İçeriğe atla

Matruşka

Matruşka, (Rusça: матрёшка, telaffuz: [matriyoşka]) Rus yapımı bir oyuncak bebek türüdür.

İlk üretilen matruşka bebekler. İç içe sekiz bebekten en büyüğünün elinde horoz var. En küçük olanı, kundaklı bir bebek, bir büyüğü erkek, diğerleri kız figürüdür. Moskova yakınlarındaki Sergiev Posad Oyuncak Müzesi'nde sergilenmektedir.

Ahşap, el yapımı, ortası oyuk bebek figürünün içerisinde iç içe yerleştirilmiş, boyutları giderek küçülen çok sayıda bebekten oluşur.

Matruşkalar genellikle, iri ve güçlü birer kadın görünümündedir[1] ve geleneksel Rus kıyafeti olan sarafan giymiş bebekler şeklinde boyanırlar. Rusya'nın siyasi liderleri, masal kahramanları ve çizgi film karakterleri olarak çizilmiş olanları da üretilmektedir. Bu bebeklerde el ve ayak detaylarına yer verilmez. Bebeklerin gövdesi yarı ovaldir ve üzerine Rus kültürüne özgü motifler çizili ve guaj boya ile boyalıdır.

Bir matruşkada, iç içe geçmiş bebeklerin sayısı genelliklle beş veya yedidir. Ancak özel istek üzerine elli, altmış ya da daha fazla figürden oluşan büyük boyutlu matruşkalar da üretilir. Üretiminde sıklıkla ıhlamur ağacı, bazen kızılağaç veya huş ağacı gibi kolay şekillendirilebilecek yumuşaklıkta ağaçlar kullanılır.

Matruşka, Rusya'ya özgü dekoratif bir eşya, tipik bir Rus hediyeliğidir. Aynı zamanda çocukların motor becerilerinin ve sayı, renk ve eşleştirme becerilerinin gelişimine katkı sağlayan bir oyuncaktır.

Tarihçe

Çin'de M.S. 1000'den itibaren, iç içe geçmiş farklı boyutlarda kutular üretiliyordu ve bu tür nesneler, Çin'den Japonya'ya yayılmıştı. Japonya'da, Fukurama bebek denilen, Japon tanrısı Fukurokuju'nun farklı boyutlardaki figürlerinin iç içe geçtiği nesneler üretilmişti. Matruşka bebeklerin ilham kaynağı, bu figürünler oldu.[2]

Matruşka bebeklerin 1890 yılında Moskova yakınlarında bulunan Abramtsevo Malikanesi'ne ait Çocuk Eğitim Atelyesinde doğduğu iddia edilmektedir. Kültürel bir atılım içinde olan 19. yüzyıl Rusyası'nda, Abramtsevo Malikanesi, halk kültüründen esinlenerek yeni sanat akımları yaratma peşindeki bir sanatçı kolonisini barındırıyordu. Abramtsevo Malikanesi'nin sahibi olan, sanatsever tüccar ve yatırımcı Savva Mamontov'un koruyuculuğunda birçok meşhur ve yetenekli Rus sanatçı, yerel oymacılar ile birlikte çalışmaktaydı. Malikanenin Çocuk Eğitim Atelyesi'nde, Sava Mamontov'un eşi Elizaveta Sapozhnikov'un, Japonya'nın Honşu Adası'ndan getirdiği, Japon mitolojisindeki Yedi Şanslı Tanrıdan birisi olan sağlık, mutluluk, uzun ömür tanrısı Fukurama'nın iç içe geçmiş beş ahşap figüründen alınan ilhamla, sanatçı Sergey Malyutin, iç içe geçmiş sekiz kadın figüründen oluşan oyuncağı tasarladı, ahşap oyma sanatçısı Vasily Zvyozdoçk da bebeği üretti.[3] Bebeğe, dönemin çok beğenilen bir kadın ismi olan Matryona adı verildi. Bu türden bebeklere, ismin daha sevimli versiyonu olan Matryoshka da denildi.[1]

İççe geçmiş Yedi ŞansTanrısı figürü, Hakone, Kanagawa.

Matruşka bebekler, 1900'de Paris Uluslararası Sergisi'nde sergilenince tüm dünyada tanınır hale geldiler ve Rusya'nın pek çok yerinde seri üretimi başladı. Her yıl birkaç milyon bebek üretilmeye başlandı. Matruşkanın antik Rus oyuncağı olduğu miti yerleşti.[3] Bu bebekler o derece popüler oldu ki, başka ülkelerde de taklit edilmeye çalışıldılar ve Rusya'da birkaç farklı türü ortaya çıktı.

