İçeriğe atla

Mat kalıbı

Mat

Satrançta mat kalıbı; matı sağlayan, tanınmış, özel veya çalışılmış bir taş dizilimidir.[1] Bazı mat kalıpları, yeterince sık meydana geldikleri için satranç yorumlarında belirli isimler kazanmıştır. Aşağıdaki diyagramlar, Beyaz'ın Siyah'ı mat ettiği bu tür matları göstermektedir.

Anastasia matı

abcdefgh
8
e7 white knight
g7 black pawn
h7 black king
h5 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir Anastasia matı.

Anastasia matında bir at ve bir kale, karşı tarafın şahını tahtanın bir kenarı ile dost bir taş arasına sıkıştırarak mat eder. Genellikle bu pozisyonu elde etmek için vezir, a dikeyinden ya da h dikeyinden feda edilir. Aynı etkiyi yaratmak için at yerine bir fil de kullanılabilir (bk: Greco matı). Bu mat, adını Johann Jakob Wilhelm Heinse'nin Anastasia und das Schachspiel adlı romanından alır,[2][3] ancak romancı bu satranç pozisyonunu Giambattista Lolli'nin bir makalesinden almıştır.

Anderssen matı

abcdefgh
8
g8 black king
h8 white rook
g7 white pawn
f6 white king
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir Anderssen matı

Anderssen matında (adını Adolf Anderssen'den alır) kale veya vezir, çaprazdan saldıran bir piyon ya da fil tarafından desteklenir ve rakip şahı sekizinci yatayda mat eder.

Bazen, Anderssen matı ile Mayet matı arasında bir ayrım yapılır. Anderssen matında kale, bir piyon tarafından desteklenir (piyonun kendisi de başka bir taş tarafından desteklenir, diyagramda olduğu gibi), Mayet matında ise kale, uzaktaki bir fil tarafından desteklenir.[4]

Arap matı

abcdefgh
8
h8 black king
h7 white rook
f6 white knight
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir Arap matı

Arap matında at ve kale, rakip şahı tahtanın köşesinde tuzağa düşürmek için birlikte çalışır. Kale, şahın yanındaki bir karede durarak hem çaprazdan kaçışı engeller hem de mat yapar, at ise şahın çaprazında iki kare uzakta durarak şahın yanında bulunan kareye kaçışını engeller ve kaleyi korur.[5]

Arap matı, en yaygın mat kalıplarından biri olmasının yanı sıra, satranç tarihinin önemli bir konusu olarak da öne çıkar. Çünkü MS 8. yüzyıla ait eski bir Arap el yazmasında bahsedilmiştir.[6] Bu mat kalıbı, satrancın Avrupa'ya göç etmesinden ve vezire bugünkü hareket yeteneklerinin verilmesinden önce, at ve kalenin oyundaki en güçlü iki taş olduğu eski bir satranç biçiminden türetilmiştir.

Arka sıra matı

abcdefgh
8
d8 white rook
g8 black king
f7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir arka sıra matı

Arka sıra matı, bir kale veya vezirin rakip şahın kendi taşları (genellikle piyonlar) tarafından birinci veya sekizinci yatayda sıkıştığı durumda mat etmesiyle gerçekleşir.

At-fil matı

abcdefgh
8
h8 black king
f6 white bishop
g6 white king
h6 white knight
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir at-fil matı

At-fil matı, dört temel mat türünden biridir ve şahın, fil ve at ile iş birliği yaparak rakip şahı tahtanın köşesine zorlamasıyla gerçekleşir. At ve fil ile oynanan oyun sonlarında ustalaşmak zor olabilir, bazı pozisyonlarda mat edebilmek için kusursuz bir oyunla 34 hamleye kadar ihtiyaç duyulabilir.

Balestra matı

abcdefgh
8
g8 black king
e6 white bishop
h6 white queen
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir balestra matı

Balestra matı, bir vezirin şahın kaçış yollarını hem çaprazdan hem de dikeyden engellemesi ve filin de mat etmesi ile gerçekleşir

Blackburne matı

abcdefgh
8
f8 black rook
g8 black king
h7 white bishop
g5 white knight
b2 white bishop
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tipik bir Blackburne matı
abcdefgh
8
h8 black king
f7 white bishop
g5 white knight
b2 white bishop
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Blackburne matının alternatif bir versiyonu

