Ernst Schering Foundation. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütle spektrometrisi</span> Kütle ölçer

Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik. Daha basit terimler ile, bir kütle spektrumu bir numunen içindeki kütleleri ölçer. Kütle spektrometrisi birçok farklı alanda kullanılır ve kompleks karışımlara uygulandığı kadar saf numunelere de uygulanır.

Amerikan Kütle Spektrometresi Cemiyeti, Amerika Birleşik Devletleri merkezli, kütle spektrometresi bilimsel alanını destekleyen profesyonel bir cemiyettir. 2019 itibarıyla başta ABD’den olmak üzere cemiyetin tüm dünyadaki toplam üye sayısı 10.000 civarındadır. Cemiyet her yıl Mayıs sonu ya da Haziran başında organize edilen geleneksel büyük konferansının yanı sıra farklı konular üzerine de konferans ve çalışma atölyeleri düzenler. Cemiyet aynı zamanda Amerikan Kütle Spektrometresi Cemiyeti Dergisi'ni yayımlar.

Scott A. McLuckey, Amerikalı kimyager, Purdue Üniversitesi John A. Leighty Üstün Başarılı Kimya Profesörü. Büyük biyomoleküllerin iyonize versiyonlarının formasyonları, bu iyonların kütle spektrometrisi ve iyon-iyon tepkimeler üstüne araştırma yapar.

Joshua J. Coon, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde Biyomoleküler Kimya Profesörü ve Morgridge Araştırma Enstitüsü üyesidir.

Benjamin A. Garcia, Pennsylvania Üniversitesi'nde Amerikalı kimyager ve profesördür. Araştırma alanları, proteinlerin ve epigenetiklerin çevrim sonrası değişikliklerini analiz etmek için yeni kütle spektrometrisi yöntemleri geliştirme etrafında dönmektedir. Çalışmaları 250'nin üzerinde yayınla sonuçlandı ve 2018'de Amerikan Kütle Spektrometresi Derneği Biemann Madalyası da dahil olmak üzere birçok onur ile tanındı.

Béla Paizs, Macar biyoinformatikçisidir.

David C. Muddiman, Raleigh, North Carolina'daki North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde Amerikalı kimyager ve seçkin bir kimya profesörüdür. Araştırmaları, kütle spektrometrisi tabanlı proteomik, metabolomik ve glikomiklerin yanı sıra yeni kütle spektrometrisi iyonizasyon görüntüleme yöntemleri için yenilikçi araçlar geliştirmeye odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruedi Aebersold</span> İsviçreli biyolog

Rudolf Aebersold, proteomik ve sistem biyolojisi alanlarında öncü olarak görülen İsviçreli biyolog. Öncelikle karmaşık numunelerdeki proteinleri ölçmek için birçok durumda kütle spektrometrisi yoluyla teknikleri araştırdı. Ruedi Aebersold, ETH Zürih'teki Moleküler Sistem Biyolojisi Enstitüsü'nde (IMSB) Sistem biyolojisi profesörüdür. Ayrıca daha önce bir araştırma grubunda bulunduğu Seattle, Washington'daki Sistem Biyolojisi Enstitüsü'nün kurucularından birifdir.

John R. Yates III, Amerikalı kimyager. La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'nde kimyasal biyoloji profesörüdür. Çalışmaları araç geliştirmeye ve proteomik üzerine odaklanmıştır ve kütle spektrometrisi konusunda uzmanlaşmıştır. Otomatik peptit sekanslaması ve Çok Boyutlu Protein Tanımlama Teknolojisi (MudPIT) için SEQUEST algoritmasının geliştirilmesi ile bilinmektedir.

