İçeriğe atla

Matejče Manastırı

Koordinatlar: 42°06′32″K 21°33′11″D / 42.10889°K 21.55306°D / 42.10889; 21.55306
Matejče Manastırı
Tanrı'nın En Kutsal Annesi Manastırı
Harita
KonumMatejče, Lipkovo Belediyesi
ÜlkeKuzey Makedonya
Koordinatlar42°06′32″K 21°33′11″D / 42.10889°K 21.55306°D / 42.10889; 21.55306
MezhepSırp Ortodoks Kilisesi
Açılış1357

Tanrı'nın En Kutsal Annesi Manastırı (SırpçaМанастир Пресвете Богородице), genellikle Matejče (Матејче) veya Matejić (Матејић) olarak bilinir, Üsküp ve Kumanovo yakınlarındaki Skopska Crna Gora eteklerindeki Matejče köyünde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. Köyde yaşayan halkın %89'u Müslüman Arnavut ve %10'u Ortodoks Sırp'tır (2002 nüfus sayımına göre).

Manastır, 14. yüzyılda, eski Yunan yazıtlarından anlaşılacağı üzere, 1057-59'da inşa edilmiş daha eski bir Bizans Yunan kilisesinin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.[1] [2] İlk kez 1300'de Sırp kralı Stefan Milutin'in bir karmaş sırasında (r. 1282-1321) manastırdan bahsedilmiştir. 14. yüzyılın ortalarında, Sırp imparator Stefan Dušan (r. 1331-55), manastırı yeniden inşa etmeye başladı ve 1357'de oğlu Stefan Uroš V tarafından manastır inşaatı tamamlandı. Sahada Uros V'e ait sikkeler bulunmuştur.[3] Sırp İşaya ve Vladislav Gramatik manastırda yaşıyordu. 18. yüzyılda çatı Osmanlılar tarafından kaldırılmış ve Kumanovo'daki Eski Cami'ye yerleştirilmiş, daha sonra bozulmuştur. 1926-34 yıllarında manastır yenilenmiştir.

Kare şeklindeki plana göre (Marko Manastırı ve Banja Manastırı'nda olduğu gibi) tasarlanmıştır.[4] Kubbe, Hilandar ile aynı eksonatekni tekniğini taşır.[5] 1356-57 yıllarında boyanmıştır.[6]

Manastır Arnavut isyancılar tarafından işgal edildi ve Makedonya Cumhuriyeti İsyanı sırasında bir üs olarak kullanıldı (2001).[7][8] Sırp Patriği Pavle BM'ye Kosova'daki Sırp manastırlarının imhası ve Makedonya'daki manastırların imha tehdidi hakkında bir açıklama yaptı.[9] Kilisenin dışı hasar görmedi, ancak iç mekan ve envanter çalındı veya yakıldı.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Radoslav M. Grujić : PRAVOSLAVNA SRPSKA CRKVA". Svetosavlje.org. 17 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  2. ^ Marković 1920.
  3. ^ "Novac Cara Stefana Urosa V Nejakog (1355-1371)" (PDF). Ubs-asb.com. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  4. ^ Abstracts of Papers. 1–9. Byzantine Studies Conference. 1975. s. 37. 
  5. ^ Dečani i vizantijska umetnost sredinom 14 veka: Medjunarodni naučni skup povodom 650 godina manastira Dečana septembar 1985. Primljeno na 9 skupu Odeljenja istorijskich nauka, održanom 25. novembra 1987 ; Ured. Vojislav J. Djuric. Српска академиj наука и уметности. 1989. 4 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  6. ^ Die Monumentalmalerei in Serbien und Makedonien: Grundlegung zu einer Geschichte der mittelalterlichen Monumentalmalerei in Serbien und Makedonien. W. Schmitz. 1976. s. 34. 
  7. ^ "ISTORIJSKA SANSA DA SRBI I ALBANCI POSTIGNU SPORAZUM" (PDF). Rastko.rs. 15 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  8. ^ "Vreme 540 - Eksplozija krize u Makedoniji: Rat i(li) mir". Vreme.com. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  9. ^ "NATO Secretary-General and responded to Patriarch Pavle : The village was demolished, and the Church intact in Matejevac". Arhiva.glas-javnosti.rs. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Manastır, Kuzey Makedonya</span> Kuzey Makedonyada bir yerleşim yeri

Manastır, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında yer alan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Biyelina</span> Bosna-Hersekte şehir

Biyelina veya Belene Kuzeydoğu Bosna-Hersek'te bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Banja Luka'dan sonra Sırp Cumhuriyeti'nin ikinci ve Bosna-Hersek'in ise beşinci en büyük şehridir. Semberija'nın zengin toprakları üzerindedir. Bijeljina, 140,000-150,000 civarında nüfus ile Sırp Cumhuriyeti'nin Doğu bölümünün gayri-resmi merkezi halindedir. Bijeljina konum olarak Sırbistan'dan 6 km (4 mi) ve Hırvatistan'dan ise 40 km (25 mi) uzaklıktadır. Üretken toprakları ile bölgenin gıda üretimi ve ticaretinde önemli yer almaktadır. Bijeljina geniş şehir merkezi ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Kilisesi, Prizren</span>

