İçeriğe atla

Matrikülasyon sınavı

Bir matrikülasyon sınavı, genellikle ortaöğrenimin sonuna doğru düzenlenen bir üniversite giriş sınavıdır. Sınavı geçtikten sonra, bir öğrenci ikinci seviye eğitimden gelen akademik nitelikleri tanıyan bir okuldan ayrılma sertifikası alır. Alınan puanlara veya notlara bağlı olarak, bir öğrenci daha sonra daha fazla araştırma yapmak üzere üniversiteye girebilir.[1] Matrikülasyon sınavı akademik sertifikadır.

Aşağıdaki matrikülasyon sınavları yapılır:

  • A-level – İngiltere'de
  • Abitur – Almanya ve Litvanya'da.
  • Bakalorya – Fransa
  • Birleşik Devlet Sınavı – Rusya'da.
  • Bitirme sınavı – ABD.
    • Regents Exam – New York Eyaleti, ABD
  • Eindexamen – Hollanda'da.
  • IB Diploma Programı – Uluslararası Bakalorya.
  • Matric – Güney Afrika'da ve daha önce Avustralya'da.
  • Matura – Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Kosova, Lihtenştayn, Makedonya, Karadağ, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İsviçre ve Ukrayna'da.
  • Ortaöğretim Diploması – Türkiye
  • Öğrenci derecesi – İskandinav ülkelerinde.
    • Studentereksamen, Danimarka öğrenci derecesi.
    • Studentexamen, İsveç öğrenci derecesi (kaldırıldı).
    • Generell Studiekompetanse, Norveç öğrenci derecesi.
    • Stúdentspróf, İzlanda'da öğrenci derecesi.
    • Studentsprógv, Faroe dili öğrenci derecesi.
    • Ylioppilastutkinto, Fince öğrenci derecesi.
  • Riigieksamid – Estonya'da.
  • Selectividad – İspanya'da.
  • Tasdikname – İrlanda.
  • Tawjihi – Ürdün ve Filistin topraklarında.
  • Te'udat Bagrut – İsrail'de

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, Anadolu liselerine, Sosyal bilimler liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, İmam hatip liselerine, Turizim ve Otelcilik Meslek Liselerine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine ve Endüstri Meslek Liselerine kayıt öncesi yapılan genel sınavdır. 2006 yılından itibaren Polis Kolejinin de bu sınav ile öğrenci alımı yapması hususunda karar alınmıştır. 2008 yılında ise bu sınavın yerini Seviye Belirleme Sınavı (SBS) almıştır.

Abitur, Alman ortaöğretim sisteminde eyalete göre 12 veya 13 yıl eğitim ve son sınıfta yapılan beş ayrı merkezi sınav sonrasında ulaşılabilen en yüksek lise diplomasıdır. Almanya'da yüksekokul veya üniversite eğitimini mümkün kılan bu diploma, Avrupa Birliği'ndeki başka ülkelerde de tanınmış, üniversite eğitimi için yerel diplomalara denk tutulmuştur. Kelime anlamı olarak başarılı öğrenim dışında, yetişkinlik anlamına da gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sınav</span> bir kişinin bilgi, beceri, yetenek, fiziksel uygunluk vb. şeylerini ölçmek için kullanılan ölçek

Sınav veya imtihan, kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi veya deneyimi ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Sınava giren kişinin diğer birçok konudaki bilgisini, becerisini, yeteneğini, istidâtını, kabiliyetini, fiziksel uygunluğunu veya sınıflandırmasını ölçmeyi amaçlar. Çoğunlukla süre kısıtlamalı olarak gerçekleştirilir. Sınav, kişinin edindiği bilgiyi/bilgi birikimini verilen kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir. Bir test sözlü olarak, kağıt üzerinde veya bilgisayarda yapılabilir. Sorular standart test, açık uçlu soru ve kapalı uçlu soru'lardan oluşur. Sınavda sorulacak olan sorular öğretilen bilgiye bağlı olarak, mantıksal olarak belirli kurallar çerçevesinde oluşturulur. Kişinin veya öğretilen bilginin düzeyine göre sorular(çoktan seçmeli olduğu takdirde) üç, dört veya beş seçenek olabilir. Sınavlar çevrimiçi, görsel, bedensel, ruhsal, yazılı veya işitsel yollarla yapılabilir. Resmi testler genellikle bir notlandırma veya test puanıyla sonuçlanır. Türkiye'de sınav uygulayan kurumların başında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve özel dershaneler gelmektedir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Scholastic Aptitude Test</span> Amerikada üniversite eğitimi almak isteyenler için uygulanan

