İçeriğe atla

Mato Celestin Medović

Mato Celestin Medović
Genel bilgiler
Doğum17 Kasım 1857(1857-11-17)
Kuna Köyü, Pelješac, Avusturya-Macaristan
Ölüm20 Ocak 1920 (62 yaşında)
Saraybosna, Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti
UyrukHırvat
AlanıResim
Sanat eğitimiMünih Güzel Sanatlar Akademisi
Ünlü yapıtlarıHırvatların Gelişi

Mato Celestin Medović (17 Kasım 1857 - 20 Ocak 1920), Hırvat ressam.

Hırvat modern sanatı birinci kuşak sanatçılarındandır. Tarihi tabloları ve Dalmaçya manzaraları ile tanınır.

Yaşamı

Dalmaçya kıyısındaki Pelješac yarımadasında bir köyde 1857'de doğdu.[1] Bir Fransisken rahibi olmak üzere Dubrovnik'te manastırda eğitim gördüğü sırada resme yeteneği fark edildi. 1874'te eğitimini tamamlayıp rahip olup Celestin adını aldıktan sonra resim eğitimi için Roma'ya gönderildi. 1880-1886 arasında Roma'daki eğitimi sırasında birçok Fransisken manastırını resimlerini yaptı. Dönemin birçok ünlü ressamı ile çalışma fırsatı buldu.[1]

Altı yılın sonunda Dubrovnik'e döndü ve Münih'teki akademide resim eğitimi görmek için izin aldı. Dönemin önemli Avrupa sanat merkezlerinden olan Münih'te geçirdiği beş sene ona kendini geliştirmesi için büyük katkı sağladı. Gabriel von Hackl, Ludwig von Löfftz ve Alexander von Wagner'den ders aldı. 1893'te gümüş madalya kazanarakmezun oldu[2] ve Dubrovnik'e döndü. rahiplikten ayrılıp resim kariyerine devam etti.

O dönemde bir sanat merkezi olan Zagreb'e yerleşti ve Vlaho Bukovac önderliğindeki bir sanatçı grubuna katıldı. Bu dönemde daha çok tarihi tablolar yaptı. Özellikle Din ve Eğitim Bakanlığı (bugünkü karşılığı Kültür Bakanlığı) binası için tavan ve duvar resimleri yaptı. 1907'ye kadar Zagreb'de yaşadı.

1907'den itibaren daha çok Dalmaçya kıyısındaki köyüne döndü. [[Viyana}}'da bulunduğu 1912-1914 dönemi dışında yaşamının geri kalanın köyünde geçirdi ve yörenin doğasından esinlenerek manzara resimleri yaptı. Aralık 1919'da böbrek rahatsızlığı nedeniyle Saraybosna'da hastaneye kaldırıldı; ancak kurtarılamadı. 20 Ocak 1920'de hayatını kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ a b "Mato Celestin Medović". Project " Lazareti -Creative Hub of Dubrovnik web sitesi. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ Radman, Valentino. "Croatian painters and Academy of Fine Arts in Munich". tinoradman.wordpress.com, 24 Ocak 2010. 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Muallâ</span> Türk ressam

Fikret Muallâ Saygı, Türk ressamdır. Çalkantılı ve bohem yaşam tarzı nedeniyle sadece sanatı değil, yaşamı da resim tarihine adeta bir mitoloji olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Kandinski</span> Rus ressam (1866 – 1944)

Vasili Vasilyeviç Kandinski, ressam ve sanat kuramcısı. Teorileri ve uygulamalarıyla 20. yüzyılda etkin rol oynayan önemli bir kuramcı ve ressam olmuştur. Avrupa'da soyut sanatın öncülüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio de Chirico</span>

Giorgio de Chirico, diğer adıyla Népo, gerçeküstücü ressam. Volos, Yunanistan'da İtalyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Scoulo metafisica sanat hareketinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Namık İsmail</span> Türk ressam

Namık İsmail, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ante Pavelić</span>

Ante Pavelić, Hırvat faşist siyasetçi. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya'nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nin başkanlığını yaptı. Savaşın ardından Nazi kaçış yolları sayesinde Arjantin'e kaçabilmiştir, ömrünün kalan günlerini işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmadan sığındığı Franco İspanyası'nda tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Franz von Lenbach, Alman ressam.

Lovis Corinth, çalışmaları izlenimcilik ve dışavurumculuğun bir sentezi kabul edilen Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">Helene Schjerfbeck</span>

Helene Sofia Schjerfbeck, çoğunlukla Gerçekçilik akımının örneklerinden olan tabloları ve otoportreleri ile tanınan Fin ressam. Schjerfbeck, kariyeri boyunca natürmortlar ve manzara resimleri de yapmıştır.

Emil Nolde, Alman ressam ve baskı resim sanatçısı. Ekspresyonizm'in ilk üyelerinden olan ve Die Brücke hareketinde yer alan Nolde, 20. yüzyılın en önemli yağlı boya ve sulu boya ressamlarından sayılır. Kuvvetli fırça tekniği ve ifade gücü yüksek renk seçimleriyle tanınır. Eserlerinde, kasvetli tonların arasında kullandığı altın sarısı ve koyu kırmızı ile aydınlık durumlar yaratır. Suluboya resimleri arasında canlı fırtına manzaraları ve parlak çiçek resimleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Veronese</span> İtalyan Rönesans ressamı (1528–1588)

Paolo Veronese, geç Rönesans döneminde maniyerizm stilinde çalışmış Venedikli ressam.

<span class="mw-page-title-main">Celal Tutant</span>

Celal Tutant, Türk ressam.

Miroslav Kraljević, Hırvat ressam, gravürcü, heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in tabloları</span>

II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Almanya'da Nazi Partisi lideri Adolf Hitler de bir ressamdı. Yüzlerce eser üretti ve Viyana yıllarında (1908-1913) hayatını kazanmak için tablolarını ve kartpostallarını sattı. Profesyonel olarak çok az başarı elde etmesine rağmen, hayatı boyunca resim yapmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Ziegler</span>

Adolf Ziegler, Alman ressam ve politikacıydı. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından, Partinin Alman modern sanatçılarının çoğu tarafından "yozlaşmış sanat" olarak tanımladığı yapıtların tasfiyesini denetlemekle görevlendirildi. Hitler'in en sevdiği ressamdı.