Bogoroditsa Levişka Kilisesi, Kosova'da Prizren'in Yeni Mahalle semtinde bulunan ve bugün kullanım dışı olan tarihî bir dinî yapıdır. X. yüzyılda kilise olarak kurulup XV. yüzyılda camiye dönüştürülmüştür. XX. yüzyılın ilk yarısından sonra kiliseye dönüştürülmüş; 1999 yılından sonra da kullanım dışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dejanović Hanedanı</span> Orta Çağda yaşamış soylu bir aile

Dejanović ya da Dragaš Hanedanı Orta Çağ'da yaşamış, Stefan Dušan (1331-1355), V. Stefan Uroš (1355-1371) ve 1371 yılında yapılan Çirmen Muharebesi sonrası girilen çöküş döneminde Sırp İmparatorluğu'na hizmet etmiş soylu bir Sırp hanedanıdır. Çirmen Muharebesi sonrası Osmanlı Devleti ile vasallık ilişkisinde bulunmuştur. Hanedan dönemin en önemli aileleri arasında sayılır ve bir zamanlar kabaca bugünkü Sırbistan, Bulgaristan ve Makedonya'nın topraklarının birleştiği bölgede hakimiyet kurmuştur. Son iki Bizans İmparatoru anne tarafından bu hanedana mensuptur.

Raška mimari okuluRaška stili ya da kısaca Raška okulu olarak da bilinir, 1170-1300 yılları arasında Orta Çağ Sırbistan'ında Nemanjić hanedanı döneminde ortaya çıkıp gelişen ve çoğunlukla dini mimaride kendini gösteren okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Vardar mimari okulu</span>

Vardar mimari okulu, kısaca "Makedon okulu" ya da "Vardar stili" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Morava mimari okulu</span>

Morava mimari okulu, Orta Çağ Sırbistan'ında Nemanjić Hanedanı ve takipçileri tarafından 1370 sonrası dönemi kapsayan, geç dönem bizans sanatı içerisinde değerlendiren mimari okuldur. Orta Çağ Sırp sanatı içerisinde en özgün ve bağımsız stil olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Lesnovo Manastırı</span> Makedonyada bir manastır

Lesnova Manastırı ya da resmi adıyla Başmelek Mikail ve Lesnova'lı keşiş aziz Gabriel manastırı Orta Çağ Makedonya'sının en önemli anıtlarından biridir. günümüze ulaşan yapı bir 14. yüzyıl bir Sırp soylusu olan Jovan Oliver tarafından yaptırılmıştır. Manastırın katholikonu genel olarak iyi korunmuş freskleri ile ünlüdür ve bugün hala Makedon Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olarak aktifliğini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Visoki Dečani</span>

Visoki Deçani ya da sadece Deçan Manastırı, Kosova'daki Deçan yakınında bulunan Orta Çağ'a ait bir Sırp Ortodoks Hristiyan manastırıdır. 14. yüzyılın ilk yarısında Sırp kral Stefan Dečanski tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Graçaniça Manastırı</span> Kosovada Sırp Ortodoks manastırı

Graçaniça Manastırı Kosova'nın Graçaniça kasabasında bulunan bir Sırp Ortodoks manastırıdır. 1321 yılında, Sırp kralı Stefan Milutin tarafından 6. yüzyıldan kalma bir bazilika kalıntısı üzerine inşa edildi. Gračanica Manastırı, Kral Milutin'in son anıtsal varlıklarının biridir. Manastır 1990'da Olağanüstü Önemde Bir Kültür Anıtı ilan edildi. Manastır, Kosova'daki Ortaçağ Anıtları Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Studenica Manastırı</span>

Studenica Manastırı, Kraljevo'nun 39 kilometre güneybatısında, Ivanjica'nın 40.9 kilometre doğusunda yer alan 12. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. En büyük ve en zengin Sırp Ortodoks manastırlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Shirgj Kilisesi</span> Kilese,Tapınak

Shirgj Kilisesi Arnavutluk'un kuzeyindeki Bojana Nehir'in kıyılarınadaki Shirgj köyünde virane bir Benedictine manastırıdır. Kilise 1290 yılında Sırp Kraliçesi Anjou'lu Helen tarafından inşa edilmiş. Görünüşte 6. yüzyıldan önce yapılan bir bazilikanın üzerinde yapılmış ve Azizler Sergius ve Bacchus'a ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ardenica Manastırı</span>

