İçeriğe atla

Matara (şehir)

Matara'da bulunan Aksum dönemine ait bir obelisk.
Matara'da ele geçmiş en önemli buluntulardan birisi olan dağ keçisi figürlü kandil. Keçinin arkasında sol alt tarafta görülen ise, keçiyi yakalayan bir köpeğin kafasıdır.

Matara, Eritre'de bulunan bir arkeolojik sit. D'mt ve Aksum Krallığı döneminde önemli bir şehir olduğu tahmin edilen Matara, Senafe'nin birkaç kilometre güneyinde bulunur. Bölgeden ele geçen eserler Etiyopya'da bulunmaktadır. Eritre, Etiyopya'dan bu eserlerin geri iade edilmesini istese de, bu istek henüz olumlu olarak yanıtlanmamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cibuti</span> Doğu Afrika ülkesi

Cibuti, resmî adı ile Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. Komşuları; kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali'dir. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti, ülke ile aynı ismi taşıyan Cibuti şehridir. Halkın %95'i Müslüman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Eritre</span> Doğu Afrika ülkesi

Eritre veya Eritre Devleti, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülke. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile çevrilmiştir. Ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz sahili boyunca uzanır. Suudi Arabistan ve Yemen tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

Tigrinya dili, merkezi Eritre'de ve Etiyopya'da Tigrinya halkı tarafından konuşulan bir Sami dili. Yaklaşık 6,7 milyon kişi tarafından konuşulur.

2006 Dünya Kros Şampiyonası, 1-2 Nisan 2006 tarihleri arasında Japonya'nın Fukuoka kentinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Haniş Adaları</span>

Haniş Adaları Kızıldeniz'de bulunan bir ada grubudur. Çoğu Yemen tarafında bulunmasına rağmen 1995-1999'larda Eritre tarafından sahiplendiler. Uzun bir uluslararası mahkeme sürecinden sonra Dr. Abdul-Karim Aleryani önderliğinde Yemen hepsini Eritre'den aldı.

<span class="mw-page-title-main">Assab</span>

Assab (veya Aseb, eski adı Avalites; Kızıldenizin batı sahilinde, Eritre devletinin Kuzey Kızıldeniz bölgesinde bulunan bir liman şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Habeş (eyalet)</span>

Habeş Eyaleti, Kızıldeniz kıyısındaki bir Osmanlı Devleti eyaleti. Eyalet, Afrika'daki Massawa, Hergigo, Sevakin ve onların iç bölgelerini kapsamıştır. Ardından Zeila ve batı Somaliland eyalete katılmıştır. Eyalet bugünkü Eritre ve Cibuti'nin tamamıyla Somali ve Etiyopya'nın kuzey bölgelerini kapsıyordu.

Dorra İli, Cibuti'nin Tadjourah Bölgesi'ne bağlı 4 ilden biridir. Başkenti Dorra Şehri 'dir. Dorra İli'nin kuzey tarafı, Etiyopya ve Eritre sınırındadır. Etiyopya'ya bir sınır kapısı yoktur ancak Eritre'ye vardır. Güneyinde Randa İli vardır. Doğusunda, Alaili Dadda İli bulunur. Batısında ise Balho İli vardır. İl sınırları içerisinde Dorra dışında büyükşehir yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Afarca</span>

Afarca(afar af) Cibuti, Etiyopya ve Eritre'de konuşulan dillerden biridir. Bu üç ülkede toplam 2.6 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Afar dili hiçbir ülkenin resmi dili değildir,ancak Etiyopya'nın Afar bölgesinde idari ve eğitim dili statüsüne sahiptir.

Eritre Yahudi cemaati'nin 19. yüzyılın sonlarında İtalyan sömürgeciliği döneminde ticaret fırsatlarının cazibesiyle gelen Aden Yahudileri tarafından kurulduğu düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Eritre Bağımsızlık Savaşı</span>

Eritre Bağımsızlık Savaşı 1 Eylül 1961'de başlayıp, Eritre'nin bağımsızlık tarihi olan 29 Mayıs 1991'e kadar 30 yıl boyunca devam etmiş bir savaştır. Savaş, Etiyopya hükûmeti ve Eritreli özerkçilikçiler arasında çıkmıştır. Bu 30 yıllık savaş içerisinde, 1972 - 1974 ve 1980 - 1981 yılları arasında Eritre'yi temsil eden Eritre Halk Cephesi ve Eritre Liberal Cephesi arasında Eritre İç Savaşı yaşanmıştır. 1974 - 1992 yılları arasında ise Etiyopya İç Savaşı yaşanmıştır.

Amharca, Sami dil ailesinin Güney Sami Grubuna ait olan bir dil. Kuzey ve orta Etiyopya'ya özgün olan Amharaların dili olup anadili olarak yaklaşık 15.000.000 kişi tarafından konuşulur. Toplam 25.000.000 konuşanı vardır. Amharca, Arapçadan sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Sami dilidir. Ge'ez alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+03.00</span> UTCden +03.00a kadar olan bir süre için tanımlayıcı

UTC+03:00, UTC'den 3 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Eritre bayrağı</span> Ulusal bayrak

Eritre bayrağı ilk olarak 5 Aralık 1995 tarihinde göndere çekilmiştir. 1993 yılında bağımsızlığını kazanan ülke 1993-1995 yılları arasında aynı bayrağı farklı en-boy oranı ile kullanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Eritre arması</span> Ulusal arma

Eritre arması, Afrika ülkesi Eritre tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

Kenya ve Cibuti vatandaşları hariç Etiyopya'ya gelen tüm ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir.

0'lar, milat ile başlayıp 31 Aralık 9'a kadar geçen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Abiy Ahmed Ali</span>

Abiy Ahmed Ali, Etiyopyalı siyasetçi. Abiy, Afrika ülkesi Etiyopya'da 2 Nisan 2018 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

Badme Eritre ve Etiyopya sınırı üzerinde, iki ülke arasında yaşanan gerilimlerin merkezi olan bir kasabadır. Eritre tarafından Gash-Barka bölgesine ait kabul edilirken, Etiyopya tarafından Tigray'e ait kabul edilmesi 1998-2000 yılları arasındaki Eritre-Etiyopya Savaşı'nın patlak vermesine sebep olmuştur. Kasaba, bugün Eritre sınırları içerisinde bulunmaktadır.