Blackburne matı, adını Joseph Henry Blackburne'den almıştır ve nadir bir mat etme yöntemidir. Bu mat, düşman taşlarını (genellikle bir kale) ve/veya tahtanın kenarını kullanarak, dost bir at ile rakip şahın yanlara kaçışını engellerken, dost fil çifti ile rakip şahın kaçabileceği kalan iki çaprazı kapatarak gerçekleştirilir.[7] Blackburne matı tehdidi, bazen vezir fedasıyla birlikte uygulanarak siyahın pozisyonunu zayıflatmak için kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "36 Checkmate Patterns That All Chess Players Should Know". Chessfox.com. 21 Nisan 2023. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2023. 
  2. ^ The original "Anastasia's mate" appeared in: Wilhelm Heinse, Anastasia und das Schachspiel: Briefe aus Italien vom Verfasser des Ardinghello [Anastasia and Chess: Letters from Italy by the author of Ardinghello] (Frankfurt am Main, (Germany): Tarrentrapp und Wenner, 1803), volume 2, pages 211–213. 27 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
    The original "Anastasia's mate" is reproduced in modern notion with illustrations, in: Wilhelm Heinse, Anastasia und das Schachspiel … (Hamburg, Germany: Jens-Erik Rudolph Verlag, 2010), page 162, example 2. 27 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
    Note: Nowadays, "Anastasia's mate" refers to a mate in which the checkmated king is on an edge of the board or in a corner of the board, whereas in the original mate, the king was near the center of the board.
  3. ^ Renaud and Kahn (1962), p. 83.
  4. ^ "Famous Checkmates". Chess Lessons For Beginners. chesslessons4beginners.com. 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2013. 
  5. ^ Renaud and Kahn (1962), p. 182.
  6. ^ MacEnulty, David (2015). My First Book of Checkmate. Russell Enterprises, Inc. ISBN 9781936490479. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  7. ^ Renaud and Kahn (1962), p. 94.

Bibliyografi

  • Schiller, Eric (1999), Encyclopedia of Chess Wisdom, Cardoza, ISBN 0-940685-93-0 
  • George Renaud and Victor Kahn, with W.J. Taylor, trans., The Art of Checkmate (Mineola, New York: Dover Publications, Inc., 1962; reprint of: New York, New York: Simon and Schuster, 1953).

Devamını okuyun

Dış bağlantılar

Şah mat kalıpları uygulaması

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç açılışları</span> satranç oyununun ilk hamleleriyle yapılan dizilim

Satranç açılışları ya da satranç açılımları, bir satranç oyununun ilk adımını oluşturan ve oyun ortasındaki pozisyonu belirlemede önemli olan "açılış hamleleri"dir. Tüm açılış dizilimleri beyazın hamlesiyle başlar ve siyahın bu hamleye yanıt vermesiyle biter. Çok sayıda açılış hamlesi ve bir o kadar da varyantları vardır. Bu açılışlar durgun pozisyon oyunlarından vahşi taktik oyunlarına kadar uzanır. Satranç oyunlarında, oyun 3'e ayrılır. "Açılış" oyunun ilk kısmıdır, piyonlarla merkez kuşatılır ve taş geliştirme yapılır, ardından genelde taş değişiminin yapıldığı "oyun ortası" ve son taşların kaldığı maçın kaderinin hemen hemen belirlendiği "oyun sonu" kısmı gelir.

Herdem Yeşil Parti, 1852'de Adolf Anderssen ve Jean Dufresne arasında oynanmış ünlü satranç oyunudur.

Kale, satranç oyununda kullanılan vezirden sonra en güçlü satranç taşıdır. Bu taş satranç tahtası üzerinde uygun dizilişte en sağ ve en solda yer almak üzere bir oyuncuda iki tanedir. Maddi değeri 5 piyon birimidir.

Şah, satranç oyunundaki en önemli taştır. Şah taşının rakip tarafından kıpırdayamayacak şekilde tehdit edilmesine şah mat denir ve oyunun sona erdiği anlamına gelir. Fakat eğer şah tehdit altında değilse, başka bir yere oynayamıyorsa ve oyuncunun oynatacak başka taşı yoksa bu duruma da Pat denir. Satranç tahtasında kendi rengi dışındaki diğer renkteki karede, yani esas kurallara göre beyaz şah e1, siyah şah e8 karesinde oyuna başlar. Şah ayrıca, bir piyonun rakibin son karesine geldiğinde terfi edemeyeceği tek taştır.

<span class="mw-page-title-main">Fil (satranç)</span> Satranç taşı

Fil satranç oyununda bulunan hafif taşlardan biridir. Her oyuncu satranç oyununa iki fil ile başlar. Oyuna başlarken fillerden birisi şah tarafındaki at ile şahın arasında, diğeri ise vezir tarafındaki at ile vezir arasında yer alır. Fillerin başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için c1 ve f1, siyah taşlarla oynayan oyuncu için c8 ve f8 kareleridir. Bir fil, yalnızca olduğu yerden kendi rengindeki karelere çapraz olarak gidebilir. Maddi değeri 3 piyon birimidir.