Ardenica Mansatırı, Arnavutluk'un Fier ilide bulunan bir Arnavut Ortodoks katedraldir. Manastır, 13. yüzyılda Bizans İmparatoru II. Andronikos tarafından inşa edilmiş olup Loşna'nın 18 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Büyük Prensliği</span> 11. yüzyıldan 1217 yılına kadar var olan devlet

Sırbistan Büyük Prensliği 11. yüzyılın ikinci yarısından Sırbistan Krallığı'na dönüştürüldüğü 1217'ye kadar var olan bir Orta Çağ Sırp devletidir. Başlangıçta, Sırbistan Büyük Prensliği tarihi Raška bölgesinde ortaya çıktı, ve 12. yüzyılda modern Karadağ, Hersek ve güney Dalmaçya toprakları da dahil olmak üzere çeşitli komşu bölgeleri kapsayacak şekilde kademeli olarak genişledi. Başlangıçta Kral Konstantin Bodin tarafından atanan Raška'nın bölge valisi olarak görev yapan Büyük Prens Vukan tarafından kuruldu. Bizans-Sırp savaşları sırasında Vukan öne çıktı ve iç Sırp bölgelerinde kendi kendini yöneten hükümdar oldu. Büyük Prensliği yöneten Vukanović hanedanını kurdu. Macaristan Krallığı ile diplomatik bağlar sayesinde, Vukan'ın halefleri kendi öz yönetimlerini sürdürmeyi başardılar ve aynı zamanda Bizans İmparatorluğu'nun 1180'e kadar üst düzey egemenliğini de kabul ettiler. Büyük Prens Stefan Nemanja (1166-1196) tam bağımsızlık kazandı ve neredeyse tüm Sırp topraklarını birleştirdi. Oğlu Büyük Prens Stefan 1217'de Sırbistan Kralı olurken, küçük oğlu Aziz Sava 1219'da Sırpların ilk Başpiskoposu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dejan</span> Sırp sebastokrator ve despot

Dejan, Sırp İmparatorluğu döneminde yaşamış Sırp asilzadedir. Sırp İmparatoru Stefan Dušan, V. Stefan Uroš'a hizmet etmiş, Kumanova ve Köstendil çevresini sebastokrator ve despot unvanlarıyla yöneten Dejanović Hanedanı'nın atası olan İmparatorluk döneminde hüküm sürmüştür. İmparator Dušan'ın kız kardeşi Theodora Nemanjić ile evliydi. Karadağ'ın doğusundaki Kumanova bölgesinde bir eyalete hükmediyordu. Başlangıçta Žegligovo ve Preşova'nın eski župe'yi (ilçeleri) içeriyordu. V. Stefan Uroš daha sonra Dejan'a Köstendil ile Yukarı Struma Nehri'ni verdi. Dejan, diğerlerinin yanı sıra Zemen Manastırı'nı ve eyalet boyunca birkaç kilise binasını da yeniden inşa etti. Dejan, Dušan saltanatının sona ermesi ve Dušan'ın ölümünden sonraki Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında önde gelen isimlerden biriydi. Dejan, iki oğlu despot Jovan ve Gospodin Konstantin Dragaš ile birlikte, Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü ve ardından gelen Osmanlı döneminde de güçlenen Dejanović Hanedanı'nın atasıdır.

Sırbistan mimarisinin uzun, zengin ve çeşitli bir tarihi vardır. Sırbistan mimarisi, Roma'dan Postmodern'e kadar belli başlı Avrupa üsluplarından bazılarını, Brütalizm ve Streamline Moderne'deki başlıca örneklerle Raška, Sırp-Bizans canlanma dönemi, Morava, Barok gibi Klasik ve Modern mimarinin örneklerini sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Tvrdoš Manastırı</span>

Tvrdoš Manastırı Trebinje, Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek şehri yakınlarındaki 15. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. Bölgedeki. yüzyıldan kalma ilk Roma kilisesinin temelleri günümüzde de görülebilir durumdadır.

Sırpçada Sasi olarak bilinen Saksonlar, 13. yüzyılın ortalarında Macaristan'dan ortaçağ Sırbistan'ına göç etti. Sırbistan'ın madenleri, Saksonlar tarafından geliştirilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Melek (Sırbistan)</span>

Beyaz Melek, Sırbistan Kralı I. Stephen Vladislav'ın hükümdarlığı sırasında Sırbistan'da yaklaşık 1235 yılına tarihlenen Mileševa manastırındaki Mironosice na Hristovom grobu adlı Sırp kültürünün en iyi bilinen fresklerinden birinin detayıdır. Yüksek Orta Çağ Sırp ve Avrupa sanatının en güzel eserlerinden biri olarak kabul edilen bu fresk, Avrupa resminin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir. Çarmıha gerilme olayından sonra Pazar sabahı İsa'nın mezarı başına gelen mürhitlerin gelişini tasvir etmektedir. Taşın üzerinde oturan beyaz bir chiton giymiş Rab'bin Meleği, koluyla İsa'nın diriliş yerini ve boş mezarını göstermektedir.