İçeriğe atla

Matthew Koss

Matthew Koss
Doğum16 Eylül 1961 (63 yaşında)
Boston Massachusetts ABD
VatandaşlıkABD
EğitimVassar College
Tufts Üniversitesi
Kariyeri
DalıKatı hâl fiziği
Çalıştığı kurumRensselaer Polytechnic Institute
College of the Holy Cross

Matthew B. Koss (d. 16 Eylül 1961), Boston, Massachusetts doğumlu katı hal fizikçisidir.

Biyografi

Koss, 1983'te Vassar College'nden AB derecesini aldı. Ardından Tufts Üniversitesi'nde yoğun madde fiziği alanında doktorasını tamamladı.

1990'dan 2000 yılına kadar, Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nde, STS-62, STS-75 ve STS-87 üzerinde Uzay Mekiği uçuş görevlerini yürüten dendritik katılaşma üzerine temel bir mikro yerçekimi araştırma olan İzotermal Dendritik Büyüme Deneyi (IDGE) projesinde Baş Bilim İnsanı olarak çalıştı. Ayrıca, 2006 yılında Uluslararası Uzay İstasyonunda kullanılması amaçlanan bir uçuş görevi olan Geçici Dendritik Katılaşma Deneyi (TDSE) görevinde de baş araştırmacı olarak çalıştı.[1]

Haziran 2003'te, The New York Times'ta yayımlanan ve bilim adamlarının Columbia Uzay Mekiği kazası felaketinden kısmen sorumlu olduklarını yazdığı bir başyazı nedeniyle tartışmalara yol açtı. Çoğu mikro yerçekimi bilimsel deneyinin insanlı uzay misyonları gerektirmediğini, ancak uzay programlarını tanıtmak için görevlerin insanlı yapıldığını savundu.[2] Makale geniş çapta dikkat çekti ve Koss daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi'nin önündeki bir kongre oturumunda göründü.[3]

Koss, 2000 yılında, Massachusetts, Worcester'daki Holy Cross Koleji'nde izotermal dendritik büyüme araştırmalarına devam etti. Nisan 2008'de bu okulda fizik doçenti oldu.[4] Nisan 2022 itibarıyla Holy Cross Koleji, Fizik Bölümünde profesör unvanıyla çalışmalarına devam etmektedir.[5]

Koss 2005 yılında beyzbol fiziği üzerine araştırmalara başladı. Diğer modellerle karşılaştırmak için kendi Reynolds sayısına karşı sürükleme katsayısı grafiğini oluşturmak için uçuş halindeki bir beyzbol topu hakkında veri topladı. Ayrıca, tüm başlangıç koşullarını göz önüne alarak bir beyzbol topunun alacağı uçuş yolunun hibrit bir modelini yarattı. Ayrıca, uçuşta bir beyzbol topunun dönüş bozulma oranı gibi uçuşu etkileyecek diğer faktörleri eklemek için çalıştı.

Kaynakça

  1. ^ "Transient Dendritic Solidification Experiment (TDSE)". NASA/Marshall Space Flight Center. 7 Temmuz 2000 – Wayback Machine vasıtasıyla. 
  2. ^ Koss, Matthew B. (29 Temmuz 2003). "How Science Brought Down the Shuttle". The New York Times. s. 13. 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022 – nytimes.com vasıtasıyla. 
  3. ^ Shaw, Gwyneth K. (17 Ekim 2003). "Panel says NASA should abandon shuttle program". The Bradenton Herald. Bradenton, Florida. Knight Ridder. s. 7. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022 – newspapers.com vasıtasıyla. 
  4. ^ Koss, Matthew B. (28 Nisan 2008). "A thin envelope, a full life". The Boston Globe. s. 15. 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022 – newspapers.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "Matthew Koss". holycross.edu. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Space Shuttle</span> NASA tarafından dünya yörüngesine insan ve techizat taşıma amaçlı yürütülmüş uzay programı

Space Shuttle, Space Shuttle programının bir parçası olarak NASA tarafından 1981-2011 yılları arasında faaliyet gösteren, kısmen yeniden kullanılabilir alçak Dünya yörüngesi uzay aracıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120'den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi. Bunun sebebi uzay mekiklerinin kullanıldıktan sonra uzun ve pahalı bakımlara ihtiyaç duymasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Uzay taşıtı dışı etkinlik</span>

Uzay taşıtı dışı etkinlik, ya da Uzay gemisi dışı etkinlik; Dünya'nın atmosferinin ötesinde yani Dünya dışı olarak nitelenen uzay boşluğu ya da uzayın herhangi bir yerinde boşlukta bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan herhangi bir etkinliği anlatan terim. Sıklıkla kullanılan dünya yörüngesindeki bir uzay gemisi veya uzay istasyonunun dışında uygulanan uzay yürüyüşünü tanımlamak için kullanılır. EVA daha çok uygulanması gereken teknik yöntemler bütününü tanımlamak için kullanılır. Uluslararası Uzay İstasyonu için gerçekleştirilen istasyon dışı teknik görevler gibi. Ama aynı zamanda Ay yüzeyi keşfi için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Michael L. Gernhardt</span>

Michael Landon Gernhardt NASA astronotudur, Çevresel Fizik Labaratuvarı'nın yöneticisi ve Lyndon B. Johnson Space Merkezi'ndeki Prebreathe Reduksiyon Programı'nın (PRP) ana yatırımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay mekiği harici yakıt tankı</span>