Piyon, satranç oyunundaki en zayıf ve sayıca en fazla olan taştır. Satranç bir savaş oyunu olarak düşünülürse piyonlar bu savaştaki en yalın asker olan piyadeyi temsil eder. Satranç oyununda her oyuncu oyuna sekiz piyonla başlar. Bu piyonlar oyuncunun gördüğü taraftan bakıldığında satranç tahtasının ikinci sırasını kaplar. Piyonların başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2, siyah taşlarla oynayan oyuncu için a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 kareleridir. Piyonlar karşı takımın son yatayına ulaştığında at, fil, kale veya vezire terfi edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç türevi</span>

Bir satranç türevi, satranç oyunundan türetilmiş, bu oyunla ilgili ya da bu oyuna benzer bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Altıgen satranç</span>

Altıgen satranç, altıgen bir tahtanın üzerinde oynanan satranç türevlerinin ortak adıdır. En fazla bilineni 1936 yılında Władysław Gliński tarafından oluşturulmuş Gliński'nin altıgen satrancıdır.

Yer değiştirmeli satranç sıradan satranç oyunundaki bazı taşların yerleri değiştirilerek oynanan bir satranç türevi oyun ailesidir. Açılışta bütün taşların rastgele dağıtıldığı Satranç960 oyunun bir alt kümesidir. Yer değiştirmeli satrancın ana amacı oyuncuların sıradan satrançtaki açılış hamlelerini ezberlemelerinin önüne geçmektir.

Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar. Böyle bir kuralın uygulanma amacı kazanma olanağı bulunmayan bir oyuncunun oyunu boş yere uzatmasını ya da bir oyuncunun rakibinin yorgunluğundan yararlanıp avantajlı duruma geçmesini engellemektir. Tüm temel şah matlar elli hamleden kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Zukertort</span> Alman satranç ustası (1842-1888)

Johannes Hermann Zukertort, Leh-Alman-İngiliz satranç oyuncusu. 19. yüzyılda dünyanın önde gelen satranç oyuncularından birisiydi. 1886 yılında ilk kez düzenlenen Dünya Satranç Şampiyonası'nda Wilhelm Steinitz karşısında yenildi. Körleme satrançta oldukça yetenekli olan Zukertort, aynı anda 16 körleme maç oynayarak Paul Morphy'nin rekorunu kırmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Çatal (satranç)</span>

Satrançta çatal, bir taşın aynı anda 2 veya daha fazla taşa saldırdığı bir taktiktir. Saldıran taraf genellikle çatal atılan taşlardan birini almayı veya mat etmekle tehdidi amaçlar. Savunan taraf 2 veya daha fazla saldırıyı tek bir hamle ile savuşturmakta zorlanır.

Satrançta terfi, piyonun satranç tahtasındaki son yataya gelmesiyle istenen bir alete terfi etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte şah</span>

Çifte şah, satrançta aynı anda 2 taşla birlikte şah çekmeye verilen isimdir. Satranç notasyonunda tek taşla çekilen şah ile aynı sembolle gösterilir. ("+"). Bazı durumlarda "++" şeklinde gösterilse de "++" aslında şah mat durumunun sembolüdür. Bu makalede "++" sembolü mat durumunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Timur satrancı</span>

Timur satrancı veya Timurlenk satrancı bir Orta Çağ satranç çeşididir. Modern satranç gibi, shatranj'dan türetilmiştir. Timur satrancı, Türk lider Timur döneminde Orta Asya'da geliştirilmiş, icadı da Timur'a atfedilmiştir. Timur satrancının üst varyantı, Chaturanga'nın daha büyük bir çeşidi olduğundan, yaygın satranca karşılık gelen Shatranj ash-shaghir 'a karşıt olarak Shatranj Al-Kabir olarak da adlandırılır. Oyun genel hatlarıyla modern satranca benzese de önemli farklılıklar bulundurmaktadır, örneğin piyonların çeşitlerinin olması ayırt edici bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Feda (satranç)</span>

Feda satrançta, taktik veya durumsal avantaj kazanmak amacıyla bir taştan vazgeçmeyi ifade eden bir taktiktir. Bir oyuncu değerli bir taşını, rakibin daha az değerli bir taşı ile değiştirerek de feda hamlesini gerçekleştirebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dörtlü satranç</span>

Dörtlü Satranç, dört kişi tarafından, ikişerli eşler biçiminde oynanan bir tür satranç.

Satrançta batarya, aynı yatayda, dikeyde veya çaprazda iki veya daha fazla taşın bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Rakip şahın korumasını ortadan kaldırma veya sadece taş değişiminde kazançlı çıkmak için bir dizi taşı ortadan kaldırma taktiğidir.

Satrançta kombinezon (kombinasyon); genellikle bir fedayla başlatılan, rakibe sınırlı seçenekler bırakan ve somut bir kazançla sonuçlanan hamleler dizisidir. Satranç oyunlarının çoğunda, her oyuncunun birden fazla mantıklı seçeneği olur ve bu da stratejik terimler dışında plan yapmayı zorlaştırır. Buna karşın, kombinezonlarda herhangi bir savunmaya karşı avantajın nasıl elde edileceğini tam olarak hesaplamak mümkündür. Gerçekten de, bir kombinezona başlamadan önce birkaç hamleyi tam olarak öngörmek genellikle gereklidir; aksi takdirde, ilk fedanın yapılmaması gerekir.