İçeriğe atla

Matthew Boulton

Matthew Boulton
Matthew Boulton
Doğum3 Eylül 1728(1728-09-03)
Birmingham, Büyük Britanya
Ölüm17 Ağustos 1809 (80 yaşında)
Birmingham, Büyük Britanya
Meslekİş insanı, mucit, makine mühendisi, gümüşçü

Matthew Boulton (3 Eylül 1728-17 Ağustos 1809), İngiliz iş insanı, mucit, makine mühendisi ve gümüşçüydü. İskoç mühendis James Watt'ın iş ortağıydı. 18. yüzyılın son çeyreğinde ortaklık, son teknolojide büyük bir ilerleme sağlayan ve fabrikaların ve imalathanelerin mekanizasyonunu mümkün kılan yüzlerce Boulton & Watt buhar makinesinin icadını sağladı. Boulton, madeni para basımına modern teknikler uyguladı, Britanya ve diğer ülkeler için milyonlarca parça bastı ve Kraliyet Darphanesi'ne güncel ekipmanlar sağladı.

Ek okuma

  • Doty, Richard (1998), The Soho Mint and the Industrialization of Money, Londra: Spink & Son Ltd, ISBN 978-1-902040-03-5 
  • Goodison, Nicholas (1999), Matthew Boulton: Ormolu, Londra: Christie's Books, ISBN 978-0-903432-70-2 
  • Jones, Peter M. (2009), Industrial Enlightenment: Science, Technology and Culture in Birmingham and the West Midlands 1760–1820, Manchester: Manchester University Press, ISBN 978-0-7190-7770-8 
  • Roll, Erich; Smith, J. G. (1930), An Early Experiment in Industrial Organisation: Being a History of the Firm of Boulton & Watt, 1775–1805, Londra: Longmans and Green 
  • Schofield, Robert E. (1963), The Lunar Society of Birmingham: A Social History of Provincial Science and Industry in Eighteenth-Century England, Oxford: Clarendon Press 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Savery</span> İngiliz buhar mühendisi (1650-1715)

Thomas Savery, İngiliz mucit ve mühendis. Ticari olarak kullanılan ilk buhar güçlü cihazı olan ve genellikle "Savery motoru" olarak anılan buhar pompasını icat etmiştir. Savery'nin buhar pompası, maden drenajını iyileştiren ve yaygın kamu su tedarikini uygulanabilir hale getiren devrim niteliğinde bir su pompalama yöntemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fars edebiyatı</span> İranın sözlü ve yazılı edebî birikimi

Fars edebiyatı, Farsça sözlü kompozisyonlardan ve yazılı metinlerden oluşan dünyanın en eski edebiyatlarından biridir. 2500 yıldan uzun bir dönemi kapsayan Fars edebiyatına ait kaynaklar bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya, Batı Asya, Anadolu, Hint alt kıtası, Mısır ve Balkanlar'a yayılmıştır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Yalnız İranlılar değil, Türk, Kafkas, Hint, Pakistanlı ve Slav şair ve yazarların Fars dilinde oluşturdukları eserler de Fars edebiyatı içinde sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Newcomen</span>

Thomas Newcomen, İngiliz mucit.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anglo-Irak Savaşı</span>

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Clausius</span>

Rudolf Julius Emanuel Clausius, termodinamik biliminin başlıca kurucularından kabul edilen Alman fizikçi ve matematikçidir. İsmi Ay krateri olan Clausius'a verilmiştir.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<span class="mw-page-title-main">Oldfield Thomas</span>

Michael Rogers Oldfield Thomas,, İngiliz zoolog.

<span class="mw-page-title-main">1969 FA Cup finali</span>

1969 FA Cup finali, 26 Nisan 1969 tarihinde 1968-69 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Wembley Stadyumu'nda, Manchester City ile Leicester City takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Manchester City, bu maça kadar daha önce oynadığı 6 FA Cup finalinden 3 tanesinde şampiyonluğa ulaşmıştı. Leicester City ise 3 kez final oynamasına karşın, hiçbirini kazanamamıştı.