Yinsheng Wang, Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nde Kimya Profesörü ve ETOX yüksek lisans programı direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">David E. Clemmer</span> araştırmacı

David E. Clemmer, Amerikalı analitik kimyager. Bloomington'daki Indiana Üniversitesi'nde Robert ve Marjorie Mann Kimya Kürsüsü başkanı ve Seçkin Profesör'dür. Bu üniversitede Clemmer Grubu'nun başındadır. Clemmer iyon-hareketliliği kütle spektrometrisi (IM-MS) için yeni bilimsel ekipmanlar geliştirir. Geliştirdiği ekipmanlar arasında ilk iç içe iyon-hareketliliği uçuş-zamanlı kütle spektroskmetrisi de vardır. Aralarında 2006'da "çeşitli kütle spektrometre teknolojileri için iyon hareketliliği ayırmanın entegrasyonuna yaptığı öncü katkıları için" kazandığı Biemann Madalyası'nın da bulunduğu çeşitli ödüller kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Laskin</span> araştırmacı

Julia Laskin Pasifik Northwest Ulusal Laboratuvarı'nda araştırmacı ve Purdue Üniversitesi'nde William F. ve Patty J. Miller Analitik Kimya Profesörü olarak çalışan Amerikalı kimyagerdir. Yüksek lisans derecesini 1990 yılında Rusya'daki Leningrad Politeknik Enstitüsü'nde, doktorasını da 1998'de İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora yaparken fiziksel kimya laboratuvarında eğitim asistanı olarak çalıştı. Doktora sonrası araştırmalarını Jean Futrell'in yanında Delaware Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Kütle spektrometrisi alananında yaptığı çalışmalarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Carol V. Robinson</span>

Dame Carol Vivien Robinson, İngiliz kimyager ve Kraliyet Kimya Derneği Başkanı. Oxford Üniversitesi Fiziksel ve Teorik Kimya Laboratuvarı'nda Kraliyet Cemiyeti Araştırma profesörü, Dr Lee Fiziksel ve Teorik Kimya Profesörü ve Exeter College'da profesör asistanıdır. Daha önce Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Kütle Spektrometresi Profesörü idi.

<span class="mw-page-title-main">Neil Kelleher</span>

Neil L. Kelleher, Northwestern Üniversitesi'nde Walter ve Mary Elizabeth Glass Kimya, Moleküler Biyoloji ve Tıp Profesörü. Genellikle kütle spektrometrisi ve proteomik uygulamaları üzerine araştırmalar yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Matriks-destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu</span>

Kütle spektrometrisinde, matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu (MALDI), minimum parçalanma ile büyük moleküllerden iyonlar oluşturmak için bir lazer enerjisi emici matris kullanan bir iyonizasyon tekniğidir. Daha geleneksel iyonizasyon yöntemleriyle iyonize edildiğinde kırılgan olma ve parçalanma eğiliminde olan biyomoleküllerin ve büyük organik moleküllerin analizinde uygulanmıştır. Gaz fazında büyük moleküllerin iyonlarını elde etmenin nispeten yumuşak bir yolu olması bakımından elektrosprey iyonizasyonuna (ESI) benzer, ancak MALDI tipik olarak çok daha az sayıda çok-yüklü iyon üretir.

<span class="mw-page-title-main">Protein kütle spektrometrisi</span>

Protein kütle spektrometrisi, kütle spektrometrisinin proteinlerin incelenmesine uygulanmasını ifade eder. Kütle spektrometrisi, proteinlerin doğru kütle tespiti ve karakterizasyonu için önemli bir yöntemdir ve birçok kullanımı için çeşitli yöntemler ve araçlar geliştirilmiştir. Uygulamaları arasında proteinler ve translasyon sonrası modifikasyonlarının tanımlanması, protein komplekslerinin, alt birimlerinin ve fonksiyonel etkileşimlerinin aydınlatılması veproteomikteki proteinlerin küresel ölçümü yer alır. Aynı zamanda proteinlerin çeşitli organellerdeki konumlarını belirlemek ve farklı proteinler ile membran lipidleri arasındaki etkileşimleri belirlemek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Protein dizileme</span>

Protein dizileme, bir protein veya peptidin tamamının veya bir kısmının amino asit dizisini belirlemenin pratik işlemidir. Bu işlem, proteini tanımlamayı veya onun translasyon sonrası modifikasyonlarını karakterize etmeyi sağlayabilir. Tipik olarak, bir proteinin kısmi dizilimi, genlerin kavramsal çevirisinden türetilen protein dizilerinin veri tabanlarına referansla onu tanımlamak için yeterli bilgi sağlar.