Abramtsevo'daki üretim, 1990lara kadar sürdü. Oradaki atelye kapandığında, üretimin merkezi, Moskova'nın kuzey doğusundaki bir diğer şehir olan Sergiev Posad oldu.[4] Bu şehirde üretilen matruşkalarda, yüz ifadelerinin daha iyi verilmesine özen gösterilmiş, elbiselerin detaylarına ise daha az özenilmiştir. Zamanla Gjel, Hohloma, Gorodetsk, Tver, Vyatka da üretimin gerçekleştiği başlıca yerler arasına girmiş ve her birinde ayrı tarzlarda matruşkalar üretilmiş ve üretildikleri yerin adlarıyla anılmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Matruşka Nedir?". www.makaleler.com. 25 Haziran 2023. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  2. ^ "What You should know about Nesting Dolls". FirebirdWorkshop (İngilizce). 9 Şubat 2021. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  3. ^ a b "Rusya'nın simgesi matruşka bebekler". www.aa.com.tr. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  4. ^ "Russian Nesting Doll History in Details". FirebirdWorkshop (İngilizce). 11 Mart 2021. 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  5. ^ Kalender, Nükhet ELTUT (31 Aralık 2016). "Rus Kültüründe Matryoşka". Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi. 1 (1): 93-102. ISSN 2548-0545. 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 

Sembolik anlamı

Birden fazla olmasıyla kadının doğurganlığını, iç içe geçmesiyle de annenin korumacı yönünü betimlerler. Bebeklerin isimlerinin (Matryona) kökeni de, anne anlamına gelen, Latince mater kelimesinden gelir.[1]

İç içe geçmiş bebeklerin, Antik çağda Çin ve Hindistan'da, Budizmin reenkarnasyon ve ebedi dönüş düşüncelerini ifade ettiği görüşü de bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed</span> 23. Osmanlı padişahı (1703–1730)

III. Ahmed divan edebiyatındaki mahlasıyla Necib, 23. Osmanlı padişahı, 102. İslam halifesi ve Lale Devri padişahıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Tolstoy</span> Rus yazar ve aktivist (1828–1910)

Lev Nikolayeviç Tolstoy, Rus yazar ve asker. Dünya tarihinin en iyi yazarlarından birisi olarak bilinmektedir.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye'nin ilk oyuncak müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamamlı, Artvin</span>

Hamamlı, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşlu, Borçka</span> Borçkada bir köy

Çavuşlu, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Kataphia'dır. Köyün merkezi Artvin kentine 50 km, Borçka kasabasına 18 km uzaklıktadır. Bugünkü Çavuşlu eski Murkiveti köyünü de kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Düzköy, Borçka</span>

Düzköy, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adını Çhala olarak gösteren kaynaklar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Amigurumi</span>

Amigurumi, Japonya kökenli bir el işi tekniği.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Vasnetsov</span>

Viktor Mihayloviç Vasnetsov, mitolojik ve tarihî konular üzerine uzmanlaşmış bir Rus ressamdı. Rus resim sanatında folklorist - romantik modernizmin kurucularından ve Rus sanatında yeniden canlanma akımınındaki başlıca kişilerden biri olarak tarif edilir.

Belgorod, Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'nde yer alan Belgorod Oblastı'nın merkezi olan şehir. Şehrin nüfusu 2008 yıl itibarıyla 353.043'tür.

<i>Bez Bebek</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Bez Bebek, yapımını Focus Film'in üstlendiği, 20 Eylül 2007 tarihinde FOX'ta yayımlanmaya başlayan Türk yapımı fantastik, komedi, çocuk ve dram türündeki televizyon dizisidir. Dizinin yapımcısı Nilgün Sağyaşar, yönetmeni ise Serpil Kurtça'dır. 3. sezonda Hakan karakteri değişmiş ve Tan Sağtürk'ün yerine Alpay Atalan geçmiştir. Toplam 3 sezondan oluşan dizi, 2 Nisan 2010 tarihinde yayımlanan 101. bölümü ile final yaparak sona erdi. Tekrarları ise 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren a2'de yayımlanmaktadır. Tekrarlarının gördüğü büyük ilgiyle dikkat çeken Bez Bebek, Türkiye'nin en çok tekrarı yayımlanan televizyon dizilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncak bebek</span>

Bebek, bir insanı model alarak yapılan çocuk oyuncağı.

Koçumbeli Yamaç Yerleşmesi, Ankara il merkezinin güneybatısında, eski Yalıncak Köyü'nün 1,5 km kadar güneyinde, günümüzde ODTÜ arazisi içinde kalan bir yamaç yerleşmesidir. Ahlatlıbel'in 2 km kuzeyindedir. Ahlatlıbel'le aralarında bir sıra tepe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ole Kirk Christiansen</span>

Ole Kirk Christiansen Lego şirketinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

Bademler, İzmir ilinin Urla ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hohloma</span>

Khokhloma veya Khokhloma boyama kavisli ve canlı, çoğunlukla çiçek, meyve ve yaprak desenleriyle bilinen bir Rus ahşap boyama el sanatları stili ve ulusal süslemenin adıdır. Genellikle Rus masalından bir figür olan Firebird de tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncak bebek evi</span>

Oyuncak bebek evi , çocuk oyuncağı veya yetişkinleri için el uğraşı, koleksiyon nesnesi veya eğlence aracı olarak üretilmiş maket ev.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

Anadolu Oyuncak Müzesi, Antalya'nın Kepez ilçesinde bulunan oyuncak müzesi.