İçeriğe atla

Matica crnogorska

Matica crnogorska (Karadağlıca: Матица црногорска), Karadağ kültürünü yaşatmak için 1993'te kurulan sivil toplum örgütüdür. Karadağ Parlamentosu, 2008'de çıkardığı bir yasayla Matica crnogorska'ya özel bir statü vermiştir.[1]

2000'den beri "Matica" adında bir dergi çıkarmaktadır.[2]

Tarihçe

Matica crnogorska, 22 Mayıs 1993'te Çetine'de Karadağ'ın bağımsızlığını destekleyenlerce kurulmuştur.[3] 18 Mart 2008'de Karadağ parlamentosu, Matica crnogorska yasasını çıkararak, örgüte ayrı bir statü verdi.[1]

Başkanlar

  • Božina Ivanović (22 Mayıs 1993 - 23 Ocak 1999)
  • Branko Banjević (22 Ocak 1999 - 22 Mayıs 2013)
  • Dragan Radulović (22 Mayıs 2013-şimdi)

Kaynakça

  1. ^ a b ZAKON O MATICI CRNOGORSKOJ, Parliament of Montenegro 
  2. ^ About us, Matica crnogorska, 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Mart 2022 
  3. ^ Matica crnogorska protiv srpskog jezika, Vesti, 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Mart 2022 

Dış bağlantılar

Resmi site 26 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener</span> Türk ses sanatçısı

Sertab Erener, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank SK</span> Türk spor kulübü

VakıfBank SK, tam adıyla VakıfBank Spor Kulübü, Sultanlar Ligi'nde mücadele eden Türk voleybol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya</span>

Slovenya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Radiotelevizija Slovenija isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Slovenya, 1993 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi</span>

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.

UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, UEFA'nın en üst düzey kulüp organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'ni kazanan teknik direktörleri içerir. İspanyol José Villalonga, Real Madrid'in başında 1955-56 sezonunda o dönemki adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanmış ve bu başarıya ulaşan ilk teknik direktör olmuştur. 1970'lerin sonu ve 80'lerin başında İngiliz kulüpleri ve İngiliz teknik adamlar kupayı domine etmiştir. Organizasyon tarihinde toplam on üç kez şampiyonluk gören İtalyan teknik direktörler, bu alanda ilk sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Christiane Taubira</span> Fransız siyasetçi (d. 1952)

Christiane Taubira ya da Christiane Taubira-Delannon 16 Mayıs 2012 tarihinde Fransa'nın Adalet Bakanı olarak atanmış Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vukan Savićević</span>

Vukan Savićević, Karadağlı millî futbolcudur.

Devlet Karadağ ve Boka Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOCGB, Yugoslavya Krallığı'na bağlı Karadağ'daki antifaşist direniş hareketinin en yüksek yönetim organı. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">FK Iskra Danilovgrad</span>

FK Budućnost Podgorica, Karadağ'ın Danilovgrad şehrinde, 1919 yılında kurulan futbol takımı. Halen Karadağ'ın en üst seviye futbol ligi olan 1. CFL'de mücadele etmektedir. İç saha maçlarını, 2.500 seyirci kapasitesine sahip Braća Velašević Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Parlamentosu</span>

Karadağ Parlamentosu, Karadağ'ın tek meclisli yasama organıdır. Meclis'in şu anda dört yıllık bir süre için seçilen 81 üyesi vardır. 2006 bağımsızlık referandumunun ardından Parlamento, Karadağ'ın bağımsızlığını 3 Haziran 2006'da ilan etti ve onayladı. Yasama organının sitemi nispi temsil sitemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Miçotakis</span> Yunanistan başbakanı

Kiryakos Miçotakis, Yunan siyasetçi ve bankacıdır. Haziran 2023'ten bu yana ve Temmuz 2019'dan Mayıs 2023'e kadar Yunanistan başbakanı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2016 yılından bu yana Yeni Demokrasi Partisi'nin başkanıdır. Miçotakis, 26 Haziran 2023'te Yunanistan yasama seçimlerini kazanarak ikinci dönem başbakanlık görevini üstlendi. Miçotakis daha önce 2016-2019 yılları arasında Muhalefet Lideri ve 2013-2015 yılları arasında İdari Reform Bakanı olarak görev yaptı. Miçotakis, 1990-1993 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olan merhum Konstandinos Miçotakis'in oğludur. İlk kez 2004 yılında Atina B seçim bölgesi için Yunan Parlamentosu'na seçildi. Yeni Demokrasi'nin 2015'te iki seçim yenilgisi almasının ardından, Ocak 2016'da partinin lideri seçildi. Üç yıl sonra, 2019 Yunanistan yasama seçimlerinde partisini çoğunluğa taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kosova'nın Avrupa Birliği üyeliği yolundaki en önemli engeli bağımsızlık ilanı olan Şubat 2008 tarihi itibarıyla üye ülkelerin anlaşmazlıkları olmasıdır. Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

Karadağ, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Karadağlı yayıncı Radio Televizija Crne Gore (RTCG) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Karadağ'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi üyesi ülkeler</span> Avrupa Konseyi örgütünün bir parçası olan devletler

Avrupa Konseyi, 5 Mayıs 1949'da on Batı ve Kuzey Avrupa ülkesi tarafından kuruldu. Kuruluşundan üç ay sonra Yunanistan; bir yıl sonra ise İzlanda, Türkiye ve Batı Almanya dahil oldu. Şu anda 46 üye ülkesi var ve en son katılan ülke Karadağ.