SAT , Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversiteye kabul için yaygın olarak kullanılan standart testtir. 1926'daki ilk çıkışından bu yana adı ve test puanı birkaç kez değişti. Tarihinin büyük bölümünde buna Scholastic Yetenek Testi adı verildi. Sözel ve Matematiksel olmak üzere iki bileşenden oluşuyordu ve her biri 200 ile 800 arasında puanlanıyordu. Daha sonra Scholastic Assessment Test, ardından SAT I: Reasoning Test, ardından SAT Reasoning Test, daha sonra da kısaca SAT olarak adlandırıldı. Reading (Okuma), Writing and Language, Math - No Calculator ve Math - Calculator olarak 154 sorudan oluşur ve 3 saat 15 dakika sürer. Sınav ücreti 103 Amerikan dolarıdır (USD).

<span class="mw-page-title-main">Anglia Ruskin Üniversitesi</span>

Anglia Ruskin Üniversitesi Birleşik Krallık Güney=Doğu bölgesinde kampüsleri Cambridge şehri ve Chelmsford kentinde kurulu bir devlet üniversitesidir. Üniversitede lisans, yükseklisans, doktora eğitimi verilmekte ayrıca akademik araştırmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lancaster Üniversitesi</span> Birleşik Krallıkta bir üniversite

Lancaster Üniversitesi 1964 tarihinde Lancaster'de kurulmuş bir üniversitedir. 1968'de bu kentin güneyinde bir kırsal alan olan Bailrigg'de özel olarak yapılan kampüsüne yerleşmiş. Üniversite bu kampüste gelişmiştir ve günümüze kadar Lancaster kentinden ayrı ve uzakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edge Hill Üniversitesi</span>

Edge Hill Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de küçük bir kent olan Ormskirk'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Kamuya ait bir üniversite olup 1858'de Liverpool'un "Edge Hill" semtinde bir kız öğretmen eğitim okulu olarak kurulmuş ve ismini bu semtte atıfla "Edge Hill Koleji" olarak almıştır. 1931'de "Ormskirk" küçük kentinde şimdiki kampüsüne geçmiştir. 1970'li yıllardan sonra o zamanlar kurulan politeknikler gibi yüksek eğitim diploması dersleri vermesine rağmen de statüsü değişmemiş ve 1980'li yıllardan sonra da diğer öğretmen okulları gibi politeknikler ve üniversitelerle birleşmemiş ve 1990'lı yıllar ve ta 2006'ya çeşitli değişik isimler ve statülerle yüksek eğitim dersleri sağlamıştır. En sonunda 2006 yılında Kraliçe beratı ile üniversite statüsü verilip "Edge Hill Üniversitesi" ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

Lisans derecesi veya bakalorya, kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece. Nitelikler çerçevesine sahip ülkelerde, lisans derecesi normal olarak çerçevedeki temel düzeylerden biridir. Lisans dereceleri başlıklı bazı yeterlilikler diğer seviyelerde olabilir ve lisans dışı başlıkları olan bazı nitelikler lisans dereceleri olarak sınıflandırılabilir.

Diğer anlam için diploma sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Diploma</span>

Diğer anlam için diplom sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Mezun</span> bir okul, kolej veya üniversite mezunu

Mezun kolej, lise, üniversite veya başka bir okuldan bir şekilde katılmış veya bitirmiş eski bir öğrencidir. Kelime Latinceden "alumnus" veya "alumne" olmakla öğrenci anlamına gelir. Bunun için özel olarak "mezuniyet töreni" de düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Mezuniyet töreni</span> Diploma alma olayı

Mezuniyet töreni, bir diploma, akademik unvan, doktora gibi rütbelerin verildiği ve öğrencilerin mezun olduğu bir törendir. Mezuniyet tarihi genellikle "mezun günü", "diploma töreni", "jübile günü" veya "davet etme töreni" olarak da adlandırılır.

Kolej giriş sınavı herhangi bir standart teste atıfta bulunabilen bir sınavdır. Birinin ortaöğretim sonrası başvurusu zamanı bir kurum tarafından uygun sayılabilmesi için gereklidir. Bu testlerden bazıları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Eğitim giriş sınavı</span>

Eğitim giriş sınavı eğitim kurumlarının kabul zamanı aday öğrencileri seçmek için yaptıkları bir sınavdır. Tipik olarak üçüncül aşamada yapılmasına rağmen, ilköğretimden yükseköğretime kadar eğitimin herhangi bir aşamasında yapılabilir.