İçeriğe atla

Matematik Soyağacı Projesi

Mathematics Genealogy Project (MGP) (TürkçeMatematik Şecere Projesi), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır.[1][2][3] 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı (Matematik Konu Sınıflandırmasına göre), alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.[1][4]

Veri tabanının kökeni

Proje, kurucusunun Harry Coonce'un danışmanının danışmanının adını öğrenme arzusundan doğdu.[1][2] Coonce, projenin kurulduğu sırada Minnesota Eyalet Üniversitesi, Mankato'da Matematik Profesörüydü ve proje 1997 sonbaharında orada çevrimiçi hale geldi.[5] Coonce, 1999'da Mankato'dan emekli oldu ve 2002 sonbaharında üniversite projeyi artık desteklememeye karar verdi. Proje o zaman Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesi'ne taşındı. 2003 yılından bu yana, proje Amerikan Matematik Derneği'nin himayesi altında da faaliyet gösteriyor ve 2005'te Clay Matematik Enstitüsü'nden bir hibe aldı.[1][3] Harry Coonce'a Morningside College'da Yardımcı Doçent olan Mitchel T. Keller yardımcı oldu. Keller şu anda projenin Genel Müdürü pozisyonundadır.[6]

Misyon

Mathematics Genealogy Misyon bildirisi: "Bu proje boyunca "matematik" veya "matematikçi" kelimesini kullandığımızda, bu kelimeyi çok kapsayıcı bir anlamda kastediyoruz.[5] Bu nedenle, istatistik, bilgisayar bilimi, felsefe veya yöneylem araştırması ile ilgili tüm veriler memnuniyetle karşılanmaktadır."[7]

Kapsam

Soy ağacı bilgileri “Dissertation Abstracts International” ve “Notices of the American Mathematical Society” gibi kaynaklardan elde edilmiştir, ancak projenin web sitesi aracılığıyla herkes tarafından bilgi girişi sağlanabilir.[3][8] Arama yapılabilir veri tabanı, matematikçinin adını, dereceyi veren üniversiteyi, derecenin verildiği yılı, tezin adını, danışmanın ve ikinci danışmanın adlarını, derecenin verildiği ülkenin bayrağını, doktora öğrencilerinin ve akademik soyundan gelenlerin bir listesini içerir.[1] Doktora derecesi olmayan bazı tarihsel olarak önemli şahsiyetler, örneğin Joseph-Louis Lagrange de listelenmiştir.[9]

Bilgilerin doğruluğu ve diğer eleştiriler

"Matematik şecere projesi tarafından toplanan veriler öz-bildirimle raporlanmıştır, bu nedenle gözlemlenen şecere ağının mentorluk ağının tam bir açıklaması olduğunun garantisi yoktur. Aslında 16.147 matematikçinin kayıtlı bir mentoru ve bunlardan 8.336'sının kayıtlı herhangi bir usta-çırak ilişkisi yoktur."[10] Maimgren, Ottino ve Amaral (2010) "[1900 ile 1960 arasında mezun olan matematikçiler] için mezuniyet ve mentorluk kaydının en güvenilir olduğuna inanıyoruz" dedi.[10]

Ayrıca bakınız

  • Neurotree, Akademik Aile Ağacı, Akademik Elektromanyetik

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Jackson, Allyn (2007), "A labor of love: the Mathematics Genealogy Project" (PDF), Notices of the American Mathematical Society, 54 (8), ss. 1002-1003, 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 30 Haziran 2022 .
  2. ^ a b Carr, Sarah (18 Ağustos 1999), "Retired Mathematician Develops a Family Tree of the Scholars in His Field", The Chronicle of Higher Education, 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Ocak 2021 .
  3. ^ a b c Worth, Fred (2006), "A Report on the Mathematics Genealogy Project" (PDF), MAA FOCUS, 26 (8), ss. 40-41, 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 2 Ocak 2021 .
  4. ^ "Mathematics Genealogy Project". 26 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  5. ^ a b Mulcahy, Colm (Mayıs 2017). "The Mathematics Genealogy Project Comes of Age at Twenty-one" (PDF). AMS Notices. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  6. ^ "MGP News". 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  7. ^ "Mission Statement". The Mathematics Genealogy Project. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  8. ^ "Where do you get your data?". Mathematics Genealogy FAQ. 28 Mart 2010. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  9. ^ "Joseph Lagrange". The Mathematics Genealogy Project. 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. We show a link to Euler to show a connection in our intellectual heritage. (hbc) 
  10. ^ a b Maimgren, R. D.; Ottino, J. M.; Amaral, L. A. (2010). "The Role of Mentorship in Protege Performance". Nature. 465 (7298): 622-626. arXiv:1006.2312 $2. Bibcode:2010Natur.465..622M. doi:10.1038/nature09040. PMC 6697046 $2. PMID 20520715. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Hilbert</span>