<span class="mw-page-title-main">1931 FA Cup finali</span> Futbol maçı

1931 FA Cup finali, 25 Nisan 1931 tarihinde 1930-31 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Wembley Stadyumu'nda, West Bromwich Albion ile Birmingham takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. West Bromwich Albion, maçtan 2-1 galip ayrılarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

Carl Frederik von Breda, İsveç Krallığı'nın ressamı olmadan önce, eğitimini ve çalışmalarının büyük bölümünü Büyük Britanya'da tamamlayan İsveçli ressam. Stockholm'da doğmuş, daha sonra Büyük Britanya'ya taşınmış ve burada Joshua Reynolds'un öğrencisi olmuştur. Breda özellikle portre çizimlerinde uzmanlaşmıştır. Bu sebepten ötürü "İsveçli van Dyck" şeklinde de adlandırılır. 1796'dan İsveç'e dönen Breda, burada sanatlar akademisinde profesör olarak görev yaptı. Öte yandan portre ve krallık ressamı olarak da çalıştı. 22 yaşında evlenen Breda'nın oğlu Johan Fredrik'de babası tarafından eğitildi ve bir ressam oldu. Breda 1818 yılında Stockholm'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Edward Drinker Cope</span> Amerikalı paleontolog, jeolog ve biyolog (1840–1897)

Edward Drinker Cope Amerikalı bir paleontolog ve karşılaştırmalı anatomist, aynı zamanda ünlü bir herpetolog ve ihtiyologdur. Neo-Lamarkizm düşünce okulunun kurucusudur. Zengin bir Quaker ailesinde doğan Cope, kendisini bilime ilgi duyan dahi bir çocuk olarak tanımlamış; ilk bilimsel makalesini de 19 yaşında yayınlamıştır. Babası, Cope'u soylu bir çiftçi olarak yetiştirmeye çalışsa da, sonunda oğlunun bilime olan tutkusunu kabullendi. Cope, kuzeniyle evlendi ve bir çocuğu oldu; aile Philadelphia'dan Haddonfield, New Jersey'e taşındı, ancak Cope daha sonraki yıllarda Philadelphia'da bir konut ve müze inşa edecekti.

<span class="mw-page-title-main">Davy Madalyası</span>

Davy Madalyası, Royal Society tarafından "kimyanın herhangi bir dalında son zamanlarda yapılan olağanüstü önemli bir keşif için" verilen ödüldür. Humphry Davy'nin adını taşıyan madalya, başlangıçta 1000 sterlin olan bir parasal hediye ile birlikte verildi. Davy Madalyası almak, Nobel Kimya Ödülü ile ödüllendirilmenin potansiyel bir öncüsü olarak tanımlanmıştır, Royal Society of Chemistry tarafından yapılan bir analize göre, 2022 itibarıyla 22 bilim insanı Nobel ödülü almadan önce bu madalyaya layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">William Joseph Taylor</span>

William Joseph Taylor, kariyeri boyunca Londra'da üretilen madalya ve jetonların çoğunluğu ve Avustralya'da kayda değer bir girişim de dahil olmak üzere çok çeşitli madalya ve jeton üreten bir İngiliz madalya ve gravür ustasıydı. Kıtanın ilk özel darphanesini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Boulton & Watt</span>

Boulton & Watt, buhar makineleri tasarlayan ve üreten eski bir İngiliz firmasıydı. İngiliz imalatçı Matthew Boulton ve İskoç mühendis James Watt'ın ortaklığıyla 1775'te Birmingham civarındaki Batı Midlands'da kurulan firma, Sanayi Devrimi'nde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Güneş ve gezegen dişlisi</span>

Güneş ve gezegen dişlisi, ileri geri hareketini bir dönme hareketine dönüştürme yöntemidir ve ilk döner kirişli motorlarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Murdoch</span>

William Murdoch İskoç kimyager, mucit ve makine mühendisidir.