İçeriğe atla

Matterhorn

Koordinatlar: 45°58′35″K 7°39′30″D / 45.97639°K 7.65833°D / 45.97639; 7.65833
Mattherhorn Dağı
Cervino, Cervin
Matterhorn
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4.478 metre (14.692 ft)
Çıkıntı1.029 m (3.376 ft)[1]
Yalıtılma13,8 kilometre (8,6 mi)
Koordinatlar45°58′35″K 7°39′30″D / 45.97639°K 7.65833°D / 45.97639; 7.65833
Coğrafya
Konumİtalya / İsviçre
Tırmanma
İlk tırmanan14 Temmuz 1865 (159 yıl önce)
En kolay rotaHörnli ridge (AD, rock/mixed climb)

Matterhorn (Almanca), Cervino (İtalyanca), Cervin (Fransızca), İsviçre Alpleri'nde bulunan bir dağdır. Pennine Alpleri'nin geniş Monte Rosa bölgesinde, 4.478 metre (14.692 ft) yüksekliktedir.[2] Alpler ve Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biri yapan büyük, neredeyse simetrik piramidal bir zirvedir. Çevredeki buzulların üzerinde yükselen dört dik yüz, dört pusula noktasına bakar ve Hörnli, Furggen, Leone/Lion ve Zmutt sırtları tarafından bölünür. Dağ, kuzeydoğudaki Valais kantonundaki İsviçre kasabası Zermatt'a ve güneydeki Aosta Vadisi'ndeki İtalyan kasabası Breuil-Cervinia'ya bakmaktadır. Matterhorn'un hemen doğusunda, kuzey ve güney tarafındaki iki vadi arasındaki ana geçit olan ve Roma Dönemi'nden beri ticaret yolu olan Theodul Geçidi bulunmaktadır.

Matterhorn, on sekizinci yüzyılın sonlarında Horace-Bénédict de Saussure tarafından incelendi ve onu 19. yüzyılda John Ruskin gibi diğer ünlü doğa bilimcileri ve sanatçılar izledi. Diğer büyük Alp zirvelerinin çoğuna ulaşıldıktan sonra tırmanılmadan kaldı ve zirve için uluslararası bir yarışmanın konusu haline geldi. Matterhorn'un ilk tırmanışı 1865 yılında Edward Whymper liderliğindeki bir grup tarafından Zermatt'tan gerçekleşti, ancak iniş sırasında ani bir düşüş yedi dağcıdan dördünün hayatına mal oldu. Daha sonra birçok filmde canlandırılan bu felaket, dağcılığın altın çağının sonunu işaret ediyordu.[3] Matterhorn'un kuzey yüzü 1931 yılına kadar tırmanılmamıştır ve Alpler'in "Üçleme" olarak bilinen en büyük üç kuzey yüzü arasındadır. Matterhorn'un dört yüzünün en yükseği olan batı yüzü ancak 1962'de tamamen tırmanılabildi. Matterhorn'da 500'den fazla dağcının öldüğü tahmin ediliyor, bu da Matterhorn'u dünyadaki en ölümcül zirvelerden biri haline getiriyor.[4]

Bölgede demiryollarının inşa edildiği 19. yüzyılın sonlarından bu yana dağ, giderek artan sayıda ziyaretçi ve tırmanıcının ilgisini çekmektedir. Her yıl çok sayıda dağcı, zirveye giden en popüler rota olan kuzeydoğu Hörnli sırtı üzerinden Hörnli Kulübesi'nden Matterhorn'a tırmanmaya çalışıyor. Birçok yürüyüşçü aynı zamanda dağın etrafında 10 günlük bir tur da gerçekleştiriyor. Matterhorn, 1983'ten beri İsviçre Federal Doğal Anıtlar Envanteri'nin bir parçası olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Matterhorn Dağı resimleri". 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 
  2. ^ Ülkeler ve Dünya Atlası - Matterhorn Dağı. 1c.. 
  3. ^ Messner, Reinhold (September 2001). The big walls: from the North Face of the Eiger to the South Face of Dhaulagiri. The Mountaineers Books. s. 46. ISBN 978-0-89886-844-9. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2011. 
  4. ^ "Grave of the Unknown Climber". zermatt.ch. Zermatt Tourism. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. The “Grave of the Unknown Climber” is located in the Mountaineers’ Cemetery. It reminds us of the more than 500 deaths, which have taken place on the Matterhorn since 1865. And of the missing and dead, who could not be found or completely removed after their fall. 