Üst-alt proteomik, kütle ölçümü ve ardışık kütle spektrometresi (MS/MS) analizi için izole edilmiş bir protein iyonunu depolamak üzere bir iyon yakalayıcı kütle spektrometresi veya MS/MS ile birlikte iki boyutlu jel elektroforezi gibi diğer protein saflaştırma yöntemlerini kullanan bir protein tanımlama yöntemidir. Üst-alt proteomik, yekpare haldeki proteinlerin analizi yoluyla benzersiz proteoformları tanımlama ve niceleme yeteneğine sahiptir. Kütle spektrometresi sırasında yekpare haldeki proteinler tipik olarak elektrosprey iyonizasyon ile iyonize edilir ve bir Fourier dönüşümü iyon siklotron rezonansı, kuadrupol iyon tuzağı veya Orbitrap kütle spektrometresinde tutulur. Ardışık kütle spektrometresi için parçalanma, elektron yakalama ayrışması veya elektron transfer ayrışması ile gerçekleştirilir. Etkili bir parçalanma, kütle spektrometresi tabanlı proteomikten önce numunenin işleme safyası için kritiktir. Proteom analizi rutin olarak yekpare haldeki proteinlerin sindirilmesini ve ardından kütle spektrometresi (MS) kullanılarak elde edilen protein tanımlamasını içerir. Üst-alt MS (jelsiz) proteomik, protein yapısını, yekpare haldeki bir kütlenin ölçümü ve ardından gaz fazında doğrudan iyon ayrışması yoluyla sorgular.

<span class="mw-page-title-main">Kapiler elektroforez kütle spektrometrisi</span> Kapiler elektroforezin sıvı ayırma işleminin kütle spektrometresi ile birleşiminden oluşan bir analitik kimya tekniğidir

Kapiler elektroforez kütle spektrometrisi (CE-MS), kapiler elektroforezin sıvı ayırma işleminin kütle spektrometresi ile birleşiminden oluşan bir analitik kimya tekniğidir. CE-MS, tek bir analizde yüksek ayırma verimliliği ve moleküler kütle bilgisi sağlamak için hem CE hem de MS'nin avantajlarını birleştirir. Yüksek çözünürlük ve hassasiyete sahiptir, minimum hacim gerektirir ve yüksek hızda analiz yapabilir. İyonlar tipik olarak elektrosprey iyonizasyonla oluşturulur ancak matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu veya diğer iyonizasyon teknikleriyle de oluşturulabilirler. Proteomik ve biyomoleküllerin kantitatif analizinde ve klinik tıpta kullanılmaktadır. 1987'deki tanıtımından bu yana, yeni gelişmeler ve uygulamalar CE-MS'i güçlü bir ayırma ve tanımlama tekniği haline getirmiştir.

Natalie G. Ahn, Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nde kimya ve biyokimya profesörü. Araştırmaları, fosforilasyon ve kanserlerde uzmanlaşarak hücre sinyalleme mekanizmalarını anlamaya odaklanmıştır. Ahn'ın çalışması, genetik kodu ve genetiğin yaşam süreçlerini nasıl etkilediğini anlamak için "klasik kimya" araçlarını kullanmaktadır. 2003 yılından günümüze Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmakta ve burada Seçkin Profesör konumundadır. 1994 ve 2014 yılları arasında Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacı olarak çalışmıştır. 2018 yılında ise Ulusal Bilimler Akademisi'nde Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyeliğine seçilmiştir.