Uzay mekiği harici tankı, uzay mekiği fırlatma aracının bir parçasıydı. Bu bölümde sıvı hidrojen ve sıvı oksijen yükseltgenleri bulunurdu. Aracın kalkış ve yükselme sırasında bu tank yörünge aracındaki üç uzay mekiği ana motoru için gerekli olan yakıtı ve yükseltgenlerini belli bir basınç altında sağlardı. Uzay mekiği harici tankı ana motorların devre dışı kalmasından 10 saniye sonra mekikten ayrılarak düşmeye başlar ve Dünya atmosferine yeniden girerdi. Katı roket iticilerinden farklı olarak harici tanklar tekrar tekrar kullanılamazlardı. Harici tank Hint Okyanusu’ na(veya Pasifik Okyanusu’ na düşmesi) düştükten sonra yeniden kullanılabilecek duruma getirilemediğinden dolayı ve transfer alanının dışına düşmesinden dolayı kurtarılamıyordu.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay mekiği ana motoru</span> NASAnın uzay aracına monte edilmiş kriyojenik sıvı yakıt roket motoru

Aerojet Rocketdyne RS-25 diğer adıyla Uzay Mekiği Ana Motoru, dondurucu sıvı yakıtlı bir roket motorudur. NASA’nın uzay istasyonunda kullanılmıştır ve fırlatma rampasında kullanılması düşünülmüştür ve Rocketdyne şirketi tarafından Birleşik devletlerde yapılmıştır. RS-25 dondurucu sıvı hidrojeni ve sıvı oksijeni yakar ve her bir motor kalkış esnasında 1,859 kN(418,000 lb) güç üretir. RS-25 60’lı yılların izinden gitmesine rağmen motorun gelişime açık olması nedeniyle çeşitli geliştirmelere uğramıştır. 1 Nisan 1981 tarihinde ilk denenmesinin yapılmasıyla beraber RS-25 güvenlik, bakım ve motor güvenilirliği açısından birçok geliştirmeye uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bolden</span>

Charles Frank Bolden Jr., Eski NASA yöneticisi, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri'nden emekli Tümgeneral ve dört Uzay Mekiği görevinde uçmuş eski astronottur.

<span class="mw-page-title-main">Laurel Clark</span> Amerikalı uzay adamı (1961 – 2003)

Laurel Blair Clark, NASA astronotu, tıp doktoru, Birleşik Devletler Donanması Kaptanı ve Uzay Mekiği görev uzmanıydı. Clark, Uzay Mekiği Columbia felaketinde altı mürettebat üyesiyle birlikte öldü. Ölümünden sonra Kongre Uzay Onur Madalyası ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mikro Yer Çekimli Ortam</span>

Mikro-g ortamı terimi aşağı yukarı ağırlıksızlık ve sıfır-g, terimleri ile eşanlamlıdır ancak g-kuvveti'lerinin asla tam olarak sıfır olmadığı gerçeğine vurgu yaparak - sadece çok azdır. Mikro yerçekimi sembolü μg, Uzay Mekiği uçuşlarının STS-87 ve STS-107 amblemlerinde kullanıldı çünkü bu uçuşlar alçak Dünya yörüngesi'ndeki mikro yerçekimi araştırmalarına ayrılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Spacelab</span>

Spacelab, ESA tarafından geliştirilen ve Uzay Mekiği tarafından uçurulan belirli uzay uçuşlarında kullanılan yeniden kullanılabilir bir laboratuvardı. Laboratuvar, basınçlı bir modül, basınçsız bir taşıyıcı ve Mekiğin kargo bölmesinde bulunan diğer ilgili donanım dahil olmak üzere birden fazla bileşenden oluşuyordu. Bileşenler, her bir uzay uçuşunun ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli biçimlerde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">STS-7</span>

STS-7 NASA'nın yedinci Uzay Mekiği görevi ve Uzay Mekiği Challenger'ın ikinci göreviydi. Görev sırasında Challenger yörüngeye birkaç uydu yerleştirdi. Mekik, 18 Haziran 1983'te Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı ve 24 Haziran'da Edwards Hava Kuvvetleri Üssü' ne indi. STS-7, Amerika'nın ilk kadın astronotu olan Sally Ride'ı taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Wendy B. Lawrence</span> Amerikalı uzay adamı

Wendy Barrien Lawrence, emekli bir ABD Deniz Kuvvetleri Kaptanı, bir mühendis ve eski helikopter pilotu ve NASA astronotu. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'nun uzaya uçan ilk kadın mezunuydu ve ayrıca Rus Uzay İstasyonu Mir'i ziyaret etti. Columbia Uzay Mekiği felaketinden sonraki ilk Uzay Mekiği uçuşu olan STS-114'te görev uzmanıydı. Eski bir NASA bilim adamı olan Cathy Watson ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Story Musgrave</span>

Franklin Story Musgrave Amerikalı bir doktor ve emekli bir NASA astronotu Musgrave hem Disney'in Imagineering grubu hem de California'daki Applied Minds'ın danışmanıdır. 1996 yılında, altı uzay uçuşunda uçan yalnızca ikinci astronot oldu ve altı akademik derece ile en resmi eğitimli astronot oldu. Musgrave, beş Uzay Mekiğini de kullanan tek astronottur.

<span class="mw-page-title-main">Taylor Wang</span>

Taylor Gun-Jin Wang Çin doğumlu Amerikalı bir bilim adamıdır ve 1985 yılında uzaya giden ilk Çin kökenli kişi olmuştur. Jet Tahrik Laboratuvarı'nın bir çalışanı olan Wang, Uzay Mekiği Challenger görevi STS-51-B'de yük taşıma uzmanıydı.