David Hilbert, ünlü Alman matematikçi. Geometriyi bir dizi aksiyoma indirgeyen ve matematiğin biçimsel temellerinin oluşturulmasına önemli katkıda bulunan Alman matematikçi David Hilbert integralli denklemlere ilişkin çalışmalarıyla fonksiyonel analizin 20. yüzyıldaki gelişmesine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

Leonidas (Leon) Alaoğlu, kapalı birim topun bir normlu uzayın dualindeki zayıf-yıldız tıkızlığı üzerine Alaoğlu teoremi olarak adlandırılan, aynı zamanda Banach-Alaoğlu teoremi olarak da bilinen sonuçlarıyla tanınan Yunan asıllı Kanadalı bir matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Voyevodski</span> Rus matematikçi (1966 – 2017)

Vladimir Alexandrovich Voevodsky bir Rus - Amerikalı matematikçiydi. Cebirsel varyeteler için bir homotopi teorisi geliştirme ve motifsel kohomolojiyi formüle etme çalışmaları, 2002'de Fields Madalyası ödülüyle sonuçlandı. Ayrıca Milnor varsayımının ve motifsel Bloch-Kato varsayımlarının ispatı ve matematiğin ve homotopi tip teorisinin tek değerlikliğin temelleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Robinson</span> Amerikalı matematikçi (1919 – 1985)

Julia Hall Bowman Robinson, hesaplanabilirlik teorisi ve hesaplama karmaşıklığı teorisi alanlarına -özellikle karar problemlerine olan katkılarından ötürü tanınan Amerikalı bir matematikçiydi. Hilbert'in 10. problemi üzerine çalışması nihai çözümünde çok önemli bir rol oynadı. Robinson bir 1983 MacArthur Üyesiydi.

Asuman Güven Aksoy, Türk-Amerikan matematikçidir. Fizikçi-matematikçi Prof. Dr. Rahmi Güven ve uygulamalı matematikçi Prof. Dr. Bilgehan Güven'in kardeşidir. Ekonomist Ercüment Aksoy ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Diederik Korteweg</span>

Diederik Johannes Korteweg Hollandalı matematikçidir. En iyi bilinen çalışması Gustav de Vries ile birlikte Korteweg-de Vries denklemi üzerindeki çalışmasıdır.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

John Joseph O'Connor, 31 Temmuz 1945'te Luton, Birleşik Krallık'ta doğdu. İngiltere'de University of St Andrews'da profesör olarak görev yapmış olan bir İngiliz matematikçidir. St Andrews'de kırk yıl geçirdikten sonra 2010 yılında görevinden emekli olmuştur.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

Efstratia Kalfagianni, düşük boyutlu topoloji konusunda uzmanlaşmış bir Yunan-Amerikalı matematikçidir.

Matematikte Kadınlar Derneği, Association for Women in Mathematics (AWM), misyonu kadınları ve kızları matematik bilimlerinde çalışmaya ve aktif kariyer sahibi olmaya teşvik etmek ve matematik bilimlerinde kadınlar ve kız çocuklara eşit fırsat ve eşit muameleyi teşvik etmek olan profesyonel bir topluluktur. AWM, 1971'de Massachusetts eyaletinde kuruldu. AWM'nin kolejler, üniversiteler, enstitüler ve matematik toplulukları gibi 250'den fazla kurumsal üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 5200 üyesi vardır. Matematik bilimlerinde kadınlara ve kızlara rehberlik etmek için çok sayıda program ve atölye çalışması organize etmektedir. AWM'nin çalışmalarının çoğu federal hibelerle desteklenmektedir.

Uta Caecilia Merzbach, Smithsonian Enstitüsü'nde matematiksel araçların ilk küratörü olan Alman-Amerikalı bir matematik tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bjorn Poonen</span> Amerikalı matematikçi

Bjorn Mikhail Poonen, Amerikalı matematikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Matematik Bölümü'nde Seçkin Bilim Profesörüdür. Dört kez Putnam Yarışması kazananı olmuştur. Araştırma alanı aritmetik geometri olmakla birlikte ara sıra olasılık ve bilgisayar bilimi gibi diğer konularda da yayınlar yapmıştır. İki kitap düzenledi ve araştırma makalelerine yaklaşık 1.000 farklı yazar tarafından atıfta bulunuldu. Algebra &amp; Number Theory dergisinin kurucu, yönetici editörüdür. Ayrıca Involve ve AK Peters Research Notes in Mathematics kitap serisinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Thurston</span> Amerikalı matematikçi (1946 – 2012)

William Paul Thurston, Amerikalı matematikçi. Düşük boyutlu topoloji alanında bir öncü olarak kabul edilir. 1982'de 3-manifold çalışmasına yaptığı katkılardan dolayı Fields Madalyası ile ödüllendirildi.

Gizem Karaali, Claremont, CA'daki Pomona College'da Matematik Profesörü olarak görev yapmaktadır.