Dış bağlantılar

İsviçre'nin Valais kantonu ile İtalya'nın Piyemonte ve Aosta Vadisi bölgelerinde bulunan Pennine Alpleri'nin doğu cephesinde bulunan Matterhorn ve onun Riffelsee'deki yansıması


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aconcagua</span>

Aconcagua, 6.962,97 m yükseklik ile Güney Amerika'nın en yüksek dağı. Aynı zamanda Asya kıtası dışında bulunan en yüksek dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Alpamayo</span>

Alpamayo, Peru'nun, Cordillera Blanca dağ sırasında, 5.947 m yüksekliğinde, Dünya'nın en güzel dağlarında biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Titlis Dağı</span>

Titlis, Orta İsviçre'de 3.238 m yükseklikteki bir dağdır. Tercih edielen bir kış sporları ve gezi bölgesi olan Titlis dağı Urn Alpleri'nde bulunur. Obwalden, Bern ve Nidwalden kantonları sınırları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Eiger Dağı</span> Alplerde bulunan bir dağ

Eiger, Bern Alpleri'nde bulunan ve İsviçre'nin önde gelen dağlarından biri. Jungfrau, Mönch ile birlikte Berner Oberland'ın önde gelen üç dağlardandır. Yüksekliği 3.975 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Zermatt</span> İsviçrede şehir ve belediye

Zermatt İsviçre'nin Valais kantonunun Almanca konuşulan kesiminin Visp bölgesinde 5800 nüfuslu bir belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre coğrafyası</span>

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Lhotse Dağı</span>

Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. Everest, K2 ve Kangchenjunga ilk üç sıradadır. Lhotse Himalayalar'da yer alır ve Everest'e Güney Col adlı doruk bağlantısı vardir. Lhotse Tibetçede "Güney Zirve" anlamına gelir. Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar" ve batı sırtında en büyük zirve olan "Nuptse"'dir. Bu dağ Tibet (Çin) ve Nepal'in Khumbu bölgesi sınırındadır.

<span class="mw-page-title-main">Makalu Dağı</span>

Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramit şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uşba</span> Gürcistandaki dağ

Uşba, Kafkas Dağları'nın zirvelerinden biridir. Gürcistan'ın kuzeyinde konumlanmış olan dağ, Rusya'nın Kabardino-Balkarya bölgesiyle Gürcistan sınırını oluşturmaktadır. Kafkas Dağları'ndaki en yüksek 10 zirveden biri olmasa da, resmedilmeye değer sivri çift zirvesi nedeniyle "Kafkasların Matterhorn'u" olarak bilinir. Dik yamaçları ve kararsız havası nedeniyle, birçok dağcı tarafından Kafkasya'daki en zorlu tırmanış rotası olarak kabul edilmektedir.

Andreas "Anderl" Heckmair Alman dağcı ve rehber. 1938 yılı Temmuz ayında Eiger Dağı Kuzey duvarına ilk kez başarılı şekilde çıkan ekip içinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gran Paradiso</span>

Gran Paradiso veya Grand Paradis, İtalya'daki Graian Alpleri'nde, Aosta Vadisi ve Piyemonte bölgeleri arasındaki bir dağdır. Gran Paradiso ulusal parkı içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pennine Alpleri</span>

Pennine Alpleri, Valais Alpleri olarak da bilinen Alpler'in batı kesiminde bir dağ silsilesidir. İtalya'da ve İsviçre'de (Valais) bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Monte Rosa</span>

Monte Rosa, Pennine Alpleri'nin doğu kesiminde, İtalya ile İsviçre (Valais) arasındaki sınırda bulunan bir dağ masifidir. Masifin 4.000 m'yi aşan birçok zirvesi arasında en yüksek zirvesi, Alpler'in ve Batı Avrupa'nın Mont Blanc'tan sonra ikinci en yüksek dağı olan Dufourspitze'dir. Monte Rosa'nın İtalya'ya bakan doğu yüzü yaklaşık 2.400 metre yüksekliğe sahiptir ve Alpler'in en yüksek dağ duvarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dufourspitze</span>

Dufourspitze, Alpler'deki buzla kaplı bir dağ masifi olan Monte Rosa'nın en yüksek zirvesidir. Dufourspitze, hem İsviçre'nin hem de Pennine Alpleri'nin en yüksek dağ zirvesidir ve aynı zamanda Alpler'in ve Batı Avrupa'nın Mont Blanc'tan sonra ikinci en yüksek dağıdır. İsviçre ve İtalya arasında yer alır Zirvenin kendisi tamamen İsviçre'de bulunmaktadır.

Edward Whymper – 16 Eylül 1911), 1865 yılında Matterhorn'a ilk tırmanışıyla tanınan İngiliz dağcı, kaşif, illüstratör ve yazardı. İniş sırasında tırmanma ekibinin dört üyesi öldü. Whymper ayrıca Mont Blanc masifinde ve Pennine Alpleri'nde, Güney Amerika'daki Chimborazo'da ve Kanada Rocky Dağları'nda önemli ilk yükselişlere imza attı. Grönland'ı keşfetmesi Arktik keşiflerine önemli bir ilerleme kattı. Whymper dağcılık üzerine Alpler Arasındaki Mücadeleler de dahil olmak üzere birçok kitap yazdı.